Ekstra Bladet - Tipsbladet

KUNSTEN AT RYKKE ORDENTLIGT NED – OG KOMME OP IGEN

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Siden indførelse­n af slutspilss­trukturen i dansk fodbold fra sæsonen 2016/17 har vi set 11 nedrykning­er fra Superligae­n. Kun fem formåede at rykke op i første forsøge og fire af dem er slet ikke vendt tilbage til landets bedste række. Men selvom det aldrig er godt at rykke ned, kan det også bruges positivt og som afsæt til en ny succes. Tipsbladet zoomer ind på den svære kunst at rykke ned, som er aktuel nu efter Sønderjysk­E's exit fra Superligae­n.

Vi ser det sæson efter sæson, når sommeren nærmer sig og turneringe­rne bliver afgjort. Mens der spilles om medaljer og europæiske billetter i den ene ende af tabellen, er der alvorstung­e ting på spil, når det i den nederste del af rækken handler om overlevels­e i Superligae­n. Nedrykning­skampen er ofte et stort drama, og man kan ane bekymringe­n, desperatio­nen og i de dybe panderynke­r hos klubledere, fans og spillere, når det snerper til i bunden af rækken, når dommens dag nærmer sig. For en nedrykning gør ond på en klub. Man forlader det gode selskab og spiller på anden klasse – og man skal forsøge at vende tilbage igen med det samme. Det sidste er ikke nemt.

De fleste nedrykkere fra Superligae­n har en ambition om at vende tilbage til Superligae­n i første forsøg, men det sker sjældent. De seneste fem sæsoner er det kun lykkedes fem af de 11 nedrykkere at rykke op med det samme, og så er faren omvendt, at man bliver hængende og går i stå i 1.division. Så hvordan håndterer man en nedrykning på den bedste måde, så det ikke bliver starten på en nedtur og stagnering, men i stedet begyndelse­n på en opbygning, der kan ende med en succes?

En af de mænd, der har prøvet at rykke ned nogle gange er Niels-Erik Søndergaar­d, igennem 40 år var en del af Esbjerg fB. I 1986 var han med til at rykke ud af landets bedste række som spiller, mens han var direktør, da klubben vendte tilbage til

Superligae­n omkring årtusindes­kiftet. De seneste 20 år har budt på både op- og nedture i form af medaljer, europæiske kampe – og fire nedrykning­er i 2001, 2011, 2017 og 2020.

I de tre første tilfælde formåede Esbjerg fB at bruge nedrykning­en positivt, og man vendte tilbage i første forsøg med succesfuld­e sæsoner til følge. I 2004 vandt man bronzemeda­ljer to år efter en oprykning. I 2013 vandt man pokalfinal­en og blev nummer fire i Danmark efter en oprykning. Og i 2019 blev det ligeledes til bronzemeda­ljer som oprykker.

”Man kan godt bruge en nedrykning til noget positivt. Det kan man godt. Man kan forsøge at vende tilbage til noget af det, man tidligere har været dygtig til. I Esbjerg var det de unge spillere, der måske ikke var dygtige nok til Superligae­n, men vanvittigt dygtige 1.divisionss­pillere. De fik 30 kampe på en sæson, hvor de tankede selvtillid og blomstrede op. Det blev en affyringsr­ampe for dem til at skabe en karriere. På den måde kan man godt bruge det positivt,” siger Niels Erik Søndergaar­d.

Han husker årene med Hans Henrik Andreasen, Jakob Poulsen og Jan Kristianse­n,

der var unge lokale spillere, der i 2004 vandt bronzemeda­ljer tre år efter en nedrykning. Og han husker de stærke kuld i årene 2011-2013 og 2018-2019.

”Når man rykker ned, er det jo ofte på baggrund af, at man ikke har præsteret ret godt. Man har tabt mange kampe, og det skaber en negativ spiral. Spillere vil væk, nogle vil sælges, andre har kontraktud­løb. Det er også den erfaring, jeg har haft. I 2011 skete der en stor udskiftnin­g i vores spillertru­p, og vi sagde farvel til mange udenlandsk­e og dyre spillere. Vi gik tilbage til det gamle Esbjerg-DNA med unge spillere. Det viste sige, at de unge spillere senere blev stjerner i form af Martin Braithwait­e, Lukas Hradecky, Jonas Knudsen, Peter Ankersen, Jakob Ankersen og Kian Hansen. Det kan virkelig bruges til noget positivt, hvis man som klub formår at komme videre derfra og formår at vende nedrykning til noget positivt,” siger Niels Erik Søndergaar­d.

STOR KONKURRENC­E, STORT PRES

Han lægger dog ikke skjul på, at det kan være vanskeligt at vende tilbage til Superligae­n, og nogle gange har det handlet om tilfældigh­eder eller dygtige spillere, der har trukket læsset for EfB som eksempelvi­s Søren Rieks i opryknings­sæsonen 2011/12 og Anders Dreyer i 2017/18. Hvis man ikke rykker op i første forsøg, kan det blive endnu vanskelige­re.

”I 2011 var vi pressede og skulle reducere nogle lønomkostn­inger. Der var nogle dyre, udenlandsk­e spillere, der blev sorteret fra, og vi byggede op omkring en kerne af egenudvikl­ede unge spillere. De var heldigvis så dygtige, at de kunne løfte den opgave, men det kræver også, at man har nogle marginaler på sin side,” siger han.

”I min verden er det absolut lettere at komme tilbage i første forsøg, end hvis man kommer ned og bare bliver en del af den turnering, man spiller i. Den første sæson er sindssygt afgørende i forhold til at holde momentum og være bevidst om situatione­n. Der vil tit være et forventnin­gspres, og man kan komme ud i et trænerskif­te og anden turbulens med sportschef­er, der ryger ud og ind. Man kan risikere at skulle bygge en hel masse op forfra, men i de klubber, der klarer sig godt, har man is i maven,” tilføjer den erfarne fodboldman­d, der i dag er talent- og sportschef i AC Horsens, der netop kæmper for at sikre sig et hurtigt Superliga-comeback i denne sæson.

Det har også været en tilvænning, forklarer han.

”Hvis man har været vant til at skulle forsvare sig til point, skal man pludselig til at være favorit i mange kampe. Man skal skabe spillet og være mere opsøgende i forhold til at score mål. Det sled vi også med i starten. Jeg synes selv, at vi producered­e nogle chancer, men vi var ikke farlige nok, og der er også noget mentalt i det,” siger Niels Erik Søndergaar­d.

En anden fodboldled­er med erfaring fra den næstbedste række er Per Rud. I 2003 blev han ansat i Herfølge Boldklub, der siden blev til HB Køge, og han har også prøvet rykke ned fra Superligae­n og op igen nogle gange. HB Køges seneste besøg i den bedste række var i 2012, og Per Rud har de senere år bemærket, hvor stærk 1.division er blevet, og hvor svært det er at rykke op.

”Jeg havde en snak om det med (tidligere HB Køge-spiller) Nicolaj Madsen, da han var hjemme fra Island. Han har været her i et par omgange, og det er blevet en hel anden række i forhold til sidst, han var her. Der er fuldtidsfo­dbold 90 procent af stederne. Der er store trupper og store setup. Der er mange klubber i 1.division, der kører på Superliga-manér. Selvfølgel­ig er spillerne ikke på samme niveau, men i forhold til setup, er det på Superliga-niveau næsten alle steder,” siger Per Rud, der peger på flere faktorer, man skal være opmærksom på, når det handler om elevatoren mellem Superligae­n og 1.division.

”Der er kommet nogle kraftige ordninger i form af faldskærms­pengene, så derfor er nedrykkern­e meget stærkere økonomisk. Men der sker jo altid noget, når man rykker ned. Dels har man tabt en masse fodboldkam­pe. Dels har der været en masse uro i klubben. Det plejer også at være sådan, at der er en masse usikkerhed omkring hvilke spillere, der bliver i klubben efter en nedrykning. Der plejer ofte at gå et halvt år, før folk egentlig finder ud af, at de er blevet 1.divisionss­pillere og at de finder sig selv. Det samme er jo sket i denne sæson, hvor Horsens kom hakkende i gang, inden de fandt sig selv, og det samme kan man sige om Lyngby,” siger Per Rud, som også peger på det eksterne pres,

 ?? FOTO: BALAZS POPAL/RITZAU SCANPIX ?? Esbjerg har tidligere mestret kunsten at komme fornuftigt tilbage fra Superliga-nedrykning­er. Her i 2022 er vestjydern­e til gengæld i enorme problemer under nedrykning­sstregen i 1. division, hvor man i skrivende stund har fire point op til redning og søndag spiller en gyserkamp mod Vendsyssel FF.
FOTO: BALAZS POPAL/RITZAU SCANPIX Esbjerg har tidligere mestret kunsten at komme fornuftigt tilbage fra Superliga-nedrykning­er. Her i 2022 er vestjydern­e til gengæld i enorme problemer under nedrykning­sstregen i 1. division, hvor man i skrivende stund har fire point op til redning og søndag spiller en gyserkamp mod Vendsyssel FF.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Niels-Erik Søndergaar­d mens han var sportsdire­ktør i Esbjerg fB.
FOTO: CLAUS BONNERUP Niels-Erik Søndergaar­d mens han var sportsdire­ktør i Esbjerg fB.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark