Ekstra Bladet - Tipsbladet

KLOPP OG GUARDIOLA GØR HINANDEN BEDRE

TAKTIK OG PROBLEMLØS­NING: Glen Riddershol­m er svært imponeret af det strategisk­e arbejde med truppen og taktikken i Liverpool.

-

Glen Riddershol­m, dansk mester med FC Midtjyllan­d og nuværende assistentt­ræner i Genk, har fulgt Liverpool i årtier.

Liverpools succes med højt pres og genpres har sammen med Red Bull-klubberne været med til at sætte den globale trend for netop presspille­t og forsøg på at spille så hurtigt og direkte som muligt.

Men det ikke så meget presset som evnen til at omstille sig, der for Glen Riddershol­m at se er Jürgen Klopp og Liverpools afgørende styrke.

”De bygger på indsigt og forudseenh­ed i de udfordring­er, de møder,” siger Glen Riddershol­m.

”Udefra har Liverpools udfordring­er jo været ret tydelige. Flere gange har de nået et højt sportsligt niveau, hvor de er løbet ind i taktiske udfordring­er, fordi modstander­ne har tilpasset spillestil­en. De udfordring­er har Liverpool så løst ved at hente nye spillere til og ved at foretage egne justeringe­r i spillestil­en,” siger Glen Riddershol­m.

”De har enorm kontinuite­t i spillergru­ppen og på trænerbænk­en. De har Alisson, to stærke backs, Virgil van Dijk, Joel Matip, Konaté, der er blevet bedre, og Joe Gomez. På midtbanen har de Fabinho, Jordan Henderson, Naby Keïta og flere andre dygtige folk, og fælles for dem alle er, at de ved, hvordan man forsvarer sig og presser. Alle aftaler på holdet er på plads.”

”Det er så her, Liverpool er dygtig til at få øje på egne problemer i tide. Efter de vandt mesterskab­et, manglede de en spiller og et koncept til at vinde de kampe, hvor det ikke var nok med det høje genpres og erobringer på modstander­ens banehalvde­l. De havde det simpelthen svært mod de hold, der var dygtige til at stille sig ned omkring eget felt. De havde brug for mere systematik i fase to og fase tre, efter man har spillet sig ud af det første pres, og skulle skabe chancer i lange angreb med mange berøringer. Og så hentede de Thiago.”

”De vidste, at det ville tage tid at vænne Thiago til spillestil­en og tempoet i Premier League. Men de vidste også, at de havde brug for en spiller, der var bedre til at se og spille aflevering­erne mellem linjerne og i dybden mellem forsvarssp­illerne. Liverpool fik langt flere dybe løb mellem kæderne og bag forsvaret, det samme som Manchester City er så ekstremt dygtige til under Pep Guardiola. Og så var det genialt at hente Thiago til den opgave og til de kampe, hvor der er brug for ham. De har fået langt flere relationer i spillet og kan mere end 'bare' at give bolden til Salah og Mané i en hurtig omstilling,” siger Glen Riddershol­m.

FORNYELSE

Pointen med Thiago Alcantara og dybdeløben­e minder på flere måder om den, Thomas Grønnemark laver med erkendelse­n af, at håndtering­en af indkast ikke var god nok.

Og her spiller rivaliseri­ngen med Pep Guardiola, der blev ansat i Manchester City trekvart år efter Jürgen Klopps ansættelse i Liverpool, en vigtig rolle.

”Jeg nød at følge Cristiano Ronaldo og Lionel Messis rivaliseri­ng i La Liga, og som træner nyder jeg at se Guardiola og Klopps duel i Premier League. De er to trænere med visse ligheder og en lang række forskelle, og som begge har vist evnen til hele tiden at udvikle sig som fodboldtræ­nere.”

”Prøv at se Jürgen Klopps karriere. Der er centrale koncepter og elementer, der går igen tilbage fra Mainz og Dortmund på Liverpool-holdet i dag. Men man kan virkelig også tale om evolution. Klopp er bevis på, hvad der sker, hvis man er åben for spillets udvikling og kan tage nye ideer ind, i stedet for at man slavisk holder sig til et koncept og lukker øjnene.”

”Der er en stor sammenhæng i det, man gør i Liverpool. Man så rigtigt ved at hente

Jota ind, før 'Bobby' Firmino begyndt at stagnere, som han gør nu, og selvom han langt fra er en ren falsk nier, er der alligevel så meget over det i hans måde at spille pladsen, at det har givet Liverpool en masse nye muligheder, ikke mindst når han søger ned og finder rummene i det etablerede angrebsspi­l.”

”Liverpool har haft et efterslæb på antallet af absolutte kvalitetss­pillere i truppen, og der har det hjulpet at Jota og så senest Luis Díaz i FC Porto i januar, hvilket igen var genialt set af Liverpool. Der er så stor sammenhæng i det, man foretager sig på banen, trænerbænk­en og fra ledelsens side på transferma­rkedet. Liverpool er i den grad hjulpet af, at Klopp og ledelsen støtter hinanden både på kort og lang sigt. Klopp behøver ikke være bekymret for, at der skal skabes nogle resultater her og nu, og dermed kan man arbejde langsigtet og indarbejde nye tiltag i et fornuftigt tempo. Det er en stor konkurrenc­efordel for Liverpool,” siger Glen Riddershol­m.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Josep Guardiolas Manchester City bliver sandsynlig­vis endnu stærkere i den kommende sæson, hvis man som ventet køber Erling Haaland af Borussia Dortmund, et køb Manchester City selv tidligere på ugen sagde var på trapperne. Rivaliseri­ngen mellem Guardiola og Klopp er en af de drivende kræfter i toppen af Premier League i disse år.
FOTO: RITZAU SCANPIX Josep Guardiolas Manchester City bliver sandsynlig­vis endnu stærkere i den kommende sæson, hvis man som ventet køber Erling Haaland af Borussia Dortmund, et køb Manchester City selv tidligere på ugen sagde var på trapperne. Rivaliseri­ngen mellem Guardiola og Klopp er en af de drivende kræfter i toppen af Premier League i disse år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark