Ekstra Bladet - Tipsbladet

DANSKERNE I FA CUP-FINALERNE

-

Da danskerne begyndte at dukke op i engelsk fodbold i 80'erne, begyndte de også hurtigt at spille FA Cup-finaler.

Engelsk fodbold og dermed også FA Cuppen var næsten renset for spillere uden for De Britiske Øer indtil omkring 1980, men i firserne dukkede Jan Mølby og Jesper Olsen op og vandt en FA Cup tre hver med Liverpool og Manchester United.

Halvfemser­ne var det store årti med Peter Schmeichel som tredobbelt vinder med Manchester United, endnu en titel til Jan Mølby og Liverpool, og så til John 'Faxe' Jensen med Arsenal et år efter Danmarks EMtriumf.

Der var mange danskere i engelsk fodbold i de år, og det ses også på listen over tabende finalister, hvor Mikkel Beck (Middlesbro­ugh) og Jakob Kjeldberg (Chelsea) nåede finalen.

Til gengæld var der stille med hensyn til triumfer fra Schmeichel­s triumf i jubelåret 1999, til sønnen Kasper Schmeichel og Leicester 22 år senere slog Chelsea i 2021.

Vi har kun taget de kampe med, hvor danskerne var i aktion, hvilket forklarer, at dengang skadede Andreas Christense­n ikke er talt med i sidste års Chelsea-finale mod Schmeichel.

Indtil Schmeichel­s finalesejr sidste år havde seks danskere været i FA Cup-finalen og tabt – nogle har givetvis glemt eksempelvi­s Jores Okores finalekamp med Aston Villa i 2015, hvor de fik stryg (0-4) af Arsenal.

Vindere

1985: Jesper Olsen (Manchester United-Everton 1-0) 1986: Jan Mølby (Liverpool-Everton 3-1)

1992: Jan Mølby (Liverpool-Sunderland 2-0)

1993: John 'Faxe' Jensen (Arsenal-Sheffield Wednesday 2-1) 1994: Peter Schmeichel (Manchester United-Chelsea 4-0) 1996: Peter Schmeichel (Liverpool-Manchester United 0-1) 1999: Peter Schmeichel (Manchester United-Newcastle 2-0) 2021: Kasper Schmeichel (Leicester-Chelsea 1-0)

Tabende finalister

1988: Jan Mølby (Liverpool)

1994: Jakob Kjeldberg (Chelsea)

1995: Peter Schmeichel (Manchester United) 1997: Mikkel Beck (Middlesbro­ugh) 2002: Jesper Grønkjær (Chelsea)

2009: Lars Jacobsen (Everton)

2011: Thomas Sørensen (Stoke)

2012: Daniel Agger (Liverpool)

2015: Jores Okore (Aston Villa)

2020: Andreas Christense­n (Chelsea)

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? I Rafael Benítez' og Daniel Aggers tid var Liverpool stærke i Europa, men i FA Cuppen måtte Agger nøjes med at spille i en enkelt finale, man tabte til Chelsea.
FOTO: RITZAU SCANPIX I Rafael Benítez' og Daniel Aggers tid var Liverpool stærke i Europa, men i FA Cuppen måtte Agger nøjes med at spille i en enkelt finale, man tabte til Chelsea.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Peter Schmeichel og Manchester United formåede både at gøre sig gældende i Premier League og pokalturne­ringerne i Storbritan­nien og Europa.
FOTO: RITZAU SCANPIX Peter Schmeichel og Manchester United formåede både at gøre sig gældende i Premier League og pokalturne­ringerne i Storbritan­nien og Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark