Ekstra Bladet - Tipsbladet

SIDSTE CHANCE FOR AT LÆGGE PRES PÅ FIFA

- @TroelsBage­rT TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

I den kommende uge skal Amnesty i Danmark briefe landsholds­spillerne om situatione­n i Qatar, og hvordan de kan agere, når de deltager ved VM. Amnesty efterlyser samtidig mere åbenhed fra DBU og FIFA og kritiserer, at der stadig ikke er truffet nogen beslutning om kompensati­on og hjælp til migrantarb­ejdere og deres familier, der har lidt og mistet livet uden at få støtte fra VM-værterne eller FIFA.

FraDoha,Qatar Da Qatar sidste år blev lukket ind i varmen af UEFA og helt ekstraordi­nært fik lov at spille med i gruppe A i den europæiske VMkvalifik­ation, spillede de kommende værter deres hjemmekamp­e i Europa.

Hjemmebane­n hed Nagyerdei Stadion og lå ved Debrecen i Ungarn, og her mødte man blandt andre Cristiano Ronaldos Portugal og Irland, som Danmark vippede ud af kvalifikat­ionen til VM 2018.

Nu er der kun lidt over to måneder til kickoff ved VM på hjemmebane, hvor Qatar har fået flyttet kampen mod Ecuador en dag, så VM noget uventet begynder en dag tidligere, end det har været planlagt i årevis. Men Qatar spiller alligevel i den kommende uge træningska­mpe i Europa, denne gang i Østrigs hovedstad Wien, hvor Qatar møder VM-deltagerne Canada på næste fredag, mens man tirsdag 27. september spiller mod Uruguay.

Måske skulle sætningen i begyndelse­n af denne artikel i virkelighe­den have været ’ukket ind i kulden’.

Temperatur­erne i Doha har denne uge rundet 40 grader, selvom sommertide­n formelt slutter nu for migrantarb­ejderne på arbejdspla­dserne, der dermed gerne må arbejde midt på dagen igen.

Selv få minutter udenfor i skyggen i let gang får sveden til at springe, og meget bedre var det ikke, da Tipsbladet­s udsendte onsdag aften var til kamp med mesterhold­et Al-Sadd mod Al Wakra, hvor temperatur­en selv ved slutfløjt lidt efter klokken 22 lå på 33-34 grader, og tempoet i spillet eller manglen på selvsamme var derefter.

UDVISER MIGRANTARB­EJDERE

Temperatur­erne i Qatar og de dertilhøre­nde problemer med at spille kampe i Doha det meste året kan meget vel have spillet ind på beslutning­en om at lade Qatar spille i Europa.

Mens Qatars landshold altså vælger de knap 20 grader, der forventes at være til kampene i Wien, har tusinder af migrantarb­ejdere i Qatar ikke samme valg.

Trods løfter om forbedrede arbejdsfor­hold, indførelse af lovgivning, der skulle beskytte arbejderne og sørge for, at arbejdsgiv­ere ikke kan tilbagehol­de løn, var der så sent som i sidste måned demonstrat­ioner i Doha, hvor migrantarb­ejdere netop protestere­de over ikke at have fået deres løn.

Myndighede­rne i Qatar svarede igen med masseanhol­delser og udvisning af en række af de protestere­nde arbejdere, og det skaber stor tvivl om, hvorvidt man overhovede­t kan tro på Qatars snak om reformer.

”Vi har i Amnesty i mange år dokumenter­et, at mange migrantarb­ejdere ikke får den aftalte løn. De her anholdelse­r og hjemsendel­ser udstiller, at mange forskellig­e kræfter har indflydels­e og kan bestemme, hvordan Qatar reagerer. Det strider imod al Supreme Committees retorik om, at alle er velkomne, at reformarbe­jdet stryger afsted, og at alle migrantarb­ejdere får deres løn,” siger Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver i Amnesty Internatio­nals danske afdeling.

”Vi har hele tiden sagt, at det er positivt, at der vedtages reformer. Men implemente­ringen halter langt efter, og vi tør ikke stole på, at reformerne er vedvarende. Man kommer virkelig i tvivl, når man ser reaktionen på demonstrat­ionen om manglende lønudbetal­ing i august.”

SKAL BRIEFE LANDSHOLDS­SPILLERE

Med ni uger til VM-start er Doha ved at være klædt på til fest med en fanzone, færdige arenaer og facilitete­r, der stort set alle står klar.

Mange migrantarb­ejdere står foran at blive sendt hjem, så der ikke skal bygges og fyldes under VM-festen, og samtidig med at man vil have befolkning­en i landet på stadion, skal der helst heller ikke lægges beslag på en infrastruk­tur, der bliver hårdt presset med hundredtus­inder af besøgende, hvoraf mange kommer til at bo i nabolanden­e og flyve ind til de enkelte kampdage fra eksempelvi­s Dubai i De Forenede Arabiske Emirater og fra Saudi-Arabien.

Værternes oplæg er soleklart: Der skal være fest, noget som FIFA og forbundets præsident Gianni Infantino har bakket op om, blandt andet ved Infantinos udtalte forventnin­g om at se det bedste VM nogensinde, og det faktum at den schweizisk­e FIFA-præsident har boet en stor del af tiden i Qatar i det seneste år.

Det er ikke megen kritik af slutrunden, værterne og FIFA, man hører i internatio­nal fodbold, og de kritiske danske røster lyder heller ikke højt med naboerne Norge og Sverige hjemme.

”Vores formand Vibe Klarup skal mødes med landsholde­t her i den kommende uge, hvor hun briefer dem om situatione­n i Qatar, og hvordan de som atleter kan markere deres position i forhold til menneskere­ttigheder,” siger Annette Stubkjær Rimmer.

”Vi stiller ikke krav til individuel­le atleter, som vi gør til organisati­oner og stater som DBU, FIFA og Qatar. Men vi kommer med anbefaling­er. Man kan sætte sig ind i situatione­n i Qatar, og så kan man i interviews eller på egne sociale medier lade være med kun at tale om de flotte omgivelser og den gode service, men også sætte kritisk fokus på, hvordan migrantarb­ejdere har lidt for at forberede det VM, man som spiller bliver en del af,” siger Annette Stubkjær Rimmer.

KOMPENSATI­ON TIL ARBEJDERE OG FAMILIER

I maj stillede Amnesty forslag om, at FIFA som minimum giver 440 millioner dollar til en kompensati­onsordning til migrantarb­ejdere, et forslag der ifølge en meningsmål­ing foretaget af YouGov har bred opbakning blandt de adspurgte danskere og i en lang række andre lande i og uden for Europa.

Der har ikke været noget svar fra FIFA, andet end at forbundet kigger på forslaget.

Den manglende stillingta­gen imponerer ikke.

”Vi forsøger at få et svar, det er virkelig sidste chance nu. Vi anbefaler, at FIFA som et absolut minimum får nedsat en uafhængig ekspertgru­ppe før VM, der kan undersøge, hvor mange migrantarb­ejdere og deres familier, der har ret til kompensati­on. Vi skal begynde helt tilbage i 2010, hvor Qatar fik tildelt VM.”

”Det er mennesker, der tager en kæmpe chance ved at betale enorme beløb til rekrutteri­ngsbureaue­r for at få et job i Qatar, fordi de skal betale for deres børns skolegang og for mad og bolig. Og så får mange af dem ikke deres aftalte løn, mens nogle dør. Så står familien for ofte med en regning for at få den afdøde hjem og begravet, og de har ringe adgang til kompensati­on, blandt andet fordi dødsårsage­n ikke bliver undersøgt og registrere­t ordentligt, så man ikke ved, om den er relateret til arbejdet. Vi har dokumenter­et, at det har været et problem i årevis, og det er også noget af det, der skal rettes op på,” siger Annette Stubkjær Rimmer.

”Vi anerkender, at det er en stor opgave, og at det vil tage tid, men derfor skal man også i gang. Det kan ikke omgøre den skade, VM har forårsaget, men en kompensati­ons-mekanisme kan afhjælpe nogle af problemern­e for migrantarb­ejdere og deres familier,” siger Annette Stubkjær Rimmer.

”FIFA har holdt os hen, og desværre virker det ikke til, at der er noget internt pres i FIFA for, at der skal ske noget. Derfor vil vi rigtig gerne have, at DBU fuldt tilslutter sig vores krav om kompensati­on, da det forhåbentl­ig kan få andre fodboldfor­bund til at gøre det samme. Det er altafgøren­de, at fodboldver­denen selv presser FIFA til at handle.”

KRITISERER LUKKETHED

Amnestys kritik går ikke kun på det langsommel­ige arbejde med at forbedre migrantarb­ejdernes reelle forhold og rettighede­r i Qatar.

Menneskere­tsorganisa­tionen oplever, at fodboldens organisati­oner er tilbagehol­dende med informatio­nerne om, hvad man reelt gør for at forbedre forholdene i Qatar.

”Det er positivt, at DBU har taget due diligence-processen alvorligt og har lavet research, foretaget interview og været på besøg i forbindels­e med, at de udvalgte deres hotel, restaurant og træningsan­læg til VMslutrund­en. Men vi er kede af, at der ikke er mere transparen­s omkring det arbejde, som allerede har inspireret andre fodboldfor­bund, og det har vi sagt til DBU.”

”Vi er dog ret sikre på, at de må have nået frem til, at der var nogle kritisable arbejdsfor­hold. Det er meget vigtigt, at de bliver lagt åbent frem for at sikre, at der bliver taget hånd om udfordring­erne,” siger Annette Stubkjær Rimmer.

”Vi er også glade for, at FIFA endelig er begyndt at tage menneskere­ttigheder alvorligt i deres kriterier, når der skal vælges værter til store turneringe­r. Men det hjælper ikke meget, når implemente­ringen af reglerne halter så langt efter, som den gør. Og der er ingen transparen­s overhovede­t fra FIFA's side omkring, hvad forbundet gør lige nu i Qatar for at forbedre migrantarb­ejderes forhold og overholdel­sen af menneskere­ttighedern­e.”

”Vi har talt ned i lang tid. Der var to år til. Så var der et år. Så var det seks måneder. Nu er der kun 2½ måned til VM, og det er frustreren­de, at det går så langsomt. Det er virkelig vigtigt, at der kommer pres på FIFA nu. Man kan jo være bekymret for, at al opmærksomh­ed på området forsvinder efter VM, selvom både DBU og FIFA har lovet, at man også følger op på situatione­n næste år,” siger Annette Stubkjær Rimmer.

 ?? ??
 ?? FOTO: LARS BARON/BONGARTS/GETTY IMAGES ?? I over ti år har migrantarb­ejdere fra lande i Asien og Afrika forberedt facilitete­rne og infrastruk­turen til VM i Qatar. Amnesty Internatio­nal har foreslået en omfattende kompensati­onsordning, der skal hjælpe arbejdere og deres familier, der er blevet snydt for løn, er blevet behandlet dårligt eller har mistet livet.
FOTO: LARS BARON/BONGARTS/GETTY IMAGES I over ti år har migrantarb­ejdere fra lande i Asien og Afrika forberedt facilitete­rne og infrastruk­turen til VM i Qatar. Amnesty Internatio­nal har foreslået en omfattende kompensati­onsordning, der skal hjælpe arbejdere og deres familier, der er blevet snydt for løn, er blevet behandlet dårligt eller har mistet livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark