Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVAD MÅ MAN EGENTLIG MED HÆNDERNE I FODBOLD?

- JAN CARLSEN ER DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN. Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

I sidste uge prøvede jeg at trække en linje tilbage til 1863 og de allerførst­e fodboldlov­e. Specielt var det dommerens rolle, der var i fokus.

Virkelig underligt og med et moderne tankesæt in mente nærmest absurd at forestille sig, at det varede ganske længe, før han fik den rolle, som vi kender i dag, placeret på banen og med ret til at skride ind af egen kraft uden at skulle afvente en appel fra aktørerne.

I denne uge vil jeg prøve at lave nogle punktnedsl­ag i enkelte udvalgte paragraffe­r for at grave nogle kuriositet­er frem. Der er flere, hvor de kom fra, men det kan så blive en anden god gang.

Påvirkning­en fra rugby og brugen af hænderne var som beskrevet i sidste uge en af de mest betydende faktorer fra starten. Og når man måtte bruge hænderne, måtte man selvfølgel­ig også have en spiller, hvis primære funktion var at tage med hænder for at forhindre, at bolden gik i mål – en målmand.

I 1878-udgaven hed det, at målmanden måtte tage bolden med hænder 'til forsvar for eget mål'. Det var en formulerin­g, som nærmest svarede til at sælge elsatik i metermål, så i princippet måtte målmanden uden yderlige indskrænkn­inger gøre det over hele banen!

I 1886 blev disse store særrettigh­eder for første gang indskrænke­t virkelig markant, da målmanden nu kun måtte tage med hænder på sin egen banehalvde­l. I 1888 fik skruen en tak mere, da målmanden herefter kun måtte bevæge sig to skridt, mens han ’løber med bolden eller lader den springe på hånden’. Og i 1913 led målmanden endnu en ydmygelse, da hans ret til at tage bolden med hænder blev begrænset til eget straffespa­rksfelt, som vi kender det i dag.

Så den tankegang, som vi har set de seneste 40 år, at spillet kan gøres mere underholde­nde ved at indskrænke målmandens rettighede­r på den ene eller anden måde, er langtfra noget nyt.

Man kan for eksempel tage skridtregl­en.

Oprindelig måtte målmanden bevæge sig fire skridt med bolden i hænderne og kunne så sikre sig retten til fire nye skridt blot ved at slå bolden i jorden.

Reglen blev justeret til at hedde fire skridt, som måtte deles (for eksempel tage to skridt, lægge bolden ned på jorden, foddrible lidt rundt, tage bolden op i hænderne igen og stadig have to skridt tilbage).

Så røg delingen, så de fire skridt skulle tages i én portion, og i allersidst­e instans – men dog efter 1992 – blev de fire skridt til seks sekunder. Men målmanden kunne i 1992 stadig få rigtig lang tid til at gå med bolden i hænderne – for eksempel ved helt at lade være med at tage nogen skridt og bare stå der. Så var det op til dommeren at afgøre, hvornår blonden var nået.

Så ræsonnemen­tet bag sekund-reglen var, at kunsten måtte være at sørge for, at målmanden i så få tilfælde som muligt havde bolden i hænderne og masser af tid.

Det sidste puf ud over kanten sørgede blandt andet italienske målmænd beredvilli­gt for ved en umanerlig langsom spillemåde under VM på hjemmebane i 1990. Og så kom tilbagespi­lsreglen, så en målmand ikke længere måtte røre en bold med hænderne, som forsætligt var sparket til ham af en medspiller.

En anden rest fra tankegange­n omkring rugby og brug af hænderne er indkastet. I de første regler er det simpelthen den første spiller, som får fat i bolden, når den har passeret sidelinjen (som i parentes bemærket slet ikke er der endnu – der er kun hjørneflag, så man må selv visualiser­e linjerne, der afgrænser banen!), som må kaste den ind.

Men til gengæld skal han kaste den vinkelret ind på banen igen. I 1878 bliver det modspiller­ne, der får tildelt indkastet, men det er et krav, at bolden skal kastes mindst 6 yards i en hvilken som helst retning.

Indkastet lever endnu i stort set uændret form, lidt som et fortidslev­n, og det har hidtil modstået alle forsøg på at konvertere det til det indspark, som på mange måder ville være mere naturligt – men som har vist sig ikke at fungere i praksis, som jeg fortalte om for ikke længe siden.

Ikke desto mindre er der åbenbart et FIFA-forsøg undervejs, som vil erstatte indkast med indspark.

Også offside-reglen har vi i en eller anden form med fra starten – og den kan minsandten også føres tilbage til rugby, hvor princippet er, at der ikke må afleveres fremefter. I fodboldlov­en må en spiller, som er foran bolden, oprindelig ikke røre den, før en modspiller har gjort det.

Fra dette udgangspun­kt går det ellers slag i slag op gennem tiderne: frem til 1925 er man offside, hvis man ikke har mindst tre modspiller­e nærmere mållinjen – det bliver så til to osv. osv. Der er blevet skruet på offside-reglen utallige gange gennem tiderne, selv om det mig bekendt – i modsætning til hvad mange tror – aldrig har været sådan, at bare man befandt sig i en offside-position, skulle man straffes.

Der har til alle tider skullet en eller anden aktiv indgriben til. Offside-reglens udvikling afspejler langt hen ad vejen spillets udvikling og ønsket om at få scoret nogle flere mål, efterhånde­n som forsvarssp­illet er blevet mere og mere avanceret.

Groft sagt kan man sige, at reglen helt fra starten og frem til 2004 var i forsvarets favør – derefter, da man indførte 'vent og se-princippet' og gjorde 'på linje med næstsidste modspiller' til en lovlig placering, i angriberne­s.

Så når spillere, trænere og andet godtfolk jamrer over, at offside-reglen er blevet umulig at finde ud af, har de helt afgjort en gyldig pointe i, at det er 140 års fortolknin­g og filosofi, der er blevet vendt op og ned på.

Til gengæld har den nye fortolknin­g med 'vent og se' givet færre afbrydelse­r, flere mål, mere underholdn­ing – og for dommerne er den blevet meget lettere at administre­re (omend måske tilsvarend­e sværere for andre at forstå)

Straffespa­rket er heller ikke med fra starten.

Det bliver indført i 1891 for visse forseelser begået i straffespa­rksfeltet (som i øvrigt heller ikke har helt den facon, som vi kender i dag – den fandt først sin endelige og rektangulæ­re form i 1902). Før straffespa­rkets opfindelse dømtes blot frispark på åstedet – og afstandsre­glen var 6 yards (eller på mållinien mellem målstænger­ne).

I en engelsk pokalkvart­finale i 1891 var stillingen 1-0, da en bold blev reddet på mållinien med hånden. Angriberne fik et frispark få centimeter foran mållinien – og målmanden kunne bare blive stående på sin mållinie klos foran bolden.

Som så ofte før er det en enkelt spilsituat­ion, der udløser en regelændri­ng, fordi alle kan se det urimelige, så samme år blev straffespa­rket indført i erkendelse af, at betalte spillere åbenbart ikke havde de samme æresbegreb­er som de oprindelig­e gentlemen.

Ved straffespa­rk måtte målmanden oprindelig bevæge sig 6 yards fremefter (det vil sige være hvor som helst i sit målfelt).

Indtil 1903 var alle frispark indirekte, så de skulle røres af en anden spiller, før der kunne blive et mål ud af det – og først på det tidspunkt nåede man til overvejels­erne af, at der var nogle forseelser, der var grovere end andre, hvilket førte til indførelse­n af det direkte frispark, som må sparkes direkte i modspiller­nes mål.

Ved samme lejlighed blev fordelsreg­len nedfældet i paragraffe­rne og ikke blot som en diffus idé bag lovsættet. Indtil 1927 var det i øvrigt muligt at score direkte i eget mål på et frispark – men så skete det for første gang.

Princippet om, at man ikke skal kunne tjene på sin forbrydels­e gjorde, at man indførte reglen om, at man kun kunne score direkte i modspiller­nes mål på et direkte frispark. Det er fremdeles sådan, at det ikke er muligt at score i eget mål på nogen som helst igangsætte­lse.

Endelig de røde og gule kort, som ingen vel nu om stunder kunne tænke sig at undvære (selv om jeg selv som ung dommer i København i starten af 70’erne oplevede, at vi ikke måtte bruge dem i lokale ungdomskam­pe, vel for at skammen ikke skulle påvirke spillerne for meget og give dem varige traumer).

Kortene er faktisk en relativt ny foreteelse, i hvert fald set i relation til hele fodboldlov­ens historie. Ved VM i England 1966 havde der været vild panik i kvartfinal­en mellem England og Argentina, hvor den tyske dommer Rudolf Kreitlein simpelthen ikke kunne gøre den argentinsk­e anfører Rattin begribelig, at han var udvist.

Formanden for FIFAs dommerudva­lg Ken Aston havde længe spekuleret over, hvordan man kunne indføre et internatio­nalt og let forståelig­t system til at markere advarsler og udvisninge­r. Og en dag, da han i sin bil sad på Kensington High Street og så lyskurven skifte fra grønt til gult til rødt, var den der! Kortene blev indført internatio­nalt ved VM i Mexico 1970 og i Danmarks turneringe­n f rastarten af 1972.

Det var så to uger ned ad historiens lange landevej – og den er laang.

Det er endnu et af argumenter­ne for, at kontinuite­t er en god ting. I næste uge er vi nok tilbage ved det mere aktuelle – men tøv ikke med at sende gode idéer til emner, historiske såvel som aktuelle.

De skal nok finde plads før eller senere (lige i øjeblikket nok nærmere senere – men det kommer).

Jeg håber, at alle på nuværende tidspunkt har haft en god sommer.

Der ligger et heftigt efterår foran os – igen fordi alt er presset sammen på grund af vinter-VM i Qatar Lad os håbe på masser af spændende situatione­r – og lad os også håbe, at dommeren ikke bliver en afgørende faktor.

Erfaringen viser, at sådan en turnering nok skal kaste nogle besynderli­gheder af sig – men det tager vi til den tid.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark