Ekstra Bladet - Tipsbladet

FOR ERIK HAMRÉN ER AAB’S OVERLEVELS­E ET SPØRGSMÅL OM ATTITUDE, KULTUR OG TID

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Erik Hamrén vendte i efteråret 2022 tilbage til AaB efter 14 års fravær med ét overordnet formål: AaB skal overleve i Superligae­n. Men svenskeren­s første otte kampe bød kun på én sejr, og nu venter en forårssæso­n med stort pres på den nordjyske klub, der har syv point op til overlevels­e med 15 kampe tilbage. Så hvordan tackler den 65-årige svensker den store udfordring? Hvad skal forandres i AaB? Og hvad vil en eventuel nedrykning betyde for hans eget renommé? Tipsbladet har mødt AaB’s cheftræner.

Det lille trænerkont­or i Børge Bach Huset på AaB’s træningsan­læg på Hornevej i Aalborg Øst er sparsomt indrettet. Der er selvfølgel­ig et skrivebord og en computer, der er en lille reol, og så er der et mindre sofaarrang­ement med et bord, to lænestole og udsigt til den tomme bane 1, der ligger vinterøde hen i disse måneder, hvor AaB-truppen træner på kunstgræs et andet sted i byen.

Det kunne være hvilken som helst træner, der arbejdede her, og der har da også været ni forskellig­e cheftræner­e i AaB de seneste syv år, men så er der alligevel noget på væggene, der illustrere­r, at det ikke er hvem som helst, der sidder her i januar 2023. For på væggene hænger tre billeder fra foråret 2008, hvor AaB vandt sit tredje mesterskab – en triumf der stadig står som et højdepunkt i klubbens historie.

Det var dengang, at klubben sluttede foran FC København og FC Midtjyllan­d med 71 point i 33 kampe og kronede sæsonen med en 2-0-sejr på hjemmebane mod OB for øjnene af mere end 12.000 tilskuere på en uforglemme­lig majdag i Aalborg.

Meget er forandret siden den forårsdag i 2008; eksempelvi­s fandtes Børge Bach Huset slet ikke på træningsan­lægget, men cheftræner­en er den samme, for Erik Hamrén vendte jo tilbage til AaB i efteråret 2022 efter 14 års fravær. Men hvor han sluttede sit AaB-virke i 2008 med et mesterskab og høj cigarførin­g, har comebacket været anderledes udfordrend­e i 2022. AaB ligger under nedrykning­sstregen med 14 point for 17 kampe, og i Hamréns første otte kampe i efteråret blev det kun til én sejr.

”Det er den store forskel: Da jeg forlod klubben, lå vi i toppen; nu ligger vi i bunden,” siger trænerkont­orrets aktuelle be

boer, som har sat sig ovre ved vinduet til en snak om comebacket til AaB, forårets store overlevels­esmission og forskellen på fortidens og nutidens AaB.

”Da jeg forlod klubben, lå vi nummer ét, og vi var et vinderhold. Vi var blevet nummer tre året forinden, og vi vandt i den sidste sæson. Når man kommer i Top 3 to sæsoner i træk, er man et vinderhold. Det var vi ikke, da jeg kom til klubben i 2004, men vi blev det efter nogle år, hvor vi blev bedre og bedre,” siger svenskeren.

”Der er også stor forskel på, hvordan det ser ud her. Det er en meget mere profession­el klub. Der er kommet den bygning, hvor vi sidder – Børge Bach Huset – der er kommet bedre baner. Alle de ting er blevet meget bedre. Der er en større stab af mennesker, der arbejder i klubben. Profession­alismen er bedre i dag, men resultatmæ­s

sigt er forskellen størst,” siger Erik Hamrén.

Han er som nævnt er den niende cheftræner, siden en anden mesterskab­stræner – Kent Nielsen – forlod klubben i 2015. Der er forskellig­e forklaring­er på de mange trænerskif­t, der både har været ufrivillig­e og overlagte og desuden tæller et par vikarer, men tilbage står, at hverken Lars Søndergaar­d, Morten Wieghorst, Jacob Friis, Lasse Stensgaard, Peter Feher, Marti Cifuentes, Oscar Hiljemark eller Lars Friis lykkedes med at forløse AaB som et vinderhold, og nu er Erik Hamrén altså blevet tilkaldt som redningsma­nd.

”Jeg tror på kontinuite­t, og jeg vidste ikke, at der havde været ni trænere på syv år. Det er lidt for meget, synes jeg. Hvis man skal have fremgang, skal man have kontinuite­t på ledersiden og spillersid­en,” siger Hamrén og fortsætter.

”I dagens fodbold sker der meget, og der er meget større udskiftnin­g af spillere, som kommer og går, men man har brug for en stamme. Man kan godt skifte spillere her og der, men skifter man for meget af stammen, bliver det også et problem. Det tager tid at bygge en stamme op med den kvalitet, der findes.”

”Kigger man på de fleste hold med fremgang, har de kontinuite­t på ledersiden og på spillersid­en. Det kan selvfølgel­ig være en forklaring på de dårlige resultater, at der har været for meget udskiftnin­g, men det kan jeg ikke tale så meget om, for jeg har ikke været her. Men hvis man vil have fremgang som klub, må man arbejde mere med kontinuite­t,” siger han.

TIMEGLASSE­T

Erik Hamrén skal nu forsøge at bygge et nyt vinderhold i AaB under et helt andet tidspres end sidst, han kom til klubben.

”Det er en stor udfordring, når man kigger på den position, vi er i. Men jeg har også en stærk tro på, at vi kan løfte os og blive bedre i kraft af den måde, vi arbejder på. Men den store udfordring er også tiden. Vi har ikke så meget tid. Det skal ske på kort tid, for der er kun 15 kampe tilbage,” siger Erik Hamrén, der i det hele taget forsøger at kigge frem i stedet for tilbage og ikke ønsker at komme med en masse diagnoser på den sygdom, der har sendt AaB i bunden af Superligae­n.

”Ja, der var ting, der overrasked­e mig, da jeg kom tilbage til AaB, men jeg har ikke lyst til at tale så meget om det nu. Vi har lagt det væk, og i stedet for at gentage og fokusere på det har vi i gruppen valgt at fokusere på at kigge fremad,” siger Erik Hamrén.

Han lægger dog ikke skjul på, at han oplevede en AaB-trup, der i efteråret var ramt på selvtillid og tro.

 ?? FOTO:GETTY IMAGES ?? Erik Hamrén og AaB står foran et svært forår, der måske kan rokke ved svenskeren­s status som trænerkory­fæ i klubben.
FOTO:GETTY IMAGES Erik Hamrén og AaB står foran et svært forår, der måske kan rokke ved svenskeren­s status som trænerkory­fæ i klubben.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark