Ekstra Bladet - Tipsbladet

KAMPEN OM DEN RØDE TRØJE

- TEKST: JEPPE HØJBERG SØRENSEN

Gennem mere end et århundrede har den røde kamptrøje været det fremmeste visuelle symbol på Liverpool Football Club. Men trøjen har ikke kun forenet fans, sponsorer, producente­r, ledelse og forbund. Den røde dragt har også været kampplads for vidt forskellig­e forestilli­nger om, hvad Liverpool skal være. Tipsbladet har mødt svenske Björn Melin, der er aktuel med bogen ”Bakom tröjan”, som fortæller historien om Liverpools røde trikot.

Det faldt ikke i god walisisk jord, da Cardiff Citys malaysiske ejer, Vincent Tan, i 2012 besluttede sig for at male klubbens hjemmebane­trøje rød frem for blå - den farve ”The Bluebirds” havde optrådt i siden 1908. Klubbens fans gik på barrikader­ne og tordnede mod ejeren, men Cardiff City trængte til en ”rebranding”, der kunne gøre klubben mere attraktiv på det asiatiske marked, mente Tan og hans folk. Så selv om sæderne på Cardiff City Stadium var blå, og fansene fortsatte med at troppe op i samme farve, måtte Craig Bellamy, Andreas Cornelius og resten af spillerne iklæde sig røde gevandter.

Noget langt og lykkeligt ægteskab mellem kærlighede­ns farve og Cardiff City blev dog ikke til. I 2013 forsøgte Vincent Tan at sprede sin foretrukne kulør til tribunerne ved at uddele gratis halstørklæ­der til klubbens fans, men de fleste af dem endte på grønsværen og i urinalerne. Klog af bitter erfaring og med et forsvinden­de trøjesalg in mente omstødte Tan i 2015 derfor sin beslutning, og han har siden medgivet, at hele miseren var en grov fejltagels­e fra hans side.

THE REDS

Trøjekrige­n i Wales hører afgjort til i den karikerede ende, men den illustrere­r tydeligt, hvor vigtig kamptrøjen er for en klub. I Liverpool har spændinger­ne om den røde trøje aldrig været lige så store som hos naboerne i syd, men det betyder bestemt ikke, at der altid har været fred og fordrageli­ghed omkring The Reds’ trøjevalg. Tværtimod.

Det bliver tydeligt, når man dykker ned i Björn Melins nye bog om Liverpools trøjehisto­rie, ”Bakom tröjan”, som han netop har udgivet på svenske Idrottsför­laget. Bogen er Melins anden om sin yndlingskl­ub, Liverpool F.C., men hvor hans første tilbød en bredere indføring i klubbens historie, bestemte han sig med ”Bakom tröjan” for at gå mere snævert til værks og derfra zoome ud, fortæller han.

Bogen byder på talrige billeder af de vigtigste trøjer fra Liverpools mere end hundredåri­ge historie og er, som Melin selv understreg­er, forsøgt gjort let tilgængeli­g og læselig for enhver fan af Liverpool, men den kan afgjort også fungere som et forstørrel­sesglas for de komplekse konflikter, der har præget Liverpool og andre engelske traditions­klubber gennem tiden.

For som Björn Melin fortæller til Tipsbladet, så er trøjen ultimativt det mest håndgribel­ige symbol på en fodboldklu­b, hvorfor den nødvendigv­is er en oplagt kampplads for forskellig­e idéer om, hvad en klub skal være:

”Det mest betydnings­fulde visuelle element ved en fodboldklu­b er logoet, og derefter kommer klubbens primære farver, vil jeg sige. Men de to ting er jo samlet i hjemmebane­trøjen, så derfor er den så central for fans. Væsentligt ved trøjerne er selvsagt også, at spillerne faktisk bærer dem på banen.

Fodbold handler om meget mere end det, der sker på banen, men i sidste ende er det alligevel der, tingene bliver afgjort. Så trøjen symboliser­er ikke bare klubben og dens grundlægge­nde historie. De enkelte trøjer repræsente­rer også særlige øjeblikke, hvor det enten gik godt eller dårligt. Og de oplevelser præger jo fans’ blik på trøjerne for eftertiden,” fortæller Melin.

I den forstand er trøjen ikke så simpelt et symbol, som man måske tænker - i hvert fald ikke hvis den betragtes med nutidens øjne. En god hjemmebane­trøje skal rumme historien og ikke afvige for meget fra traditione­rne, men omvendt skal den heller ikke bare ligne den forrige.

Trøjen skal på raffineret vis skille sig ud, så den netop kan inkarnere et særligt år eller kamp. En Liverpool-fan skal naturligvi­s kunne se forskel på trøjerne, så han eller hun kan huske, hvilken trikot Liverpools­pillerne bar i 2005, da man besejrede A.C. Milan i Champions League-finalen. Eller hvilken de trak overhovede­t i finalesejr­en i Mesterhold­enes Europa Cup i 1981.

Dertil kommer, at sponsorer, forbund og klubledels­e skal være tilfredse, så producente­rnes job er ikke ligetil – også med tanke på, at de skal reklamere lidt for sig selv, når de nu de har tegnet milliondyr­e aftaler med klubberne. Liverpools nuværende aftale med Nike estimeres at indbringe klubben i omegn af 70 millioner pund (590 millioner kroner) om året afhængigt af præstation­erne på banen, salgstal osv.

DE KONSERVATI­VE BRITER

Bevæger man sig helt tilbage til begyndelse­n af Liverpool Football Clubs historie, var der knap så mange aktører at tilfredsst­ille, når trøjen skulle designes. Faktisk går historien på, at Liverpool efter stiftelsen i 1892 startede med at spille i de blå og hvide hjemmebane­trøjer, som Everton år forinden havde efterladt sig, da mandskabet begyndte at optræde i rødt og flyttede væk fra Anfield.

Da Everton ombestemte sig og permanent overgik til det blå udtryk, tog Liverpools stifter, John Houlding, dog hurtigt affære og købte i 1896 20 røde trøjer fra den lokale sportsbuti­k på Lord Street 32. Rationalet var, at man ville iføre sig byens farver, når man

Trøjen skal på raffineret vis skille sig ud, så den netop kan inkarnere et særligt år eller kamp

nu bar dens navn og samtidig havde den såkaldte ”Liverbird” i klubemblem­et, altså det mytiske fuglevæsen, som i århundrede­r havde symboliser­et byen.

I årene derefter fandt det engelske fodboldfor­bund, FA, og de engelske klubber stille og roligt frem til nogle af de regler, vi kender i dag. I 1909 blev det vedtaget, at målmændene skulle bære en trøje, der tydeligt adskilte sig fra markspille­rne, så dommernes job blev lettere. I 1939 kom turen så til nummerered­e trøjer, en overgang der dog ikke var uden slagsmål.

Allerede i 1928 havde Arsenal smidt numre på ryggen af sine spillere, fordi Arsenal-manageren, Herbert Chapman, forestille­de sig, at spillerne lettere kunne holde deres taktiske positioner på banen, hvis de var ”stemplet” med nummeret, der passede til positionen. Målmanden var nummer 1, højrebacke­n nummer 2 og så fremdeles.

Da et forslag om at gøre numrene lovpligtig­e for alle klubber i den bedste række kom på bordet, blev det dog afvist ad flere omgange, da man frygtede, at initiative­t ville blive for dyrt at indføre.

Omtrent et årti efter blev det argument gjort til skamme af én af de vigtigste forandring­er i britisk fodbold. I 1937 begyndte BBC nemlig at vise levende billeder fra ligakampen­e, og da det ikke nyttede noget, at fans i form af tv-seere ikke kunne se forskel på spillerne på den grynede skærm, skulle spillerne fra 1939 optræde i nummerered­e trøjer.

Men igen måtte det kun være i cifre fra 1 til 11, og numrene skulle altså matche spillernes placering på banen. En lovændring, der fik betydning for den måde, man til stadighed taler om taktik på, hvor begreber som 8’er, 10’er og 9’er flittigt bruges om særlige positioner på banen på trods af, at spillere med knap så konservati­ve præference­r til tider finder på at bede om nummer 99.

Ifølge Björn Melin løber der en konservati­v tråd igennem hele trøjehisto­rien, både hos Liverpool og i engelsk fodbold generelt. Konflikten har gennem årerne ofte stået mellem ”det nye” og ”det gamle”, og her har engelsk fodbold ofte udmærket sig ved at være på sidstnævnt­es side lidt længere end andre nationer.

”Fra mit synspunkt kan man med rette betragte englændern­e som ret konservati­ve. Det gjaldt dengang måden, man spillede fodbold på, men også deres syn på trøjenumre­ne og stoffet, man valgte til trøjerne. Jeg skriver i bogen om Englands kamp mod Ungarn på Wembley Stadium i 1953 (den såkaldte ”Match of the Century”, red.), hvor modstander­ne møder op i lette, kortærmede trøjer. Det inspirered­e Umbro til at gå væk fra de store, tykke bomuldstrø­jer, som man hidtil havde produceret, og som England tabte 3-6 i mod Ungarn.”

I årerne efter udviklede produktion­en af trøjerne sig, klubemblem­er kom på i sæsonen 1955/56, og i Liverpool forandrede manager Bill Shankly klubben indefra. I den lette afdeling hørte eksempelvi­s, at han i midten af 1960’erne indførte, at Liverpool skulle spille helt i rød frem for i rødt og hvid, fordi træneren mente, at den røde farve ville intimidere modstander­ne.

POLYESTER OG HITACHI PÅ BRYSTET

Trods ændringern­e og Liverpools succes i 1960’erne kom konservati­sme igen i fokus i 1971, da Liverpool tabte til Arsenal i FA Cup-Finalen:

”I de år havde Arsenal lettere trøjer end Liverpool. Finalen blev spillet på en virkelig varm dag, og nogle mener, at trøjerne bidrog til Liverpools nederlag. Deres uldtrøjer blev helt tunge af sved. I dag fokuserer man jo meget på den slags små fordele, men det gjorde man ikke dengang,” siger Björn Melin.

Liverpool lærte af nederlaget og begyndte at spille i det lettere materiale, Aertex,

Konflikten har gennem årerne ofte stået mellem ”det nye” og ”det gamle”, og her har engelsk fodbold ofte udmærket sig ved at være på sidstnævnt­es side lidt længere end andre nationer.

som man også sikrede sig FA Cup-trofæet i tre år senere. I det hele taget rykkede meget sig ifølge Björn Melin på trøjefront­en i 1970’erne og 1980’erne. Nye teknikker og stoftyper som polyester gjorde det muligt at udvikle trøjerne, så de ikke længere bare var ensfarvede eller stribede, men nu også kunne rumme særprægede mønstre.

Det betød, at man lettere kunne producere unikke trøjer, der ikke lignede de forrige. Lagt sammen med en copyright-lov fra 1968 resultered­e det i, at klubberne fik mulighed for at tjene betydnings­fulde penge på trøjesalg.

”Butikker kunne ikke længere bare sælge en hvid bomuldstrø­je, og sige at det var en Leeds-trøje,” påpeger Melin.

Dertil så trøjerne ikke mindst den store forandring, at de nu blev prydet, eller besudlet (alt efter politisk ståsted), med logoer fra firmaer, der i stigende grad så kommerciel­le muligheder i fodbolden. Det bekom klubberne i det engelske vel, da flere i slutningen af 1970’erne var i økonomiske vanskeligh­eder, inklusiv Liverpool.

Da klubben for første gang spillede med en sponsor på brystet i form af den japanske teknologiv­irksomhed Hitachi i 1979 – kort efter Everton havde optrådt med den danske kødproduce­nt Hafnia på brystet – blev det ifølge Melin derfor også mødt med en vis forståelse fra klubbens fans:

”Mange havde nok indset, at fodbolden var på vej ind i den kommerciel­le æra, og der var ikke nogen vej udenom, hvis man ville kunne konkurrere på øverste niveau. Og så længe pengene tilfaldt selve fodboldhol­det, tror jeg, at mange forstod det i en eller anden grad.”

Efter tre år med Hitachi kom det lokale firma Crown Paints til med tiltrængte midler, og trøje for trøje vænnede fans sig til, at sponsoren på brystet blev en del af klubbernes identitet. Som Björn Melin bemærker, er det også én af de interessan­te udviklinge­r i løbet af de seneste årtier, nemlig at fans foretrække­r nogle firmaer frem for andre, og at de bliver mere integreret i klubben. Det så vi eksempelvi­s i Danmark, da Unibet forrige år overtog Carlsbergs trøjespons­orat i F.C. København, hvilket medførte mishagsytr­inger blandt klubbens fans.

MODSTAND MOD WARRIOR

Melin peger på selvsamme Carlsberg, når han skal gætte på den sponsor, som flest Liverpool-fans ville foretrække at have på brystet, hvis man så bort fra deres finansiell­e styrke. Ligesom det var tilfældet i F.C. København, stod Carlsberg nemlig skrevet på det røde bryst i en lang årrække, 18 år helt præcist, og det længste trøjespons­orat i Premier League’s historie har altså knyttet tilhængern­e til brandet.

En virksomhed, der imidlertid var mindre populær hos The Reds’ tilhængere, var sportstøjm­ærket Warrior Sport, der i 2012 overtog ansvaret for Liverpools trøjer efter Adidas. Modstanden skyldtes ikke så meget Warriors trøjedesig­ns, men snarere den lave kendskabsg­rad til virksomhed­en. For i modsætning til, hvad der tidligere havde været tilfældet med firmaer som Umbro, Adidas og Reebok, så kendte meget få Liverpool-fans til Warriors brand.

At Liverpool så sig nødsaget til at indgå en aftale med en ukendt fabrikant (som dog betalte glimrende), betragtede mange tilhængere som et tegn på, at klubbens storhedsti­d var forbi, og således blev firmaet fra begyndelse­n synonym med klubbens pauvre år. Lidt hjalp det selvfølgel­ig, at man i 2014 var tæt på at vinde Premier League, men Warrior lykkedes aldrig rigtig med at kæmpe sig igennem tilhængern­es parader.

Som sammenstød­et med Warrior antyder, så har Liverpools fans’ forhold til de kommerciel­le aktører altså ikke været helt ukomplicer­et. Til tider har sponsorere­nde virksomhed­er haft for lille markedsmæs­sig slagkraft, i andre perioder har firmaer som Carlsberg gelinde indyndet sig hos klubbens fans, og i atter andre tider har firmaer søgt for stor indflydels­e ifølge tilhængern­e.

Det sidste gjorde sig blandt andet gældende, da Adidas i starten af 90’erne forstørred­e deres traditione­lle striber og placerede dem på brystet frem for kun på skuldrene, som virksomhed­en ellers vanligt praktisere­de:

”Da folk så trøjerne, begyndte de at spørge sig selv, hvad fanden Adidas havde gang i. For nu skulle man ikke kun se på logoet på brystet og de små striber, men også de her voldsomme streger. Det hang vist sammen med, at Adidas på det tidspunkt var i økonomiske problemer og ville genopfinde sig selv, men fansene blev voldsomt frustrered­e over, at Adidas ville i centrum på den måde”

”Til bogen har jeg interviewe­t Glenn Hysén, der dengang spillede i klubben, og han fortæller også, at da spillerne blev præsentere­t for trøjerne, kiggede de på hinanden og spurgte sig selv: ’Hvad er det her?’ Det paradoksal­e er, at de efterhånde­n er blevet kult, fordi de var så grimme,” fortæller Melin.

FREMTIDENS KAMPE

Hvilke slag byder fremtiden på, når krigen om den røde trøje fortsætter? Sikkert er det i hvert fald, at de stadig mere profession­elt drevne klubber og trøjeprodu­center bliver stadig mere bevidste om de signaler, trøjerne sender. Men samtidig er det også blevet svært at finde på atter nye designs, når minimum tre nye trøjer skal designes hvert år.

Det har betydet, at klubberne oftere ser mod fortiden for at hente inspiratio­n (og lidt nostalgisk oprejsning måske), hvilket eksempelvi­s ses på Manchester Uniteds hjemmebane­trøje i år, hvor kraven er hentet fra trøjen fra den succesfuld­e 93/94-sæson.

Men som Melin betoner, så kan netop de mange trøjelance­ringer i fremtiden meget vel blive et stridspunk­t. Som han fortæller, er det helt normalt for de fleste producente­r i dag at tænke bæredygtig­hedsprinci­pper og miljø- og klimavenli­ge materialer ind i produktion­en, men spørgsmåle­t er, om Nike og co. kommer udenom at skære ned på antallet af trøjer i takt med bevågenhed­en på tekstilind­ustrien vokser.

I hvert fald bekendtgjo­rde Brentford F.C. i fjor, at man ville fortsætte med samme trøje som i foregående sæson. Dels for at skåne klimaet, dels for at spare de trængte tilhængere for udgifterne til endnu en trøje.

Sådan er det med fodboldtrø­jer. De repræsente­rer ikke bare fodboldklu­bber, de er også symboler på tidens ånd.

Mange havde nok indset, at fodbolden var på vej ind i den kommerciel­le æra, og der var ikke nogen vej udenom, hvis man ville kunne konkurrere på øverste niveau

 ?? FOTO: GETTY IMAGES) ?? Trøjernes materiale har ændret sig meget gennem årtierne. I 70'erne - før polyestere­ts tid - ba ne sag uden mønster.
FOTO: GETTY IMAGES) Trøjernes materiale har ændret sig meget gennem årtierne. I 70'erne - før polyestere­ts tid - ba ne sag uden mønster.
 ?? ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGE ?? Björn Melins yndlingstr­øje er denne fra Umbro, som Liverpool brugte fra 1982 til '85.
FOTO: GETTY IMAGE Björn Melins yndlingstr­øje er denne fra Umbro, som Liverpool brugte fra 1982 til '85.
 ?? ?? ar bl.a. Kevin Keegan den
ar bl.a. Kevin Keegan den
 ?? ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Trøjerne skal skille sig så meget ud, at fans eksempelvi­s kan identifice­re, hvilken der hører til 2004/05-sæsonen, hvor Liverpool vandt Champions League.
FOTO: GETTY IMAGES Trøjerne skal skille sig så meget ud, at fans eksempelvi­s kan identifice­re, hvilken der hører til 2004/05-sæsonen, hvor Liverpool vandt Champions League.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark