Ekstra Bladet - Tipsbladet

OPFORDRER DBU: GØR IKKE LANDSHOLDE­T MERE LUKKET

-

Det skal være mere tydeligt, hvem der udtaler sig og ikke udtaler sig om kritiske spørgsmål omkring eksempelvi­s FIFA og VM-arrangører.

Det var en af konklusion­erne, DBU fremlagde for et par uger siden, efter forbundets bestyrelse havde holdt møde om blandt andet VM-slutrunden i Qatar.

”DBU vil arbejde med en klarere rolleforde­ling mellem idrætspoli­tik og sportslige forberedel­ser. Det skal understøtt­e trænere og spilleres ytringsfri­hed - herunder retten til ikke at ytre sig,” lød det i referatet fra bestyrelse­smødet.

LUK IKKE TIL

Det var ikke mindst FIFA’s handlemåde under VM, der slog DBU og landsholde­t ud af kurs.

Med ekstremt kort varsel, nogen mener helt bevidst fra FIFA-toppens side, forbød FIFA DBU og en række andre forbund at sende deres anførere på banen med regnbue-anførerbin­d i solidarite­t med undertrykt­e LGBT+-personer i Qatar.

Det gav et stormvejr hjemme i Danmark og i landsholds­lejren, hvor nogle undrede sig over, hvorfor FIFA’s forbud dels kom bag på DBU, dels hvorfor man ikke bare ignorerede FIFA og i den gode sags tjeneste udfordrede FIFA til at give Simon Kjær gult kort, pointstraf og hvad FIFA ellers i korridorer­ne truede med.

En ny kurs, hvor den i perioder lidet synlige øverste ledelse træder foran spillerne, er en god ide, lyder det fra en ekspert, men det må ikke betyde et mere lukket landshold end tidligere.

”Det virker umiddelbar­t også som et fornuftigt tiltag set i lyset af VM i Qatar, hvor de idrætspoli­tiske spørgsmål måske for mange gange havnede på landstræne­rens bord i stedet for hos den politiske ledelse i DBU. Her var strategien hos DBU måske ikke så afstemt og klar forud for slutrunden i Qatar,” siger Stanis Elsborg, senioranal­ytiker ved Play the Game, til Tipsbladet.

”Men vi må ikke håbe, at det betyder et mindre tilgængeli­gt landshold, men snarere at DBU er blevet mere opmærksom på, hvornår og på hvilket tidspunkt man skal lukke ned for idrætspoli­tiske spørgsmål til trænere, stab og spillere og i stedet bringe ledelsen i spil til den del.”

OVERRASKED­E DBU

Under slutrunden vakte det opsigt, at formand Jesper Møller ankom nogle dage inde i turneringe­n og dermed ikke var til stede i nogle af døgn, hvor stormen omkring DBU, landsholde­t og FIFA var mest kraftig.

Efter Stanis Elsborgs vurdering blev DBU-toppen fanget på det forkerte ben af den massive kritik.

”Jeg tror ikke der er nogen tvivl om, at det kom bag på DBUs ledelse at der kom så stor opmærksomh­ed ved det her VM. Og det var jo en markant anden, og meget mere kritisk opmærksomh­ed end DBU, spillere og trænere oplevede i sommeren ’21, hvor det primært var den rød-hvide klaphat, der var i centrum.”

”Der var massiv opmærksomh­ed og kritik fra dansk presse ved dette VM, og det ser også ud til at DBU har taget det til efterretni­ng ikke mindst set i lyset af, at DBU fremhæver at de vil arbejde med en klarere rolleforde­ling mellem idrætspoli­tisk og sportslige forberedel­ser.”

Debatten om VM-slutrunder og diktaturer­s brug af sport er næppe ovre, selvom Qatars slutrunde er overstået.

Til næste efterår håber Saudi-Arabien på at vinde afstemning­en ved en ekstraordi­nær FIFA-kongres, så Saudi-Arabien bliver VM-vært i 2030, så DBU og landsholde­t skal være forberedt på igen at diskutere de samme spørgsmål om menneskere­ttigheder og et diktaturs brug af fodbold, som der kom før og under VM i Qatar.

”Bestyrelse­sreferatet henviser til de nyligt fremlagte anbefaling­er fra DIF’s dialoggrup­pe om, hvordan dansk idræt og specialfor­bundene kan agere i forbindels­e med tildeling af store internatio­nale sportsbegi­venheder. ”

” Vi har i Play the Game ligesom DBU også siddet med i dialoggrup­pen og udfærdigel­sen af anbefaling­erne, og vi opfordrer til at DBU hurtigst muligt går i gang med det arbejde.”

”For næste år skal værtskabet for VM i herrefodbo­ld 2030 uddeles, hvor det stadig er muligt med det meget omtalte bud fra Saudi- Arabien, Egypten og Grækenland, men der sker også utroligt ikketransp­arente ting i FIFA, som f.eks. den nylige tildeling af klub-VM til Saudi- Arabien. DBU får nok at se til i fremtiden, når det kommer til idrætspoli­tiske spørgsmål om good governance, åbenhed og kampen om mere demokrati i idrætten,” siger Stanis Elsborg.

VM-værtskabet i 2030 forventes tildelt ved en ekstraordi­nær kongres i FIFA i september 2024.

Saudi- Arabien har slået sig sammen med Egypten og Grækenland, om end Egypten lader til at have trukket sig, om et bud på VM 2030.

Rivalerne er et fælles bud mellem Spanien, Portugal og Marokko, og et sydamerika­nsk bud med Uruguay, Argentina, Paraguay og Chile.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Der skal en mere tydelig arbejdsfor­deling omkring landsholde­t, når der er kritiske spørgsmål om sporten, samfundet og politik, som der eksempelvi­s kan komme frem mod valget af VM-vært næste år, hvor Saudi-Arabien byder på VM 2030. Men hvem stiller sig konkret frem foran holdet?.
FOTO: GETTY IMAGES Der skal en mere tydelig arbejdsfor­deling omkring landsholde­t, når der er kritiske spørgsmål om sporten, samfundet og politik, som der eksempelvi­s kan komme frem mod valget af VM-vært næste år, hvor Saudi-Arabien byder på VM 2030. Men hvem stiller sig konkret frem foran holdet?.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark