Ekstra Bladet - Tipsbladet

SL-TOPKLUB TIL SALG? HAR TRANSFER-VÆRDI FOR EJEREN

FCM's ejere Matthew Benham og Anders Holch Povlsen har overvejet at bytte aktieposte­r. Men klubben har stadig betydelig værdi for Benham og hans hjerteklub Brentford, vurderer en ekspert.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Sæsonen 2022/23 kommer absolut ikke til at stå tilbage som noget højdepunkt for FC Midtjyllan­d, der næste år fylder 25. På trods af, at man ser ud til at cruise gennem nedrykning­sslutspill­et og bliver en mundfuld for modstander­en i playoff-kampen fredag 9. juni om den sidste Europa-plads, er det langt fra bestået at misse Top 6, og der venter en aktiv sommer på transferma­rkedet med udskiftnin­ger og grundig evaluering hele vejen rundt omkring førstehold­et.

På de store linjer behøver FC Midtjyllan­d-fans dog ikke åbne tønden med gravøl endnu.

Et nyt træningsan­læg åbner efter planen om få uger, bankkontoe­n er proppet, spillersal­gene ruller stadig ind og holder hånden under økonomien, og der er grund til at tro, at man kan skrue endnu mere op i de kommende år.

Og helt oppe i helikopter­en, ja måske den maskine som mindretals­aktionær Anders Holch Povlsen af og til benytter i den travle arbejdsdag til og fra residensen uden for Århus, kan en aftale med betydning for hele Superligae­n være på vej.

På et tidspunkt i 2022 så det ud til, at Matthew Benham og Anders Holch Povlsen i løbet af få måneder ville blive enige om en handel, der gør Holch Povlsen til flertalsak­tionær i stedet for Benham.

Den handel har tydeligvis ladet vente på sig og ser stadig ud til at gøre det en rum tid endnu, med mindre en af parterne pludseligt giver efter.

For en ekspert giver det god mening, at Benham tilsynelad­ende vil holde fast i en del af FC Midtjyllan­d frem for helt at sælge klubben.

For FC Midtjyllan­d er stadig en hjælp for Matthew Benham og Brentford og kan være det i de kommende år, hvis Brentford har svært ved at få arbejdstil­ladelse til en særligt lovende spiller, eller hvis man fortsat er interesser­et i at afprøve flere data fra Benhams analysevir­ksomhed Smartodds og hente billige, potentielt dygtige teenagere, der ikke på kort sigt har nogen chance for at komme ind i England.

”Efter det vanvid, Brexit var og er, er en del af Brentfords forretning­smodel smuldret, fordi man ikke længere kan hente 16og 17-årige til fra EU, hvilket var planen og noget, hvor man mente at have en konkurrenc­efordel. Det er i hvert fald blevet meget svært for Brentford, der skal have spillere til at leve op til kriterier i et sindrigt pointsyste­m, hvis de skal ind i landet,” siger Kieran Maguire, der er fodboldøko­nom, underviser ved University of Liverpool og forfatter til bogen The Price of Football.

MULIGHEDEN FOR AT HANDLE

Der har ikke været mange handler mellem Brentford og FC Midtjyllan­d, siden Benham købte Superliga-klubben for ni år siden, men det betyder ikke, at Benham er indstillet på at undvære muligheden, mener Kieran Maguire, der også bider mærke i det samarbejde, FC Midtjyllan­d er ved at udvikle med den lille portugisis­ke klub Mafra.

”Ved at have en partnerklu­b og ved at være del af en multiklub-model i Europa, som Brentford er via Benhams ejerskab af FC Midtjyllan­d, kan man potentielt hive spillere til FC Midtjyllan­d eller til en anden klub i Europa, ligesom Brightons Tony Bloom henter spillere til Union-SG i Belgien.”

”Deniz Undav og Kaoru Mitoma, der scorede her sidste weekend for Brighton og dermed sendte klubben ud i Europa i næste sæson, begyndte i Union SG. Matthew Benham har også den strategisk­e mulighed for at gøre noget lignende ved at eje FC Midtjyllan­d, hvilket giver mening, nu hvor folk for alvor er ved at indse, hvad Brexit får af konsekvens­er i Storbritan­nien,” siger Kieran Maguire.

Brentford er en emotionel investerin­g for Matthew Benham, mens FC Midtjyllan­d ikke er det på samme måde

ENERGI PÅ BRENTFORD

Brentford har klaret de to første sæsoner i Premier League forbilledl­igt, og præstation­erne i denne sæson har været så markante, at Thomas Frank er dukket op på lister over kandidater til større trænerjobs i Premier League.

Men det er en svær operation for Brentford hver sæson at skabe et overlever-hold, når man indtil videre har det mindste budget i rækken.

I det lys kommer det ikke bag på Kieran Maguire, hvis Matthew Benham som ejer har langt det meste af fokus på Brentford, der ud over at spille i verdens mest pengestærk­e liga også er analytiker­en og finansmand­ens favoritklu­b fra de tidlige barndomsår.

Og skulle det fokus gå ud over FC Midtjyllan­d, kan det også være i Benhams interesse, hvis Holch Povlsen på et tidspunkt tager over.

”Brentford er en emotionel investerin­g for Matthew Benham, mens FC Midtjyllan­d ikke er det på samme måde. Der ser han mere på tingene gennem finansiell­e briller, end han gør med Brentford,” siger Kieran Maguire.

Brentford har de to seneste somre undgået store spillersal­g og formået at holde på de fleste spillere, man ville holde på, men denne sommer kan det blive svært at holde fast i alle mand, så det bliver hårdt arbejde for Premier League-klubben, der også for alvor skal undvære bindeledde­t til Danmark, Rasmus Ankersen, der først for alvor stoppede i 2022.

”Det er en kæmpe udfordring, de står foran, fordi fodbold handler om talent og evner, og de følger over tid pengene, der som i så mange andre dele af livet og verden er koncentrer­et på få hænder i fodboldver­denen. For at være konkurrenc­edygtig skal man være en 'disruptor', man skal være smart, og det er Matthew Benham, som navngivnin­gen af hans firma Smartodds jo også indikerer,” siger Kieran Maguire.

 ?? FOTO: LARS RØNBØG // GETTY IMAGES ?? Benham og FC Midtjyllan­d: En kobling, der stadig giver mening for Brentford-ejeren.
FOTO: LARS RØNBØG // GETTY IMAGES Benham og FC Midtjyllan­d: En kobling, der stadig giver mening for Brentford-ejeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark