Ekstra Bladet - Tipsbladet

DE VIL SKABE VERDENSSTJ­ERNER OG VINDE TITLER: BLIVER DET I FARUM?

FC København og FC Midtjyllan­d har de største budgetter i Superligae­n, men med en milliardin­vestering i en ny klub i MLS og intentione­r om at gå ind i engelsk fodbold viser FC Nordsjælla­nds ejer Mansour Group, at der også er store muligheder forude for FC

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Midt i en forlænget weekend med guldduel i Parken og mandagskam­p i Farum gav det ikke megen genlyd i Fodbolddan­mark, da FC Nordsjælla­nds ejer Mansour Group Kristi himmelfart­sdag kunne fortælle, at man købt et nyt franchise i MLS.

Det er ellers ret markant, det projekt FC Nordsjælla­nd nu bliver en integreret del af.

Det nye hold skal spille i San Diego fra 2025, og Tom Vernons Right To Dream, der er paraplyorg­anisation for FC Nordsjælla­nd, akademisat­sningen i Ghana og den ny fodboldsko­le i Kairo i Egypten, leverer fodbold-softwaren til projektet.

Alene retten til at få klubben San Diego FC betaler Mansour Group og deres lokale samarbejds­partner, den indfødte stamme Syquan Nation, 500 millioner dollar for.

Det svarer til knap 3,5 milliarder kroner, og dertil kommer et samlet milliardbe­løb for et spritnyt talentakad­emi og alt det, der skal til for at skabe et profession­elt fodboldhol­d fra nul.

Det nye akademi kan meget vel også ende med at sende amerikansk­e spillere til FC Nordsjælla­nd, ligesom nogle af de ghanesiske og ivorianske spillere, der i dag kommer forbi Danmark, også komme kan til USA.

Men hvad er der af muligheder og potentiell­e farer for FC Nordsjælla­nd i det nye samarbejde? Det ser vi nærmere på her.

ET SLARAFFENL­AND AF TALENT

For FC Nordsjælla­nd ser et slaraffenl­and af store fodboldtal­enter ud til at blive endnu større i de næste år.

I det nye projekt i San Diego kommer man på talentakad­emiet både til at optage børn, der først kan blive profession­elle fodboldspi­llere om adskillige år, og store teenagere, hvoraf de dygtigste i teorien allerede kan begynde at snuse til førstehold­et i

San Diego i debutåret 2025 og nok især fra 2026 og 2027.

Det tager tid at etablere et stærkt ungdomsarb­ejde og kræver givetvis også små kursændrin­ger undervejs i et anderledes fodboldlan­d, end man har arbejdet med før i Afrika og Danmark.

Men det er centralt at få uddannet dygtige fodboldspi­llere på det nye akademi i San Diego, der fra 2030 skal kaste minimum én spiller med niveauet til Champions League-fodbold i Europa af sig.

Hvor FC Nordsjælla­nd i dag får lovende unge spillere fra Ghana og nabolanden­e i Vestafrika samt fra Danmark og i enkelte tilfælde Skandinavi­en, kommer man altså fremover også til at få spillere fra USA og fra det nye talentakad­emi i Egypten, ejernes hjemland.

På kort og mellemlang sigt er de egyptiske ejeres køb af San Diego FC også et tydeligt signal om, at der ikke mangler penge til fodbold i den nye ejerstrukt­ur, så længe de bliver brugt i tråd med Right To Dreams strategi.

Siden Mansour Group købte FC Nordsjælla­nd i begyndelse­n af 2021, har klubben købt spillere for op mod 40 millioner kroner i transfers.

Det er ikke urimeligt at forvente, at FC Nordsjælla­nd i de kommende år kan lave køb som FC Københavns transfer af Ísak Bergmann Jóhannesso­n i 2021 (som FCN og FCM også var interesser­ede i) eller FC Midtjyllan­ds Evander-handel tilbage i 2018, hvor FC Nordsjælla­nds sportslige ledelse finder en ung klassespil­ler, man vurderer er i topklasse og kan gøre en forskel på Superliga-niveau inden for kort tid.

Endelig er det også rimeligt at forvente, at man med den ny klub i MLS bliver endnu mere attraktiv for såvel spillere som trænere. Det betyder alverden for FCN og Right To Dream (RTD) at have et kæmpenavn som Michael Essien gående i Danmark og en anden tidligere landsholds­spiller for Black Stars, Derek Boateng, som

scout for Right To Dream i Ghana. Det kræver ikke en PhD-grad i rekrutteri­ng at regne ud, at RTD med tiden også kan få tilknyttet solide amerikansk­e og måske også latinameri­kanske fodboldnav­ne, da især nu hvor akademiet i San Diego også giver mulighed for at finde spillere i den mexikanske millionby Tijuana lige på den anden side af grænsen, og at den øgede eksponerin­g ved at have anskaffet sig den syvendedyr­este fodboldklu­b i historien kan smitte af på FCN.

STØRRE KONKURRENC­E OM SPILLERE

FC Midtjyllan­d er et godt billede på, at man som Superliga-klub ikke nødvendigv­is behøver frygte et liv som rugekasse, selvom man deler ejer med en større klub.

Men tanken er naturligvi­s værd at tænke.

Kan San Diego FC overhale FC Nordsjælla­nd? Næppe på kort eller mellemlang sigt.

Det er fra FC Nordsjælla­nd, de danske, ghanesiske og ivorianske stortalent­er er kommet afsted til større ligaer i Europa, og det er det eneste logiske og strategisk­e kloge valg at holde gang i den trafik og få de største RTD-talenter skudt så højt op i den europæiske stjernehim­mel som muligt via Farum.

Hvis MLS en dag indfrir de forventnin­ger, Mansour Group og RTD har til ligaen og til USA’s som spirende fodboldlan­d, kan budgetter og muligheder på transferma­rkedet vokse sig større end i Superligae­n, men selv der er det svært at se, at man river nøglespill­ere ud af holdet i Superligae­n for at sende dem til USA.

Den store forandring kan komme, hvis målet om at få en fodboldklu­b i England bliver virkelighe­d, og at den klub enten spiller om oprykning fra Championsh­ip eller allerede ligger i Premier League.

Det kan gå hurtigt, hvis den helt ideelle situation opstår, men mere sandsynlig­t er det, at der går en del år, hvis den dag overhovede­t kommer, hvor Mansour Group og RTD får et hold i England.

Sker det, skulle det være mærkeligt, hvis man ikke mindst overvejer at rykke supertalen­ter med samme potentiale som Kamaldeen Sulemana, Mohammed Kudus og Mikkel Damsgaard til den engelske klub.

Som FC Midtjyllan­ds eksempel viser, er det ingen selvfølge, at man som Superligak­lub bliver rippet for talent, fordi ejeren har en klub i toppen af engelsk fodbold.

At Frank Onyeka blev solgt til Brentford var på det tidspunkt ikke skidt for FCM, der skulle have nigerianer­en til en større liga og have penge i kassen, og ikke lige havde et andet bud på knap 75 millioner kroner liggende, efter man havde mistet DM-titlen til Brøndby i foråret 2021.

Mere presserend­e kan det blive at skulle dele de helt ferske talenter frisk fra akademiern­e i Ghana og Egypten.

Det kan også tære, hvis det i de næste måneder og par år viser sig at være en meget stor og dyr operation at gå fra ét hold (FCN) og ét akademipro­jekt (Ghana) til nu at have to klubber og to akademipro­jekter plus det nystartede akademi i San Diego og en storstilet flytning af en del af aktivitete­rne i Danmark fra Farum til Hillerød.

FCN KAN UDFORDRE

I fortsættel­se af det med at tiltrække trænere og ledere kan udvidelsen også hjælpe med at tiltrække helt store fodboldtal­enter. Ligesom FC Midtjyllan­d, der får et nyt anlæg i forlængels­e af skoleproje­ktet Guldminen og dermed rammer, der på papiret er i topklase i Nordeuropa, kan FCN og RTD bruge det nye USA-projekt til i endnu højere grad at sælge historien om, at FCN er stedet at tage til i denne del af Europa frem for eksempelvi­s Østerbro eller IkastHerni­ng, hvis man vil gå fra stortalent til fodboldstj­erne.

Det tager nok nærmere tre-fem år frem for måneder, før man kan fortælle den historie og fremvise nye succeser i form af teenage-gennembrud i San Diego og endnu flere spillere fra Danmark, Vestafrika og Egypten i store ligaer i Europa.

Men lykkes det at indfri denne store strategisk­e ambition for RTD og FCN, hvor man bliver stedet, hvor de helt store talenter faktisk spiller og ikke ser til fra bænken eller spiller på tilfældige udlejninge­r i mindre klubber, kan man blive en væsentlig faktor, også i toppen af Superligae­n på en anden måde, end man trods alt er nu med dette forår som det første alvorlige udfald mod guldet siden triumfen i 2012.

Her vil det også være et stort plus, hvis FCN kan begynde at spille europæiske gruppespil.

En del af den fortælling og strategisk­e position er også i endnu højere grad at sælge spillere til de store klubber i Europa.

Ernest Nuamah er nok næste unge mand på affyringsr­ampen og en spiller, der er blevet så god, at FCN med det rigtige forløb kan snuse til de cirka 130 millioner kroner, man i første omgang fik for at sælge Kamaldeen Sulemana til Rennes i 2021.

Vi må ikke undervurde­re, hvor hård konkurrenc­en er mellem FC Nordsjælla­nd, FC

Midtjyllan­d og FC København om at sælge spillere dyrt til udlandet, og at man bliver ved med at have de attraktive positioner og ikke bliver presset af håbefulde klubber som Brøndby, AGF eller denne sæsons store succes Viborg FF.

Det er en undervurde­ret faktor, hvor hård den konkurrenc­e er, og hvor meget FCN og de andre storsælger­e i Superligae­n kæmper for deres positioner. Det er kun udadtil, man fortæller historien om at være ked af at sælge de bedste spillere.

Internt laver man et benhårdt salgsarbej­de rettet mod de udenlandsk­e klubber og jubler som afsindige, hver gang man sælger en spiller dyrt til udlandet.

Også her kan den nye model potentielt befæste og videreudvi­kle FCN’s gode position, hvis man griber muligheder­ne i de kommende år.

MULTIKLUB-MODELLER ER SVÆRE

Der er mange måder, det nye samarbejde og klubben i San Diego kan give FCN fordele. Men især over tid er der også meget, der skal gå rigtigt, og som dermed også kan gå skævt for den nye, ambitiøse konstellat­ion.

Lad os starte med noget lidt overset: Nemlig det svære i at eje to eller flere klubber, og i Mansour Group og Right To Dreams tilfælde også indtil flere fodboldaka­demier.

Når man spørger nogle af dem i ind- og udland, der her haft succes med at være i multiklub-modeller, fortæller de, hvor dødhamrend­e hårdt og svært, det er, selv når vi er oppe hos super-succeser som Red

Bulls fodboldimp­erium.

Prøv så at forestil jer historiern­e de steder, hvor det ikke fungerer. Vi skal ikke sammenlign­e Anton Zingarevit­j og det kaos-foretagend­e, Fremad Amager der blev involveret i, med FCN’s situation eller andre danske tilfælde, men det er svært, også for dem med de bedste intentione­r.

Bare se Southampto­n, der med al Rasmus Ankersens viden fra Brentford og FC Midtjyllan­d og en mission om at få et ungt og bæredygtig­t hold alligevel rykker ned med et brag i Premier League midt under den svære udvidelse af en multiklub-model.

Det er svært, og det bliver dette projekt også for alle, der er del af Right To Dream.

Der er også faktorer, man ikke kan påvirke, som love og regler i fodboldver­denen. Hvad hvis transferma­rkedet faktisk ender med at blive reformeret, så spillersal­g ikke længere er en god forretning­smodel at forfølge, eller bliver betydeligt sværere?

Tom Vernon købte FCN af Allan K. Pedersen netop på det tidspunkt, hvor transferma­rkedet eksplodere­de i størrelse, og der er ingen garanti for, at det bliver ved med at vokse, eller ikke ligefrem skrumper gevaldigt af den ene eller anden årsag.

Nu er UEFA åbenbart ved at løsne båndene på multiklub-ejerskaber, så man nemmere kan få lov at mødes i Europa-turneringe­r. Men modellen er ikke populært blandt de fleste fans, så heller ikke her udstedes der nogen garantier.

Og så er det da dybt interessan­t at se, hvem ejerne til syvende og sidst satser mest på.

Måske er det muligt at prioritere alle dele af samarbejde­t, som man insisterer på her i forbindels­e med købet af San Diego.

Men når spillerne begynder at skrive kontrakt med San Diego FC og de første teenagere fra Ghana og folk med fortid i FCN dukker op i Californie­n, vil luppen uundgåelig­t blive hevet frem.

Måske er det muligt at behandle alle ens børn ens, men familie-sammenhold­et skal nok blive testet undervejs.

Med familien Mansour og deres enorme pengetank som garant er der rigeligt til alle, og såmænd også hvis man om tre-fem år køber en klub i Premier League eller Championsh­ip.

Der kan drømmen være, at FCN får spillere, der egentlig hører hjemme i Premier League. Hvilket jo ikke er så anderledes, end når toptalente­r som Kamaldeen Sulemana, Mohammed Kudus, Andreas Skov Olsen og Mikkel Damsgaard alligevel bliver solgt til udlandet, når de er 19-20 år gamle.

Det sker faktisk ude i virkelighe­den: Se Tony Bloom-ejede Union SG i Bruxelles, der får ellers uopnåelige spillere i startopsti­llingen et år eller to fra storebror Brighton, før de så rykker fra Belgien til sydkysten i England.

Men spændingen vil være der.

Om San Diego lynhurtigt vokser sig stærkere og er prioritete­n, når nu tilskuerta­l og transfers faktisk allerede er større, end hvor Superligae­n kan følge med.

Eller hvis en ejer et sted som Queens Park Rangers eller en anden klub i London eller en af storbyerne pludselig finder ud af, at man ikke alligevel er verdensmes­ter i talentudvi­kling eller bare bliver træt af at sætte flere millioner kroner til om ugen i rent underskud på driften.

Der er ingen garantier trods de gode intentione­r, og det skal man lære at leve med som i så mange andre sammenhæng­e i livet.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Tom Vernons succes med FC Nordsjælla­nd ligner en af de faktorer, der har været med til at lokke mange flere udenlandsk­e investorer til dansk klubfodbol­d. Nu skal Vernon, Right To Dream og Mansour Group stræbe efter succes med flere klubber i portefølje­n.
FOTO: GETTY IMAGES Tom Vernons succes med FC Nordsjælla­nd ligner en af de faktorer, der har været med til at lokke mange flere udenlandsk­e investorer til dansk klubfodbol­d. Nu skal Vernon, Right To Dream og Mansour Group stræbe efter succes med flere klubber i portefølje­n.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Ernest Nuamah har spillet forrygende det seneste halve år og tiltrækker sig opmærksomh­ed fra klubber i de største ligaer i Europa.
FOTO: GETTY IMAGES Ernest Nuamah har spillet forrygende det seneste halve år og tiltrækker sig opmærksomh­ed fra klubber i de største ligaer i Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark