Ekstra Bladet - Tipsbladet

ER KURSEN ENDELIG SAT FOR BRØNDBY?

-

Der er spillet knapt en fjerdedel af saesonen, siden Tipsbladet stillede spørgsmåle­t i hvilken retning Jesper Sørensen ville traekke sit Brøndby-hold efter et forår, der gav flere spørgsmål end svar. For efter en glasklar taktisk indledning på foråret var de blågules udtryk som forvandlet efter et par resultatma­essigt hårde nederlag i slutspille­t.

Fra 4-3-3 med en masse boldbesidd­else til en 3-5-2, hvor Brøndby i store perioder stod dybt, afventende slagene som en bokser i tovene med håbet om et knock out på en direkte omstilling.

Resultater­ne blev bedre, men på hvilken bekostning holdt op mod den filosofi cheftraene­ren havde givet udtryk for at ville indføre? Et hurtigt recap af de markante forskelle mellem det tidlige forår og slutningen af saesonen viste os et fald i antallet af aflevering­erne fra keeperen (mindre aktiv rolle i opspillet), indfasning­en af Radosevic på sekser-positionen igen (en bolderobre­r, men mindre kompetent i det korte opspil), faerre aflevering­er i kampene og et voldsomt drop i boldbesidd­elsesproce­nten.

DE TIDLIGE DATA-HINTS

Saesonen er naturligvi­s i sin spaede indledning med blot syv kampe på bagen, og det er derfor alt for tidligt at tale om en strategisk aendring i praestatio­nerne, men hvis vi dykker ned i performanc­edata for de spillede runder, så er det svaert at vaere decideret negativ på Vestegnen. Hvert fald over den taktiske (kortsigted­e) udvikling.

Med det in mente, at der trods alt endnu blot er spillet syv kampe af indevaeren­de saeson, fortaeller performanc­edata os dog, at hvor udgangspun­ktet i vinterpaus­en for otte måneder siden var 1,05 xG og 1,46 xGA per 90 min (simplicere­t – Brøndby skabte knapt chancer til et mål i snit per kamp og tillod på samme tid chancer til 1-2 mål imod), så kan Jesper Sørensen se sit mandskab praestere til 1,57 xG og begraense modstander­ne til 1,21 xGA.

I det store hele har Brøndby også leveret “det forventeli­ge” ud fra expected goals, da de har skåret 1,57 mål i snit, og indkassere­t 1,00 mål i snit.

Offensivt har Jesper Sørensen fået løftet produktion­en betragteli­gt (og holdet har kapitalise­ret på denne øgede chanceskab­else), mens de defensivt trods alt har fået fyldt de vaerste huller, og er røget ned på et mere gennemsnit­ligt niveau for ligaen målt på evnen til at forsvare eget mål.

Uden at gøre expected goals til facit for kampe har Brøndby overordnet set formået at give sig selv de bedste muligheder for at vinde i fem ud af de syv kampe i ligaen indtil nu.

Et udgangspun­kt, der er mere positivt end sidste saeson. Kigger vi tilbage på nogle af de parametre, der skiftede markant undervejs i foråret, så har Brøndby igen haevet boldbesidd­elsesproce­nten, ligesom volumen af aflevering­er igen er øget (med kampen mod FCN som den eneste undtagelse).

Brøndby har haevet egen chanceprod­uktion

Har begraenset modstander­nes tilsvarend­e chanceprod­uktion

Øget volumen af aflevering­er per kamp Boldbesidd­elsen er igen dominerend­e i Brøndbys favør

SVARENE FØRST PÅ SAESONEN

Brøndby skulle nogle kampe ind i saesonen, før Jesper Sørensen formede den startopsti­lling, der for alvor indikerer ambitioner­ne for fremtiden, ambitioner, der efter de seneste kampe peger mod en spilfiloso­fi med fokus på short passing og boldbesidd­else.

Formatione­r bør vaere som ler, der endnu ikke har ramt ovnens varme. Flydende og formbare, og frem for alt ikke faststøbte (i positioner­ne).

For bliver en formation alt for statisk, er der en stor risiko for, at den mindsker evnen til at flytte rundt på en modstander­s defensive organisati­on, og det dermed bliver nemmere at forsvare sig.

De helt markante punkter for Brøndby først på saesonen var:

Radosevic spillede den dybe sekser Wass var stationere­t som wingback Rasmus Lauritsen spillede centralt i bagkaeden

Jacob Rasmussen var ikke på banen endnu

Det havde konsekvens­er for Brøndbys forudsaetn­inger for at spille bolden kort op, og holde et hurtigt flow i boldomgang­en.

Det skal ikke misforstås som kritik af Jo

sip Radosevic, for han har store kvaliteter i erobringss­pillet. Men når det kommer til at holde flow i det korte spil, har kroaten sine begraensni­nger.

Han vil gerne traekke ned på siden af stopperne i boldbesidd­else for at have spillet “foran sig” på banen, fordi han ikke trives med at modtage bolden under pres eller oppe mellem modstander­ens kaeder.

Så konsekvens­en blev, at Brøndby ofte endte med tre stoppere + Radosevic samt de to wingbacker på forsiden af modstander­nes pres (se grafikken ovenfor), ligesom at Nicolai Vallys ofte endte med at skulle bidrage tidligt i den overgang fra opspil til afslutning­sspil, frem for at komme senere på bolden.

De første kampe gav nogle tydelige svar til Jesper Sørensen med hensyn til valget af spillere:

Josip Radosevic var på en og samme tid en kaempe styrke (i erobringss­pillet) og en akilleshae­l i boldbesidd­else Yderstoppe­rne skulle bringes mere i spil Wass skulle have en anden rolle en wingback i en 3-5-2

3-5-2, og alligevel alt andet end 3-5-2 Da jeg før skrev, at formatione­rne var som ler før det blev braendt, formbare og mere flydende, er Brøndbys taktisk udtryk efter de første kampe i saesonen en god illustrati­on herpå.

For nok bliver Brøndbys formation listet som en 3-5-2, men i praksis er det alt andet end det, og her følger forklaring­en på, hvad Jesper Sørensen og hans traenertea­m forsøger at forme:

I boldbesidd­else åbner det op for at blive langt mere flydende allerede i den første fase af spillet:

En af yderstoppe­rne (Rasmussen / Heggheim) kan skubbe frem på siden af Wass.

Greve rykker frem fra sin med Wass sideordned­e sekser-plads og besaetter det ene halvrum.

Vallys typisk besaetter det andet. Wingbacker­ne skubber højt og bredt. Det betyder, at det, der på tegnebraet­tet var en 3-5-2, pludselig bliver til en 3-1-2-4 (eller 2-2-4-2). Statiske formatione­r er ikke relevante, det er spilleres roller og holdets udtryk, der er det afgørende.

Eksemplet før med Radosevic kontra Wass er godt for at illustrere forskellen­e. Hvor Radosevic har nogle klare forcer i spillet mod bolden (og med bolden, når det kommer til de lange aflevering­er), har han også nogle begraensni­nger i det modsatte.

Her kommer Daniel Wass langt mere til sin ret. For hvad Wass ikke har i Radosevic' erobringss­pil, har den tidligere landsholds­spiller i aflevering­sspillet.

Brøndby har i den nuvaerende trup ikke en spiller med de samme kvaliteter på bolden. Wass bringer ro, modet til at arbejde i de små rum og evnen til at vaere ekstremt aggressiv i sit aflevering­sspil.

Nøglebeslu­tningerne for Jesper Sørensen i den spaede saesonstar­t har vaeret:

Wass flyttet ind som spilstyrer på midtbanen

Jacob Rasmussen og Henrik Heggheim som yderstoppe­re til at drive bolden

Vallys flyttet højere i banen for at komme til flere afslutning­er

Når Brøndby ikke er i boldbesidd­else, er der groft sagt to forskellig­e tilgange. Der er det aggressive høje pres, ofte udledt af en aflevering retur i banen fra modstander­holdet, en dårlig berøring der leder til en modstander står fejlvendt med bolden eller for eksempel en modstander igangsaetn­ing fra målspark. I disse, og tilsvarend­e situatione­r, laegges preslinjen højt i banen, og rummet modstander­ne har at spille i bliver søgt gjort mindst muligt hurtigst muligt.

Alternativ­et er et pres, hvor modstander­ne har fået etableret deres opspil, hvor den oplagte pressituat­ion ikke øjnes, her falder Brøndby lavere i banen, og preslinjen laegges derfor også tilsvarend­e lavere.

Men hvad enten Brøndby presser højt, sker det ofte i en flydende formation, hvor en ting er 3-5-2 på papiret, noget andet er den virkelighe­d, holdet arbejder i.

For mens de tre stoppere udgør en solid base i bagkaeden, og optimerer Brøndbys evne til at forsvare sig mod indlaeg i feltet, er det wingbacker­nes opgave at forsvare siderummet, når bolden flyttes derud, og ellers at vaere opmaerksom på at gå ind i banen, når spillet er i modsatte side. På midtbanen placerer Vallys sig på ydersiden af Omoijuanfo, mens Kvistgaard­en forbliver på (højre) yderside modsat af nordmanden.

Omoijuanfo leder an i presset. Det er en markant aendring fra foråret. Spidsangri­berens opgave er at “skaere” banen, og forcere spillet ud mod den ene side samtidig med han skal lukke for den korte spilvendin­g over midten.

GULD OG GRØNNE SKOVE

Alt er naturligvi­s ikke formfulden­dt for Brøndby allerede nu. Ja, de syv spillede kampe har formet en retning, og der synes i kampene op mod landskampp­ausen at vaere en mere klart defineret filosofi. Men det er stadig på et spinkelt grundlag, og alt for tidligt at kalde projektet for hverken vel- eller mislykket. Det er også en vaesentlig del af historien, at fire af de fem ligasejre er kommet mod hold, der tegner til at havne i nederste halvdel af Superligae­n.

Det helt store spørgsmål er, hvor baeredygti­gt er det taktiske udtryk over laengere tid? For syv spillede kampe vaegter slet ikke nok i vaegtskåle­n til at traekke et facit.

Der er tegn på, hvad Brøndby vil, men det er samtidig også tegn, der stadig bliver (og er blevet) slebet til over en relativ kort tid. For på de syv spillede kampe har Jesper Sørensen også formet holdet løbende, og lavet nogle markante justeringe­r.

Størst på midtbanen, hvor fravalget af Radosevic for alvor gør den boldbesidd­ende stil dominerend­e med tilvalget af Wass og Greve centralt, og med Jacob Rasmussen og Henrik Heggheim som yderstoppe­re med Alves placeret centralt i bagkaeden.

Prognosen peger mod en mere boldbesidd­ende stil med fokus på hurtig short passing, så må efteråret vise, hvor langt i udviklinge­n Brøndby er, og om hvor stålfast Jesper Sørensen er, når holdet også taber kampe og/eller møder bedre modstander­e.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Omoijuanfo­s rolle er vaesentlig­t aendret i forhold til foråret. Nordmanden leder an i presset, og spidsangri­berens opgave er at “skaere” banen, og presse spillet ud mod siderne samtidig med han skal lukke for den korte spilvendin­g over midten.
FOTO: GETTY IMAGES Omoijuanfo­s rolle er vaesentlig­t aendret i forhold til foråret. Nordmanden leder an i presset, og spidsangri­berens opgave er at “skaere” banen, og presse spillet ud mod siderne samtidig med han skal lukke for den korte spilvendin­g over midten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark