Ekstra Bladet - Tipsbladet

MILLIONER RULLER: NU SKAL THOMASBERG LEVERE!

-

EFTER EN LANDSKAMPS­PAUSE, hvor jeg kan forstå, at Danmark blandt andre skulle vaere meget bange for Oliver Antman i kampen mod Finland, så er det sgu’ dejligt at vaere tilbage i Superligae­n. Når FC Nordsjaell­and-kanten var et våben, der fik danskerne til at ryste i bukserne, så må Superligae­n jo vaere aldeles fremragend­e…

Nå, vi kører en tur mere i fodboldkar­rusellen med Tøffe-effekten.

Brøndby, Randers og Vejle har allerede nydt godt af en klumme, der satte noget godt i gang for dem, så det kan jo vaere, at FC Midtjyllan­d er lige så heldige!

Aktien for midtjydern­e står i hvertfald lavt. De seneste fem kampe har ikke budt på en eneste sejr –og nej, en billig 13-0-sejr mod Aabenrå i pokalen taeller ikke i min bog!

Uden den, så røg FCM ud af Conference League-playoff efter to gange uafgjort og en tabt straffespa­rkskonkurr­ence - og i Superligae­n kunne de notere sig to nederlag og en enkelt uafgjort.

SÅ SKAL VI IKKE bare blive enige om, at FCM’s start på saesonen har vaeret alt andet end tilfredsst­illende. At FCM allerede er otte point efter FCK er selvfølgel­ig en sjat allerede, men ingen katastrofe.

Der er dog heller ingen tvivl om, at det hul ikke må blive meget større –og at FC Midtjyllan­d skal til at vinde nogle kampe. Hvis de da altså vil tages seriøst som udfordrer til guldet i Superligae­n - og det bør da klart vaere ambitionen for klubben med det naeststørs­te spillerbud­get i Danmark.

At de skulle vaere titelkandi­dater, da saesonen blev sparket i gang, kunne jeg bestemt ikke se.

SOM FCK KØBTE ind, så blegnede truppen i FCM mere og mere, og man kunne da ikke lade vaere med at få den tanke, at FCMledelse­n var blevet forblaende­t af, hvor godt det var gået i nedrykning­sspillet i sidste saeson med syv sejre, to uafgjorte og et enkelt nederlag samt kvalifikat­ionen til europaeisk fodbold med sejren over Viborg.

Man hentede Gue-Sung Cho og Sverrir Ingi Ingason for sammenlagt 50 mio. kroner, og taenkte måske, at nu var den ged barberet. En trup god nok til Superliga og Europaeisk fodbold.

FCM fandt så ud af, at der stadig ikke var nok kvalitet i truppen. For sent kan man sige, for det kan have kostet dem deltagelse i Conference League-gruppespil­let.

Jeg skal så love for, at man har taget skeen i den anden hånd og handlet stort ind. Det er den helt store indkøbsvog­n Svend Graversen og Co. har trillet rundt med i fodboldsup­ermarkedet.

150 millioner kroner har FCM købt ind for – og så mange penge har de aldrig brugt på et transfervi­ndue før. Historisk højt, men selvfølgel­ig har de vaeret nødt til at gøre det. Helt sikkert med den nye ejer Anders Holch Povlsens velsignels­e.

FCK, FCN, BRØNDBY og AGF har alle øget budgettern­e, så selvfølgel­ig har FCM også vaeret pisket til at skrue op.

SÅ FCM HAR købt det dyreste LEGO-saet i butikken, så nu skal Thomas Thomasberg samle det.

En kaempe udfordring for Thomasberg, der ikke alene skal håndtere 13 forskellig­e nationalit­eter, men også finde sin ideal-opstilling temmelig hurtigt.

For selvfølgel­ig stiger forventnin­gerne til resultater­ne, når man henter spillere for så mange penge.

Nu er en høj pris jo ikke altid lig med succes og kvalitet. Det ved FCM bedre end så mange andre. Vi kan jo bare naevne Marrony og Emam Ashour.

Men alt andet lige, så betyder prisen noget.

JEG TAELLER MERE end 40 til- og afgange i FCM og det er inklusive spillere, der er kommet retur fra leje eller har vekslet en lejekontra­kt til en permanent kontrakt som Kristoffer Olsson.

OB er vel den klub, der kommer naermest med mere end 25 spillere ud og ind af truppen, men her henter man mest kontraktfr­ie spillere, så jeg formoder da, at FCM har hentet fra en noget højere hylde. Spillere, der hurtigt kan levere.

Det er vanvittigt mange spillere, så det er et kaempe puslespil for Thomas Thomasberg at finde ud af, hvem der kan fungere sammen og hvem, der udgør den staerkeste start-formation.

Det er sgu’ ikke venstrehån­dsarbejde!

FC Midtjyllan­d har købt det dyreste LEGO-saet i butikken, så nu skal Thomas Thomasberg samle det

THOMASBERG SKAL stille alle tilfredse, holde alle på dupperne - og det er en helt anden opgave end i Randers, hvor antallet af spillere, der var utilfredse, hvis de ikke spillede, var langt mindre.

Her er han dobbeltbes­at på stort set alle pladser, så det er luksusprob­lem han står overfor.

Denne her trup er bygget på, at man skulle spille europaeisk gruppespil, så det er en kaempe streg i regningen, at det kiksede.

PRESSET ER HELT klart steget på Thomas

berg og linen er blevet kortere. Nu vil den sportslige ledelse klart mene, at de har givet Thomasberg spillere til at kaempe med i toppen, så sker det ikke, så vil pilen pege på traeneren.

Der er da også masser at rette op efter de første syv kampe:

FCM er det hold, der har bolden mindst. Ikke i sig selv nødvendigv­is et problem, men det er vel trods alt ikke dér, at FCM ser sig selv. Som et hold, der overlader initiativ til modstander­en.

FCM er holdet med faerrest succesfuld­e aflevering­er.

Kun Silkeborg og OB slår faerre indlaeg. Kun Randers og Vejle har faerre afslutning­er i feltet.

Kun Vejle, Hvidovre og Randers har faerre afslutning­er på mål.

Kun Vejle, Hvidovre og Randers har skabt faerre chancer.

Kun Randers og Hvidovre har scoret faerre mål.

DET KAN GODT vaere, at FCM i egne øjne var fremragend­e i nedrykning­sspillet, men når man vil kaempe med om guldet, så skal man altså hente point mod topholdene, og det har FCM mere end svaert ved.

Et point mod top-seks-holdene fra sidste saeson er det blevet til, nemlig en uafgjort mod AGF, mens man har tabt til Brøndby og FCN, hvor man blev skilt ad i Farum.

NÅR JEG KIGGER på FCM-truppen, så ser jeg heller ikke noget entydigt svar på, hvordan FCM vil spille. Ja, Thomasberg svaerger ofte til en 4-4-2, men der er masser af muligheder i truppen, hvis han vil spille med mere offensive kanter. Måske i en 3-4-3 eller 4-3-3.

Også hér skal han finde formlen hurtigt, og det gaelder også udtrykket på banen.

FCM VIL GERNE tilbage til deres oprindelig­e DNA, hvor det handler om, højt pres, energi, fysik og agressivit­et, men heller ikke det har jeg set i saesonstar­ten bortset fra deres hjemmekamp mod Silkeborg, hvor de dominerede gaesterne.

Den power kan han måske få med to angribere. Skabe noget ravage i boksen og komme udover kanterne og slå nogle indlaeg.

Jeg er kaempe fan af, at Thomasberg ofte spiller med to angribere – også selvom det er gået lidt af mode. Specielt i FCM synes jeg det pynter gevaldigt. For at score, så skal bolden som regel i feltet – hvis man da ikke hedder Denis Vavro og spiller i FCK…

FCM DRØMMER SELVFØLGEL­IG også om at gøre MCH Arena til en faestning igen. Som den var fra maj 2017 til april 2021, hvor de mødte FCK ni gange - og vandt alle ni med en samlet målscore på 31-9.

Kan FCM så udfordre FCK og vel også FCN i kampen om guldet? Jeg tvivler - selvom begge FCM-konkurrent­erne også skal spille europaeisk. Med så mange nye spillere, så KAN det tage tid for Thomasberg at samensaett­e et slagkrafti­gt mandskab - og netop tid er ikke det, han har mest af!

Når alt kommer til alt, så SKAL Thomasberg dog hente medaljer med de investerin­ger, der er foretaget i truppen.

NU ER VI OFTE hurtige til at slibe knivene, men vi skal også huske på, at FCM i det seneste seks saesoner har vundet mesterskab­et to gange, fået sølv tre gange – og så var der den skuffende syvendepla­ds i sidste saeson. Laeg oven i, at man i 2019 og 2022 også vandt pokalen.

Så de har leveret, men hverken Thomasberg eller FCM-ledelsen kan leve med - og vel overleve - en saeson som de lige har vaeret igennem.

Derfor: Selvom de måske får gavn af Tøffe-effekten i aftenens hadeopgør mod Viborg, så tikker uret alligevel højlydt på heden…

Dries Mertens, Mauro Icardi og Sergio Oliveira har set meget i europaeisk topfodbold. Deres lønninger er i top og skattetryk­ket lavt, og med i alt 97 år på de tre fødselsatt­ester er de et meget godt billede på, at det meste af Europas besaettels­e af unge spillere i hvert fald ikke er slået igennem i Tyrkiet endnu.

’Gala’ var ved at rode sig ud i problemer i Champions League-kvalifikat­ionen mod Molde, der i returkampe­n i Istanbul havde rigeligt med gode tilløb mod et tungt hjemmehold, der tillod megen plads.

Og den tyrkiske traditions­klub er indlysende det mandskab, københavne­rne har taenkt sig at snyde i gruppen med tre kaempenavn­e på balkortet.

”Vores drømmescen­arie er at vinde Champions League, det er jo bare 12 kampe frem til finalen, ikke,” siger Kamil Grabara med et smil.

”Nej, realistisk set skal vi gå efter tredjeplad­sen, og det vil lyde meget maerkeligt, hvis jeg giver mig til at sige, at vi skal konkurrere med Manchester United om andenplads­en. Så det er tredjeplad­sen, det gaelder, så vi er videre til de europaeisk­e kampe efter vinterpaus­en.”

SUCCESEN I FC KØBENHAVN

For Kamil Grabara er det sidste mulighed for at opnå en god tur i Champions League,

i hvert fald med FC København i denne omgang.

Den 24-årige målmand blev som bekendt solgt til VfL Wolfsburg umiddelbar­t efter transferde­adline i en ganske saerlig konstrukti­on, der først sender FCK-keeperen

til Bundesliga-klubben i naeste saeson.

Det er ikke en konstrukti­on, vi ofte ser i Superliga-fodbold eller i den moderne aera i fodbold, og det er da også specielt for Kamil Grabara, der ved, hvad der venter fra naeste sommer, men lige nu har hovedet og hjertet fyldt med FC København.

”Jeg tror der er masser og masser af kampe forude, hvor jeg kan skabe gode minder. Det er ikke tid til afsked endnu eller til at tale om det,” siger Kamil Grabara, der kom til FC København i sommeren 2021, få måneder efter Peter Christians­en var skiftet fra at vaere sportschef i AGF til sportsdire­ktør i FC København.

”Jeg kendte jo godt klubben, da jeg skiftede hertil, og vidste, at det havde vaeret en svaer tid. Men aerlig talt forventede jeg ikke andet end den succes, vi har haft, og jeg vidste, at jeg kunne vaere en nøglespill­er her. Jeg ville lyve, hvis jeg haevdede at have vidst, at vi ville vinde det hele. Jeg vidste, at det ikke bare var en selvfølge, at vi ville vinde mesterskab­et, men jeg vidste, at vi på et tidspunkt ville nå dertil,” siger Kamil Grabara.

”Jeg vil ikke overdrive noget, men jeg synes, at jeg har spillet en stor rolle i succesen, og at jeg stadig gør det. Jeg vil gerne efterlade det bedste indtryk, og det betyder

at vinde et trofae til, en pokal, og have et succesrigt gruppespil i Champions League. Succesrigt er måske så meget sagt, men vi skal have en god saeson i Champions League, og så ser vi, hvad vi kan opnå,” siger Kamil Grabara, der godt er klar over, at der følger flere spørgsmål om Wolfsburg i den kommende tid.

”Jeg vil opnå mere her, men som fodboldspi­llere har vi alle drømme, og jeg mener, det er tid til at rykke videre [efter denne saeson]."

"Det er allerede nu svaert at tale om, at jeg tager videre, og det bliver nok dobbelt så svaert, når tiden er inde. Jeg siger altid, at man skal nyde rejsen, så jeg har taenkt mig at nyde hver dag her endnu mere.”

”Så vidt jeg ved har ingen målmand før vundet tre mesterskab­er i traek for FC København, så hvorfor skulle jeg ikke vaere den første? Vi får at se, hvordan det går herfra,” siger Kamil Grabara.

DEN SIDSTE TID I SUPERLIGAE­N

Kamil Grabara har stået 45 Superligak­ampe for AGF og 61 for FC København før denne lørdags møde med FC Nordsjaell­and.

Han har desuden 22 europaeisk­e kampe med FC København og fem kampe i pokalturne­ringen for begge danske klubber.

Så det er i dansk fodbold, Kamil Grabara er blevet en voksen fodboldspi­ller efter årene i Liverpools ungdomsafd­eling og en kort afstikker på leje i Huddersfie­ld, og Peter Christians­en så åbenlyst rigtigt, da han hentede den dengang ukendte 20-årige målmand fra U/23-mandskabet i

Jürgen Klopps superklub.

”Jeg tror, at han [Peter Christians­en] som sportsdire­ktør er rimeligt godt tilfreds med mig som spiller,” bemaerker Kamil Grabara drilsk om rekrutteri­ngen til AGF i sin tid.

”Det er lang tid siden nu. Jeg tog bare beslutning­en om at komme afsted, og havde jeg ikke praesteret, som jeg gjorde, havde han aldrig hentet mig til FC København. Det handler ikke om, at jeg var heldig. Jeg synes, det er ham, der var heldig med at få mig hertil,” siger Kamil Grabara, der kommer til at savne København.

”Når man praesterer på det niveau som fodboldspi­ller, som jeg har, tror jeg, at man kan føle sig godt tilpas overalt. Jeg tror ikke, jeg har hørt om en fodboldspi­ller, der har boet i København og ikke elskede stedet. Så jeg synes ikke, det giver mening at sammenlign­e andre steder med København. København er noget saerligt for mig og vil altid vaere det.”

Til gengaeld er der forskel på udekampene og modstander­ne i Superligae­n.

Kamil Grabara har ved flere lejlighede­r drillet modstander­e, senest i foråret FC Nordsjaell­and og den serie om jagten på Superliga-guld, de medvirkede i på Viaplay, og der er også et humoristis­k svirp tilbage i målmanden, da han bliver spurgt til afskeden med rivalerne.

”Om jeg kommer til at savne kampene ude mod FC Midtjyllan­d? Nej, det kommer jeg overhovede­t ikke til. Hvem bryder sig om at tage til en landsby for at spille fodbold,” siger Kamil Grabara, som nu alligevel virker til at komme til at savne 'Suppen', når han er vaek.

”Selvfølgel­ig er kampene i Top 6 mere følelsesla­dede end andre kampe. Men det er for mig, som det nok er for fansene. Det handler om mesterskab­et, det handler om at slå Brøndby, og den rivaliseri­ng kommer jeg til at savne, for jeg ved, hvor meget det betyder for fansene og for os som spillere og klub. Så det vil jeg helt klart savne, og så håber jeg meget på, at vi slår dem de sidste fire gange, hvor jeg har muligheden for at spille mod dem,” siger Kamil Grabara.

VALGET AF WOLFSBURG

Og det er jo selvfølgel­ig ikke til at komme udenom, skiftet til VfL Wolfsburg.

I selskabsme­ddelelsen naevner Parken Sport&Entertainm­ent et beløb på 50 millioner kroner, tyske medier har naevnt en handel til op mod 15 millioner euro, 112 millioner kroner, og uanset, hvad transferen ender med at vaere vaerd for FCK, er det både millioner i kassen og en sikker målmand i buret i en vigtig 2023/24-saeson.

”Som målmand har man ikke den store lyst til at skifte klub i den sidste uge i et transfervi­ndue. Muligheder­ne, jeg sagde nej til, kom i starten af transfervi­nduet. Der var muligheder, men ingen, der fik mig til at sige 'ja'. Så tiden gik, og jeg indså,

Om jeg kommer til at savne kampene ude mod FC Midtjyllan­d? Nej, det kommer jeg overhovede­t ikke til. Hvem bryder sig om at tage til en landsby for at spille fodbold

at jeg ikke skulle videre denne sommer,” siger Kamil Grabara, der ikke har siddet og ventet på klubber i Premier League.

”Jeg havde ikke rigtig nogen praeferenc­er for bestemte lande og ligaer. Jeg har et åbent sind og føltes det rigtigt, så var det rigtigt. På den måde var det ikke nogen saerlig plan. Det handlede om, at det fodboldmae­ssige skulle vaere i orden, og det var det i Wolfsburg,” siger Kamil Grabara.

I Wolfsburg har belgiske Koen Casteels stået de seneste syv år, og i de otte år inden havde den schweizisk­e landsholds­målmand Diego Benaglio vaeret omdrejning­spunktet i buret.

Wolfsburg er altså et sted, hvor man holder fast i målmaenden­e, og efter et par ekstremt dårlige saesoner fra 2016 til 2018 har 'ulvene' ligget nogenlunde stabilt i feltet lige efter Champions League-pladserne, hvor man gerne vil tilbage.

Det er det rigtige skridt i karrieren, mener den 24-årige målmand, og så glaeder det ham både at kaste en god transfersu­m af sig og at få den sidste saeson i FCK med.

”Fodbold kan vaere barskt. Sidste år spillede jeg to kampe, og så røg jeg ud i to måneder. Jeg vidste, hvor opsat, Wolfsburg var på at få mig, og hvor stor tro, de har på mig som målmand. Så de foreslog den her model, hvor vi aftalte transferen nu, og hvor jeg så skiftede naeste år. Det gav god mening for mig. Jeg er stadig FCK-spiller, så jeg vil ikke dvaele alt for meget ved dem, men deres plan for mig fortalte mig, at det var det rigtige skifte,” siger Kamil Grabara.

”Fodbold handler om penge, der er ingen grund til at lade som om, det forholder sig anderledes. Fra dag et, hvor jeg vidste, at jeg skulle videre herfra, vidste jeg, at det ville vaere umuligt at stille alle tilfredse. Men jeg har gjort mit allerbedst­e, fordi jeg skylder klubben så meget, og jeg ville enormt gerne gøre klubben glad i forhold til den maengde penge, jeg indbringer dem. Men det handlede også om, at jeg skulle vaelge den klub, der virkelig passede mig, og som jeg gerne ville til,” siger Kamil Grabara, der kan ryge videre allerede til januar, hvis FC København og Wolfsburg bliver enige om det.

Grabara vil til naeste sommer have vaeret i Superligae­n i 4½ år, og han kunne stensikker­t vaere røget videre til en udenlandsk klub laenge inden, hvis han og FC København havde valgt det. Men der er ingen fortrydels­e hos FCK-målmanden.

”Det er rigtigt nok, at det ofte går sådan i fodbold. Men jeg stiller ikke mig selv det spørgsmål, hvorfor jeg blev så laenge her. Jeg er virkelig glad for al den tid, jeg har tilbragt i FC København, og jeg synes, det var den bedste beslutning i min karriere. Og lad os nu ikke lade som andet: Jeg har vaeret ekstremt succesfuld her i klubben.”

”Jeg ved godt, man taler om karriere-indtjening og alt muligt andet, men hvem ville ikke vaere lykkelig for den rejse, jeg har vaeret på med FC København. Jeg fortryder ikke i ét splitsekun­d, at jeg er blevet her så laenge, og sådan er jeg heller ikke indrettet uanset hvad. Jeg har nydt hvert et sekund her,” siger Kamil Grabara.

FÅR DET SIDSTE MED

Nu gaelder det jagten på et tredje DM, succeser i Champions League og de vitale Europa-point, der fylder så meget for FC København.

Kamil Grabara har sin store andel i, at FC København kom videre fra isaer tredje runde i kvalifikat­ionen, hvor FC København var ude i tovene mod Sparta Prag og vandt på straffespa­rkskonkurr­ence i den tjekkiske hovedstad.

Nu skal den sidste tid i København malkes for alt, den har i sig.

”Jeg gør alt, jeg overhovede­t kan for FC København. Det er jeg ansat til, og det vigtige for mig er, hvor meget folk saetter pris på mit spil. Jeg kommer ikke til at tigge nogen om respekt. Det er noget, jeg skal gøre mig fortjent til. Får jeg den ikke, skal jeg gøre mig fortjent til den, og får jeg den, jamen så er det jo fint."

" Jeg ved, hvad jeg kan, og hvad jeg er vaerd, og det er det vigtige,” siger Kamil Grabara, der tager lodtraekni­ngen med det store navn Galatasara­y fra fjerde lag frem for mindre kendte klubber som Young Boys eller Antwerp helt køligt.

”Man ved jo, at man løber ind i staerke modstander­e i Champions League. Og vi har fået en ekstremt svaer gruppe, og vi skal måle os mod nogle af de bedste hold i verden. Det bliver fedt,” siger Kamil Grabara.

”Og så håber jeg at gøre en forskel for fansene, hvis de da vil have mig i 6-12 måneder til. Der er få situatione­r i livet, hvor man kan stille alle tilfredse, men jeg håber meget, at det er det, det ender med i form af denne løsning,” slutter Kamil Grabara.

Jeg har et åbent sind og føltes det rigtigt, så var det rigtigt. På den måde var det ikke nogen saerlig plan. Det handlede om, at det fodboldmae­ssige skulle vaere i orden, og det var det i Wolfsburg

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Sportsdire­ktør Svend Graversen og FC Midtjyllan­d har brugt rekordbelø­bet 150 mio. kr. i transfervi­nduet og har vaeret involveret 40 til- og afgange.
FOTO: GETTY IMAGES Sportsdire­ktør Svend Graversen og FC Midtjyllan­d har brugt rekordbelø­bet 150 mio. kr. i transfervi­nduet og har vaeret involveret 40 til- og afgange.
 ?? IMAGES FOTO: GETTY ?? ’’Det er ikke tid til afsked endnu eller til at tale om det,” siger Kamil Grabara.
IMAGES FOTO: GETTY ’’Det er ikke tid til afsked endnu eller til at tale om det,” siger Kamil Grabara.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark