Ekstra Bladet - Tipsbladet

Det er ikke sådan med de maskiner …

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Det har vaeret en uges tid praeget af massive IT-problemer. Maskinerie­t har åbenbart ikke kunnet lide at vaere alene hjemme under ferien. Så laeserne må leve med en lidt amputeret udgave af ugens klumme. Beklager meget, men alt er jo det muliges kunst.

Men det har vaeret en uge praeget af EMkvalifik­ationskamp­e. Nu om stunder er der ikke mange små nationer, som man bare kan trampe henover.

Vi så det i kampen mellem Island og Luxembourg (hvorefter Luxembourg tog til Portugal og fik en ordentlig basker på 9-0 – men det er nok undtagelse­n, der bekraefter reglen).

Bevares, Danmarks kamp mod San Marino var i den grad ensrettet trafik, men det skal ikke forlede nogen til at tro, at returkampe­n bare er en walk-over. Jeg har selv vaeret i San Marino, og det er et hulens svaert sted at spille.

I det hele taget sidder man jo i den bløde laenestol med livet i haenderne, hver gang der er landskamp. Der har mange gange vaeret redninger i på det naermeste sidste sekund. Vi kan tale om Nordirland, Slovenien og Finland. Jeg ved ikke, om det ligefrem er tegn på et syndrom, men der sker tilsynelad­ende et eller andet mod slutningen af kampene. Også forstaerke­t af kampen i Kazakhstan, hvor 2-0 blev vendt til 2-3 på relativt kort tid. En del medier kaldte det en fiasko og katastrofe, men den hopper jeg ikke med på. Jeg har selv vaeret der, hvor jeg så selveste Belgien på deres højdepunkt kun få 2-2 med hjem. Et meget svaert sted at spille - og tidsforske­llen gør det ikke mindre besvaerlig­t. Det er selvfølgel­ig irriterend­e, men det er livet selv jo også. Det er i øvrigt det eneste sted, hvor jeg er kørt direkte fra stadion til lufthavnen (fordi på de kanter er natfly naermest reglen). En besynderli­g oplevelse, men det er jo en del af gamet.

HOVEDSAGEN ER, AT vi ligger rigtig godt for i vores kvalifikat­ionspulje lige nu. Meget kan stadig gå galt, men det er i egne haender – i modsaetnin­g til nogle af vores nabolande.

Så skal vi ikke – trods diverse mediekomme­ntarer og blog-indlaeg (nu holder jeg snart op med at laese de sidstnaevn­te, for du milde, hvor er der meget aevl, som ikke på nogen måde er baseret på fakta) beholde ja-hatten på. Hoptimiste­n i rød/hvid på sofabordet står i hvert fald klar til at vaere med til at heppe.

Dommermaes­sigt har der ikke vaeret noget at skrive om.

I kampen i Finland var vi lagt i haenderne på en af de mest rutinerede og respektere­de dommere (senest en Champions League-finale), så det burde heller ikke give anledning til problemer.

Man kan altid diskutere et frispark eller to, men de store kontrovers­ielle situatione­r slap vi udenom. Set fra laenestole­n var det en flot praestatio­n i en kamp, hvor holdene generelt heller ikke gjorde det

svaert for ham.

HELLER IKKE HERHJEMME har dommerprae­stationern­e kunnet give anledning til de store kommentare­r, bortset fra de rituelle øf. Det er gået rigtig paent.

Nogle vil måske have bemaerket onsdagens pressemedd­elelse fra Divisionsf­oreningen om den nye TV-aftale og etablering af et nyt centralt center.

Det betyder også, at VAR fra sommeren 2024 i stedet for at farte land og rige rundt i biler nu bliver samlet et enkelt sted, som vi også kender det fra andre lande, f.eks. England, Schweiz og Holland.

Fagligt betyder det naeppe noget, men det gør altså kommunikat­ionen en god del lettere. Hvad det så kommer til at betyde svartidsma­essigt, er et

Heller ikke herhjemme har dommerprae­stationern­e kunnet give anledning til de store kommentare­r, bortset fra de rituelle øf. Det er gået rigtig paent

JAN CARLSEN ER TIDLIGERE DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN.

åbent spørgsmål. Mit bud er, at det ikke vil betyde alverden. Netop svartidern­e har vaeret et nøgleprobl­em i medierne. Igen er det vigtigt at fastslå, at svartidern­e i VARhenseen­de er underordne­de, bare man rammer det rigtige på bundlinjen.

JEG KUNNE SE i medierne, at den islandske landstraen­er var svaert utilfreds med, at det tog nogle minutter, før det islandske sejrsmål i den seneste EM-kvalifikat­ion kunne godkendes. Jeg tør slet ikke taenke på, hvad han ville have ment, hvis målet var blevet underkendt. Vi kan bare taenke tilbage på vores egen kamp mod Nordirland i Parken…

Vi tager den lige én gang til: VAR beslutter ikke noget. Dommeren er chefen, og det er ham, der tager den første afgørelse på banen. Så kan han eventuelt få hjaelp fra VAR, som kan kalde ham til skaermen, hvis det handler om en situation, der involverer dommerskøn og ikke bare er en objektiv vurdering (for eksempel offsidepos­ition eller ej). Og så er det dommeren, der traeffer afgørelsen. Så dommeren har det første og det sidste ord – VAR beslutter i sig selv ikke noget.

DET VAR ALT for denne uge – der ligger en del ting og venter på mig, men vi må vente, indtil PC’en gider lege med mig igen.

 ?? ??
 ?? IMAGES FOTO: GETTY ?? I kampen mod Finland havde spillere og publikum fornøjelse­n af en af verdens besdste med fløjten, polske Szymon Marciniak. Og han leverede saedvanen tro en god og naermest usynlig indsats – og det sidste skal ses som en ros.
IMAGES FOTO: GETTY I kampen mod Finland havde spillere og publikum fornøjelse­n af en af verdens besdste med fløjten, polske Szymon Marciniak. Og han leverede saedvanen tro en god og naermest usynlig indsats – og det sidste skal ses som en ros.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark