Ekstra Bladet - Tipsbladet

Hvordan kan Superliga-klubberne leve med det?

-

FC København og FC Nordsjaell­and var i denne uge i kamp i Istanbul i Champions League og Conference League. FC Nordsjaell­and kommer til at tjene godt, FC København kommer til at tjene styrtende med penge, og FC Midtjyllan­d, Brøndby IF og AGF drømmer også store drømme om at komme ud i Europa.

Fra naeste år kommer der endnu flere penge i kassen, når de tre Europa-turneringe­r udvides til 36 klubber, og der indføres ligaspil på otte runder i Champions League og Europa League, mens Conference League bliver på seks runder.

Det er jo naturligt, at spillere og traenere vil spille og vinde så store kampe som muligt. Man bliver udødeliggj­ort ved at gå i en ottendedel­sfinale som FC København i 2011 for slet ikke at tale om det, Brøndby opnåede i 90'erne. Og med det ekstremt mobile transferma­rked, fodbold har i dag, kan Europa-kampene også vaere adgangsbil­letten til et skifte til en af de store klubber i udlandet.

PÅ DEN MÅDE er en tur i Europa det største, man kan opnå som klub og spiller i Danmark, og det aergrer mig meget, at man så stiltiende bare har accepteret, hvordan de turneringe­r er organisere­t, og hvem der sidder i toppen og bestemmer.

På overfladen er alt fryd og gammen. Turneringe­rne bliver udvidet til naeste sommer, der er flere penge til alle, og chefen for klubberne i Europa Nasser Al-Khelaifi har lige fået fire år til i stillingen som praesident for European Club Associatio­n.

Der er ikke megen offentlig modstand, for sådan fungerer fodboldpol­itik. Der er en grund til, at praesident­en for UEFA Aleksandar Ceferin slaeber fødderne med den detroniser­ede spanske fodboldbos­s Luis Rubiales og ikke kylede ham ud af UEFA men lod FIFA håndtere den spanske skandale-mager. Man slutter ring og dyrker tavsheden frem for alt. Og man rokker ikke med båden.

Men nu er der alligevel opstået uro. Nogen har dannet organisati­onen Union Of European Clubs, der presser på for at få flere midler til de mindre ligaer, men mere interessan­t har man i denne uge højlydt kritiseret European Club Associatio­n og ikke mindst organisati­onens praesident Nasser Al-Khelaifi.

Der er ikke så meget nyt i kritikken af storklubbe­rnes indflydels­e i ECA og UEFA.

Den har jeg også fået praesenter­et ved tidligere forhandlin­ger om fordelinge­n af Champions League-midler.

MEN DET ER altid interessan­t, når nogen tør tale højt om de indlysende problemer ved at have Nasser Al-Khelaifi som øverste boss for europaeisk klubfodbol­d.

Nasser Al-Khelaifi er tidligere profession­el tennisspil­ler, han er tennismakk­er med Qatars emir, og så er han emirens og Qatars mest magtfulde mand i fodboldver­denen.

Han er praesident for Paris Saint-Germain, han står i spidsen for medieselsk­abet beIN SPORTS, der en helt central mediepartn­er for UEFA, han har vaeret minister i Qatar og sidder i landets statslige investerin­gsfond, og alt, han foretager sig, er Qatars emirs og regerings vilje.

Nasser Al-Khelaifi blev praesident for European Club Associatio­n, efter tidligere praesident Andrea Agnelli sammen med Florentino Pérez forsøgte at skabe Super League i foråret 2021.

Det var vildt på det tidspunkt halvandet år før VM 2022. At han nu bliver genvalgt for fire år her i september 2023 fortaeller alt om, at europaeisk fodbold er fuldstaend­ig klar på at omfavne enhver diktaturst­at og enhver økonomisk interesse, uanset hvilke interessek­onflikter og problemer, man dermed både lukker ind og tilmed giver magten.

Det er ikke så maerkeligt, Qatars nabo og rival Saudi-Arabien og deres statsoverh­oved føler sig klar til at indtage fodboldver­denen med de åbne arme, Qatar bliver modtaget med.

Det kan nok ikke undre med tanke på fodboldens omerta, men det kan aergre mig, at ingen i dansk klubfodbol­d har noget som helst at skulle have klinket med et så usundt system, der ud over at vaere hamrende udemokrati­sk også sørger for at kanalisere størstedel­en af de nye penge og magten op til de største klubber i Europa.

Der er ikke så meget nyt i kritikken af storklubbe­rnes indflydels­e i ECA og UEFA

 ?? FOTO. GETTY IMAGES ?? Der er kritiske røster mod Nasser Al-Khelaifi, men de kommer ikke fra dansk klubfodbol­d.
FOTO. GETTY IMAGES Der er kritiske røster mod Nasser Al-Khelaifi, men de kommer ikke fra dansk klubfodbol­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark