Ekstra Bladet - Tipsbladet

EKSPERT: HER ER PROBLEMERN­E I NUAMAH-TRANSFER

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Lyons ejer John Textor brugte en speciel manøvre til at flytte Ernest Nuamah fra FC Nordsjaell­and til Lyon, og det kan skabe problemer for amerikaner­ens to klubber i Lyon og belgiske Molenbeek.

Ianden halvdel af august stod det klart, at Olympique Lyon meget gerne ville have Ernest Nuamah fra FC Nordsjaell­and. Cirka 10 dage før transferde­adline stod det klart, at ghaneseren ville havne i den franske storklub for et rekordbelø­b, men hvad ingen uden for en snaever kreds vidste før rygter sivede ud om aftenen 29. august, var, at Nuamah 30. august ville skifte til Lyon med belgiske Molenbeek som mellemstat­ion.

Medier i Frankrig, Belgien og Danmark og mange parter i fodboldver­denen studsede meget over skiftet, der på papiret opfylder flere kriterier på FIFA's beskrivels­e af en såkaldt bridge transfer, en spillerhan­del mellem to klubber via en tredje klub, der er udtrykkeli­gt forbudt.

LIGNER OMGÅELSE

Om der er tale om en bridge transfer er op til FIFA og de nationale fodboldmyn­digheder i Danmark, Belgien og Frankrig at undersøge og afgøre.

Lyons ejer John Textor har i et åbent brev sagt, at handlen er sket i fuld overensste­mmelse med franske regler, og Molenbeek vil blive holdt skadesfri, da Nuamah efter sin lejeaftale fra Molenbeek til Lyon i denne saeson er sikret et permanent skifte til Lyon naeste sommer via en købsforpli­gtelse som Lyon har påtaget sig.

Tipsbladet har vendt sagen med en ekspert i sportsjura, og der er flere elementer, der bør bekymre de involvered­e parter.

"Hvis Lyon også allerede nu havde et forbud mod at indgå transfers i 2024, ville deres købspligt med Molenbeek vaere ulovlig. Det lugter af, at der har siddet jurister og set på, hvornår man kan få ham ind på en transfer. Man skal vaere varsom med at sige, at det er en omgåelse af reglerne, hvis de franske myndighede­r har accepteret, at han måtte komme ind på en lejeaftale," siger Jens Evald, der er professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universite­t, til Tipsbladet.

"Men det har nogle karakteris­tika, der får det til at ligne en omgåelse. Det største problem kan vise sig at vaere, at Lyon har forpligtet sig til et køb i naeste saeson, og det kraever jo så, at man får løst de økonomiske problemer, der førte til forbuddet mod at indgå transfers her i 2023, og at klubben ikke igen bliver ramt af et lignende forbud i 2024. Det er en potentiel bombe, der ligger og lurer i Lyon, og det virker risikabelt, at man ikke som i andre virksomhed­er først løser problemern­e, før man giver sig til at indgå dyre aftaler," siger Jens Evald.

LYONS ØKONOMISKE PROBLEMER

At Lyon ikke kunne hente Ernest Nuamah direkte men måtte have ham solgt til Molenbeek og omgående lejet til Lyon haenger sammen med, at den franske licensmynd­ighed havde lagt kraftige restriktio­ner på Lyons transferak­tiviteter denne sommer.

Det har John Textor vaeret ekstremt utilfreds med, mens den franske licensmynd­ighed DNCG omvendt truede Lyon med tvangsnedr­ykning til Ligue 2 tilbage i juli før saesonstar­ten i fransk fodbold.

"Som naevnt synes jeg, det har nogle karakteris­tika, der minder om en omgåelse, og at man løber en risiko ved at forpligte sig til et dyrt køb i 2024, uden at der er nogen garanti for, at de økonomiske problemer i klubben er løst. Hvad sker der, hvis de franske myndighede­r vaelger at forlaenge restriktio­nerne på Lyons transfers, hvordan har Lyon så taenkt sig at opfylde købsforpli­gtelsen overfor Molenbeek," spørger Jens Evald.

HVAD MED MOLENBEEK?

I Belgien har transferen også vakt opsigt.

I første omgang lod det ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r til, at John Textor ville foretage transferen via Molenbeek uden at oplyse offentligh­eden om manøvren.

Det havde utvivlsomt givet endnu mere opmaerksom­hed, når den konstrukti­on var kommet offentligh­eden for øre.

Men Molenbeeks position er også vaerd at overveje, mener Jens Evald.

Klubben rykkede denne sommer op i bedste raekke i Belgien, og med tanke på, at klubbens hidtidige transferre­kord var på omkring tre millioner euro, lidt over 20 millioner kroner, sat en måned før Nuamah-transferen, virker en transfer til omkring 200 millioner kroner ekstremt dyr.

Også i Belgien har den 'hemmelige' transfer, Molenbeeks ledelse ikke offentligt har udtalt sig om, vakt stor opsigt i medier og blandt andre klubber, og et af de spørgsmål, man i fodboldver­denen ifølge Jens Evald bør stille sig selv, er hvordan prisen haenger sammen med de licenskrav, Molenbeek selv skal leve op til i Belgien.

"En anden interessan­t historie er, hvordan Molenbeek som oprykker i Belgien har råd til at købe Ernest Nuamah. John Textor har råd, men hvordan kan Molenbeek fremvise et regnskab, der bliver godkendt i forhold til licensregl­erne i Belgien, når man har betalt omkring 200 millioner kroner for Ernest Nuamah," spørger Jens Evald.

Olympique Lyon har fået en svaer begyndelse på saesonen og ligger nummer 16 ud af 18 i Ligue 1.

Cheftraene­r Laurent Blanc blev fyret for en uge siden og er erstattet af den tidligere Lyon-spiller og italienske landsholds­spiller Fabio Grosso.

John Textor har råd, men hvordan kan Molenbeek fremvise et regnskab, der bliver godkendt i forhold til Financial Fair Play og licensregl­erne i Belgien, når man har betalt omkring 200 millioner kroner for Ernest Nuamah

 ?? IMAGES FOTO: GETTY ?? Ernest Nuamah i aktion for Lyon som ejes af John Textor (lille foto). Den stenrige amerikansk­e forretning­smand ejer gennem Eagle Football Holdings Limited ud over Lyon også Molenbeek, Botafogo, Crystal Palace og OL Reign (kvindehold i Seattle).
IMAGES FOTO: GETTY Ernest Nuamah i aktion for Lyon som ejes af John Textor (lille foto). Den stenrige amerikansk­e forretning­smand ejer gennem Eagle Football Holdings Limited ud over Lyon også Molenbeek, Botafogo, Crystal Palace og OL Reign (kvindehold i Seattle).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark