Ekstra Bladet - Tipsbladet

DERBY TIL EN HALV MILLIARD KRONER

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Det er historiens dyreste derby, vi søndag skal se mellem Brøndby IF og FC København og Brøndby IF. Tipsbladet har set naermere på tallene bag det københavns­ke brag mellem Superligae­ns nummer to og et.

Ståle Solbakken var cheftraene­r for FC København, Alexander Zorniger stod i spidsen for Brøndby IF, og FCK havde allerede sikret sig et knusende sikkert mesterskab, da københavne­rne hjemme i Parken vandt 1-0 over Brøndby i 33. spillerund­e.

Det var i midten af maj 2017, transferma­rkedet i Europa var for alvor ved at vokse sig stort, og FCK havde to mand i startopsti­llingen købt til over 20 millioner kroner i Federico Santander og Andreas Cornelius, mens Brøndby trods Zornigers mange nye folk ikke var i naerheden af at have folk til over 15 millioner kroner på banen.

Saesonen 2016/17 er også seneste gang, FC København og Brøndby IF er sluttet som etter og toer i Superliga-stillingen, og selvom FC Nordsjaell­and er klar favorit til at ligge på andenplads­en i stedet for Brøndby om 24 spillerund­er, giver det noget ekstra krydderi til søndagens derby at se netop FCK og Brøndby som nummer et og to i tabellen efter otte runder.

Samtidig er kampen mellem de to mest omtalte og fulgte klubber i Danmark et billede på, hvor meget både Superligae­n og transferma­rkedet i Danmark og Europa har udviklet sig på de knap 6½ år, der er gået siden Solbakken og Zornigers duel en maj-dag i 2017.

Da Tipsbladet et par måneder forinden havde opgjort Superligae­ns spillerbud­getter, var FC København og Brøndby IF også vores nummer et og to med anslået forbrug på spillere på henholdsvi­s 110 og 75 millioner kroner.

I dag er det tal fordoblet for FC København til 220 millioner kroner, mens vi har vurderet Brøndby IF til 110 millioner, som altså var FCK's forbrug tilbage i 2016/17saesonen.

DYRE DRENGE

Det er mange penge, og det kan da også ses på de to klubbers udlaeg i transfers for spillere.

278 millioner kroner har FC Københavns nuvaerende spillere og udlejede spillere i vores vurdering kostet klubben i transfers, mens det tilsvarend­e tal for Brøndby IF er 204 millioner kroner og i øvrigt støt stigende efter en masse indkøb i de tre seneste transfervi­nduer.

At FC København ligger så meget foran i spillerbud­get i vores vurdering skyldes, at lønningern­e og bonusserne hos FCK er langt højere i de fleste tilfaelde end hos Brøndby, der ikke spiller i Champions League.

FC København ejer nu en håndfuld spillere, der har kostet mellem 22,5 og 45 millioner at købe, mens Brøndby er på vej frem med Nicolai Vallys, Jacob Rasmussen, Rasmus Lauritsen og Håkon Evjen købt ind til mellem 16 og 22,5 millioner kroner, og adskillige andre ganske dyre spillere på holdet.

Spillere for knap en halv milliard kroner, et fordoblet FC København-spillerbud­get og store spillersal­g saetter altså rammen for det dyreste derby i København nogensinde.

SPILLERE TIL 80-100 MIO. KR.

Det er voldsomme beløb, men toppen af Superligae­n og derbyet er naeppe slut med at vokse i finansiel størrelse.

”Dengang i 2016/17-saesonen havde Superligae­n ikke passeret graensen for et spillersal­g på 100 millioner kroner. Nu er det jo lige før, at spillere til over 100 millioner kroner bliver solgt i bundter,” siger Jesper Jørgensen, partner og økonom ved Deloitte, til Tipsbladet.

”Transferma­rkedet er vokset vildt i størrelse. Det er ikke kun priserne på de bedste spillere, her i 2023 er også spillere fra det naeste lag blevet solgt til priser, der havde vaeret ekstremt tilbage i 2016/17. Og det gør jo, at spillerkøb­ene til Superligae­n bliver tilsvarend­e dyrere,” siger Jesper Jørgensen.

Det er isaer FC København, der fører an, og for Jesper Jørgensen at se tyder intet på, at Andreas Cornelius til 45 millioner kroner og en rekordløn sidste sommer også er den dyreste spiller nogensinde i Danmark, når vi skruer tiden et par år frem.

”Peter Christians­ens strategi er at have en raekke dygtige spillere fra akademiet, som relativt ikke koster ret meget. På den måde får man råd til enkelte, meget dyre og dygtige spillere, i stedet for at man skal betale transfers for en lang raekke spillere i truppen, der sagt med al respekt er gennemsnit­sspillere for FCK.”

”Man skal slet ikke udelukke, at de om en håndfuld år køber spillere til 80-100 millioner kroner. Man skal ikke gøre det med hovedet under armen, men man kan godt blive presset til det, uanset om man egentlig vil det eller ej, hvis konkurrent­erne ude i Europa gør det. FC København har bevaeget sig op i spillerbud­get for at nå spillere fra en højere hylde, men man er stadig vaesentlig­t mindre end flere af de klubber, man skal måle sig med. Det er svaert at melde sig ud af det våbenkaplø­b,” siger Jesper Jørgensen.

Brøndby IF og FC København spiller 14.00 søndag på Brøndby Stadion.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Brøndbys Radosevic og FC Københavns Rasmus Falk hører til i toppen af deres respektive klubbers lønhierark­i.
FOTO: GETTY IMAGES Brøndbys Radosevic og FC Københavns Rasmus Falk hører til i toppen af deres respektive klubbers lønhierark­i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark