Ekstra Bladet - Tipsbladet

UNDSKYLDNI­NGER

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Det er blevet usigeligt moderne at ønske eller ligefrem kraeve undskyldni­nger. Det kan vaere for begivenhed­er, der ligger århundrede­r tilbage i tiden. Med fare for at lyde politisk ukorrekt vil jeg tillade mig at sige som min helt personlige mening, at det er umuligt at omskrive historien med tilbagevir­kende kraft.

Det er gjort i andre regimer, som vi ikke nødvendigv­is har lyst til at identifice­re os med, og lad os endelig ikke begynde på det.

Selvfølgel­ig er det fint at undskylde for åbenlyse urimelighe­der, men hvem er den undskyldni­ng egentlig til, hvem skal give den – og det virker til at vaere en enorm glidebane.

Nå, men aktuelt er det FCKs målmand Grabara, som angiveligt forventer en undskyldni­ng fra DBU for et forkert dømt hjørnespar­k, som efterfølge­nde gav FCN et udlignende mål.

Det er ligesom til juleaften og de tilhørende gaver - forventnin­gens glaede er tit den største.

Man ønskede sig en brandbil og fik nogle uldne sokker. Hvad er så det naeste – skal man også til at undskylde for et indkast, som blev dømt den forkerte vej ?

Man er nødt til at respektere, at vi har med mennesker at gøre, og mennesker laver fejl. Det gaelder dommere, men det gaelder så sandelig også spillere. Jeg vil vove den kaetterske påstand, at over en hel saeson kommer det til at jaevne sig.

Jeg ved godt, at nogle i England har muntret sig med at lave statistikk­er over, hvilke hold der har fået flest straffespa­rk, hvilke hold, der har fået flest VAR-kendelser med sig og så videre.

Men der er alle mulige andre faktorer, der spiller ind. Det er sikkert statistisk korrekt, at FCK og Brøndby får flere straffespa­rk med sig på hjemmebane – men grunden kan jo også vaere, at et hjemmehold typisk vil frem på banen for at give tilskuerne valuta og dermed også befinder sig mere i straffespa­rksfeltet.

Men hvad skulle vi gøre uden sølvpapirs­hattene ? Gode gamle Mark Twain har altid et citat, som man kan bruge. ’Der findes tre former for løgn: løgn, forbandet løgn og statistik.’

I den aktuelle situation sad jeg og så kampen i min bløde hjemmestol derhjemme, og det lignede også for mig ved første øjekast et hjørnespar­k, men senere gentagelse­r viser med al tydelighed, at det burde have vaeret et målspark. Det er trist og aergerligt, men det er, hvad der sker.

Naeste automatrea­ktion er, hvor VAR dog var henne. VAR kan efter protokolle­n ikke gribe ind for forkerte igangsaett­elser af den type, så der er ikke noget at komme efter her. Og alt andet lige kan det aldrig blive dommerens problem, at FCKs forsvar snorksover ved udførelsen af et hurtigt hjørnespar­k, men er mere optaget af at brokke sig.

WEEKENDEN BØD OGSÅ på en anden spektakula­er episode i Aarhus i traditions­opgøret mellem AGF og Brøndby.

Her var det et regulaert målmandsko­ks, der kom i fokus, da AGFs Peacock-Farrell (som da ellers efter min ringe uudannede mening har gjort det udmaerket) gled, da han ville sparke bolden vaek – desvaerre lige foran en Brøndby-spiller (Kvistgårde­n), som nu havde bolden en halv meter fra mål.

Løsningen var at nedlaegge ham med et greb, der ville vaere en fribryder vaerdig. Og konklusion­en var et straffespa­rk og et rødt kort for berøven af oplagt scoringsmu­lighed.

Der er ikke rigtig nogen, der har vaeret uenige i det røde kort (og tak og lov for det) – men lovmaessig­t er det alligevel interessan­t.

Der er jo nogle kriterier for, hvornår vi kan tale om en oplagt scoringsmu­lighed. Spillerens mulighed for at bevare eller få kontrol over bolden, afstanden til målet, forsvarssp­illernes antal og placering og endelig spilretnin­gen.

Mens man uden tøven kan saette flueben ved de tre første, er spilretnin­gen lidt mere tricky, fordi bolden jo faktisk går sidelaens. Men hvad pokker skal spilleren ellers gøre – han står klos op af målstangen, og den skal han ligesom udenom for at kunne sende bolden i kassen.

Så kriteriern­e er opfyldt – også fordi bundlinjen og syreprøven er ’Hvad ville der vaere sket, hvis ikke spilleren var blevet nedlagt ?’ Og ingen er formentlig i tvivl om, at den bold lige om et øjeblik ville have ligget inde i mål.

Det interessan­te i denne henseende er, at her har vi en landsholds­målmand (Nordirland), som ikke havde regnet med at blive udvist, for han mente ikke, at man kunne få en dobbeltstr­af.

DET GIVER MIG anledning til dels lige at repetere reglerne, dels at konstatere, at man sagtens kan spille fodbold selv på højeste niveau uden at kende reglerne. I mine mere provokeren­de øjeblikke plejer jeg at sige, at fodbold er det eneste spil, som man kan udøve uden at kunne reglerne. Selv i ludo er man nødt til at vide, hvornår man kan risikere at blive slået hjem.

Og det er da rigtig nok, at der var noget med den dobbelte straf. Og dog: det, som man gjorde op med ved en regelaendr­ing for en håndfuld år siden, var ikke den dobbelte, men den tredobbelt­e straf (straffespa­rk, udvisning og karantaene).

Derfor er reglen nu således indrettet, at en forseelse til straffespa­rk, som også udgør berøven af oplagt scoringsmu­lighed, som hovedregel er en udvisning – medmindre den pågaeldend­e spiller har forsøgt at spille bolden og bare kommer for sent eller mistimer indgrebet. I så fald slipper man med en advarsel.

Hvad kunne Peacock-Farrell så have gjort ? Den simple løsning ville jo vaere bare at lade Kvistgårde­n score. Den mere raffinered­e ville vaere at gå efter ham med fødderne på en måde, så bolden blev forsøgt spillet.

Så var resultatet blevet en advarsel. Nu landede vi med brydegrebe­t, som indiskutab­elt ikke indebaerer et forsøg på at spille bolden – og et hold, der måtte kaempe hen ved 70 minutter med en mand i undertal.

Det giver mig anledning til at gentage, at vi som et stående tilbud har at komme ud med en dommer eller instruktør til en klub, f.eks. i forbindels­e med en traeningss­amling, for at tage en snak om reglerne og ikke mindst besvare spørgsmål. Så hvis det har interesse, er det bare at henvende sig til DBU's kontor.

VI GØR DET såmaend også gerne i privat regi – jeg har da selv vaeret ude til et Rotary-arrangemen­t og diverse private lejlighede­r, hvor gamle fodboldven­ner samles. Et af lovgruppen­s hovedformå­l er at få fodboldlov­en ud over rampen til alle interesser­ede, og det flugter det jo fint med.

Apropos det har IFAB som en ret så revolution­erende nyskabelse introducer­et en ’Simplified Laws of the Game’, som er specielt målrettet klubber, spillere, medier, tilskuere og så videre.

For den sags skyld også helt nystartede dommere. Oversaette­lsen af den vil vi hygge os med i de mørke vinterafte­ner – og den skulle, om alt går vel, komme som en pdf-fil med link på alle relevante hjemmeside­r, så den er klar, inden forårssaes­onen 2024 starter.

Endelig skylder jeg at sige, at denne klumme skrives inden onsdagens Champions League-kampe. Dukker der noget interessan­t op dér, skal det selvfølgel­ig nok blive samlet op.

ELLERS ER DER også en giftig runde i Superligae­n i weekenden med Brøndby – FCK, Randers - AGF og andre laekkerier.

Der ligger også fremdeles nogle laeserhenv­endelser af mere generel karakter, ikke så meget på konkrete situatione­r, og de skal også nok blive klaret på en eller anden måde. Samtidig er der instruktør­kursus og nordisk lovmøde forude, så det er i den grad en periode, hvor man ikke keder sig. Det ville nu også vaere grimt – efter 40 år i rimelig højt gear.

JAN CARLSEN ER TIDLIGERE DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark