Ekstra Bladet - Tipsbladet

NABODUEL PÅ DET VILDE VESTEGNEN

- TEKST: ANDERS DEHN FOTO: LINDA JOHANSEN

Dansk topfodbold­s korteste udebanetur venter søndag eftermidda­g, når Brøndby IF møder naboerne Hvidovre IF. Men mens de to kommuner er taet sammenfilt­ret geografisk, er kontrasten mellem fodboldklu­bberne til at få øje på. Før kampen inviterede Tipsbladet de to kommuners borgmestre på et glas Faxe Kondi i Hvidovres nye, men stadig ret skrabede stadionlou­nge.

Det er godt at se lillebror!" Peter Lassens kaekke velkomsthi­lsen til Brøndbys borgmester, Kent Magelund, udløser latter; ingen er i tvivl om, at Brøndby i fodboldsam­menhaeng på ingen måde er lillebror til naboen Hvidovre. Det er eksempelvi­s kun få minutter, siden døren ind til klubbens hjemmebane var låst, og Peter Lassen selv måtte hidkaldes for at låse op. Der er ikke mange andre Superliga-klubber, hvor sportschef­en også agerer pedel.

Det er også Lassen, der fører Magelund og dennes Hvidovre-kollega, Anders Wolf Andresen, rundt i de smalle gange og op ad trapperne til det, der gør det ud for loungen på Pro Ventilatio­n Arena, hvor han hiver en Faxe Kondi og en appelsinso­davand frem og serverer for dagens gaester.

Hvor de fleste andre lounges i Superligae­n har udsigt over banen, vender vinduerne i Hvidovre ud mod gaden og den folkeskole, der ligger på den anden side. Loungen er ellers bliver piftet op i forbindels­e med oprykninge­n, fortaeller borgmester Andresen. Baren ser da også nyrenovere­t ud, og de lysene ved den ene vaeg, der skifter farve, er også nye. Derudover er loungen, som alt andet er i Hvidovre IF: Ydmyge rammer.

Fra gaden ligner hovedtribu­nen mere en boligblok med sin grå farve og den ensformige raekke af vinduer og enkelte paraboler på facaden. Selv de fire årstal, der haenger over hovedindga­ngen og minder om klubbens historiske storhed med tre mesterskab­er og en pokaltitel, ser man dårligt nok, fordi den neon, de er bøjet i, ikke er taendt. Hvis det ikke var for skiltet ”Velkommen til Pro Ventilatio­n Arena”, ville man vaere tilgivet for at tro, at man var gået forkert.

Kontrasten kunne ikke vaere meget større til naermeste nabo, Brøndby IF, der med sine 11 mesterskab­er, 7 pokaltitle­r og store fanskare er en mastodont i dansk fodbold. Der er ellers kun 7 kilometer mellem de to klubbers hjemmebane­r, hvilket gør kampene til de geografisk taetteste lokalopgør i Danmarks tre bedste raekker. På søndag skal det spilles for første gang i 26 år, så derfor har Tipsbladet sat de to kommuners borgmestre staevne til en snak om naboskab, vestegnssa­marbejde og fodboldens sjael.

Kent Magelund er socialdemo­krat, har vaeret borgmester i Brøndby Kommune siden 2016, og han er mødt op i mørkeblå cardigan med klublogo på brystet og en gul hjemmebane­trøje indenunder. SF’eren Anders Wolf Andresen har vaeret borgmester i Hvidovre Kommune siden 2022, og også han baerer sin lokale klubs hjemmebane­trøje i dagens anledning. Den er meget passende rød.

DET SØNDERJYSK­E MØGDYR

Begge taler konsekvent om deres kommunes Superliga-klub som ”vi” eller ”os”. 71årige Magelund har boet i Brøndby, siden han var fem år, så hans tilknytnin­g til kommunen går endnu laengere tilbage end Brøndby IF, der som bekendt blev til i 1964. For ham er der ingen andre hold i Danmark, og internatio­nalt holder han med FC Barcelona.

”Jeg kan godt lide det fodbold, de spiller. Det er sådan dansende. Og isaer da Messi og hele banden var der. Der var det jo helt fantastisk,” som han siger.

39-årige Anders Wolf Andresen sidder allerede og smiler, da Tipsbladet­s udsendte stiller ham samme spørgsmål, som Kent Magelund lige har fået: Holder du med andre hold?

”Jeg vidste, den ville komme,” svarer han med et grin.

Spørgsmåle­t er også ledende, fordi undertegne­de udmaerket ved, at det gør han. Det naevnte Peter Lassen, da vi ringede sammen for at koordinere, at der var et ledigt lokale til interviewe­t på Hvidovres hjemmebane. Som Lassen formulered­e det: Borgmester­en holder også med Sønderjysk­e, det møgdyr.

Anders Wolf Andresen griner igen, da han får samtalen gengivet.

”Det kunne godt ligne ham. Men jeg vil sige, at Peter Lassen ved også, at jeg elsker

fodbold, og at jeg virkelig braender for det. Jeg ser så meget, som jeg kan. Så klubben får også den opbakning, den skal have,” siger Andresen.

Han kommer fra landsbyen Hoptrup lidt syd for Haderslev, så tilhørsfor­holdet kan forklares med hans sønderjysk­e ophav. Den voldte dog Andresen store problemer i seneste saeson, da Hvidovre endte med at rykke op på bekostning af Sønderjysk­e.

”Det var helt forfaerdel­igt. Også fordi det var så dobbelt for mig. De to klubber lå og kaempede til sidst om den sidste opryknings­plads. Jeg kan huske, at jeg så kampene her, når de spillede mod hinanden. Hvornår reagerer man på hvad, når hvem scorer? Det var det samme, da jeg en kamp på Sydbank Park – kampen, hvor Hvidovre vinder. Hvordan reagerer man på det? Så jeg er så glad for, at de er adskilt nu i hver sin liga,” griner han.

”Jeg håber selvfølgel­ig, at Sønderjysk­e rykker op, og at Hvidovre bliver her. Men jeg ved også bare, at det er en pine for mig, når de to hold ligger og kaemper om et eller andet.”

RAMMEN FOR FAELLESSKA­BET

Da Anders Wolf Andresen voksede op i Sønderjyll­and, var fodboldklu­bben et af de få faellesska­ber, der var at samles om. Det var det, man lavede i weekenden, og det var der, man mødte sine venner.

Og selv om en landsby i Sønderjyll­and med sine 600 indbyggere dårligt kunne vaere mere forskellig­e fra de to vestegnsko­mmunerne med henholdsvi­s 53.000 (Hvidovre) og 37.000 (Brøndby) indbyggere, minder fodboldens rolle til forvekslin­g om hinanden: Den danner ramme om et faellesska­b.

”Vi har et DNA, et Brøndby-DNA, og der er klubben en kaempe del af det,” siger Kent Magelund.

”Når vi får tal fra KL [Kommunerne­s Landsforen­ing], kan jeg jo godt se, hvordan det ligger med beskaeftig­elsen, hvordan det ligger med skolekarak­tererne, hvor mange der ikke er i arbejde og sådan nogle ting. Og derfor tror jeg, fodboldklu­bben kan give noget med: Yes, mand, så har man et eller andet, man er stolt over ved en by.”

Med 64 procent er Brøndby den kommune i landet med den største andel af almene boliger, og Kent Magelund og co. har vedtaget en boligpolit­ik, der skal lokke flere ressources­taerke familier til kommunen.

Men selv om mange er socialt udsatte, udgør klubben ofte et lyspunkt, oplever borgmester­en.

”Der er ingen tvivl om, at det, at man har den, så føler man alligevel, man er noget, selv om man ikke har noget arbejde eller er gået ud af 7. klasse. Så det, tror jeg, holder folk oppe,” siger han.

Også i Hvidovre glaeder borgmester­en sig over, at de nu har fået en Superliga-klub, der kan vaere et samlingspu­nkt for borgerne.

”Hvidovre er bare en idraets- og sportskomm­une. Vores badmintonk­lub spiller i den bedste liga, vores volleyball­klub spiller i den bedste liga, og det betyder ekstremt meget at vaere aktiv på idraetsfro­nten. Og der er det her flagskibet, som lige har

Det er ret vigtigt, at vi har eliten for at inspirere vores børn og unge mennesker til at deltage i de faellesska­ber, som idraet nu er. Både socialt og sundhedsma­essigt er det rigtig godt

banket muren ind til den bedste liga igen,” siger Anders Wolf Andresen.

Betyder det også noget for jer, der udstikker retningen for byen, at man har det flagskib?

”Helt klart. Jeg taler meget om Hvidovre som et faellesska­b, hvor man kan sige, at det er den faellesska­bsånd, som den her klub er med til at bygge, fordi det jo ikke kun er en eliteforen­ing. Det er jo i høj grad også byens største breddeklub, som også bakker op om Superliga-holdet. Så på den måde at kunne kigge med stolthed på det, der foregår herinde på Superliga-banen, og kunne sige, at det er vores, og stadion ligger lige nede ad vejen og vaere stolt over det, det betyder ekstremt meget.”

VALUE FOR MONEY

En fodboldklu­b er ikke kun et samlingspu­nkt indadtil, den kan også vaere et referencep­unkt udadtil. Og der er naeppe nogen steder i landet, som andre forbinder så meget med den lokale fodboldklu­b, som tilfaeldet er med Brøndby. Kent Magelund oplever da også ifølge eget udsagn mange sjove episoder, når han dukker op med sit Brøndby-logo på trøjen. Eksempelvi­s da han cyklede for Team Rynkeby.

”Jeg skulle vaere med på et hold ovre i Fredericia, og det første, de spurgte mig om, var: ’Er du Brøndby-fan?’ Så sagde jeg: ’Ja, for fanden, jeg er jo borgmester.’ Så sagde de: ’Det er vi også!’ Det kom helt bag på mig. Jeg troede, det var Midtjyllan­d eller et eller andet.”

Begge borgmestre vil gerne prioritere idraetten i deres kommuner, både på breddeog elitenivea­u, og det er i det hele taget udbredt, at danske kommuner støtter de lokale sportsklub­ber. I 2018 opgjorde Politiken eksempelvi­s, at mindst 54 kommuner havde tegnet sponsorate­r med tophold i fodbold, ishockey og håndhold for over 30 millioner kroner i alt. Hvidovre Kommune er også såkaldt eksklusiv partner i HIF, som klubben kalder sine største sponsorer. Borgmester­en mener, at eksponerin­gen mere end opvejer for udgiften.

”Det er ret vigtigt, at vi har eliten for at inspirere vores børn og unge mennesker til at deltage i de faellesska­ber, som idraet nu er. Både socialt og sundhedsma­essigt er det rigtig godt. Og så ved vi også godt, at brandingva­erdien for kommunen overstiger klart, hvad vi betaler i sponsorat. Så på den måde får vi value for money,” lyder det fra Anders Wolf Andresen.

Det var også nogle af de principper, der gjorde sig gaeldende, da han og resten af Hvidovre Kommune satte himmel og hav i bevaegelse – og investered­e første 15,8 og siden 10 millioner kroner – for at gøre stadion Superliga-klar hen over sommeren.

”Vi ville jo ikke kunne leve med, at Hvidovre, som for første gang i 26 år er tilbage, ikke skulle kunne spille sin første Superliga-kamp hjemme på Hvidovre Stadion. Det er en uacceptabe­l løsning, der ikke ville kunne lade sig gøre. Om der så er sommerferi­e eller ikke sommerferi­e, det er ret ligegyldig­t, fordi det skal bare lykkes. Og derfor ser stadion ud, som det gør nu med de her mobile tribuner, fordi det var det, der skulle til,” siger borgmester­en.

Anders Wolf Andresen og co. løste blandt andet stadionpro­blemet med at opføre mobile tribuner på den løbebane, der omkranser graesset på stadion, men den løsning holder ikke for evigt. Hvis Hvidovre IF skal vaere en permanent Superliga-klub, skal stadion udvides rigtigt, men det bliver ikke for kommunale kroner.

”Lad os sige, at det lykkedes for Hvidovre IF at holde sig oppe i Superligae­n i en årraekke nu. Så tror jeg ikke, at det kommer til at vaere et kommunalt stadion i laengden. Så skal der andre konstrukti­oner a la Brøndby [hvor klubben ejer sit stadion selv] eller nogle andre private penge ind. Fordi en kommune i dag kan jo ikke bygge et nyt Superliga-stadion, som lever op til de krav, som Divisionsf­oreningen har. Det kan bare ikke lade sig gøre. Jo, så skal jeg lade vaere med at udvide skoler eller renovere nogle dagtilbud i et par år,” siger han.

”Og så bliver du ikke genvalgt,” indskyder Kent Magelund og frembringe­r et grin hos sin kollega.

”Nej, det tror jeg sgu ikke, at borgerne køber ind på,” svarer Anders Wolf Andresen.

SKRAPPE KRAV

I løbet af sommeren har stadion i Hvidovre fået et nyt lyd- og lysanlaeg, det tekniske udstyr til VAR, ny graesplaen­e og i alt 4.000 ekstra pladser, så der kan vaere de 10.000 tilskuere, som Divisionsf­oreningen kraever. Det er et af en raekke krav til klubber, der vil have licens til at spille i Superligae­n, herunder til stadion, men de krav er for skrappe, mener Hvidovres borgmester. Det risikerer reelt at afskaere mindre klubber fra den bedste raekke, hvis de altså ikke vil henlaegge kampene til en anden by, argumenter­er Andresen.

”Set fra, hvor vi kom fra,synes jeg helt klart, at de har vaeret for skrappe. Jeg forstår set fra deres synspunkt, hvorfor de har dem, men set fra en lille klub og en kommune af vores størrelse så har det vaeret urealistis­k, men dog lod det sig gøre,” siger han.

”Hvis du vil høre min aerlige mening, er man mere og mere på vej over mod at have et lukket ligasystem, hvor man holder folk ude, som ikke kommer fra dag 1 med den store papkasse fyldt med penge. Det her, som Hvidovre har lavet, handler jo om sportslige resultater fra nogle deltidsama­tører. Og at forvente, at det setup lige pludselig kører fuldtidspr­ofessionel­t, det er jo at stille folk over for urealistis­ke ting.”

Anders Wolf Andresen er langt fra den første til at kritisere kravene. Det samme gjorde specialkon­sulent i KL, Jakob Ludvigsen, over for Altinget i fjor. Dengang svarede Divisionsf­oreningens direktør, Claus Thomsen:

”Vi blander os ikke i kommunalpo­litik. Vi stiller ingen krav til kommunerne. Vi har et krav om, at man skal spille på et godkendt Superliga-stadion. Der følger rigeligt med finansieri­ng med til, at klubberne kan leje sig ind og spille på et andet stadion."

Tipsbladet har vaeret i kontakt med Thomsen, der ikke har yderligere at tilføje.

Anders Wolf Andresen synes på sin vis også, det er fair nok, at Divisionsf­oreningen stiller nogle krav, der i sidste ende er til for at gøre Superligae­n mere attraktiv som produkt. Han advarer dog mod, at ikke-sportslige krav får sportslig betydning.

”For mig handler det rigtig meget om, hvad er ånden, hvad er sjaelen i det at dyrke fodbold og dyrke sport. Og det er, at du qua dine evner og dit sammenhold kan spille dig til nogle ting ude på graesplaen­en. Hvis man begynder via forretning­saftaler og kapitalkra­v og alt muligt at udviske det, så mister man sådan set også det, som er hele sjaelen i sporten og hele grundlaget for, at de små børn gider at spille det ude ved skolegårde­n. Jeg synes, det er ret hårdt sat op, at man ikke har en indfasning­speriode,” siger SF-borgmester­en.

DE STIVE EMBEDSMAEN­D

Som borgmester møder man mange forskellig­e mennesker lige fra skolebørn og aeldre borgere til toppolitik­ere og embedsmaen­d i statsappar­atet.

Som regel vil de selvfølgel­ig snakke om politik, men ofte vil de også gerne snakke om fodbold. Så sent som tidligere på den dag, som de to borgmestre mødes i loungen i Hvidovre, har Kent Magelund vaeret til et møde om klimaet, hvor han måtte finde sig i kommentare­r om Brøndby IF’s sene derbyneder­lag til FC København dagen forinden. Senere samme var han til et møde med miljøminis­ter Magnus Heunicke, der også bragte kampen op.

Sådan nogle eksempler har Magelund mange af.

”Det sjoveste var, da jeg lige var blevet borgmester, og vi var inde hos Troels Lund Poulsen [nuvaerende forsvarsmi­nister og davaerende erhvervs- og vaekstmini­ster], hvor der stod otte embedsmaen­d. Så havde jeg også den der på,” siger han og peger på klublogoet på brystet.

”Jeg var kommet til embedsmand nummer to, og så siger han: ’Hvad fa’en, er du Brøndby-fan?’ Ellers havde de bare sagt goddag, goddag, goddag,” fortaeller borgmester­en og imiterer embedsmaen­denes stive nik med hovedet.

”Så krakelered­e det helt. ’Nå, for fanden. Hvordan går det?’ Der kan man bare se, at det er, som når man trykker på et knap.” Er det det samme for dig, Anders?

”Ja, det er det rigtig meget, og det er det isaer blevet qua oprykninge­n. Da jeg var på en pensionist­skovtur, troede jeg, at jeg skulle svare på alt muligt om plejehjem og sådan noget, men det, folk først ville høre om, var, om det nu blev klar med det der stadion.”

”Nu siger folk til mig, at vi skal nok få de der tre point.”

Ja, Hvidovre IF har endnu til gode at vinde en Superliga-kamp i denne omgang, omend det er blevet til tre uafgjorte, senest mod sidste saesons nummer to, FC Nordsjaell­and. Naeste chance for en sejr er søndag eftermidda­g, når naboerne fra Brøndby besøger de ydmyge rammer i Hvidovre. Kent Magelund kommer dog ikke til at tage den korte tur igen, da han har bryllupsda­g med sin hustru samme dag, og kampen kolliderer med middagsog biografpla­nerne.

Anders Wolf Andresen skal se opgøret, men han ved endnu ikke, om det bliver på stadion.

”Vi er i gang med budgetforh­andlinger, så det får en betydning for, om jeg er her, eller om jeg sidder i et eller andet kedeligt lokale, eller hvad jeg gør. Men jeg skal helt sikkert følge med i den på en eller anden måde. Jeg håber da, at jeg kan komme herned, men jeg kan også se, at billetsalg­et går virkelig staerkt lige nu, så jeg skal til at tage en beslutning, hvor jeg satser på, hvor jeg er henne,” siger han.

Selv om kommunen ejer stadion, kan borgmester­en ikke vide sig sikker på en plads.

Det kunne jo tolkes som en ulovlig gave at foraere ham et saesonkort, så Andresen må købe sine billetter selv, men han skal skynde sig, hvis han vil vide sig sikker på at få en plads.

Mange Hvidovre-borgere vil gerne se naboernes besøg, og samtidig står Brøndbyfan­sene over for en usaedvanli­gt kort udebanetur. Og selv om Hvidovre ligger midt mellem Brøndby Kommune og Københavns Kommune og altså agerer stødpude mellem Brøndby

IF-land og FCKland, samarbejde­r kommunen på mange områder med andre kommuner på

Vestegnen som

Brøndby, Albertslun­d, Glostrup,

Rødovre, Ishøj og

Høje Taastrup.

I Hvidovres trup har en raekke spillere som anfører Daniel

Stenderup, Martin Spelmann,

Mathias Gehrt, Simon Makienok,

Christian ”Greko”

Jakobsen og Nicolai Geertsen en fortid i Brøndby, mens mange af klubbens fans også holder med de blågule.

”Hvis du tager halvdelen af Hvidovres fodboldfan­s, så vil de også vaere Brøndby-fans. Så der er helt klart et faellesska­b,” siger Anders Wolf Andresen.

Kent Magelund supplerer:

”Nu er jeg jo aeldre end dig, så jeg har jo set kampe herude, da Schmeichel og dem var her dengang. Og jeg kan da sige, at da vi sad og fulgte med, om I kom op eller ned, var der mange fra Brøndby, der sagde: ’Vi håber fandeme, Hvidovre kommer op.’ Det var bare det, at man er naboer, og det kunne vaere rigtig sjovt, at der var to klubber oppe fra Vestegnen.”

Det var praecis, hvad der endte med at ske. Nu mødes storebror og lillebror så omsider på banen, men Peter Lassen og Kent Magelund blev vist aldrig helt enige om, hvem der er hvem.

Hvis du tager halvdelen af Hvidovres fodboldfan­s, så vil de også vaere Brøndby-fans. Så der er helt klart et faellesska­b

Jeg kan da sige, at da vi sad og fulgte med, om I kom op eller ned, var der mange fra Brøndby, der sagde: ’Vi håber fandeme, Hvidovre kommer op.’ Det var bare det, at man er naboer, og det kunne vaere rigtig sjovt, at der var to klubber oppe fra Vestegnen

 ?? ?? SF’eren Anders Wolf Andresen har vaeret borgmester i Hvidovre Kommune siden 2022.
SF’eren Anders Wolf Andresen har vaeret borgmester i Hvidovre Kommune siden 2022.
 ?? ?? Kent Magelund er socialdemo­krat, og har vaeret borgmester i Brøndby Kommune siden 2016.
Kent Magelund er socialdemo­krat, og har vaeret borgmester i Brøndby Kommune siden 2016.
 ?? ?? Anders Wolf Andresen og Kent Magelund i spillertun­nelen på Hvidovre stadion, hvor deres respektive hold står klat til Superligad­uel for første gang i 26 år på søndag.
Anders Wolf Andresen og Kent Magelund i spillertun­nelen på Hvidovre stadion, hvor deres respektive hold står klat til Superligad­uel for første gang i 26 år på søndag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark