Ekstra Bladet - Tipsbladet

SÅDAN TOG FCK MAGTEN TILBAGE FRA FC MIDTJYLLAN­D

For tre år siden var FC Midtjyllan­d på toppen med kvalifikat­ion til Champions Leagues gruppespil og Superligae­ns klart staerkeste startopsti­lling, mens FC København inden for samme uge fyrede Ståle Solbakken. Tipsbladet har talt med flere kilder i fodbold

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Det er en weekend med to markante jubilaeer i toppen af Superliga-hierarkiet. Når FC København og FC Midtjyllan­d lørdag eftermidda­g går på banen i Parken, er det nøjagtig tre år siden, FCM kvalificer­ede sig til Champions League-gruppespil­let.

Erik Sviatchenk­o, Alexander Scholz, Pione Sisto og de andre profiler på Brian Priskes hold slog Slavia Prag 4-1 i en haesblaese­nde afslutning på kampen. Og selvom den coronalukk­ede hjemmebane i UEFAregi lagde en daemper på euforien, var det måske FCM's mest prestigefy­ldte efterår med kampe mod Ajax, Atalanta og sagnomspun­dne Liverpool. Det hedder sig også, at forholdet mellem den senere hovedaktio­naer Anders Holch Povlsen og FC Midtjyllan­ds top for alvor blev taendt på den VIP-tur til Liverpool, FC Midtjyllan­d fik strikket sammen.

På søndag er det en anderledes trist årsdag for FC København, der 1. oktober 2020 tabte hjemme til middelmådi­ge Rijeka fra Kroatien i Europa League-kvalifikat­ionen.

Vaek var Europa-målsaetnin­gen mindre end to måneder efter, man havde gjort det flot på Old Trafford i Europa League-kvartfinal­en mod Manchester United, og ni dage senere var det også slut med Ståle Solbakken i en saeson, hvor FC København med en for klubben saerdeles jaevn trup blev treer i ligaen bag Brøndby og FC Midtjyllan­d.

I dag er styrkeforh­oldet vendt på hovedet.

FC København har vundet de to seneste mesterskab­er og er storfavori­t til et tredje på stribe, mens FC Midtjyllan­d kommer ud af sommeren med et af de dyreste transfervi­nduer nogensinde for en Superligak­lub oven på en skuffende syvendepla­ds i ligaen.

Hvad skete der? Hvordan kunne et så staerkt FC Midtjyllan­d-hold miste grebet om toppen, og hvad er lykkedes for FC København?

Tipsbladet har set naermere på de vigtigste begivenhed­er og faktorer, der har forskubbet magtbalanc­en i toppen af dansk fodbold.

1: FCK’S ERKENDELSE

Vi begynder med at dvaele ved fortiden for at forstå FC København i dag.

Da Ståle Solbakkens skaebne som FCKmanager blev beseglet i nederlaget til Rijeka, skiftede han undervejs Karlo Bartolec, Robert Mudrazija og Mikkel Kaufmann ind.

Det er noget af en kontrast til seneste weekend, hvor Brøndby havde FC København nede i saekken med en scoring midt i 1. halvleg (Peter Ankersen scorede det dybt bizarre og famøse selvmål mod Rijeka efter 20 minutter), hvorefter Jacob Neestrup

kunne saette Viktor Claesson, Orri Oskarsson og til sidst den dobbelte målscorer Roony Bardghji på banen og forvandle nederlag til en vital sejr.

Det gjorde nas på FC København, og københavne­rne fastholder stadig, at sammenlign­ingerne fra 2014 til 2020 er urimelige, fordi man spillede det, der svarede til en hel ekstra Superliga-saeson, i europaeisk­e kvalifikat­ionskampe og gruppespil.

Men at man skruede så markant op for budgettet var også produkt af den svaere erkendelse, at FC Midtjyllan­d i Superligae­n havde indhentet FCK.

I løbet af 2020 og 2021 havde FC Midtjyllan­d flere gange naermest pointhøst med FC København, siden Matthew Benham havde købt FC Midtjyllan­d i sommeren 2014, og den stod 3-3 i danske mesterskab­er siden englaender­ens og Smartodds' indtog i Herning og Ikast.

Det er ikke nogen nem erkendelse at nå, og det er essentielt at have øje for den, fordi den forklarer meget af det, der siden er sket.

2: FCM’S BESVAERLIG­E INDKØB

Efter mesterskab­et i 2020 var Brian Priske cheftraene­r i FC Midtjyllan­d en saeson til, før han røg til Royal Antwerp i Belgien. Bo Henriksen var cheftraene­r i 2021/22-saesonen og to uger ind i 2022/23, før han blev erstattet af den midlertidi­ge chef Henrik Jensen.

Han fik seks uger, før Albert Capellas trådte til i september 2022, og han var så cheftraene­r indtil før sidste kamp i grundspill­et, hvor Niels Lodberg trådte op fra assistentt­raenerjobb­et til cheftraene­r-rollen i kampen mod Silkeborg, før Thomas Thomasberg tog over.

Meget af ustabilite­ten i FC Midtjyllan­ds Superliga-resultater er blevet forklaret med cheftraene­rne, ikke mindst fyringerne af dem, og traenerne repraesent­erer da også forskellig­e måder at se fodboldspi­llet.

Men det er svaert at komme uden om den indflydels­e, FC Midtjyllan­ds transfers

har haft. De tre mesterskab­er, FC Midtjyllan­d vandt, var i høj grad skabt på saerdeles solide forsvar og spillere handlet ind på kløgtig facon frem for hevet i land takket vaere en tårnhøj transfer og en matchende løn.

Pione Sisto-handlen i den afgørende transferpe­riode i sommeren 2020 under corona bliver symbol på, hvordan FC Midtjyllan­d følte sig klar til direkte at udfordre FC København, også på transferma­rkedet, hvor Sisto som bekendt blev snuppet for naesen af københavne­rne, der havde fløjet kantspille­ren til København i Lars Seier Christense­ns privatfly.

Efter den sommer har FC Midtjyllan­d betalt over 300 millioner kroner i transfers for nye spillere, der på papiret er hentet fra et højere niveau, end FC Midtjyllan­d nogensinde har hentet fra før. De FCMtransfe­rs kommer finansielt taet på de omtrent 375 millioner kroner, FC København i samme periode fra 2021 til og med i år har brugt på transfers af nye folk til klubben.

Men man kan ikke påstå, at de nye folk har gjort det vildt godt for FC Midtjyllan­d. Anders Dreyer (som allerede var i FC Midtjyllan­d men blev solgt og så hentet igen og igen-igen solgt i løbet af perioden) og med gode vilje Emiliano Martínez har spillet til høje karakterer, og nogle af de nye folk hentet til i år ser interessan­te og lovende ud.

Andre har gjort det fornuftigt og haederligt uden at flytte pilen synderligt meget i den rigtige retning, og så er der for mange saerdeles dyre spillere, der bare ikke har fungeret.

Laeg dertil, at der ikke har vaeret den samme trafik af egenudvikl­ede FCM-spillere,

der er røget til udlandet for kaempe beløb eller på landshold, som der har vaeret i et par succesrige år for FCK's ungdomsafd­eling, og man har opskriften på et FCMhold, der har haft svaert ved at holde trit med FCK men såmaend også egne succesrige udgaver af førstehold­et fra 2018 og 2020.

3: FCK SKRUER OP FOR BUDGETTET

I årevis havde Ståle Solbakken og teknisk

2014 til nu 12

direktør Johan Lange sagt det til direktion og isaer bestyrelse­n: Skru nu op for det budget!

FC København klarede sig udmaerket med Champions League-gruppespil­let og de gode resultater og kampe der i efteråret 2016 som højdepunkt, men i kulissen var nordmanden og hans danske højre hånd i den grad efter ledelsen, der efter deres vurdering var al for mådeholden.

De risikerede den gode placering i Europa

5 FCM HAR HAFT OVERHÅNDEN I DUELLERNE 15 46-55

FC Midtjyllan­d har klaret sig usaedvanli­g godt i indbyrdes kampe mod FC København de seneste ni år. Ingen andre Superliga-klubber med regelmaess­ige kampe mod FCK er i naerheden af den positive målscore og antal sejre versus nederlag, FCM stadig har, selvom FC København de to seneste år har klaret sig bedst i Superliga-tabellen.

Lørdagens kamp kunne med en storsejr til FC København blive begyndelse­n til et FCKopgør med den statistik.

og på UEFA-ranglisten og monopolet på det danske mesterskab, mente Solbakken og Lange, og det viste sig sådan set at vaere rigtigt.

At for mange skaeve indkøb, en gigantisk arbejdsbyr­de på Solbakken og et efterslaeb på facilitete­rne så også spillede ind skal med i det store regnestykk­e.

Det regnestykk­e gik ledelsen og bestyrelse­n gennem efter fyringen af Solbakken. Og vi må konstatere, at man endte med at følge års anbefaling­er og skruede markant op for forbruget fra og med ansaettels­en af Peter Christians­en, der tiltrådte som sportsdire­ktør i april 2021.

Med en omskrivnin­g kan man sige, at Peter Christians­en og FC Københavns ledelse har kopieret Florentino Pérez' gamle mantra om Zidanes y Pavones.

Man gør plads til flere hamrende dyre topprofile­r, FC København kun lige nøjagtig kan tiltraekke, og som på transferma­rkedet er milevidt foran, hvad Solbakken havde råd til i sit sidste transfervi­ndue i den lange coronasomm­er i 2020, hvor Peter Ankersen, Mathias Zanka Jørgensen (leje), Kamil Wilczek og Marios Ikonomou kom til.

Den anden halvdel af ligningen er succesen med de spillere, man selv har uddannet eller købt ind som 15-, 16- eller 17årige og derefter formet, som det har vaeret tilfaeldet med Hákon Haraldsson og Roony Bardghji.

Også her er der tråde tilbage til tiden før efteråret 2020, da talentafde­lingen i FC København jo har eksisteret i ikke tre men over 30 år, en afdeling der var blevet opgraderet voldsomt i Solbakkens og Langes sidste saesoner.

Men det lykkedes i højere grad end tidligere at få de unge spillere ind på holdet, og FC Københavns eget udviklings­arbejde har i perioder endda opvejet de (for) mange forbiere, FCK har haft for millionern­e i det markant større spillerbud­get.

FC Midtjyllan­d er ikke den eneste forklaring på, at FC Københavns ledelse og ejere gik med til at skrue op for forbruget, som også FCK's konkurrent­er til Europa Leagueog Champions League-pladserne ude i Europa har gjort.

Men FCM's succes var en vaegtig årsag til, at FC København ikke bare kunne tage fem år til i samme dur som 2015-2020 og så håbe, man denne gang vandt flere mesterskab­er på at vaere lidt større og staerkere finansielt end FCM og de andre tophold.

Ansaettels­en af Jacob Neestrup og et aendret fokus på at få gennembrud­sspillere og kombinatio­nsspillere, der gør FC København mindre afhaengig af indlaeg, og spillere som samtidig kan klare sig i Europa ligesom i Solbakken-aeraen, har også fået FCK til at fremstå som en mere moderne, angrebsori­enteret og attraktiv fodboldklu­b.

4: FCMS DYRE LAEREPENGE SOM TOPHOLD I FC Midtjyllan­ds ledelse og traenersta­b har de laert sig selv ikke at bruge det skraekkeli­ge begreb 'laerepenge', et af de fortaerske­de fodbold-begreber, der ofte kommer til at virke som et forsøg på ikke at tage ansvar for egne dårlige resultater og beslutning­er. Men lige her giver begrebet mening at bruge for at forstå, hvorfor FC Midtjyllan­d har haft svaert ved at gå fra udfordrer-rollen til at vaere et dominerend­e tophold, der naesten kun kan skuffe.

FC Midtjyllan­d har vaeret Superligae­ns bedste nytaenker og udvikler set over de snart 25 år, siden fusionsklu­bben blev til i 1999.

Talentakad­emiet, brugen af data, dødbolde og Benhams ro har sammen med en status som Danmarks første aegte transferkl­ub med spillersal­g placeret helt inde ved siden af hjertet i klubben gjort FC Midtjyllan­d til den staerkeste udfordrer på en anden måde end ultrapopul­aere Brøndby IF og AaB's enkelte sublime saesoner med nordjyder og skandinavi­ske profiler har formået.

Men fra 2020 var det slut med at vaere udfordrer, hvis det ikke allerede havde vaeret det i 2018 ved det andet mesterskab.

Uden at det nogen måde er taet, har FC Midtjyllan­d i årevis vaeret Superligae­ns økonomisk naeststaer­keste klub. Der har oftest vaeret langt ned til nummer tre og et paent stykke vej op til FC København, en afstand der er vokset de seneste saesoner trods FC Midtjyllan­ds egne massive satsning på dyre køb og lønninger.

Når man i 2020 var blevet mester tre gange på fem år og nu skulle fast ud i Europa-gruppespil,

var det utrovaerdi­gt fortsat at give den som opkomlinge­n i traesko, der kun kunne overraske, og overgangen til at vaere favorit i Superligae­n efter FC København har vaeret hård.

Det samme har 40 europaeisk­e kampe i de tre år siden mesterskab­et.

FC København har i samme periode spillet otte europaeisk­e kampe faerre end FCM, så det Europa, der fra 2014 til 2020 lagde en tungere byrde på FCK, har altså kraevet flere minutter af FCM end Jacob Neestrups mandskab.

Med Anders Holch Povlsen som ny ejer efter Matthew Benham, der var begyndt at fade ud efter seneste mesterskab og Brentfords oprykning til og succes i Premier League, er forudsaetn­ingerne og rammen klar til, at man får greb om den stadig ny rolle som en klub, der er enorme forventnin­ger til og tilsvarend­e lille tålmodighe­d med. Og det er ikke nødvendigv­is gjort blot med den seneste sommers enorme indkøb til førstehold­et.

5: FCK HAR BREMSET FCMS DOMINANS

Det her er ikke entydigt, for FC Midtjyllan­d har vaeret bedre i de indbyrdes Superligao­pgør i to af de seneste tre saesoner.

Men FC København har fået sat en stopper for, at man får laesterlig­e klø isaer i Herning, når FC Midtjyllan­d er modstander­en.

I adskillige saesoner i de seneste ti års tid har FC Midtjyllan­ds store energi, fysiske duelstyrke og hurtighed vaeret en akilleshae­l for FC København, der fortsat halter efter set over de ni år, siden Matthew Benham købte og satte turbo på FCM.

Men der er slet ikke den samme følelse af FC Midtjyllan­d som skraekmods­tander, og FC København kan gøre meget for at udviske de sidste spor af fortidens problemer ved ikke blot at vinde men tryne FC Midtjyllan­d lørdag eftermidda­g, hvilket jo ikke ser urealistis­k ud efter 10 ujaevne uger i spil og resultater for gaesterne.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Med Jacob Neestrup som cheftraene­r er FC København storfavori­t til at tage klubbens tredje mesterskab på stribe. Løverne har taget magten tilbage.
FOTO: GETTY IMAGES Med Jacob Neestrup som cheftraene­r er FC København storfavori­t til at tage klubbens tredje mesterskab på stribe. Løverne har taget magten tilbage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark