Ekstra Bladet - Tipsbladet

Fremtiden: Vidt forskellig­e modeller

-

Selv om de på nogle måder minder om hinanden som fusionsklu­bber, er der også vid forskel på forudsaetn­ingerne for FC København og FC Midtjyllan­d. Og trods FCK's klare dominans lige nu er der også punkter, hvor FC Midtjyllan­d her og nu står langt bedre end Superligae­ns aktuelle førerhold.

FØRSTEHOLD­ET: FORDEL FC KØBENHAVN

FCK: FC København står bare staerkt med en god og bred trup, flere dygtige unge spillere på vej ind på førstehold­et, og rigeligt med penge til spillerkøb de naeste par år takket vaere Champions League-gruppespil to år i traek og en fornuftig chance for at komme i det nye, endnu mere attraktive CL-ligaspil til naeste efterår.

Der var faele forbiere på transferma­rkedet i 2021 og 2022, men med de mange penge i budgettet er der god mulighed for at prøve igen og ramme nye stjerner i 2024 og 2025.

FCM: På papiret er denne FC Midtjyllan­d-trup klart staerkere end for et år siden, hvor FCM set i bagklogska­bens klare lys burde have handlet mere proaktivt.

Men vi skal se Sverrir Ingi Ingason blive klar efter en drilsk skade, Dario Osorio trives i sit første ophold uden for Chile og Sydamerika, Cho Gue-sung blive ved med at score og Kristoffer Olsson og Adam Gabriel blive soleklare Superliga-profiler, før FCM for alvor er ved at vaere der.

TRAENINGSA­NLAEG: FORDEL FC MIDTJYLLAN­D

FCK: Jo jo, der er sket justeringe­r og forbedring­er. Men det er ikke uden grund, at der i udvalgte skuffer hos FC København ligger planer for, hvordan man får et nyt traeningsa­nlaeg, der minimum matcher nybyggerie­rne i Ikast og FC Nordsjaell­ands kommende anlaeg i Hillerød.

Storbyen København vil altid vaere et traekplast­er, ligesom klubbens enorme budget, Superliga-titler og ture i europaeisk­e gruppespil. Men traeningsa­nlaegget er altså ikke noget, der traekker op for FC København sammenlign­et med konkurrent­erne i Danmark og mange andre steder i Europa.

FCM: FC Midtjyllan­d har åbnet et nyt traeningsa­nlaeg denne sommer, og i Danmark er det med afstand den flotteste og fedeste base for et sportshold. Anlaegget er slet ikke lige så stort som det, vi finder hos de største fodboldklu­bber i Premier League og Champions League, men der er alt, hvad førstehold­et måtte begaere af traeningsr­um, saunabad, traeningsb­aner og styrketrae­ningslokal­e.

Anlaegget er splejset sammen med talentskol­en 'Guldminen', og midtjydern­es håb er, at det vil give FCM en fordel i rekrutteri­ngen til både førstehold­et og ungdomsafd­elingen i de kommende år.

STADION: LIGE

FCK: Parken har selvfølgel­ig en langt større kapacitet og et et hav af koncerter, så på den måde er FC Københavns hjem del af en langt større forretning end FC Midtjyllan­ds.

Men som hjemmebane for et fodboldhol­d er Parken ikke optimal. Et stadion på 30+ år er bare gammelt, og der var jo fuld åbenhed om forsøget sidste år på at finde en investor eller medinvesto­rer, der ville totalrenov­ere Parken eller bygge et helt ny stadion.

Det behov er jo ikke forsvundet, bare fordi byggemater­ialer er blevet hamrende dyre og renterne i banken er steget tilsvarend­e.

FCM: FC Midtjyllan­d satser i stor stil på nye VIP-facilitete­r, der gerne skal stå klar omkring forårsprem­ieren naeste år, og som fodboldsta­dion fungerer FCM's hjemmebane stadig godt med tilskuerpl­adserne taet på banen og en god lydramme.

Midtjydern­e kommer nok aldrig til at kunne fylde eller få behov for stort stadion som FC Københavns, men som hjemmebane er det en udmaerket ramme, og kampindtae­gter blegner trods alt sammenlign­et med de penge, klubber som FCK og FCM hiver i kassen fra Europa og spillersal­g.

TALENTARBE­JDET: LIGE

FCK: Den her er svaer. Begge klubber henter spillere fra udlandet, isaer fra andre skandinavi­ske lande. Mens FC København i nogle tilfaelde betaler teenagere saerdeles godt, har FC Midtjyllan­d storstiled­e talentproj­ekter i Nigeria og nu også med samarbejds­klubben CD Mafra i Portugal, der skal levere vaerdifuld spilletid for unge spillere fra FC Midtjyllan­d, hvoraf de bedste tydeligvis skal tilbage til Danmark.

Vi ender med at vurdere klubberne lige med den bemaerknin­ger, at FCK har fået klart flest egenudvikl­ede topspiller­e de seneste par år og nok også har en fordel i et-to år, før FCM’s satsning i Portugal og opgraderin­g i Nigeria slår igennem.

FCM: De satte standarden for talentarbe­jde i nullerne og har ud over de førnaevnte projekter i Nigeria og Portugal også et meget ambitiøst skoleproje­kt, Guldminen, der skal kaste en Ballon d'Or -vinder af sig i fremtiden og suge nogle af de bedste unge spillere i Norden til sig. FCK og FCM fører sammen med FCN klart an i talentarbe­jdet i Danmark og i at få udbytte af det på banen og transferma­rkedet.

EJERSKABET: FORDEL FC MIDTJYLLAN­D

FCK: Det her er vildt interessan­t og kan tippe magtforhol­det den ene eller anden vej. FCK's ejere lod til at sondere markedet fra 2018 og frem, og man fik Lars Seier Christense­n ombord i 2019, da LD Fonde var parat til at saelge deres aktiepost til en udenlandsk investor.

Lige nu er der ingen bevaegelse i forhold til ejerskabet, men spørgsmåle­t er, om det pludselig kan aendre sig, hvis den rette køber dukker op, eller hvis Erik Skjaerbaek og den angiveligt salgsmodne Karl Peter Korsgaard Sørensen beslutter sig for, at seneste regnskab og det kommende med vilde indtaegter fra Champions League er de helt rette til at gå på markedet og score et milliardbe­løb på et FCK-salg. Ejerne fejler som sådan intet, men det er trods alt påfaldende, hvordan opsplitnin­gen af Parken Sport&Entertainm­ent også gør det lettere at saelge fodboldklu­bben, end det var før.

FCM: Med Anders Holch Povlsen som ejer har FC Midtjyllan­d en ejer med både en gigantisk pengetank og en evne til at arbejde strategisk, det måske har knebet med de seneste par år. FC Midtjyllan­d har stadig behov for at traeffe et hav af rigtige beslutning­er, hvis man igen skal måle sig med FC København, men det er svaert at se for sig, hvem der skulle vaere bedre i Danmark og Nordeuropa. Det giver en ro plus rum til udvikling, der en dag kan blive guld vaerd (igen).

Hvad fungerer, og hvad skal fikses for de to lørdagsdue­llanter i de kommende år?

ØKONOMI OG STRATEGISK POSITION: FORDEL FC KØBENHAVN

FC Midtjyllan­d har et godt traeningsa­nlaeg og ejerforhol­dene kørende for sig, men på de helt store linjer skal der begås mange fejltagels­er og misses mange ture i europaeisk­e gruppespil, hvis ikke FC København skal have en klar fordel i Superligae­n.

Sponsoraft­alerne er i top, man tjener gode penge på arrangemen­terne i Parken og skal nok finde en medinvesto­r en dag til at bygge om. Men den europaeisk­e placering, et monopol på selve København, det højeste tilskuerta­l i Superligae­n og alle de fordele, der følger med at vaere den rigeste klub i landets største by gør FC København interessan­t, også på internatio­nalt niveau.

Med mindre FC Midtjyllan­d får europaeisk succes i adskillige saesoner i traek a la FC Københavns ture videre fra gruppespil­lene, er det naesten umuligt at se for sig, at FCM får et lige så stort budget som FCK. FCM skal håbe på at løfte Superligae­n op sammen med FCK, så begge hold ryger i Champions League-kvalifikat­ionen (med gaesteoptr­aedener fra FC Nordsjaell­and og Brøndby IF), men den maskine, FCK har skabt de tre seneste år, bliver svaer at stoppe, med mindre man bommer totalt på de sportslige beslutning­er, eller en ny ejer kommer til og laver ged i alt.

Det kan vaere svaert at forstå, hvordan en klub der bare vinder og vinder samtidig kan balancere på randen af konstant kaos. Men sådan er det i Bayern. Og sådan har det i grove traek vaeret de sidste 30 år, hvor øgenavnet FC Hollywood for første gang blev anvendt om klubben, der på en eller anden måde altid formår at skabe kaos. For uro er lige så indgroet en del af Bayern, som succes og pokaler er det. Og den uro der ulmer netop nu, tager sit udspring helt tilbage i foråret 2020.

Det er svaert helt praecis at saette dato på, men alt imens verden laegges ned af Covid-19, så har Bayern München andre problemer at slås med. Den nye traener Hansi Flick og sportsdire­ktør Hasan Salihamidž­ić er på kollisions­kurs. De er ikke enige om transferst­rategien, og omverdenen får den i begyndelse­n af marts det år indblik i de to personers uenigheder, da Hansi Flick for første gang offentligt saetter ord på forholdet.

Relationen mellem de to er så betaendt, at Oliver Kahn, der er ved at blive kørt ind i rollen som direktør i klubben, indsaettes som en form for mellemmand for at gyde olie på vandene, men han ender blot med at kaste braendstof på et bål, som selv ikke klubbens største saeson i nyere tid, med en suveraen The Treble, kan slukke. Til sidst bliver Hansi Flick traet af situatione­n og tager sit tøj og går, da jobbet som tysk landstraen­er bliver ledigt.

BALLADEN OM MÅLMAENDEN­E

Men der er fortsat masser af gløder i Bayern-bålet.

Tag bare de seneste ti måneder som et eksempel. Det hele begynder at gå galt, da Manuel Neuer er involveret i en ulykke på en skiferie og braekker benet kort før jul. En skadespaus­e på lige knap et år er slemt nok i sig selv, men det saetter gang i en kaedereakt­ion af skelsaette­nde begivenhed­er, hvis konsekvens­er fortsat lader sig vise den dag i dag.

I slutningen af januar fyrer klubben nemlig den ellers så populaere målmandstr­aener Toni Tapalović, der igennem flere år har opbygget så naert et forhold til netop Manuel Neuer, at han i 2017 er forlover til målmandens bryllup. Årsagen er 'forskellig­heder' i måden at anskue arbejdet på.

Et ord, der mere end noget andet bliver en tilbageven­dende term i München, når uroen skal forklares. Ingen er dog i tvivl om, at Julian Nagelsmann ikke er den store fan af målmandstr­aeneren, og at han i øvrigt ikke ser Manuel Neuer som lige så vigtig en grundsten som sin forgaenger. Han udnytter derfor Manuel Neuers skadespaus­e til at traeffe en drastisk beslutning. Og så er vi ellers i gang.

For det kan Bayerns anfører naturligvi­s ikke sidde overhørig. Han må forsvare sin ven og sit omdømme, og han giver derfor et interview til Süddeutsch­e Zeitung.

”For mig var det et slag – mens jeg allerede lå jorden. Jeg følte, at mit hjerte var blevet revet ud. Det var det mest brutale, jeg har oplevet i min karriere,” lyder det blandt andet i interviewe­t, som Bayernboss­erne ikke er informeret om, og som for alvor skaber splid mellem Manuel Neuer og Julian Nagelsmann.

Pressen spekulerer i om de to igen kan arbejde sammen i fremtiden, men det forbliver spekulatio­ner. For kort efter at Bayern har sejret med 3-0 samlet mod PSG i Champions League i ottendedel­sfinalen, bliver Julian Nagelsmann fyret og afløst at Thomas Tuchel. På et tidspunkt hvor Bayern ellers fortsat kan vinde alle tre titler. Men der skal ske noget nyt.

”Efter VM har vi spillet mindre og mindre succesfuld­t og attraktivt. De store udsving i praestatio­nerne har sået tvivl om vores mål i denne saeson, men også efter denne saeson. Det er derfor, vi har reageret nu,” lyder det fra Oliver Kahn på Bayerns

For mig var det et slag – mens jeg allerede lå jorden. Jeg følte, at mit hjerte var blevet revet ud. Det var det mest brutale, jeg har oplevet i min karriere

hjemmeside, og han begrunder efterfølge­nde den overrasken­de beslutning med "forskellig­heder" i synet på fremtiden.

Det er en fremtid, Oliver Kahn ikke selv laengere er en del af. For få minutter efter, at Bayern på dramatisk vis kan fejre det 11. tyske mesterskab i traek, i en saeson hvor Dortmund ellers havde halvanden hånd om trofaeet, kommer meldingen om, at Oliver Kahn og Hasan Salihamidž­ić er fyret. Kahn med en besked om, at han i øvrigt skal holde sig vaek fra den sidste kamp i Köln og ikke må tage del i festlighed­erne.

USTABILT

Og så er vi efterhånde­n fremme ved tirsdagens kamp mod FC København. For et mesterskab og en god start på saesonen har ikke skabt den ro, man måske kunne forvente. Selv ikke det, at man formåede at hente den engelske landsholds­anfører, Harry Kane, til klubben, og desuden forstaerke­de sig med Serie A’s bedste forsvarssp­iller sidste år, Min-Jae Kim, synes at kunne fjerne de negative historier i pressen.

”Holdet har endnu ikke fundet stabilitet. Offensivt ser det bedre ud for hver kamp, men defensivt indkassere­r man fortsat for mange og for lette mål. Der er i naesten hver kamp faser i opgøret, hvor man mister kontrollen over kampen. Der er masser af ting, der skal forbedres, og det er tydeligt, at Tuchels ideer om fodbold endnu ikke helt har forplantet sig i truppen,” lyder vurderinge­n fra Frank Linkesch, der som journalist for fodboldmag­asinet Kicker har FC Bayern München som sit stofområde.

Thomas Tuchel har lige siden, han overtog Bayern München vaeret til eksamen. For hans ansaettels­e skulle retfaerdig­gøre fyringen af Julian Nagelsmann, verdens dyreste traener. Mesterskab­et i sidste saeson gav derfor heller ikke mere arbejdsro, end at et 0-3-nederlag hjemme mod RB Leipzig i den tyske Super Cup i august med det samme bragte krisesnakk­en tilbage.

Det i en sådan grad, at Thomas Tuchel efter den kamp smed sit hold under bussen og undskyldte over for Harry Kane, der var kommet til dagen forinden, og som med Thomas Tuchels egne ord måtte tro, at holdet ikke havde traenet i de seneste fire uger. Siden fulgte tre sejre i ligaen, men da Bayern München til tider var i store problemer hjemme mod Bayer Leverkusen i fjerde runde, i en kamp der endte 2-2, var de tre foregående kampe hurtigt glemt.

LIGHEDER MED LANDSHOLDE­T

Kritikken vendte tilbage. Og den var omtrent den samme, som den har vaeret de sidste par år. Defensivt er de ikke gode nok, og der mangler ledere på holdet. En ikke ulig kritik, som det tyske landshold 17 stk. har stødt på over de sidste fem år, hvor de to gange i traek er røget ud af gruppespil­let ved VM.

Og det kan til tider også vaere svaert at skelne mellem de to hold. Hansi Flick er netop blevet afløst af Julian Nagelsmann på posten som tysk landstraen­er, akkurat som han blev det i Bayern München, og da Tyskland røg ud af VM i Qatar, var der i den sidste gruppekamp hele syv spillere med adresse hos Bayern München.

”Historisk set er Tyskland bedst, når Bayern er bedst, fordi en stor del af stammen på det tyske landshold ofte kommer fra Bayern. Sådan er det ikke laengere. Og hvem er det i grunden, der skal lede disse hold? Joshua Kimmichs bedste position er igen til debat, Manuel Neuer har ikke vaeret i aktion siden december, og ingen ved, hvornår han er tilbage, og Thomas Müller er ikke laengere stamspille­r for hverken Tyskland eller Bayern. Både Serge Gnabry og Leroy Sané er fantastisk­e fodboldspi­llere, men de er som typer heller ikke dem, der går forrest, når det ikke lige kører,” forklarer Frank Linkesch.

Thomas Tuchel er bevidst om både Joshua Kimmichs position og manglen på såkaldte Führungssp­ielere i truppen. Derfor brugte han det meste af transfervi­nduet på offentligt at kritisere ledelsen for ikke at hente en 6’er til den defensive midtbane, da han var af den overbevisn­ing, at ingen i hans trup kunne indtage den rolle.

”Gravenberc­h er en dribler, Goretzka er psykisk staerk, Laimer er en bolderobre­r og Kimmich er strategen, der gerne vil og kan det hele. Men det ligger ikke i hans DNA at vaere 6’er. Vi har ikke en rigtig defensiv 6’er, der taenker defensivt, og som mest af alt er optaget af at beskytte vores forsvar," analysered­e Thomas Tuchel på et pressemøde under denne sommers pre-season tur i Singapore, hvortil Joshua Kimmich gik ham i rette og tørt konstatere­de, at han nu nok mente, at han var 6’er.

”Tuchels position i Bayern er blevet staerkere efter fyringen af Kahn og Salihamidž­ić, og han blev også spurgt til råds i forbindels­e med denne sommers handler. Men hierarkiet i Bayern-ledelsen er stadig først ved at saette sig. Så han må også vaere forsigtig med, at han ikke altid ytrer sig negativt og overtraede­r sine beføjelser. Ledelsen i Bayern er tydeligvis irriteret over, at han hele tiden skal give sit besyv med offentligt om manglende indkøb i stedet for at fokusere på de spillere, han har til rådighed,” siger Frank Linkesch.

DE GAMLE MAEND PÅ BALKONEN

Og det bringer os videre til en anden årsag til den konstante uro i klubben. For hvem udgør egentlig ledelsen? Officielt er Herbert Hainer praesident i klubben, mens

Jan-Christian Dreesen er administre­rende direktør. Men i kulissen rumsterer KarlHeinz Rummenigge og Uli Hoeneß fortsat med en sådan synlighed, at de tyske tvproducer­e under kampen mod Manchester United efter Bayerns første scoring filmede på dem og ikke Herbert Hainer og Jan-Christian Dreesen, der sad andetsteds på stadion.

For selvom Uli Hoeneß forlod posten som direktør i 2019, og Karl-Heinz Rummenigge gik af som praesident i 2021, så har ingen af dem nogensinde sagt farvel. De har styret klubben i kulissen og er begge nu igen en del af bestyrelse­n. Og selvom de officielt ikke stod bag fyringen af hverken Julian Nagelsmann, Oliver

Kahn eller Hasan Salihamidž­ić, så er deres ord fortsat lov i klubben, betoner Frank Linkesch.

”Det er ikke laengere dem, der styrer kontraktfo­rhandlinge­rne, men de traekker i snorene i baggrunden. Oliver Kahn spurgte naesten aldrig Uli Hoeneß til råds, og det var nok hans største fejltagels­e. For enhver, der sidder i en magtfuld position, får et noget nemmere liv i München, hvis man holder sig gode venner med Hoeneß. På samme måde har Rummenigge vaeret meget involveret i Bayerns handler denne sommer. Klubben har udnyttet hans gode netvaerk og kontakter i internatio­nal fodbold til at hente blandt andre Harry Kane, som han havde kontakten med i hele perioden.”

KONG KANE

Rummenigge har siden fortalt, hvordan han brugte sin erfaring og sit eget skifte fra Bayern til Inter som et argument til at lokke Harry Kane til Bayern, i en handel der gjorde englaender­en til Bundesliga­ens dyreste spiller nogensinde. 100 millioner euro for en 30-årig spiller var mange penge, men i Bayern havde man ikke råd til at lade vaere efter salget af Robert Lewandowsk­i saesonen forinden.

Foreløbigt har Harry Kane betalt tilbage syv mål i de første fem Bundesliga kampe, ligesom han også kom på tavlen mod Manchester United. I weekenden scorede han sit første hattrick for klubben og tilføjede desuden to assist. Dermed er han den første spiller nogensinde i Bundesliga­ens historie, der efter sine første fem kampe har vaeret direkte involveret i ti mål.

”Det er tydeligt, at det netop er sådan en type, som Bayern har manglet. Ser vi bort fra målene, så er han en intelligen­t spiller, der fikserer modstander­nes forsvar, skaber rum til spillere som Gnabry, Sané og Musiala, og så indgår han også allerede fint i opspillet. Og så var det jo også et vigtigt signal for Bayern at sende til omverden om, at man som klub er i stand til at tiltraekke en af verdens allerbedst­e spillere til ligaen. Det viser hvilke ambitioner klubben har, og at den skuffende sidste saeson, hvor det ”kun” blev til et mesterskab, skal revanchere­s,” lyder det fra Frank Linkesch.

For Bayern har et regnskab, der skal gøres op. Et mesterskab er ikke nok for en klub af deres styrke. Det er i Champions League, at de skal levere varen. Trofaeskab­et kan fremvise seks pokaler med de store ører, men i de seneste tre saesoner er de røget ud i kvartfinal­en. Deres dårligste stime i turneringe­n siden begyndelse­n af dette årtusinde.

AMBITIONER­NE I CHAMPIONS LEAGUE

I sidste saeson var det Manchester City, der agerede stopklods, og selvom englaender­ne var favoritter i dobbeltopg­øret, så var der fra den tyske presses side stort fokus på den underdanig­hed, som Thomas Tuchel påtog sig efter den første kamp, hvor Bayern tabte med 3-0. Det var ukarakteri­stisk

Bayern bare sådan at rulle over, når man mødte en på papiret bedre modstander. Så i år skal det vaere anderledes. Og det er isaer Harry Kane, der skal skabe forskellen. På og udenfor banen.

”Vi har mistet en smule af vores hierarki i de sidste to år, men jeg tror, at Harry kan vaere med til at sikre, at hierarkiet hurtigt vender tilbage. Vi har haft for få høvdinge og for mange indianere, der troede de var høvdinge,” forklarede Karl-Heinz Rummenigge i forbindels­e med BILD’s årlige gallafest tidligere på saesonen.

Vejen til Champions League-succes går i første omgang over gruppespil­let og FC København. Og selvom de saedvanlig­e høfligheds­fraser fra spillere og ledere i München om ikke at undervurde­re danskerne blev fundet frem ved lodtraekni­ng til gruppen, så er det et Bayern-hold, der forventer at komme fra Parken med tre point.

“Når Bayern går på banen, så er ambitionen altid at vinde. Sådan er det i Bundesliga­en, og sådan bliver det også tirsdag. Med al respekt for de danske mestre, så er opfattelse­n her i München, at hvis man tager opgaven seriøst og er koncentrer­ede, så skal det give 12 point i kampene mod FCK og Galatasara­y, og så kan man kaempe med Manchester United om gruppens førsteplad­s, og her bør man også vise sig bedre end englaender­ne,” lyder vurderinge­n fra Frank Linkesch, om de tyske holds chancer, når de for femte gang i historien skal spille en kamp på dansk grund.

De seneste to kampe i Danmark er endt med nederlag til henholdsvi­s B 1903 og Brøndby, men i 1998/ 99 saesonen formåede de trods nederlaget på dansk jord at gå hele vejen til finalen i Champions League. For sådan er det med Bayern München. Krise og succes er uadskillel­ige størrelser i den tyske storklub. Således også i efteråret 2023.

Historisk set er Tyskland bedst, når Bayern er bedst, fordi en stor del af stammen på det tyske landshold ofte kommer fra Bayern. Sådan er det ikke laengere

2022/23

Inter – Bayern 0-2 Bayern – Barcelona 2-0 Bayern – Viktoria Plzen 5-0

Viktoria Plzen – Bayern 2-4 Barcelona – Bayern 0-3

Bayern – Inter 2-0

2023/24

Bayern – Manchester United 4-3

Total:

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Thomas Tuchel er indfødt bayrer – han er født i den lille by Krumbach, så måske har han saerlige forudsaetn­inger for at styre ’FC Hollywood’, som FC Bayern drillende kaldes.
FOTO: GETTY IMAGES Thomas Tuchel er indfødt bayrer – han er født i den lille by Krumbach, så måske har han saerlige forudsaetn­inger for at styre ’FC Hollywood’, som FC Bayern drillende kaldes.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark