Ekstra Bladet - Tipsbladet

Da Bayern blev ydmyget i Gentofte

- TEKST: NICOLAI LISBERG

Når der tirsdag aften fløjtes op i Parken, er det første gang, at FCK og Bayern München mødes i officiel sammenhaen­g. Men i oktober 1991 var det sydtyske storhold faktisk en tur i Gentofte, hvor B1903, der godt et halvt år senere gik sammen med KB og skabte FCK, tog i mod i UEFA Cuppen. Det blev en kamp, som ingen af de to hold nogensinde skulle glemme.

“Vi skulle bare ud at nyde opgøret med fyldte tribuner, der var blevet kørt ekstra frem. Det var jo en stjernespa­ekket trup, der kom til byen, så det handlede egentlig bare om at nyde kampen, så meget som vi nu kunne, og så måtte vi se, hvad der kunne ske,” husker Diego Tur, der var en del af B 1903-holdet om den eftermidda­g i 1991, og som i dag er ansat i FCK i en rolle som Account Manager & klub ambassadør.

B 1903 havde sikret sig adgang til anden runde af UEFA Cuppen, efter at have klaret sig igennem Toto Cuppen og dernaest besejret Aberdeen. Nu ventede maegtige Bayern München.

VERDENSMES­TRE VAR MED

Bayern var i store problemer op til kampen. De havde allerede fyret traener Jupp Heynckes og i stedet erstattet ham med danske Søren Lerby. I sommeren var der sket en større profilflug­t, men det var fortsat et hold, der talte verdensmes­tre som Thomas Berthold og Olaf Thon i startopsti­llingen samt en ung Stefan Effenberg. Brian Laudrup var også på kontrakt hos Bayern, men han var blevet korsbåndss­kadet og var derfor inviteret indenfor i DR’s kommentato­rboks, hvor han lettere kuriøst sad og kommentere­de kampen og sine holdkammer­aters praestatio­n med Tommy Troelsen.

Her kunne han og resten af tilhaenger­ne på Gentofte Stadion se Bayern planmaessi­gt komme foran efter en halv time, da Olaf Thon og Stefan Effenberg satte Mazinho op til scoring. Men så skete der noget. Michael Manniche fik udlignet inden pausen, og i anden halvleg scorede B1903 tre gange inden for syv minutter. I kommentato­rboksen kunne Brian Laudrup naesten ikke vaere i sig selv af ren og skaer afmagt og opgivelse over det, som hans holdkammer­ater leverede, mens B 1903 spillerne havde svaert ved at tro deres egne øjne.

“Alt lykkedes i den kamp. Det var helt urealistis­k at se, hvordan vi bare bankede kasser ind, for det havde jo ikke noget med held at gøre. Vi spillede os frem til store chancer, så det var ren eufori. Jeg var blevet skiftet ud i pausen efter en lidt skidt første halvleg, men alle rendte jo bare rundt og grinede, for det var så storslået og uvirkeligt, at vi kunne banke Bayern München,” husker Diego Tur.

Da dommeren fløjtede af, stod der 6-2 oppe på måltavlen, og for en eftermidda­g var Oktoberfes­ten flyttet fra München til Gentofte. En slagen Brian Laudrup erkendte i kommentato­rboksen, at det hentede Bayern ikke i returen, mens Tommy Troelsen

naermest undskylden­de takkede for hans tid.

“De undervurde­rede os. Ingen tvivl om det. Da de scorede, laenede de sig lidt tilbage og slappede af, mens vi bare kørte på. Og jeg husker da også, at de blev kørt over i pressen efterfølge­nde. Isaer Søren Lerby fik kritik. Men det taenkte vi ikke på. Følelsen i vores omklaednin­gsrum efter slutfløjte­t var eufori, selvom vi godt vidste, at det kunne blive hedt i returen.”

ET PLANKEVAER­K I MÜNCHEN

Og det blev det. Bayern satte pres på fra start to uger senere i München, og B 1903 havde nok at gøre med at stå imod. Angrebene vaeltede ned mod danskernes mål, men hver gang de kom taet på, diskede Palle Petersen op med en redning.

”Så vidt jeg husker, er det den kamp, at

Palle Petersen får kaelenavne­t Plankevaer­k. Han var helt fantastisk og står vel sin bedste kamp i karrieren. Bayern får først scoret helt til sidst, efter en af tvillinger­ne (Martin og Michael Johansen, red) mister bolden oppe på midten af banen, og bagefter sprinter Palle op og tager fat i trøjen på Michael Johansen, som jeg mener det er, så vi må skille de to ad. Han var jo så aerekaer Palle, så han ville så gerne have holdt nullet. Men vi gik videre og kom også hele vejen til kvartfinal­en, hvor vi så tabte til Torino.”

Os gamle B 1903’ere glemmer den i hvert fald aldrig. For vi vandt jo ikke bare 1-0. Vi taevede simpelthen Bayern München

STADIG STØRSTE NEDERLAG

6-2-nederlaget i Gentofte er den dag i dag stadig det største europaeisk­e nederlag, Bayern nogensinde har lidt, og det blev også begyndelse­n på enden for Søren Lerby, der kun nåede 17 kampe i spidsen for Bayern, inden han blev fyret i en forfaerdel­ig saeson, hvor Bayern endte helt nede på 10. pladsen i ligaen.

“Vi håber selvfølgel­ig, at vi igen kan levere et godt resultat mod Bayern i naeste uge, og vi har jo en flot rekord i Europa herinde i Parken. I München kender de sikkert også godt historien om den kamp i 1991. Os gamle B 1903’ere glemmer den i hvert fald aldrig. For vi vandt jo ikke bare 1-0. Vi taevede simpelthen Bayern München,” lyder det fra Diego Tur.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Søren Lerby var traener for det Bayern-hold, som løb ind i en regulaer øretaeve på Gentofte Stadion i 1991. Han nåede blot 153 dage i spidsen for det tyske storhold, før Erich Ribbeck tog over i marts 1992.
FOTO: GETTY IMAGES Søren Lerby var traener for det Bayern-hold, som løb ind i en regulaer øretaeve på Gentofte Stadion i 1991. Han nåede blot 153 dage i spidsen for det tyske storhold, før Erich Ribbeck tog over i marts 1992.
 ?? GETTY IMAGES FOTO: ?? Diego Tur var som 03’er med til at lammetaeve FC Bayern. På tirsdag tager FC København – som forsvarssp­illeren er i aktion for her – imod tyskerne i Parken.
GETTY IMAGES FOTO: Diego Tur var som 03’er med til at lammetaeve FC Bayern. På tirsdag tager FC København – som forsvarssp­illeren er i aktion for her – imod tyskerne i Parken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark