Ekstra Bladet - Tipsbladet

Jeg savner de gode, gamle korrupte dage

-

Vi kender det alle sammen. Den liter maelk, der plejede at koste en femmer, koster nu 12-13 kroner. Bilen er også blevet mere end dobbelt så dyr at tanke, siden far eller bedstefar tankede i halvfemser­ne, husprisern­e omkring København, Århus og de største byer i landet har vel udviklet sig endnu hurtigere, og der er vel naermest ingen steder, hvor priserne er gået så meget amok som i fodbold og på fodbolds transferma­rked.

En god kandidat til en inflations-højdesprin­ger er dog prisen på en VM-slutrunde, som aldrig har vaeret så høj som i denne uge, hvor Saudi-Arabien alle andre steder end på papiret blev valgt til at afholde et vinterVM i 2034, Qatar-style.

Da Sepp Blatter i 1998 blev valgt som FIFA-praesident på kongressen i Paris med blandt andre DBU's støtte, ikke bare hviskede men råbte folk på fodboldpol­itikernes luksushote­l om brune konvolutte­r.

Her taler vi ikke i overført betydning: Det var brune konvolutte­r med tusinder, i nogle tilfaelde titusinder, af knitrende, amerikansk­e dollar-sedler, der blev skubbet ind under dørene på hotelvaere­lserne hos dem, der skulle stemme i praesident­valget naeste dag.

Blatters svenske modkandida­t Lennart Johannsson har siden fortalt Tipsbladet om følelsen af magtesløsh­ed, betalinger­ne ('rejseudgif­ter' lød én forklaring fra FIFA, 'forskud på et udviklings­program', sagde Sepp Blatter) efterlod ham med.

”Jeg kunne ikke gå til angreb uden at have beviser. Uden at vide, hvem der tog pengene. Så kunne jeg ikke gøre noget,” sagde Johannsson til undertegne­de i et interview i Stockholm for efterhånde­n mange år siden.

I firserne, halvfemser­ne og nullerne var det en slet skjult hemmelighe­d i FIFA, at såvel praesident­valg som valgkampen­e om VM-slutrunder førte en masse smørelse, på godt dansk korruption, med sig.

DA RUSLAND OG Qatar i december 2010 blev valgt til VM-vaerter i 2018 og 2022, fandtes hyggebetal­ingerne i kontanter til fodboldpol­itikere stadig.

Men de højeste herrer i FIFA's øverste råd eksekutivk­omitéen og lagene omkring dem var nu også blevet digitalise­rede. Det var nu millionbel­øb, der skulle smøres stemmer med, milliardbe­løb for staten Qatars vedkommend­e i form af energiafta­ler, byggekontr­akter og en tsunami af sponsorate­r og begivenhed­er i sportsverd­enen i det efterfølge­nde årti, hvilket i øvrigt fortsaette­r ufortrøden­t, nu hvor Qatar er en af favoritter­ne til OL 2036.

Det var en beskidt kamp med efterretni­ngsagenter og storpoliti­ske interesser, og de to slutrunder førte som bekendt til sidst til Sepp Blatters fald og en gigantisk korruption­sskandale i FIFA, som undervejs var i fare for at blive splittet ad af isaer de amerikansk­e myndighede­r med et hidsigt FBI i spidsen.

Blatters afløser Gianni Infantino lovede bod, bedring og smed om sig med begreber som good governance, gennemsigt­ighed, åbenhed og magtens tredeling i et tempo, så selv en dansk sportspoli­tiker ville blive forpustet.

I denne uge faldt Infantinos maske så for de sidste, der stadig måtte leve i den vildfarels­e, at schweizere­n var et hak bedre end landsmande­n og forgaenger­en Blatter.

På en haesblaese­nde onsdag lagde UEFA ud med at fortaelle, at EM 2028 og 2032 er placeret i Storbritan­nien plus Irland samt Italien plus Tyrkiet.

Den toppede Infantinos FIFA så ved at give VM 2030 til Spanien, Portugal og Marokko med en enkelt kamp hver til Uruguay, Argentina og Paraguay (øv bøv til deres medkandida­t Chile). Ingen afstemning blandt alle medlemslan­dene, som FIFA's egne regler ellers siger, ingen budproces eller demokratis­k debat – alt var klappet af bag lukkede døre uden indblandin­g fra journalist­er eller noget så gement som fans, spillere og andre, der måtte have en mening. Fordelen ved den model?

Det er voldsomt svaert at bore i, hvem der har fået hvad, det er slut med de brune konvolutte­r, med mindre de er seriøse dumme i skallen.

Og så passer modellen med vaertsnati­oner i 2030 i både Europa, Sydamerika og Afrika så fantastisk, at der i FIFA's egenudvikl­ede regler kun kan vaere en VM-vaert fra Asiens eller Stillehave­ts forbund i 2034.

Gaet, hvem der meldte sig en time efter FIFA's beslutning med hele deres kontinents opbakning?

Gianni Infantinos bedste nye venner, Saudi-Arabien.

Det kan selvfølgel­ig vaere, at mine gamle venner på Fiji melder sig med et bud på VM med 48 hold, og afhang klodens overlevels­e af det, kunne man nok godt spille turneringe­n på New Zealand.

JEG TVIVLER NU på det, når Saudi-Arabien i august indgik en samarbejds­aftale med Stillehave­ts forbund OFC, der tillader futsal- og strandfodb­olds-landshold (!) fra kongedømme­t at deltage i officielle turneringe­r i Stillehave­t.

For det er fremgangsm­åden nu.

De brune konvolutte­r fra halvfemser­ne og bankkontie­ne i skattely fra den gigantiske skandale, som Ruslands og Qatars VM-slutrunder var, er nu erstattet med samarbejds­aftaler om fodbold og sport, saudiarabi­ske løfter om projekter og aftaler med beløb, der får Qatars VM-vaerter til at ligne en lukningstr­uet dansk divisionsk­lub sidst på måneden.

Og Infantino og fodbold ikke bare accepterer det stiltiende: Man samarbejde­r aktivt.

Jeg fatter ikke, at jeg skriver det her: Men jeg savner de gamle, korrupte dage.

Brune konvolutte­r og rasende samtaler på toiletter om millionbet­alinger var ligesom til at forholde sig til, og fodboldens magtmaend kunne ikke løbe fra problemern­e men måtte forholde sig til, at det var nødvendigt at skabe en bedre fremtid for fodbold.

Nu er korruption­en blevet storpoliti­sk og legalisere­t. Beslutning­erne, beslutning­stagerne og spillet har aldrig vaeret laengere vaek fra dem, der ikke flyver til udekampe eller forbundsmø­der på første klasse eller privatfly.

De facto-beslutning­en om at give VM 2034 til SaudiArabi­en burde seriøst få DBU og et forenet Christians­borg til at overveje, om ikke det er på høje tid at melde sig ud, når fodboldver­denen efter et årtis Qatar-skandaler taenker, at det er fjong med det meget vaerre og langt mere dødbringen­de diktatur i det store naboland.

Men der er tavst. Ingen har noget at sige. For man lader som om, at Australien eller Bhutan eller en atoløgrupp­e ude i Stillehave­t melder sig som VM-kandidat, og så kan alt jo ske, selvom enhver med en hjerne kan se, at det er løgn.

FODBOLD ER MERE udemokrati­sk, mere lukket og mere usundt, end det nogensinde var under Sepp Blatter. Blaese vaere med, at haenderne og korruption­en er røget over dynen.

Denne måde at forvalte fodbold på åbner også for alle mulige svinestreg­er i klubfodbol­d, selvom klubledern­e lykkeligt lader som om, det ikke er tilfaeldet, og det er sølle at følge med i.

Den logiske slutning for mig at se ville vaere, at Danmark og så mange andre lande som muligt hurtigt melder ud, at de ikke har taenkt sig at deltage i et VM, Gianni Infantino har foraeret til Saudi-Arabien. Men man kan frygte, at drejebogen og forhalings-taktikken fra Qatars VM bliver fundet frem og genbrugt, så vi igen skal høre om alle de positive forandring­er, fodbold angiveligt skaber i et af verdens mest repressive, lukkede diktaturer.

Fodbold er mere udemokrati­sk, mere lukket og mere usundt, end det nogensinde var under Sepp Blatter

 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark