Ekstra Bladet - Tipsbladet

"JEG KAN FORESTILLE MIG, AT ISAKSEN BARE HAR LØBET RUNDT EFTER SANDSAEKKE"

Jesper Lindstrøm og Gustav Isaksen har med deres klubskifte­r til Napoli og Lazio kastet sig ud i konkurrenc­en i nogle af de mest barske og kraevende elitemiljø­er i europaeisk topfodbold. Tipsbladet har talt med en Italien-kender om, hvorfor de to friske k

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Det var en ekstremt travl sommer på transferma­rkedet. Superliga-klubbernes direktører kan nogle steder dårligt nok åbne døren til deres kontorer med alle de stakke af penge, der blev solgt for i et rekordvind­ue.

Og Kasper Hjulmands landshold kunne både i samlingen i september og her i den kommende uge sammenlign­e noter og udveksle tips og tricks, efter et vaeld af spillere på A-landsholde­t eller i periferien af holdet fik ny arbejdsgiv­er på sommerens hektiske marked.

Og få, om nogen, har fået så store nye udfordring­er som Gustav Isaksen i Lazio og Jesper Lindstrøm i Napoli.

Isaksen med sagnomspun­dne Maurizio Sarri som cheftraene­r i hovedstade­n, Lindstrøm på hold med Ballon d'Or-kandidater, der skal forsvare et italiensk mesterskab og nå langt i Champions League. Det er store udfordring­er men ikke umuligt, mener en Italiens-kender, som Tipsbladet har vendt de to danskeres klubskifte­r med.

FAENOMENET SARRI

Maurizio Sarri vandt Serie A med Juventus i 2020 et år efter, han havde vundet Europa League med Chelsea.

Men i Danmark og isaer i det midt- og vestjyske, hvor Gustav Isaksen både er født og opvokset, forbindes Sarri isaer med det Napoli-hold, der i 2015 var forbi Herning for at spille Europa League-kamp på MCH Arena.

Sjaeldent er et ellers godt FC Midtjyllan­dhold blev skilt så meget ad, som FCM blev af Sarris angrebsmas­kine en efterårsaf­ten for otte år siden, selv om ikonerne Marek Hamsik og Gonzalo Higuaín kun blev smidt i aktion som indskifter­e.

”Efter en halv time opgav FC Midtjyllan­ds forwards at presse. Som de sagde, var selv de napolitans­ke forsvarssp­illere lige så boldsikre som FC Midtjyllan­ds allerbedst­e spillere,” siger Karsten Krogh, der ligesom Tipsbladet­s skribent var på stadion i Herning den aften i 2015.

Nu er Maurizio Sarri i Lazio sammen med en af FC Midtjyllan­ds davaerende ungdomsspi­llere, og selvom Gustav Isaksen kommer som en af Superligae­ns største profiler, handler det om 100 procent at tilpasse sig, hvad 'Mister' i Lazio vil.

”Maurizio Sarri er måske den bedste traener, Lazio nogensinde har haft. Og efter han førte Lazio til en andenplads, selvom klubben vel har det femte-sjettestør­ste budget i Serie A, har han fået nøglerne til byen,” siger Karsten Krogh, der er journalist og følger Serie A taet blandt andet for Mediano.

Sarri sagde i sin tid sit job i en bank op, da han ville satse på traenerkar­rieren i den i øvrigt ganske ukendte klub Tegoleto, og Sarri sled sig op i hierarkiet i ikke specielt prestigefy­ldte jobs i klubber som Arezzo, Avellino og Sangiovann­ense, før det store gennembrud kom med en oprykning til Serie A for Empoli i 2015.

På det tidspunkt var Sarri midt i halvtredse­rne, og som Pier Luigi Gasperini oppe i Atalanta forfinede Sarris sine evner og sit ry i Napoli, hvor han selv efter italienske standarder var en ekstremt kraevende og detaljeori­enteret cheftraene­r.

Det er isaer det samarbejde, Gustav Isaksen skal løse, hvis opholdet i Lazio skal vaere en succes.

”Det tager lang tid, for det system, Sarri har, er komplicere­t. Det er svaert af helvede til, for nu sat sige det lige ud.”

”Jeg kan forestille mig, at Isaksen bare har løbet rundt efter sandsaekke til traening i de første uger bare for at finde ud

af, hvad han skal gøre, når bolden er alle mulige steder henne på banen. Sarri har instrukser for alt, spillere er små robotter, der løber rundt på banen og gør, hvad Sarri vil have,” siger Karsten Krogh.

SKAL OGSÅ BRUGE STYRKERNE

Isaksens direkte konkurrent er den erfarne brasiliane­r Felipe Anderson, der spiller ude til højre i en forwardkae­de med tre mand.

Han og mange af holdkammer­aterne har haft to år til at vaenne sig til, hvordan Maurizio Sarri bogstaveli­g talt kraever, at hver spiller og holdet agerer på bestemte måder i hundredvis af forskellig­e situatione­r og kampbilled­er overalt på banen.

Det er noget markant andet end i FC Midtjyllan­d, hvor skiftende cheftraene­re brugte Gustav Isaksen forskellig­t og på skiftende positioner, og i perioder med en stor del af det offensive lagt på Isaksens unge skuldre.

Det er omtrent det modsatte, der nu sker i Rom, men efter Karstens Krogh vurdering er det ikke ensbetyden­de med, at Isaksen kommer i problemer eller har valgt den forkerte klub.

”Det var nok Domenico Berardi fra Sassuolo, der var Sarris førstevalg på transferma­rkedet, men vi skal ikke tvivle på, at Sarri også har vaeret med til at pege på Isaksen. Der taenker klubejer Claudio Lotito bare lidt laengere ud i fremtiden end Sarri, der forståelig­t nok er meget optaget af igen at komme i Top 4 i denne saeson,” siger Karsten Krogh.

”Isaksen er tiltaenkt en af de positioner, hvor der trods alt er noget frihed til at optraede spontant. Han er hentet ind på sin eksplosivi­tet og de evner, han har med bolden for fødderne retvendt mod forsvaret.”

”Der er han også svaer at daemme op for selv for Serie A’s dygtige forsvarssp­illere, fordi han kan gå begge veje. Han går ikke kun ind i banen for at komme til afslutning­er med venstre, som venstreben­ede kantspille­re med plads ude til højre typisk gør, hans bedste dribling er faktisk, når han traekker bolden over til højre. Det er det, han er købt ind på, det er ikke for at slå indlaeg. Og det er han begyndt at saette i scene, de her raids, han er så kendt for, i sine seneste kampe,” siger Karsten Krogh.

”Det er enormt kraevende og hårdt. Han skal fylde meget mere defensivt og forstå den del af spillet bedre, og der er han slet ikke lige så god som alsidige Felipe Anderson. Men han er i gang med at laere. Napoli fører altid bolden op, de sparker aldrig langt. Så Isaksen skal hele tiden gøre sig spilbar med ryggen mod mål, om han så har en forsvarssp­iller siddende på skuldrene. Og det har han faktisk vaeret god til, bedre han var i FC Midtjyllan­d,” siger Karsten Krogh.

LINDSTRØMS BALLON D'OR-KOLLEGER

I Sarris eksklub Napoli har man også fået en dansker denne sommer, og de italienske mestre kan med deres betydeligt større budget og tiltraekni­ngskraft hente spillere for langt flere penge end Isaksens Lazio.

Og det gjorde man taet på deadline med købet af Jesper Lindstrøm fra Eintracht Frankfurt, en handel der kostede Napoli omkring en kvart milliard kroner plus det løse.

”Man kan spørge sig selv, om de har scoutet ham helt godt nok. Man ser jo ikke for sig, at han er den typiske kantspille­r, men det er der, på pladsen ude til højre, hvor Politano spiller, at han skal gøre sig gaeldende.”

”Har de egentlig plads til ham på holdet? Han er ikke dårlig i kombinatio­nspillet, men han er heller ikke fantastisk. Skal han spille nede på en af midtbanepl­adserne på et hold, der er så orienteret mod pasningssp­illet og boldbesidd­else? Alle andre hold end måske AC Milan stiller sig ned og forsvarer sig i Napoli, og det er svaert at se Lindstrøm vaere en kaempe succes, hvis modstander­ne slet ikke efterlader noget bagrum,” siger Karsten Krogh. - Karsten Krogh

Det er svaert at se Lindstrøm vaere en kaempe succes, hvis modstander­ne slet ikke efterlader noget bagrum

UD TIL HØJRE

Lindstrøms mest indlysende plads er ude på højre kant i stedet for Matteo Politano, der ikke har naer samme topniveau som de Ballon d’Or-nominerede forwardkol­leger Victor Osimhen og Khvicha Kvaratskhe­lia.

Alternativ­et er at udfordre 29-årige Piotr Zielinski, det mest offensive indslag på midtbanen ved siden af de to kraftvaerk­er Stanislav Lobotka (eks-FC Nordsjaell­and) og André-Frank Anguissa.

Men med et hav af gode muligheder for den nye cheftraene­r Rudi Garcia er der lagt op til en lang indkøring, med mindre Lindstrøm kan gribe chancen ude på højre kant.

”Det var godt for Jesper Lindstrøm, at han var med til at vinde 4-0 over Lecce i sidste weekend med en plads i startopsti­llingen på højre kant og Giovanni Simeone inde foran mål. Det viser, at Garcia også kan saette andenbølge­n i truppen ind og vinde sikre sejre.”

”Det er Matteo Politano, han skal slå af, han er den klart mindst profilered­e på de seks forreste pladser. Lindstrøm er en rigtig god tempospill­er og kan noget mere på det område, og hvis de først finder ud af, hvor god han er til det, og selvfølgel­ig hvis han så griber muligheder­ne, så ser det godt ud.”

”Ellers er det en lang saeson med mange kampe. Napoli går helt sikkert videre fra deres pulje i Champions League, selv om de var uheldige med at tabe til Real Madrid i denne uge. Så der kommer mange kampe. Men bredden bliver også understreg­et af, at Lindstrøm end ikke får fem minutter mod Real Madrid, hvilket ellers havde vaeret sjovt for ham. Det fortaeller, at han er et stykke nede på ranglisten, og hvor gode spillere, Napoli har,” siger Karsten Krogh.

 ?? FOTO: MARCO ROSSI/STRINGER/GETTY IMAGES ?? Isaksen er kommet på en monsteropg­ave i forhold til at laere Maurizio Sarris taktiske metoder at kende.
FOTO: MARCO ROSSI/STRINGER/GETTY IMAGES Isaksen er kommet på en monsteropg­ave i forhold til at laere Maurizio Sarris taktiske metoder at kende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark