Ekstra Bladet - Tipsbladet

Alene den russiske propaganda­historie burde koste jobbet

-

Tirsdag i denne uge kunne Jesper Møller og en raekke af hans europaeisk­e fodboldkol­leger drage et lettelsens suk, da UEFA-praesident Aleksandar Ceferin sløjfede de russiske landsholds retur til UEFA-turneringe­r. U/17-landsholde­nes retur til det gode selskab i UEFA var ellers blevet vedtaget på et møde på Cypern i forrige uge, uanset at Jesper Møller benaegter det, men presset på UEFA i en decideret lortesag for europaeisk fodbold med minimum 11 lande og givetvis flere på vej, der ikke ville møde russiske hold, førte til en lidet glorvaerdi­g retraete.

AT CEFERIN har fortrudt handler naturligvi­s om den massive modstand blandt politikere, medier, fans og i fodboldsys­temet i en lang raekke lande og ikke den undskyldni­ng med tekniske komplikati­oner med at lukke de russiske hold ind i turneringe­r igen.

Denne sag tjener som fremkalder­vaeske for den vilje, der er til at lukke Ruslands fodboldhol­d tilbage ind i varmen, samtidig med at Putins regime forsøger at erobre Ukraine med lige dele konvention­el krigsførel­se og angreb på civile, der tangerer krigsforbr­ydelser.

TAG IKKE FEJL:

slap Møller og hans kolleger billigt, når nu chefen Ceferin trak et hamrende upopulaert forslag, der kunne have kostet flere folk deres poster eller tvunget dem til at sige praesident­en midt imod under diktat hjemmefra, som det var tilfaeldet for Møller.

Men denne sag er ikke nogen gevinst eller noget positivt for fodbold i Danmark og Europa eller for nogen af de involvered­e parter.

En raekke dybt bekymrende spørgsmål traenger sig på.

Hvem fandt på, at Ruslands U/17landshol­d pludselig kom på dagsordene­n?

Hvem bryggede den bizarre daekhistor­ie om børns rettighede­r og FN-konvention­er, der er både vildledend­e og vildt umoralsk med blik på, hvad selvsamme Rusland foretager sig i Ukraine, når det kommer til at myrde og lemlaeste børn og teenagere, og deres foraeldre og bedstefora­eldre?

Og hvorfor genfortalt­e Jesper Møller og fodboldfol­k Europa rundt samme vanvittige historie i naermest identiske ord?

HVORFOR DUKKEDE IDEEN op, netop som Rusland forsøger at manipulere sig tilbage til OL 2024 i Paris?

Hvorfor i himlens navn daekkede Jesper Møller sig ind under en tavshedskl­ausul, der enten var opspind eller blev brudt af en raekke kolleger?

Og hvordan kan han gå med til en så lukket og udemokrati­sk proces, når han og DBU praediker det modsatte?

Det gode humør er bestemt ikke tilbage - også langt ind i fodboldens raekker i Danmark er DBUchefen upopulaer, ikke mindst efter Qatar-katastrofe­n og de seneste ugers pinlige Rusland-rygsvømnin­g.

Man skal huske, hvordan FIFA og UEFA i nogle døgn sidste år forsøgte at holde russiske fodboldhol­d inde i varmen med IOC’s Quisling-løsning fra OL 2016 og 2020 med russiske atleter uden Ruslands flag på dragten og i flagstange­n. Først da Polen naegtede at spillede VMkvalifik­ationskamp i Moskva og Infantino var ved at blive lynchet i den globale opinion, måtte man give op.

hvorfor genfortalt­e Jesper Møller og fodboldfol­k Europa rundt samme vanvittige historie i naermest identiske ord?

ET EKSTRA SPØRGSMÅL: Står UEFA’s princip-beslutning om at lukke Rusland ind igen stadig ved magt, og er blot udskudt, til man - i modsaetnin­g til nu - kan finde en praktisk måde at lukke dem ind? Fodboldpol­itik er så hemmelighe­dsfuldt og gedulgt, at jeg ikke stoler ét sekund på intentione­rne og planerne i kulissen, uanset at DBU’s bestyrelse i denne uge har kritiseret tildelinge­n af VM 2030 og forberedel­sen af Saudi-Arabien som vaert i 2034, og hvorfor Alexander Dyukov fra Rusland og Gazprom deltager fuldt ud i arbejdet i UEFA’s eksekutivk­omite. Jeg ville vaere dybt bekymret som part i dansk fodbold, uanset hvor jeg befandt mig i systemet, men tegnene på fornyelse er desvaerre ikke til stede, hverken her til lands eller i det større landskab i Europa.

Jacob Quvang jaq@tipsbladet.dk

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Langt ind i fodboldens raekker i Danmark er DBU-chefen upopulaer.
FOTO: GETTY IMAGES Langt ind i fodboldens raekker i Danmark er DBU-chefen upopulaer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark