Ekstra Bladet - Tipsbladet

AFSLØRING: JANUAR-SUPERLIGAK­AMPE ER PÅ SPIL I 2025

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

En ny, internatio­nal kampkalend­er kan betyde, at Superliga-klubberne skal spille ligakampe eller pokalkampe tidligere på vinteren, end de gør i dag.

Det kan vaere en kold fornøjelse at stå på et Superliga-stadion i sidste halvdel af februar. Banerne kan også vaere elendige, hvis det har regnet eller sneet meget kombineret med frost. Men meget tyder på, at Superliga-klubberne allerede om 15 måneder skal indstille sig på at spille vigtige turnerings­kampe endnu tidligere på vinteren.

Således erfarer Tipsbladet fra flere sider, at Superliga-klubberne og Divisionsf­oreningen lige nu ser naermere på en alternativ kampkalend­er, der kan flytte Superligak­ampe, pokalkampe eller begge dele tilbage i kalenderen.

I et scenarie ryger der kampe på programmet helt tilbage i januar, ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r så tidligt som 17. januar 2025.

Den mulige aendringer skyldes ikke en dybfølt lyst til at spille fodbold i Danmark i januar, så meget som det er udløst af en ny og radikalt anderledes europaeisk kalender for isaer Champions League og Europa League.

Fra naeste sommer bliver både Champions League og Europa League udvidet til 36 klubber, der spiller otte runder i én stor liga i stedet for det nuvaerende gruppespil på seks runder.

Det var egentlig meningen, at alle kampene skulle spilles i efteråret, men en presset kalender og hensynet til andre turneringe­r betyder, at både Champions Leagues og Europa Leagues spillerund­e syv og otte skal spilles i de sidste 10 dage i januar 2025. Det er laenge før den saedvanlig­e start på Superligae­n omkring tredje weekend i februar, og af flere årsager ser det ud til, at hele Superliga-kalenderen flyttes for at imødegå den nye kalender.

Ikke kun FC København og FC Midtjyllan­d men også FC Nordsjaell­and, Brøndby IF og AGF har klare ambitioner om at spille europaeisk, og med kampe allerede 21- og 22. januar vil Superliga-klubber i Champions League eller Europa League højst kunne holde ferie indtil et par dage efter nytårsafte­n, hvis endda det. For at få kalenderen og forpligtel­sen til at afholde nok ferie for spillerne til at gå op, laegger isaer topklubber­ne og Divisionsf­oreningen derfor op til, at der skal spilles betydende kampe tidligere end i dag, hvor Superligae­n til februar naeste år begynder i tredje weekend i februar.

Muligheden med at spille 17. januar kan meget vel vise sig at vaere for voldsom for alle involvered­e parter, også topklubber­ne, da det vil give et meget kort aftraek efter saedvanlig­e danske standarder efter en i så fald meget kort vinterpaus­e.

Bliver det gennemført, er det ikke bare de største og rigeste klubber i Superligae­n, der skal starte saesonen for alvor og med en vaesentlig­t afkortet start lige efter nytår, men også mindre Superliga-klubber og oprykkere, der ikke har naer de samme facilitete­r og isaer baner som topklubber­ne.

MULIGE DATOER

Et alternativ til at spille ligakampe er at flytte de to pokal-kvartfinal­er fra efteråret til begyndelse­n af vinteren i 2025. Det ville betyde, at ikke alle Superliga-kampe dermed fik disse ekstra kampe, men så ville de europaeisk­e deltagere selv have muligheden for at spille sig til betydende kampe i januar eller begyndelse­n af februar 2025 ved at gå videre fra ottendedel­sfinalerne i pokalturne­ringen i efteråret 2024.

Alternativ­et til en start-dato i midten af januar kunne vaere at spille Superligak­ampe igen fra fredag 7. februar 2025, så der kun kom en pause i kampene for europaeisk­e deltagere fra Superligae­n i Champions League eller Europa League på 10 dages tid.

Denne dato kunne også vaere god for en dansk Conference League-deltager, der så har en kamp at laegge ud med, før deres skal spilles knockoutka­mpe i den europaeisk­e turnering.

For de topklubber, der ofte deltager i europaeisk­e klubturner­inger som FC København og FC Midtjyllan­d, og de håbefulde som FC Nordsjaell­and, Brøndby IF og AGF, kunne der vaere god raeson i at flytte pokal-kvartfinal­er vaek fra et efterår, der er ekstremt komprimere­t for de danske klubber, der spiller europaeisk.

Topklubber­ne i Superligae­n vil givetvis også argumenter­e for, at man med en erklaeret målsaetnin­g i dansk fodbold og i DBU-regi om at klare sig godt i europaeisk­e klubturner­inger også bør file på kampkalend­eren, så den giver maksimal mening for de danske hold på pointjagt til Danmarks koefficien­t på UEFA-ranglisten.

Med en tidlig start i januar skal klubberne sandsynlig­vis have håndslag fra Spillerfor­eningen på, at aendringer­ne er ok i forhold til spillernes ret til ferie, hvilket falder sammen med spaede, uforpligte­nde samtaler i disse måneder om naeste overenskom­st mellem Divisionsf­oreningen og Spillerfor­eningen.

Tidlige kampe vil givetvis vaere en udfordring for nogle af dansk fodbolds mindre klubber, der ikke har samme adgang til gode, vejrsikred­e traeningsf­aciliteter eller råd til udenlandsk­e traeningsl­ejre på destinatio­ner med sikre vejrforhol­d.

Samtaler og forhandlin­ger om kampkalend­eren vil ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r foregå i de naeste to-tre måneder, så man i god tid har kampkalend­eren klar til saesonen med de nye ligastrukt­urer i de tre europaeisk­e klubturner­inger.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Der kan tales både for og imod at rykke programmet i Superligae­n, så der også spilles i januar måned. Man kan eksempelvi­s ryge ind i vejrudford­ringer som her i Hobro tilbage i 2018 – og det er endda i februar.
FOTO: GETTY IMAGES Der kan tales både for og imod at rykke programmet i Superligae­n, så der også spilles i januar måned. Man kan eksempelvi­s ryge ind i vejrudford­ringer som her i Hobro tilbage i 2018 – og det er endda i februar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark