Ekstra Bladet - Tipsbladet

11 RUNDERS DATA TEGNER ET BILLEDE AF PRAESTATIO­NERNE

- TEKST: TEKST: KASPER PEDERSBAEK @KASPERPEDE­RS

Tabellen lyver aldrig. Men den fortaeller heller ikke den fulde sandhed om Superliga-holdenes reelle praestatio­ner og baeredygti­gheden i disse. Derfor er Tipsbladet dykket ned i praestatio­nsdata for de 12 klubber og har set på, hvordan tingene ser ud, når held og tilfaeldig­heder fjernes, og de rå expected goals-data fortaeller analysen.

Igrove traek falder klubbernes placering i Superligae­n også i tråd med deres evne til at skabe et plus på Expected Goals Difference (xGD), og det er hverken, fordi top 4-holdene ikke skal vaere top 4-hold, eller at bunden aendres fundamenta­lt. Af de seks øverste hold i tabellen er det de fem af dem, der har praesteret den bedste Expected Goal Difference. Kun Lyngby BK (med en negativ xGD) holder AGF uden for det selskab.

Expected Goals fortaeller grundlaegg­ende, om et holds formkurve trender op eller ned, og hvilke punkter der skal arbejdes med, når vi kigger naermere på xG og xG imod holdt op mod de faktisk scorede mål.

FC NORDSJAELL­AND

Der er ikke noget ”burde” og ”skulle” i fodbold. Facit står på måltavlen, når kampen slutter. Men FCN har løbende praesteret på et stabilt højt niveau og produceret et solidt plus på xG, og det har de gjort hele efteråret igennem. Udfordring­en for FCN er, at de pt. oplever en markant statistisk outlier på konverteri­ngen af deres chancer til mål. De scorer ganske enkelt ikke det, de skaber muligheder­ne til. Så for Farumklubb­en handler det om at blive ved med det, de gør, for de er, trods de svingende resultater, på rette vej med et løbende plus på xG omkring 1.00 pr 90 min. I Farum har de den højeste offensive produktion i ligaen og en defensiv, der tilsvarend­e ligger helt i top over det bedste i ligaen.

SILKEBORG IF

De rødklaedte fra Søhøjlande­t gjorde alt det rigtige først på saesonen, men fik ikke løn efter arbejde. Tvaertimod kunne de slet ikke score på deres chancer, og de indkassere­de markant mere end forventeli­gt ud fra xG imod. Silkeborg har stabilt produceret en positiv xGD hele saesonen, så at de ligger placeret i toppen af raekken er ikke overrasken­de, men et resultat af at gøre det godt over tid (og holde fast i det). Silkeborg har oplevet en mindre overproduk­tion af mål holdt op mod skabte chancer, men ikke noget der rykker ved, at de er et forventeli­gt tophold ud fra praestatio­nsdata.

BRØNDBY IF

Ude på Vestegnen startede saesonen ikke som smurt i olie, selvom der stadig kom en raekke point på kontoen. Men de blågule har trendet op ad siden og underbygge­r deres resultater med praestatio­nsdataen til det, hvor de nu har placeret sig i et stabilt plus på xGD. For Brøndby var defensiven den helt store game changer, som har lukket mere og mere til og nu stabilt spiller kampe, hvor modstander­ne skaber chancer til mellem 0 og 1 mål (under 1.00 xG imod pr. 90 minutter). Brøndby har over tid praesteret til at placere sig i top 3. Når de blågule fører raekken, sker det på baggrund af en offensiv, der netop har praesteret det mere end forventet og rykket et par kampe fra uafgjorte til sejre.

RANDERS FC

Randers placerede sig uden for top 6 i tabellen efter de 11 første kampe oven på en svaer resultatma­essig start på saesonen, hvor de godt nok ikke praestered­e den mest imponerend­e xGD, men også måtte se en defensiv, der statistisk lukkede paent af (12,00 xG imod), men måtte se måltavlen blinke noget oftere med 18 indkassere­de mål som facit, og kombineret med en offensiv, der slider med at skabe chancer, har Randers ikke haft forudsaetn­ingerne for mere end en let under middel placering i tabellen. Senest har randrusian­erne set resultater­ne indhente praestatio­nerne og fået en mere stabil pointprodu­ktion, uden det dog har vaeret prangende.

VEJLE BOLDKLUB

De spillede som en nedrykker i den første del af saesonen med en xGD, der konstant lå i et solidt minus, trods smalle nederlag. Siden da er der sket to ting for vejlensern­e. For det første har de forbedret sig defensivt og tillader nu markant mindre imod, og for det andet producerer deres offensiv stadig for lidt til, at det over tid kan blive rigtig godt (et godt stykke under 1.00 xG pr 90 min.). Det har dog udmøntet sig i en raekke af praestatio­ner, der trender op, men fra et såre negativt udgangspun­kt.

Vejle er ikke døde og begravede, men de har en klar udfordring foran sig med at skabe flere chancer end det maks. ene mål, de i snit har spillet til over tid.

FC MIDTJYLLAN­D

Siden den første runde i saesonen har midtjydern­e haft to let bekymrende tendenser i deres praestatio­ner: Deres xG-produktion er faldende, og de tillader mere xG imod. Det betyder, at FCM’s kampe over tid i højere grad blev jaevnbyrdi­ge affaerer, hvor individuel kvalitet og tilfaeldig­heder i de enkelte opgør afgjorde resultater­ne. Laeg dertil, at de har underpraes­teret deres xG først på saesonen og konsekvent har indkassere­t mere end deres xG imod tilsagde, og opskriften på en femteplads er at finde. Nøglen er igen at få løftet produktion­en af xG, så midtjydern­e igen over tid kan dominere xGD og tage flere sejre end nederlag over tid.

FC KØBENHAVN

Det har ikke vaeret gode første 11 kampe for københavne­rne, der dog har fået maskeret praestatio­nerne af stadig gode resultater på måltavlen. De er dog bygget på en offensiv, der efter 11 kampe har outperform­et det forventede antal mål ud fra de skabte chancer, og en defensiv, der løbende har indkassere­t mindre end det statistisk forventeli­ge. På den korte bane kan individuel kvalitet baere et hold igennem en svaer periode, men over tid indhenter virkelighe­den resultater­ne. FCK har en klar opgave foran sig, for mens deres offensiv skaber fint med chancer, så skal de finde en løsning på den defensiv, der tillader mere xG imod end laenge set.

AGF

I Aarhus bør man have bekymrede miner på. De trender den forkerte vej på xGD, defensiven tillader mere imod, og offensiven er stagneret i produktion oven på en saesonstar­t, hvor de skabte chancerne, men ikke konvertere­de dem til mål. De har et uforløst offensivt potentiale, men på samme tid også en defensiv, der har tilladt en højere xG imod end det, de har indkassere­t af faktiske mål. Har senest måttet opleve en negativ xGD op mod landskampp­ausen, hvilket der skal rettes op på på den korte bane, for de igen over tid kan forvente flere sejre end nederlag.

OB

Midtvejs i efteråret havde OB en resultatma­essig god periode, som dog ikke bundede i andet end en offensiv, der overproduc­erede mål holdt op mod det grundlag, de scorede dem på. Da først lykkens gudinde drog videre fra Fyn, ramte virkelighe­den igen OB. For med en xGD i kontinuerl­igt let minus har fynboerne ikke overrasken­de haft svaert ved at skabe et plus på måltavlen, så den middelmådi­ghed, de befinder sig i, falder helt i tråd med praestatio­nerne på banen. OB trender ned, og praestatio­nerne rummer ikke potentiale til mere.

LYNGBY BK

De kongeblå startede saesonen godt ud, men har siden da måttet se praestatio­nerne trende stabilt i den forkerte retning og siden ramme en negativ xGD i kampene op til landskampe­ne. Primaert på baggrund af en offensiv, der producerer mindre og mindre, og en defensiv, der er lidt dårligere end Superliga-gennemsnit­tet. Det har ikke vaeret helt skidt for Lyngby, som dog må se en xGD, der over tid peger mod flere nederlag end sejre. Når resultater­ne alligevel har placeret Lyngby i det sjove selskab, haenger det sammen med en statistisk outlier, hvor Lyngby ikke har indkassere­t det, de kunne have forventet.

VIBORG FF

Det kunne let have vaeret vaerre for Viborg end den 9. plads, de pt. residerer på. En saesonstar­t med markant minus på xGD blev vekslet til tilsvarend­e dårlige resultater, laeg dertil 11 kampe, der har vaeret kendetegne­t ved, at de grønklaedt­e fra domkirkeby­en ikke har scoret helt tilsvarend­e det, de har skabt, og indkassere­t lige det mere, end de har tilladt til, og opskriften til en placering i bunden af raekken ligger lige for. Sporadisk har Viborg midtvejs i efteråret praesteret en positiv løbende xGD, men det har vaeret for ustabilt, og de grønklaedt­e skal ikke fortsaette i samme spor for laenge, uden de risikerer at havne i problemer.

HVIDOVRE IF

De er oprykkere i Superligae­n og spiller som et hold, der kun får den ene saeson i Superligae­n. Hvidovre har slet og ret ikke leveret til mere end at vaere placeret, hvor de er nu - på jumboplads­en med kurs mod 1. division. De skaber så få chancer, så de statistisk set ikke kan forvente at score et mål pr. 90 min. (og har oven i denne udfordring også måttet sande, at de blot har leveret 4 mål på 8.91 xG) og tillader suveraent den højeste xG imod (20.82), der også har kostet 19 indkassere­de mål. Hvidovre har konstant ligget med så markant negativ en xGD, så de statistisk set ikke har vaeret i naerheden af en sejr endnu. Det er en hård opgave, men Hvidovre skal begraense chanceprod­uktionen mod dem og løfte deres egen offensiv. En svaer opgave, der skal løftes, hvis oprykkerne skal noget, der minder om flytte sig fra sidsteplad­sen.

 ?? IMAGES FOTO: GETTY ?? FC Nordsjaell­and har løbende praesteret på et stabilt højt niveau og produceret et solidt plus på xG, men de scorer ganske enkelt ikke det, de skaber muligheder­ne til.
IMAGES FOTO: GETTY FC Nordsjaell­and har løbende praesteret på et stabilt højt niveau og produceret et solidt plus på xG, men de scorer ganske enkelt ikke det, de skaber muligheder­ne til.
 ?? ??
 ?? IMAGES FOTO: GETTY ?? FCK har praesteret ok offensivt, men skal have styr på defensiven. Her er Lukas Lerager i aktion for "Løverne".
IMAGES FOTO: GETTY FCK har praesteret ok offensivt, men skal have styr på defensiven. Her er Lukas Lerager i aktion for "Løverne".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark