Ekstra Bladet - Tipsbladet

Bøger om bold

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Randers FC har vaeret på ret køl gennem en årraekke, men for fem år siden var klubben ved at rykke ned efter en tumultaris­k saeson med Michael Gravgaard som direktør og Ricardo Moniz som cheftraene­r i en periode, hvor klubben også var omdrejning­spunkt i en dokumentar­serie.

Rasmus Bertelsen var gennem hele saesonen en del af organisati­onen i Randers FC, men da Ricardo Moniz blev fyret som traener, tog Bertelsen over som vikarieren­de chef og var med til at sikre overlevels­e i Superligae­n.

”Det var jo en vanvittig tid. Jeg har sagt flere gange, at man ikke skal tage fra Moniz, at han havde de bedste intentione­r.

Jeg synes også, at han havde mange ting. Han var dygtig, men han havde også store mangler i hans måde at vaere leder på. Og det måtte naesten gå galt, og det gjorde det så.”

DANSEDE MED DØDEN

”Jeg tror ikke, det var meningen, at jeg skulle vaere cheftraene­r hele det forår, for jeg tror, at de ventede på at kunne få Ove P., Ove C. eller Viggo Jensen ind som traener. Men jeg tror ikke rigtig, at de kunne finde nogen, der ville sige ja til det der. Og så endte jeg med at stå med det med god opbakning fra Søren Pedersen og Peter Elstrup og de andre i klubben på det tidspunkt,” siger Rasmus Bertelsen

med et tilbagebli­k på hans første barske smagsprøve på cheftraene­rjobbet.

”Jeg vil aldrig nogensinde gå igennem det der igen. Men på den anden side tror jeg heller ikke, at jeg ville have vaeret det der foruden. Jeg fik erfaring for 3-4 saesoner på tre måneder. Det var meget intenst. Heldigvis endte det godt, men vi dansede lidt med døden det forår. Det må vi sige. Det gav os noget at komme igennem det med skindet på naesen. Så når folk har talt om, at vi har vaeret presset i starten af denne saeson, så har jeg altså prøvet det før. Det var bare noget helt andet dengang.”

Rasmus Bertelsen er fodboldman­d med stort F, for når han holder fri fra traenerger­ningen, handler meget af fritiden også om spillet med den runde kugle. Som han siger, ligger det i blodet og familiens gener at vaere optaget af det smukke spil, så bogreolen derhjemme er fyldt med fodboldbøg­er, og fritiden bliver også brugt på diverse fodboldpod­casts, der dyrker fodboldens fortaellin­ger, historier og fascinatio­n.

”Fodbold er i min familie. Både hos min far og min morfar og min farfar. Altså, fodbold har altid fyldt meget i vores liv, og det gjorde det også, inden jeg blev profession­el fodboldtra­ener. Fodbold har altid fyldt utrolig meget i mit liv, fordi jeg bare synes, at det er det fedeste. Jeg elsker også historien omkring det. Jeg er jo sådan en, der både laeser bøger og hører podcast. Jeg kan ikke få nok af fodbold. Der er kun politik, som jeg følger med i, og der er sgu ikke andet. Der er kun plads til det. Det er mit liv, det der,” siger Rasmus Bertelsen, der har en stor samling af fodboldbøg­er.

”Ja, det har jeg.

Min desvaerre afdøde bedstefar havde nogle rigtig gamle nogle, som jeg har arvet, om Harald

Nielsen og så videre. Jeg har vaeret alt muligt igennem. Det er bare min store interesse. Nogle gange spejler jeg mig lidt i det, som Morten Bruun har skrevet og sagt om sin passion. Han kan heller ikke slippe det, og han har også skrevet også nogle bøger om det. Det er ikke til at forklare, hvorfor det er hele min interesse, og folk synes også, at jeg er ensporet.”

Jeg har sagt flere gange, at man ikke skal tage fra Moniz, at han havde de bedste intentione­r

Fodbold har altid fyldt utrolig meget i mit liv, fordi jeg bare synes, at det er det fedeste

INSPIRATIO­N OG NUANCER

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Rasmus Bertelsen – dengang assistent – Michael Gravgaard (med ryggen til) og davaerende cheftraene­r Ricardo Moniz i verbal infight efter et sent 2-3-nederlag til FC Nordsjaell­and i Right to Dream Park i efteråret 2017.
FOTO: GETTY IMAGES Rasmus Bertelsen – dengang assistent – Michael Gravgaard (med ryggen til) og davaerende cheftraene­r Ricardo Moniz i verbal infight efter et sent 2-3-nederlag til FC Nordsjaell­and i Right to Dream Park i efteråret 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark