Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN STILLE LANDSKAMPS­RUNDE

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Det har vaeret landskamps­runde med nogle interessan­te opgør rundt omkring. Imens har Superliga-spillere kunnet puste en anelse ud, for lige om snart går det løs igen. Man skal nyde freden, mens den er der, selv om jeg udmaerket ved, at elitespill­ere ikke bare ligger på deres ryg i timevis, når kampene sker andre steder.

Når disse linjer laeses, er jeg tilbage fra en miniferie med fruen (og tiltraengt, må jeg sige), så jeg skriver dette allerede søndag eftermidda­g. Af samme grund kommer jeg kun til at følge kampen mod San Marino på telefonen, for pc’en har fået sig et par uden tvivl også tiltraengt­e fridage. Men der er et par kommentare­r, som jeg gerne vil knytte til de seneste to kvalifikat­ionskampe.

JEG HAR OP TIL kampen mod Kasakhstan igen set overskrift­er med ’fiasko’ og tilsvarend­e i diverse medier. Ingen naevnt, ingen glemt. Det er totalt malplacere­t, medmindre man modificere­r det lidt. Kasakhstan er et hundesvaer­t sted at spille. Alene tidsforske­llen med de fem tidszoner gør det svaert. Jeg har haft fornøjelse­n, og man var lige kommet sig, før man skulle hjem igen (faktisk direkte fra kampen på grund af et ekstremt tidligt fly over midnat), før man endnu en gang ramte de fem tidszoner ved landingen i København. Det var en ganske fin oplevelse, men ikke helt rart.

Men Kasakhstan er i øvrigt et meget spaendende sted at besøge, selv om transporte­n ikke er helt ukomplicer­et. Jeg var i Almaty, som er den gamle hovedstad, og kontraster­ne her mellem senere tiders betonbygge­ri og de aeldre bygninger i klassisk stil er nok vaerd at udforske.

Almaty er som skrevet et meget spaendende sted med en hidsig typisk østeuropae­isk trafik (det tog mig et kvarter at vove at krydse hovedgaden til fods). Det er også her, at man har den berømte skøjtebane, hvor man i sin tid satte hastigheds­rekorder i stribevis på grund af højden og den tynde luft. Almaty er identisk med AlmaAta, som nogle muligvis forbinder med skøjteløb.

TILBAGE TIL kampen i Kasakhstan. Jeg køber ikke resultatet som en fiasko – men problemet er for mig den måde, som det skete på. Tre mål inden for de seneste 16 minutter burde ikke kunne ske. Det ligner et klassisk kollaps og slåen op i banen. Andre lande har også haft masser af problemer i Kasakhstan, så det er ikke et sted for små børn, og man må endelig ikke undervurde­re dem, for så går det helt galt.

I København var det en lidt anden historie. Vi skramlede den hjem – masser af spil, men meget få chancer. Det var ikke helt den klassiske situation, hvor et mindre udehold pakker sig, for Kasakhstan ville faktisk også noget. Der var nogle geniale momenter – f.eks. Eriksens oplaeg til 3-0målet. Men i sidste ende taeller kun pointene – og intet andet. Der er ikke som i andre sportsgren­e karakterer for det kunstneris­ke udtryk, og det skal vi nok på dagen vaere lykkelige for.

NU VENTER SÅ San Marino (for laengst overstået, når denne klumme laeses). Den kamp har samtlige kommentato­rer afskrevet som tre sikre points. Ja, lad os håbe det. Men San Marino er også et infamt svaert sted at spille, og mange hold har haft problemer, selv om det ikke kan aflaeses i stillingen. Jeg var selv dernede til en kvalifikat­ionskamp mod Slovakiet, og det tog dem det meste af en halvleg at få hul på bylden. Så blev det til en paent stor sejr – og alt andet er glemt.

San Marino spiller med, hvad de har – og det er primaert fysik. Og det gør de rigtig godt. Så man skal ikke vaere bange for sine skanker, når man går ind i naerkampen­e. Jeg håber, at vi er sluppet levende ud af det her, når dette laeses.

NÅR DET ER SAGT – og dette er ikke en reklame for et rejseburea­u – er San Marino afgjort et besøg vaerd, hvis man er på de kanter. Transporte­n er ikke helt ligetil. For nogle år siden, da jeg var forbi, var det med fly til Bologna og så videre i bil. Men oplevelsen er fantastisk. Selve borganlaeg­get er et studie vaerd. Det lykkedes mig at fare vild – både fra dommerne og alle andre, så det kraevede lidt ekstra for at kunne vende forpustet tilbage til frokosten. Det er meget malerisk og smukt, så jeg håber, at de fans, der har kaempet sig derned, har haft tid til et par timers sightseein­g.

San Marino er i det hele taget en interessan­t størrelse. For eksempel har man en italiensk ambassade, selv om man ligger midt i Italien – men er naturligvi­s formelt uafhaengig­e.

Hvis vi vender tilbage til det, som foregår på banerne, har de første dage til og med lørdag i denne runde ikke budt på de store dommermaes­sige udfordring­er eller tvivlsomme situatione­r plus/ minus VAR.

San Marino er også et infamt svaert sted at spille, og mange hold har haft problemer, selv om det ikke kan aflaeses i stillingen

DER HAR VAERET en enkelt situation i kampen mellem Spanien og Skotland, hvor skotterne efterfølge­nde klager over et mål, som efterfølge­nde blev underkendt af VAR. Og efter min mening er kendelsen fuldstaend­ig korrekt. Der står en angriber direkte foran målmanden, og han ikke bare tager udsynet, men forhindrer også mål

manden i at komme frem, det vil sige generer hans bevaegelse­r. Og så falder han direkte ned i kassen med offsidestr­afbarheder, hvoraf den ene som bekendt er ’at genere en modspiller’. Så der er ikke så meget grund til brok.

Jeg har godt set, at skotterne vil have UEFA til at se på VAR’s indgriben. Hvad blev der egentlig dømt for – frispark eller offside, for dommeren havde ikke armen i vejret? Tja, dybest set er det underordne­t. Det vil kaste enten et indirekte frispark (offside) af sig, eller et direkte et af slagsen. Og med et frispark i målfeltet kan det nok vaere underordne­t, om det er det ene eller andet. Kendelsen er i hvert fald korrekt – aergerligt for skotterne (som ellers ikke havde meget at byde på i den kamp).

Nu vender jeg hjem fra min miniferie til en virkelighe­d, hvor vi forhåbentl­ig har fået kvalificer­et os til naeste EM. Puljen så ellers på forhånd overkommel­ig ud, men som sagt så mange gange tidligere er der ikke laengere nogen små hold til Europa, som man bare kan løbe hen over. Alle kan slå alle på en god dag, og der kommer nogle bump på vejen. Forhåbentl­ig har vi fået klaret det sidste bump her. I så fald bliver kampen mod Slovenien i Parken den sidste syreprøve. Det ville vaere herligt at få sat tingene på plads allerede nu, men igen – man ved aldrig.

JEG HÅBER, AT de naeste uger vil give noget mere dommerfagl­igt at tage fat i. På den anden side er det jo fra et dommermaes­sigt synspunkt herligt, at der ikke er noget, der har trukket overskrift­er i den forløbne uge. Den gamle påstand om, at den bedste dommer er ham, som man ikke bemaerker, holder ikke en meter ude på banerne. Men hvad overskrift­erne angår, holder det stadig.

JAN CARLSEN ER TIDLIGERE DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN.

Alle kan slå alle på en god dag, og der kommer nogle bump på vejen

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Rasmus Højlund slap heldigvis levende fra San Marino-spillernes ublide behandling.
FOTO: GETTY IMAGES Rasmus Højlund slap heldigvis levende fra San Marino-spillernes ublide behandling.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark