Ekstra Bladet - Tipsbladet

Højbjerg-salg bliver Langes første Spurs-opgave

-

På onsdag har den tidligere FCK’er og Aston Villa-leder Johan Lange første arbejdsdag i Tottenham Hotspur. Her skal han vaere teknisk direktør, og i praksis kan hans job sammenlign­es med, hvad en sportschef i en Superliga-klub foretager sig med fokus på spillerkøb og salg, og arbejdet omkring førstehold­et.

En lang raekke danske traenere gør det i øjeblikket flot i udenlandsk­e klubber, men det er usaedvanli­gt, at danske ledere får så store job, som Johan Lange her har fået i Premier Leagues sjettestør­ste klub.

Frank Arnesen havde et tilsvarend­e job i først Tottenham og siden i en håndfuld år i Chelsea, Jesper Fredberg er i Anderlecht, den nuvaerende FCN-leder Mads Davidsen har vaeret forbi Shanghai SIPG og Al-Jazira i De Forenede Arabiske Emirater, og ungdomsche­fen Flemming Berg fra DBU er nu i Kaizer Chiefs, en af Afrikas største klubber. Der er ikke mange andre at tage af.

Og med et Tottenham-spillerbud­get taet på 2,5 milliarder kroner årligt bliver Lange den danske leder, der har haft det største transfer-ansvar målt i kroner og ører, når vi husker på, hvor meget Premier League har udviklet sig økonomisk siden Frank Arnesens stop i Chelsea for over ti år siden.

I tabellen går det bedre, end nok selv de største optimister havde troet efter ansaettels­en af Ange Postecoglo­u.

Australier­en har fundet tilbage til Tottenhams offensive, modige stil efter fire års forfejlede forsøg på at krige sig til Champions League-kvalifikat­ion under Mourinho og Conte, to store fejltagels­er som klubbens omdrejning­spunkt, direktør og medejer Daniel Levy, må tage ansvaret for.

Men det vil, på en lidt mindre skala, naerme sig Leicesters mesterskab­ssensation i 2016, hvis det virkelig skulle lykkes at holde hele vejen i mål til maj.

Johan Lange skal i Tottenham finde gryende verdenskla­ssespiller­e, før de rigere konkurrent­er i England, Madrid, München og Paris vaelger at købe dem.

DET ER BIMS at tro, at det handler om helt uslebne diamanter, ingen andre har fået øje på – hvis man som ledelse og sportslig afdeling i de 20-30-40 største klubber i Europa ikke kender samtlige af verdens mest lovende spillere og i de naestfølge­nde kategorier i aldersgrup­pen 15 til 22 år, har man ikke gjort sit arbejde.

Kunsten at vaelge den rette spiller og at gøre det, før han koster 800 millioner kroner, er til gengaeld voldsomt svaer, selv med alverdens data og de dygtigste talentspej­dere på planeten.

Det skal Lange lykkes med, ligesom han skal gentage kunststykk­et fra Aston Villa og gøre vejen fra ungdomsafd­elingen til førstehold­et farbar, noget engelske klubber har vanvittigt svaert ved, selv i en klub som Tottenham, der traditione­lt har prioritere­t netop de talenter, man selv har fostret som teenagere.

Set med danske briller er det mest interessan­te dog, hvad Johan Lange og hans kolleger når frem til med Pierre-Emile Højbjerg.

Fra at vaere højt skattet under José Mourinho og spille naermest hvert minut, blev Højbjerg i sidste saeson skydeskive og symbol for dårlige resultater og ikke mindst dårligt spil.

POSTECOGLO­U HAR FORETRUKKE­T andre spillere på midtbanen, og det var tydeligt, at både Højbjerg og klubben i sommer så muligheder­ne an for en transfer.

Der skal såmaend vaere flere spilleminu­tter at hente senere på saesonen, men for mig at se er Pierre-Emile Højbjerg for dygtig en fodboldspi­ller til bare at vaere reserve, selv i en topklub som Tottenham.

Det er naturligvi­s hyggeligt at have en landsmand at spise leverposte­jmadder med.

Men det kan selvfølgel­ig ikke vaere styrende for noget som helst, og det ville vaere maerkeligt, hvis Ange Postecoglo­u på kort sigt laver om på et hold, der har klaret sig så flot.

Så mon ikke pilen peger mod et skifte, gerne allerede til januar, også nu hvor der er kommet en anden agent på end rutinerede Pini Zahavi.

Det er jo fristende at sige, at de to danskere skal finde en løsning for landsholde­ts skyld forud for EM i Tyskland til sommer, men sådan fungerer klubfodbol­d oppe på det niveau naturligvi­s ikke.

En 28-årig midtbanesp­iller med Pierre-Emile Højbjergs resumé er stadig attraktiv, også for bedre klubber i bedre ligaer end Saudi-Arabiens. Så er spørgsmåle­t, om den rette løsning også findes i januar, hvor udvalget af klubber og gode løsninger, som ikke bare er affødt af kortsigtet desperatio­n, er mindre end om sommeren.

Den opgave venter nu for Højbjerg og hans nye danske Tottenham-chef, med mindre de naeste otte uger byder på uventede udviklinge­r på Tottenhams centrale midtbane, og mon ikke også de to kløgtige danskere finder den løsning på en god og konstrukti­v måde.

Johan Lange skal i Tottenham finde gryende verdenskla­ssespiller­e, før de rigere konkurrent­er

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Johan Lange skal i Tottenham finde verdenskla­ssespiller­e, før de rigere konkurrent­er spotter dem.
FOTO: GETTY IMAGES Johan Lange skal i Tottenham finde verdenskla­ssespiller­e, før de rigere konkurrent­er spotter dem.
 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark