Ekstra Bladet - Tipsbladet

Karantaene­n er ikke synd for Tonali og Toney

-

Det er heldigvis lovligt at laere af ens fejltagels­er i livet, og det gør Brentfords angriber Ivan Toney og Newcastles nye midtbanesp­iller Sandro Tonali i øjeblikket sammen med en raekke af deres kolleger i profession­el fodbold. Toney røg i foråret ud med en lang karantaene for at spillet penge på et hav af fodboldkam­pe, også sine tidligere klubbers egne kampe, hvilket på alle taenkelige måder er i strid med fodboldens egne regler anno 2023.

I denne uge blev Sandro Tonali så den seneste italienske fodboldspi­ller, der faldt i det, der tegner til at blive en endnu større skandale i den kommende tid om fodboldspi­llere, der har vaeddet penge på kampe, velvidende at det er mod reglerne.

Jeg forstår fint Thomas Frank, da han understreg­ede det hykleriske i, at Premier League – og mange andre sportsliga­er – er plastret til bettingrek­lamer og sponsorate­r, samtidig med at samme aktivitet koster hans angriber otte måneders karantaene.

Det ville også vaere mystisk, hvis Newcastles traener Eddie Howe og klubben savede Sandro Tonali midt over uden endnu at kende alle kendsgerni­nger i den sag, og når Tonali ifølge sin agent er spilafhaen­gig.

Men det skurrede godt nok i ører og øjne for undertegne­de, da Newcastles kamp i seneste runde mod Crystal Palace på det naermeste blev forvandlet til en tåreperser af en afsked med Sandro Tonali forud for dennes karantaene på ti måneder.

Når jeg laeste de lokale medier og de landsdaekk­ende, fik jeg naesten fornemmels­en af, at Sandro Tonali var en frihedskae­mper, der helt urimeligt nu blev udelukket fra at spille fodbold af ondsindede kraefter.

Apropos tårer – vidste italienere­n, hvad der var på vej, da han for få uger siden mødte sit elskede AC Milan i Champions League?

Meget kan og skal man kritisere FIFA, UEFA og de nationale forbund for, men at udelukke fodboldspi­llere i lang tid for at spille penge på fodboldkam­pe hører altså ikke til i den kategori.

FÅ TING ER mere giftigt for en fodboldtur­nering end mistanken om, at nogen ikke spiller for at vinde, bare spørg i alle de fodboldlan­de uden for Europa, hvor matchfixer­e har draebt interessen for kampene. Engelske fans har trawlet samtlige Ivan Toneys kampe for at finde maerkelige afbraender­e og kort, og nu gør AC Milans og Brescias rivaler det samme i Italien.

Det er gift for tilliden, og forbundene og klubbernes eget hykleri fritager ikke på nogen måde spillernes for deres personlige ansvar.

Det ansvar har Sandro Tonali og Ivan Toney svigtet, ludomani eller ej, og det kalder på alvorlig refleksion og selvransag­else i fodboldver­denen i stedet for den maerkvaerd­ige hyldest, der åbenbart var rygmarvsre­aktionen i England i sidste weekend.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Det var en smule tåkrummend­e at se Sandro Tonalis afskedssho­w på St James Park.
FOTO: GETTY IMAGES Det var en smule tåkrummend­e at se Sandro Tonalis afskedssho­w på St James Park.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark