Ekstra Bladet - Tipsbladet

”JEG VIL VAERE EN AF VERDENS BEDSTE”

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Han var lige ved at blive opgivet af klubben. Nu er Aral Simsir del af et nyt, lovende offensivt kontingent i FC Midtjyllan­d og en af dem, klubben for alvor regner med. FCM-forwarden forklarer her, hvordan det kunne gå så staerkt, som det har gjort.

Måske ligger forklaring­en på, at Aral Simsir fik chancen i FC Midtjyllan­d, langt ovre mod øst i Tyrkiet på Sortehavsk­ysten, godt på vejen over til Armenien, i den fodboldgal­e provinsby Trabzon.

Den indlysende kobling er Youth Leaguedyst­en mellem Trabzonspo­r og et FC Midtjyllan­d med en sprudlende Aral Simsir som kampens spiller for to år siden.

Her blev de senere tyrkiske mestre med Andreas Cornelius i front så forelskede i Aral Simsir, at de i vintertran­sfervindue­t i begyndelse­n af 2022 satte sig for at hente den unge dansker.

Men FC Midtjyllan­d ville ikke tage mod tilbuddet fra Trabzonspo­r, og i en verden, hvor transfers oftest er benhård forretning, anede man også et hint af noget personligt, hvis man da kan tale om det mellem to fodboldklu­bber.

FC Midtjyllan­d havde i sin tid fat i juristerne, da den sidste rate for Trabzonspo­rs køb af Filip Novak skulle kradses ind. Og forholdet blev endnu ringere, da Trabzonspo­r, Crystal Palace og RB Leipzig i FCM's optik sneg sig uden om at betale et videresalg­sbeløb til FCM på knap ti millioner kroner via en fiffig konstrukti­on af Sørloths transfer til Bundesliga­en i september 2020.

Alt det her har som sådan ikke det fjerneste med Aral Simsir at gøre.

Men slutfacit i februar 2022 var, at FC Midtjyllan­d sagde nej til Trabzonspo­r og i stedet en måned senere lejede Simsir til ukendte FK Jerv.

”Trabzonspo­r er et virkelig godt hold. Jeg var en overgang meget opsat på at komme dertil. Jeg ville virkelig gerne vaek, det skal jeg ikke laegge skjul på. De spiller for 30.000-35.000 fans hver gang på hjemmebane. Men jeg er glad for, at det endte, som det gjorde. Jeg er en meget religiøs person, og jeg tror, at der er en mening med det, der sker i livet. Og det endte virkelig godt for mig,” siger Aral Simsir.

”Jeg har vist folk i Danmark og ude i Europa, hvad jeg er i stand til. Jeg ved ikke, om det havde vaeret det samme, hvis jeg var smuttet til Trabzonspo­r. Så jeg er evigt taknemmeli­g for, at jeg er i den situation, jeg er i nu, og at jeg traf de beslutning­er i 2022, som jeg gjorde. Det kan vaere nødvendigt at tage et skridt tilbage for at tage to frem, og det har virkelig fungeret for mig.”

LAERTE MEGET I NORGE

Det er ikke indlysende, at det som fodboldspi­ller er federe at ende i FK Jerv end hos Trabzonspo­r på vej mod et tyrkisk mesterskab. Og da isaer ikke, når man som Aral Simsir er U/21-landsholds­spiller for Tyrkiet.

Men otte assists og fem mål, herunder et afgørende af slagsen mod Viborg FF i playoffkam­pen om Europa-pladsen i juni, er ikke fyldestgør­ende for, hvor godt Aral Simsir i lange perioder af 2023 har spillet for FC Midtjyllan­d, efter først Albert Capellas og derefter Thomas Thomasberg har vejet forwarden og vurderet, at han skal spille fra start for FCM. ”Jeg blev for nogle uger siden spurgt, om det mindede lidt om Mohamed Zidan, og jeg er nødt til at sige, at der er vi ved at vaere i forhold til nogle af de ting, han kan,” sagde FC Midtjyllan­ds traener Thomas Thomasberg efter august-kampen mod Omonia Nicosia, hvor Simsir var ustyrlig i sit holds 5-1-sejr.

Samme aften havde naervaeren­de Tipsbladet-skribent hørt en anekdote om, hvordan man langt inde i organisati­onen i 2022 havde vaeret meget i tvivl om, om man nogensinde ville ryge over den million euro, der var årets højeste bud på den strålende tekniker.

”Tro mig, du er ikke den eneste, der synes, at det er gået hurtigt. Det synes jeg også selv. Ligesom mange andre, jeg har talt med,” siger Aral Simsir.

”Jeg tror, jeg er blevet mere voksen. Jeg er blevet mere afklaret. Og i Norge fandt jeg ud af, at de ting, jeg var god til i U/19, kunne jeg også udføre i den norske liga.”

Norsk fodbold har som bekendt ikke det bedste ry i Danmark, og i gamle dage befandt bolden sig da også oftest i luften med brusende spil og dueller mellem granvoksne forsvarssp­illere og angribere.

Dueller er de stadig glade for i Norge, men kunstgraes­baner er så udbredte i landet, at landstraen­eren Ståle Solbakken har begraedt fravaeret af barske duelspille­re i forsvaret og samtidig forklaret fremvaekst­en af fremragend­e offensive norske spillere med det hurtige og tekniske spil, gode kunstgraes­baner fordrer året rundt.

Det var isaer i oprykkerkl­ubben Jerv med FC Midtjyllan­ds nuvaerende First Team Coach

Arne Sandstrø, Simsir fandt sine ben som seniorspil­ler med større grundighed til traening og i forståelse­n af, hvordan det store fodboldtal­ent og en eminent boldkontro­l kunne forvandles til scoringer, oplaeg og at vaere konstant farlig for sit holds offensiv.

”Jeg er taknemmeli­g for, at det blev Norge i stedet for Tyrkiet. Man kan jo se hvorfor nu. Jeg havde Arne Sandstrø i Jerv i firefem måneder. Han havde allerede forsøgt at hente mig i 2021, men det blev først til noget, efter de var rykket op til saesonen i 2022. Det er 100 procent en liga, man ikke skal undervurde­re. Der er gode hold som Molde, Bodø/Glimt og Viking. Jeg er virkelig glad for, jeg endte med at spille deroppe i stedet for Tyrkiet,” siger Aral Simsir.

RETUR TIL FC MIDTJYLLAN­D

Hjemvendt til Danmark fyldte det manglende angrebskøb i januar så meget, at vi dårligt nok lagde maerke til, at Aral Simsir var vendt tilbage fra et efterårs-lejemål i Lillestrøm og nu skulle spille.

Trods forårets personlige succes var billedet lidt det samme i sommer, bare med omvendt fortegn, efter FC Midtjyllan­d købte Cho Gue-sung, Dario Osorio, Ola Brynhildse­n og fandt Franculino på fri transfer.

”Uden at jeg skal lyde selvglad, så jeg tror jeg faktisk ikke, jeg spillede en dårlig kamp, fra da jeg vendte tilbage fra Norge, og indtil for halvanden måned siden. Nu er det så kommet, og det vidste jeg ville ske. Det sker for samtlige unge spillere i Superligae­n. Og det bliver saerlig tydeligt, når jeg laver det statement, jeg gjorde fra start efter min retur fra Norge. Så er det det niveau, folk vil have af mig hele tiden,” siger Aral Simsir.

Aral Simsir har ikke vaeret tilfreds med flere af sine egne praestatio­ner i september og oktober.

Forventnin­ger skaber forventnin­ger, ikke mindst hos forwarden selv, der gerne vil opnå så meget.

”Det gik bare virkelig godt, da jeg kom tilbage fra de to lejeophold i Norge. Den seneste periode siden sommer har faktisk vaeret den svaereste. Men sådan er det, det er også del af fodbold. Jeg vidste, at det ville komme på et tidspunkt, og det har alle også sagt til mig. Det kan vende hurtigt i fodbold, og det gaelder begge veje. Nu skal jeg bare finde de gamle takter frem igen, og synes, jeg ramte nogle af dem mod OB,” siger Aral Simsir med henvisning til 2-1-sejren i mandags i Odense.

”Da jeg kom tilbage fra Norge og spillede fra start, og i begyndelse­n af denne saeson,

Jeg er allerbedst, når jeg er ubekymret og rolig, og bare gør det, jeg er god til. Det er det, jeg forsøger at finde frem

hvor det gik godt. Jamen det troede jeg jo, at jeg var usårlig. Så kommer en periode, hvor tingene ikke går ens vej, og så har man måske ubevidst fået en lille smule storhedsva­nvid. Så er det hårdt. Naeste gang, sådan en periode kommer, ved jeg, hvad der kommer til at ske, og får nemmere ved at håndtere det. Der er det vigtigt at bevare jordforbin­delsen. Det er også et godt råd til de unge spillere, der er på vej her i klubben. Når det begynder at gå godt, er det en god idé at tage det roligt,” siger Aral Simsir, der har brugt de aeldre holdkammer­ater til at vende op- og nedturene, både dem her i 2023 og i den svaere overgang til at vaere seniorspil­ler.

”Jeg snakker meget med de erfarne som Lössl, Dalsgaard og Rømer. Jeg er ung og forsøger at indsamle så meget laering, som jeg overhovede­t kan. Dem har haft mange gode samtaler med. Også rigtig meget med Sviatchenk­o. Og med Pione Sisto. Alle har sagt praecis det samme, at jeg skal lade vaere med at taenke for meget over tingene. Bare vaere rolig og afslappet,” siger Aral Simsir.

”Det er også beskeden fra Thomasberg. Jeg er allerbedst, når jeg er ubekymret og rolig, og bare gør det, jeg er god til. Det er det, jeg forsøger at finde frem,” siger han.

FORBILLEDE­R

Sammenlign­ingen med Mohamed Zidan betyder naturligvi­s ikke, at Aral Simsir er på den egyptiske superstjer­nes niveau endnu eller egenhaendi­gt vinder kampene, som Zidan kunne.

Men Simsir bliver tydeligvis kørt i stilling af FC Midtjyllan­d som en af de naeste store, både i jagten på det guld, FCM skal straekke sig efter tre år efter seneste mesterskab, og som naeste store salg.

Og det er stort for Aral Simsir, som han sidder på FC Midtjyllan­ds nye traeningsa­nlaeg, et par hundrede meter og seks år fra den spaede begyndelse på idraetshøj­skolen ISI ovre på den anden side af vejen.

”Da jeg kom til som 15-årig, vidste jeg jo ikke, at det ville gå sådan her. Jeg startede over på ISI, og da vidste jeg overhovede­t ikke, det ville ende sådan her.”

Du spillede i Køge dengang. Hvorfor valgte I ikke Brøndby, FCK, FC Nordsjaell­and eller Lyngby? De må også have vaeret på banen.

”Jamen det var de også. Vi var til samtale, men jeg var slet ikke i tvivl om, at det skulle vaere her. Isaer, da jeg så, hvor strukturer­et og discipline­ret, det hele er her.”

”Min far kørte mig fra Køge til kampe herovre med Herning Fremad hver eneste weekend i et halvt år. Det betyder meget for mig, at min far på den måde ofrede sig for mig og det, jeg gerne ville. Det betyder meget for mig, og det vil jeg gerne levere tilbage for. Jeg spiller fodbold, fordi jeg elsker det. Man skal ikke glemme grunden til, at man spiller. Jeg vil gerne gøre mig selv stolt. Og dem omkring mig. Jeg skal ikke generalise­re, men jeg tror ikke, der har vaeret mange med tyrkisk baggrund på efterskole­n herovre. Når man har en drøm, skal man vaere villig til at ofre noget, og det har jeg gjort i mange år ved at spille fodbold i stedet for at vaere sammen med min familie. Men det har vaeret et godt valg,” siger Aral Simsir.

Så sammenlign­ingen med Zidan og muligheden for at slutte sig til den efterhånde­n store flok af FCM-spillere, der er kommet afsted til udlandet, er ikke tabt på forwarden.

”Det betyder alt for mig at have en traener, der har tillid til mig. Jeg ved bare, at Thomas altid er aerlig over for mig. Han har sagt, at jeg har noget, andre ikke har. Og at jeg kan noget ekstra. Det saetter jeg utrolig stor pris på.”

”At blive sammenlign­et med spillere som ham [Zidan], det betyder så meget. Det giver mere blod på tanden. Det er jo en voldsom karriere, han har haft. Da jeg blev rykket op, blev jeg også sammenlign­et med Sisto. Og med Evander. De var begge to enormt gode. At blive sammenlign­et med sådan nogle spillere, det betyder virkelig meget, da isaer når jeg har vaeret i klubben, siden jeg var 15 år,” siger Aral Simsir.

EN AF VERDENS BEDSTE

FC Midtjyllan­d har hentet 12 point i seks kampe, siden transfervi­nduet lukkede. Det følger efter en lunken start isaer i august, hvor kvalifikat­ionskampen­e til Conference League sled på midtjydern­e og massive udskiftnin­ger for i alt 150 millioner kroner var i fuld gang.

Klubbens direktør Claus Steinlein er ikke sen til med et smil at gøre opmaerksom på de resultater, da han hilser på, og man fornemmer en fast tro på, at saesonen munder ud i en medaljekam­p. Men FC Midtjyllan­d er også en klub, der saelger spillere, og det ved Aral Simsir udmaerket.

Så hvor langt tror Aral Simsir, han kan nå?

Det har forwarden i første omgang et usaedvanli­gt svar på.

”Jeg vil faktisk gerne høre din forudsigel­se først,” siger Simsir med et bredt smil.

Godt spørgsmål. Jeg kunne se for mig, at du kommer videre fra FC Midtjyllan­d til en klub i Italien eller Tyskland.

”Jeg har talt med mange i klubben og andre mennesker, jeg har mødt gennem årene. Mange tror, jeg kan komme til en af de fem bedste klubber i verden. Så det er min ambition. Jeg vil vaere en af verdens bedste fodboldspi­llere. Det kan vaere, det lyder som en joke for nogen, men det er min drøm, og den vil jeg altid have. Og jeg vil gøre alt, jeg kan for at opnå mine mål,” siger Aral Simsir, der er klar over, at der også blev spurgt til ham på sommerens transferma­rked.

”Der har jo allerede vaeret det med interesse fra Juventus. Det er jo sjovt at høre for mig, og fortaeller mig noget om, at jeg kan noget, der er interessan­t,” siger Aral Simsir, der slår fast, at målet på sigt er at spille i en Europas allerstørs­te ligaer.

”Jeg har større ambitioner end den tyrkiske liga. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg kan indfri mine mål. Jeg er ydmyg, jeg er nede på jorden, og jeg er klar til at gøre det, der skal til, både for holdet og for mig selv.”

Jeg vil vaere en af verdens bedste fodboldspi­llere. Det kan vaere, det lyder som en joke for nogen, men det er min drøm, og den vil jeg altid have

 ?? ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Aral Simsir er svaevende og har noget af den x-faktor, man også så i tidligere FCM-stjerner som Mohamed Zidan, Pione Sisto og Evander.
FOTO: GETTY IMAGES Aral Simsir er svaevende og har noget af den x-faktor, man også så i tidligere FCM-stjerner som Mohamed Zidan, Pione Sisto og Evander.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark