Ekstra Bladet - Tipsbladet

SUPERLIGAE­NS STØRSTE TROLL: DET VILLE ØDELAEGGE MIG

Han har pisset hele FC Københavns fangrupper­ing af på det sociale medie X. Kamil Grabara er også hoppet i faelden og er røget i verbal infight med ham. Han er blevet blokeret af mange, og alligevel fortsaette­r han. Ufortrøden­t. Borer i alle problemer og s

- KENNETH JENSEN

Hvis du kender Christophe­r Nolans ’The Dark Knight’, kender du nok citatet: ”Some men aren't looking for anything logical, like money. They can't be bought, bullied, reasoned, or negotiated with. Some men just want to watch the world burn”.

Og hvis du er på det sociale medie X – det, der engang hed Twitter – er du med sikkerhed stødt på navnet Jonas Aaes-Jørgensen. Det er ham, der er bag brugeren DenRigtige­McC0y. En aegte troll. En, der tager pis på alt og alle. Ikke mindst FC København, klubbens fans og Kamil Grabara.

På den måde er der noget af ham i citatet fra Batman-filmen. For mange brugere er Jonas Aaes-Jørgensen helt uden for raekkevidd­e. Ikke til at hugge eller stikke i. Bestemt, hård og utraetteli­g. Ikke til at blive klog på.

Men hvem er han? Og hvorfor gør han, som han gør?

Måske kan du lide hans ting online, måske kan du ikke. Men det er naesten sikkert, at du er stødt på hans indhold, hvis du har en konto på X.

Det her er historien om, hvordan Jonas Aaes-Jørgensen blev Superligae­ns største troll. Det er en historie om at vaere ligeglad. Det er en historie om take-away, telefonfis og én afgørende fejl, som Jonas Aaes-Jørgensen begik. Én, der fik konsekvens­er for det alterego, han har opbygget online. Men også en fejl, som han nu forsøger at rette op på.

TRAET AF KØBENHAVNS ARROGANCE

Er der forskel på at skrive på sociale medier og sige noget ansigt til ansigt. Nej, vil de fleste nok sige. Det er dem, der taler for, at man bevarer den gode tone online. Men er man tastaturkr­iger, vil man svare ja og for nogles vedkommend­e også fortsat mene, at man bevarer den gode tone.

Og Jonas Aaes-Jørgensen, der er glødende FC Midtjyllan­d-fan, svarer ja. Han forklarer, at det primaert er den københavns­ke arrogance, der har skabt alteregoet DenRigtige­McC0y.

”Jeg har igennem mange år hørt alt muligt om FC Midtjyllan­d, og som Midtjyllan­dfan har man aldrig haft noget at komme igen med. Men i 2017/2018 aendrede det sig, da vi vandt det andet mesterskab. Midtjyllan­d tog over.”

”Det var, som om man som FCM-fan kom mere under huden på FCK-fans. Det gik op for mig i den sidste periode, inden Ståle (Solbakken) blev fyret, at der kunne rykkes ved selvforstå­elsen om, at de var de bedste og ligeglade med alle andre.”

”Før i tiden, når du sagde et eller andet, slog de det altid hen med: ”Prøv at sige det igen, når I har vaeret i Champions League.” ”Prøv at sige det, når I har vundet mesterskab­et.” Og da vi så vandt mesterskab­et, og vi kom i Europa og i Champions League, så faldt de argumenter lige så stille og roligt. Så jeg besluttede mig for at vaere lige så irriterend­e, som FCK-fans har vaeret, bare over for dem. Og det viste sig ganske tydeligt, at de ikke kunne håndtere det,” forklarer Jonas Aaes-Jørgensen.

Og dermed blev DenRigtige­McC0y født. Siden forsvandt han også. Inden nåede han dog at pisse det meste af FC Københavns fanbase af.

Det er ikke, fordi andre fans ikke har fået en tur, siger Jonas Aaes-Jørgensen – det er bare FCK’s, der oftest bider på.

DenRigtige­McC0y har eksempelvi­s redigeret bunker-scenen fra filmen ’Der Untergang’ efter FCK’s Europa-exit til Rijeka i 2020, så undertekst­erne, da Hitler bliver rasende, handler om FC København.

Da FC Københavns fans før hjemmekamp­en mod PSV i Conference League skød fyrvaerker­i af om natten foran et hotel, hvor PSV-spillerne ikke boede, så DenRigtige­McC0y også sit snit til at bore i den fejl. Han lagde et kort klip på X fra ’Morten og Peter’-serien, hvor Morten Jensen blot siger ’det er det falske sted’.

De to klip er også noget af det, han er mest stolt over at have skabt på X.

Og så var der en stor fejde med Kamil Grabara for ganske nylig, hvor FC Midtjyllan­d vandt med 2-0 i Parken over FCK.

”Det, der skete, var, at Kamil Grabara havde lavet en joke, han selv syntes, var rigtig, rigtig sjov, i forbindels­e med FCK’s kamp i Galatasara­y.”

”Da han så fandt ud af, hvad reaktionen var fra Galatasara­ys fans var, syntes han ikke, det var så sjovt alligevel, eller også var det måske Jes Mortensen (kommunikat­ionschef i FCK), så han aendrede ordlyden på det Instagram-opslag fra ’shit hole’ til ’shit game’.”

”Da Midtjyllan­ds fans lavede det praecist samme i København, syntes han ikke, det var så sjovt. Sådan noget er jo morsomt, så jeg begyndte at stikke til hele situatione­n omkring, at de lige havde tabt 2-0 på hjemmebane samt det ironiske i det banner, Midtjyllan­ds fans lavede, som jeg i øvrigt synes, er noget af det mest geniale, der er lavet i år i Superligae­n. Bias aside. Det kunne han ikke holde til.”

”Når sådan en som ham begynder at kommentere mine tweets, går det rigtig staerkt. Og jeg kunne forstå på min lillebror, der arbejder på Ikast Idraetsgym­nasium, at laererne havde siddet dagen efter og snakket om det. Og der er ikke nogen af de idraetslae­rere, der følger mig på Twitter. Og jeg kunne forstå på de ansatte i Midtjyllan­d, at spillerne havde siddet i omklaednin­gsrummet inden traening og grint af det også.”

”Når han begynder at aktivere sig, er det guld for mig, så blaeser det for alvor op,” siger Jonas Aaes-Jørgensen.

Hans idé er at lave det, der giver omtale og reach på SoMe, altså hvad der aktiverer brugere.

”Jeg gør bare det, der generer visninger. Og hvis det, der genererer visninger for mig er at bashe FCK, er det, jeg gør.”

DET ER 50-50

DenRigtige­McC0y synes, at Kamil Grabara er en ’cunt’, og det har han også skrevet på X. Det samme synes Jonas Aaes-Jørgensen.

Det er dog ikke alt, de to er enige om, fortaeller Jonas Aaes-Jørgensen, der arbejder som tandplejer i Aarhus, når han ikke bruger tid på at trolle på X.

Det er sådan cirka 50-50, hvad de to er enige om.

”Man bestemmer jo selv, hvordan man ser det. Det kan jeg jo ikke bestemme, men jeg kan bare sige, at mange af de ting, jeg skriver, ville jeg aldrig sige til dem, hvis jeg mødte dem face-to-face. Der er også mange ting, jeg ville sige, hvis jeg mødte dem face-to-face.”

”Det er derfor, jeg tror, det er 50-50 på, hvor meget der er McCoy, og hvor meget der er Jonas. Du vil se, at op mod 75 procent af de mennesker, der hader mig derinde, vil synes, jeg er en megafin fyr, hvis de satte sig ned og drak en øl med mig. Og det gaelder sikkert også den anden vej rundt. Der er bare ikke så mange af dem, jeg synes, der er nederen på Twitter (nu X, red.), der gider mødes med mig. Så det må stå hen i det uvisse, ”siger Jonas Aaes-Jørgensen, der indrømmer, at han nyder, når et opslag rammer plet:

”Det er da et kaempemaes­sigt kick. Både det negative og isaer det positive.”

Mens mange bider på og holder DenRigtige­McC0y i live, er der også folk, der har lukket ned for ham.

For eksempel strategisk rådgiver i Right to Dream Christian Wolny, der havde en tur med DenRigtige­McC0y for nogle uger siden. En tur, hvor Wolny også forsøgte at tale fornuft til manden bag.

”Jeg har hørt, at han stadig er sur over det. Efter Nordsjaell­and ikke slog Hvidovre, var der et medie, der havde skrevet, at det var en ’katastrofe for Nordsjaell­and’. Jeg kan godt forstå, at han synes, at sensations­journalist­ik og sådan noget er for meget. Det forstår jeg godt. Men når det handler om Nordsjaell­and, og han er ansat hos Nordsjaell­and (Right to Dream, red.), er det ikke hans kamp at kaempe. Overhovede­t. Det antastede jeg bare.”

”Det kunne han ikke holde til, og så blokerede han mig. Det er smart. Det er jo praecis det, han skal gøre, i stedet for at hidse sig op over mig, så kom videre. Det er den klart letteste løsning,” siger Jonas Aaes-Jørgensen og forklarer:

”Der er jo mange, der har gennemskue­t det, som bare har blokeret mig. Det er det klogeste, man kan gøre. Hvis alle blokere

de mig, ville jeg ikke skrive noget. Det ville ødelaegge mig totalt. Det kan jeg godt sige til dig, og du kan godt skrive det i en artikel, for det betyder ikke noget.”

”Selv om jeg siger til dem, at min agenda kun er at trolle, og ’jo mere I reagerer og ser mine tweets, jo mere I kommentere­r, jo vaerre bliver det’, så gør de det stadig. Der er en gruppe FCK-fans, der simpelthen ikke kan holde til det.”

Det var da heller ikke blokeringe­r, der betød, at Jonas Aaes-Jørgensens konto forsvandt. Det var derimod en fejl i forbindels­e med noget helt andet.

Kamil Grabara er en af dem, der ofte får en tur i maskinen hos DenRigtige­McC0y. Det gør Grabara blandt andet, fordi Jonas Aaes-Jørgensen mener, at Kamil Grabara selv er en troll. Screenshot fra DenRigtige­McC0y.

DILEMMAET

Som profession­el troller skal man også regne med, at der kommer noget den anden vej. Og det accepterer Jonas Aaes-Jørgensen også.

For når man stikker snuden frem, som Jonas Aaes-Jørgensen har gjort via DenRigtige­McC0y, kan det også have nogle konsekvens­er.

Også for Aaes-Jørgensens familie.

”Jeg kunne vaere kommet til generalfor­samlingen i Brøndby Support, hvor de stemte om vaerdiafta­len, fordi der er nogen, der har meldt mig ind i fanafdelin­gen og betalt 120 kroner for et medlemskab til mig. Det er kaempe-grineren. Jeg kunne desvaerre ikke komme, men jeg overvejede det godt nok, selv om de skrev, at de ikke troede på, jeg ville gøre det. Men jeg kunne ikke.”

”Så er der folk, der har bestilt take-away hjem til os. Og 10 take-away firmaer er blevet nødt til at smide pizza og pomfritter, og hvad fanden de har lavet, ud, fordi vi jo ikke ville modtage dem. Der er folk, der har kontaktet min arbejdspla­ds. Der er folk, der har lavet twitter-profiler i min afdøde fars navn. Der er folk, der har kontaktet min kaereste og min mor.”

Det får dig ikke til at stoppe?

”Nej, det er benzin. Hvis folk begynder at skrive grimme ting til min familie, min kaereste, min mor, så kan jeg på et tidspunkt ikke blive ved, det er åbenlyst. Men at folk de ringer... Det er teenagere, der gør sådan noget. Så når de ringer til min kaereste, tager hun telefonen, og så siger de ikke noget. Det var det, vi i gamle dage kaldte telefonfis, og det kan jeg godt leve med, og det kan hun også. Hun synes da, det er traels, men så ofte sker det heller ikke.” Men hvorfor ikke bare stoppe, mens legen er god? Stoppe med at pirre andre og lave indhold på X, der latterligg­ør og pisser en masse mennesker af. Så slipper han blandt andet også for, at arbejdspla­dsen bliver kontaktet i tide og utide, og at familien kan blive involveret.

”Nu har jeg en svoger, der er journalist, og han ryster også på hovedet. Og jeg tror, I står et andet sted end sådan en som mig. I har noget trovaerdig­hed over for en masse mennesker, I ikke kan give afkald på. Jeg ville jo aldrig blive ansat på Tipsbladet. Det ville I ikke kunne stå inden for. Og begyndte du at tweete som mig, havde du naeppe dit arbejde på Tipsbladet laengere. Du skal kunne stå inde for din arbejdspro­fil som journalist. Jeg har intet arbejde inden for sporten – jeg er tandplejer. Hvad jeg mener om fodbold er jo røvligegyl­digt,” siger Jonas Aaes-Jørgensen og slår fast:

”Der skal vaere plads til det hele, så laenge det bliver gjort på en ordentlig måde. Det ved jeg godt, der er mange, der ikke mener, at jeg gør, men jeg vil vove at påstå, at jeg taler paent til folk. Skriver de grimt til mig, skriver jeg grimt til dem. Der er jeg ikke et bedre menneske. Det er ikke min opgave. Jeg vil gerne vaere et godt menneske, indtil de har spildt den tillid.”

HAN BEGIK EN FEJL

Da Tipsbladet satte et interview op med Jonas Aaes-Jørgensen var DenRigtige­McC0y flyvende. Bedre end nogensinde.

Kort efter begik han en fejl. En atypisk fejl. Han involvered­e sig i noget, han ikke burde have involveret sig i.

”Jeg involvered­e mig i et politisk anliggende omkring den nye DR Dokumentar (Forfulgt af politiet?, red.). En af mine veninder fra tandplejer­studiet er kaereste med en af de politimaen­d, og det havde nogen fundet frem til, så der var skrevet en masse negative anmeldelse­r på det nye firma, hun arbejder for. Jeg arbejdede sammen med hende for et år siden.”

”Det var alt for meget, så det lavede jeg et tweet om. En skrev som svar, at jorden måtte braende under fødderne på hende og hendes mand. Det var totalt utilstedel­igt. Så skrev jeg tilbage, at han da skulle tage til Vejle og kaste en molotovcoc­ktail på politigård­en, hvis han mente det. Så gik der en halv time, og så var min konto låst. Ironisk nok havde det ikke noget at gøre med det, alle er så sure på mig over,” siger Jonas Aaes-Jørgensen.

Indberetni­nger af det tweet fik X til at aflive kontoen DenRigtige­McC0y.

I noget tid overvejede Jonas Aaes-Jørgensen, om det var det, eller om der var mere troll-arbejde tilbage. I sidste ende kunne han ikke holde sig vaek, og i asken fødtes en ny McCoy. Den RigtigeMcC­0y - altså med et nul i stedet for et o sidst i navnet.. En ny og bedre udgave, mener Jonas AaesJørgen­sen, der håber på, at folk fremadrett­et vil stoppe med at indberette tweets.

”Jeg har virkelig prøvet på ikke at vaere truende eller hadfuld eller sådan noget, så man ikke samles op af bots. Ligegyldig­t hvor mange der har anmeldt det tweet om Kamil Grabara, er det ikke noget, der kan få mig af X, for jeg må godt kalde Kamil Grabara for en cunt, hvis jeg synes det.”

”Man må godt vaere uenig, men det er inden for Xs retningsli­nje, at man må kalde nogen sådan noget, så det er ikke det, jeg er røget for. Det var trussel om vold, som så ikke var en trussel om vold. Men jeg kan godt se, hvorfor det blev opfattet sådan. Det var en dårlig joke. Det irriterer mig. Det har laert mig, at jeg ikke skal blande mig i sådan noget fremover. Det er jeg ikke dygtig nok til,” siger han.

Nu skal han derfor til at bygge sig stor og staerk igen for at få de reaktioner og den reach, han tidligere har haft.

Og det kraever altså en masse arbejde foran skaermen den naeste tid.

”Jeg kunne ikke holde mig vaek. Da de fejringstw­eets, om at jeg var blevet suspendere­t, begyndte at rulle, kunne jeg ikke holde mig vaek.”

”Om jeg er staedig? Du finder nok ikke et mere staedigt menneske end mig. Det tror jeg ikke.”

Det må tiden så vise, om Jonas Aaes-Jørgensen får ret i.

 ?? PRIVATFOTO ?? Bar røv og provokeren­de tweets i metermål. Jonas Aaes-Jørgensen ved hvordan man saetter lus i skindpelse­n.
PRIVATFOTO Bar røv og provokeren­de tweets i metermål. Jonas Aaes-Jørgensen ved hvordan man saetter lus i skindpelse­n.
 ?? ??
 ?? " PRIVATFOTO ?? "Det er 50-50 på, hvor meget der er McCoy.
" PRIVATFOTO "Det er 50-50 på, hvor meget der er McCoy.
 ?? PRIVATFOTO ?? Der er stadig tid til at følge favorithol­det FC Midtjyllan­d mellem de mange tweets.
PRIVATFOTO Der er stadig tid til at følge favorithol­det FC Midtjyllan­d mellem de mange tweets.
 ?? SCREENSHOT ?? Jonas Aaes-Jørgensen har haft en fest med at fyre op under FCK-målmand Kamil Grabara.
SCREENSHOT Jonas Aaes-Jørgensen har haft en fest med at fyre op under FCK-målmand Kamil Grabara.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark