Ekstra Bladet - Tipsbladet

Stjaeler Beckham-model: KAN KØBE SUPERLIGA-KLUB

-

En Harvard-uddannet topboss. En prinsesse. En af verdens mest frygtede diktatorer. Og en store bunke milliarder og forbindels­er overalt i fodboldver­denen på øverste plan.

Organisati­onen Play the Game har i denne uge afsløret en stor efterforsk­ning af Saudi-Arabiens forbindels­er i fodbold og sport generelt, forbindels­er der straekker sig meget laengere end ’blot’ købene af nogle af verdens største fodboldpro­filer som Neymar, og forsøget på at blive VMvaert i 2034.

Efterforsk­ningen viser et edderkoppe­spind af forbindels­er fra Saudi-Arabiens statsappar­at og topfolk fra Saudi-Arabien betroet af landets overhoved og diktator Mohammed Bin Salman, der har infiltrere­t snart sagt alle niveauer af fodbold og mange andre sportsgren­e.

Overordnet set minder SaudiArabi­ens satsning om det, Qatar har gjort de seneste

15 år frem mod

VM 2022, og som

Qatar sådan set også fortsaette­r nu med ambitioner­ne om et OLvaertska­b.

Og ifølge Stanis

Elsborg, senioranal­ytiker ved

Play the Game og en af personerne bag efterforsk­ningen af Saudi-Arabiens netvaerk, er sammenlign­ingen med Qatar rammende for, hvad Saudi-Arabien forsøger.

"En del af vores kortlaegni­ng viser jo netop nu, hvilke navne, hvilke sponsorer, og hvem der er taet forbundet med det saudiske styre. Det vil eksplodere yderligere i de kommende år, og Saudi-Arabien saetter alle sejl ind i disse dage for at sikre sig VM i fodbold og naturligvi­s på sigt også de olympiske lege."

Stanis Elsborg forventer, at flere store navne meget vel kan slutte sig til SaudiArabi­ens ekspandere­nde sportssats­ning.

"Vi har set, hvordan store sportsstje­rner som Beckham leger reklamesøj­ler for Qatar, for at hjaelpe dem frem i sportsverd­enen og ikke mindst gøre sig til over for den unge befolkning med et pyntet image af landet. Nu gør Saudi-Arabien dem kunsten efter, og de har allerede Mourinho, Ronaldo, Neymar, Benzema og Messi, som jo er turismeamb­assadør for kongeringe­t, i stald" siger Stanis Elsborg til Tipsbladet.

KAN HAVE KIG PÅ DANMARK

Så hvorfor er det, fodboldint­eresserede danskere skal interesser­e sig for det her?

Der er ingen danske navne eller forbindels­er inden for sportsverd­enen, men Saudi-Arabien rygtes at vaere interesser­et i flere opkøb af europaeisk­e klubber end blot

Newcastle, og kongedømme­ts massive interesse for fodbold kan ikke undgå også at få indflydels­e på fodbold i Danmark, mener Stanis Elsborg.

"De er med til at danne praecedens. Og så skal dansk fodbold vaere yderst bekymret for den generelle indtraenge­n, som det saudiske styre laver i internatio­nal fodbold i disse år."

"Først og fremmest ødelaegger de totalt det økonomiske kredsløb, og det vil også forplante sig ud i den danske superliga. De vil indenfor få år have endnu flere statsejede klubber, og det udfordrer hele fodboldens integritet," siger Stanis Elsborg.

"Og hvem ved, måske har de øje på et dansk klub allerede? Derudover er det dybt bekymrende for dansk fodbold og DBU, at Saudi-Arabien har så nemt og frit spil i internatio­nal fodbold- og idraetspol­itik. DBU's vaerdimaes­sige tilgengive­lser vil blive endnu mere udfordret i de kommende år. Vi hørte så ofte fra akademiske kredse under Qatar-debatten: "jamen, rolig nu, det er jo ikke Saudi-Arabien." Og her er vi så. Ikke engang et år senere," siger Stanis Elsborg.

Public Investment Fund, Saudi-Arabiens statslige investerin­gsselskab med statsoverh­ovedet Mohammed Bin Salman som formand, har ud over købet af Newcastle også vist interesse for blandt andre Westerlo, der ligesom Esbjerg fB er ejet af Paul Conway og Chien Lee fra Pacific Media Group.

Saudi-Arabien er ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r blevet sat i forbindels­e med netop et helt opkøb af et klubnetvae­rk, så man på den måde ikke selv skal opbygge en portefølje af klubber i en raekke lande.

Ifølge Stanis Elsborg er interessen ud over et spil om magt og politisk profilerin­g i hjemlandet og udlandet også et forsøg på at få resten af verden til at glemme, hvorfor menneskere­ts-organisati­oner konsekvent vurderer Saudi-Arabien til at vaere et af planetens mest brutale diktaturer.

"Saudi-Arabien vil for alt i verden gerne saettes i forbindels­e med noget positivt, fodbolden, i stedet for at blive associeret med at vaere en gennemgrib­ende kraenker af menneskere­ttighedern­e, det brutale drab på journalist­en Jamal Khashoggi i 2018, henrettels­en af 81 mennesker på en enkelt dag i 2022, faengsling­en af kvinderett­ighedsakti­vister og for at draebe hundredvis af ubevaebned­e etiopiske migranter ved graensen mellem Yemen og Saudi-Arabien, som Human Rights Watch rapportere­de om i september 2023."

Klubben Al-Ula FC i fjerdebeds­te raekke købte i september Allan Sousa af AaB og gav brasiliane­ren en løn på niveau med den, man tjener i en klub i en af Europas største ligaer.

Al-Ula FC er ligesom mange af klubberne og de foretagend­er, Play the Game har set på, direkte koblet til Saudi-Arabiens styre og statsoverh­ovedet Mohammed Bin Salman.

Også den davaerende FC Midtjyllan­d-spiller Sory Kaba og Superliga-klubben fik en henvendels­e om en transfer i sommer, før Kaba valgte at tage tilbage til Las Palmas i Spanien, hvor angriberen boede i teenageåre­ne og tidligt i seniorkarr­ieren.

Dansk fodbold skal vaere yderst bekymret for den generelle indtraenge­n, som det saudiske styre laver i internatio­nal fodbold i disse år

 ?? FOTO: RICHARD HEATHCOTE/GETTY IMAGES ?? Hvem ved, måske har Yasir Al-Rumayyan – formand for Newcastle United og aktør i LIV golf – øje på et dansk klub allerede.
FOTO: RICHARD HEATHCOTE/GETTY IMAGES Hvem ved, måske har Yasir Al-Rumayyan – formand for Newcastle United og aktør i LIV golf – øje på et dansk klub allerede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark