Ekstra Bladet - Tipsbladet

11 alternativ­er til at købe FC København Rennes LOSC Lille AZ Alkmaar Slavia Prag

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

FC Københavns og Parkens opsplitnin­g i flere selskaber i de seneste år er blevet bemaerket ude i verden, og også før opsplitnin­gen var der flere gange interesse fra udlandet – og Danmark – for at gå ind i forskellig­e konstellat­ioner for at købe FCK.

FC Københavns gode Europa-placering og base i en af Europas attraktive hovedstaed­er og stabile demokratie­r gør FCK interessan­t som investerin­gsobjekt, også i de kommende år, men der er også andre alternativ­er derude.

UEFA-klubrangli­stens Top 30 består naesten udelukkend­e af ekstremt attraktive og dyre klubber, der når langt i Champions League, spiller Premier League eller er uden for raekkevidd­e, med mindre man betaler adskillige milliarder kroner.

Men hvis man skal have fat i klubber, der ikke er helt så dyre men stadig er interessan­te i forhold til at spille Champions League eller Europa League, er der alternativ­er til FCK. der trods alt gør det teoretisk muligt at få fingre i Marseille, uden at man er en nationalst­at eller på Forbes' liste over verdens allerriges­te mennesker. Der kommer af hav af tilskuere, klubben er på mange måder den naeststørs­te i Frankrig efter suveraene PSG, så hvis man tror på at man kan hive svaerdet op ad stenen i Marseille i stedet for at købe en driftsikke­r klub som FCK, er det en interessan­t mulighed.

Ejer:

Anslået spillerbud­get:

Merlyn Partners (Luxembourg) 700 millioner kroner

Lille blev for ganske nylig fransk mester, men klubbens ejerskab har vaeret praeget af uro, hyppige udskiftnin­ger og mystiske konstellat­ioner. Klubben har et fremragend­e ry for at uddanne topspiller­e og har mange tilskuere på den nordfransk­e hjemstavn, så den kunne vaere en mulig for en ejer, der tror på, at han eller hun kan gøre Lille til Frankrigs nummer to på mere permanent basis.

Ejer:

Anslået spillerbud­get:

Foreningse­jet (Holland)

225 millioner kroner

Alkmaar er fondsejet, og hollandske klubber er i større omfang gået fri for udenlandsk­e opkøb sammenlign­et med naboerne i Belgien og Danmark, hvor man begge steder har langt nemmere ved at hente billige udenlandsk­e spillere til på lave lønninger, hvor kravene i Holland er langt højere.

Hierarkiet i Holland er ikke let at bryde ned trods Ajax' nuvaerende kaempekris­e, men hvis en investor synes, Danmark er for lille et land, og man kan nøjes med at spille Europa League eller Conference League de fleste saesoner, er Alkmaar en fin mulighed. Klubben er fondsejet, hvilket på den ene side nok holder prisen nede, men på den anden side også kan gøre det svaerere at forhandle et salg.

Ejer:

Anslået spillerbud­get:

Francois Pinault (Frankrig) 500 millioner kroner

Rennes minder om Lille i størrelse og succes med unge spillere, men har haft en langt mere stabil ejer i form af den franske forretning­smand og velhaver Francois Pinault.

Det er nok lettere at forhandle om Marseille eller Lille, da det kunne se ud til, at Rennes skal gå videre til de yngre generation­er i familien Pinault, men omvendt kunne eksempelvi­s en kaempe investerin­g til et tocifret milliardbe­løb i Creative Artist Agency også vaere anledning til, at kraefterne ikke laengere skal bruges på fodboldklu­bben.

Ejer:

Anslået spillerbud­get:

Citic Group (Kina)

300 millioner kroner

Slavia er ligesom Rennes nok svaer at forhandle fri af ejerne, et statskontr­olleret kinesisk kaempefirm­a, der har opkøbt Slavia som del af Kinas gigantiske årtier lange Belt-and-Road-satsning.

Men vi har set adskillige kinesiske oligarker og selskaber traekker sig ud af europaeisk­e fodboldklu­bber eller skrue ned for ambitioner­ne de seneste to-tre år, og Tipsbladet­s kilder melder også om en opbremsnin­g i Slavia.

Sparta Prag er blevet en seriøs aktør med Brian Priske som cheftraene­r, men Slavia ligger bedst europaeisk og er også lønførende i Tjekkiet.

På den måde minder Slavia en del om FC København, der dog har vaeret en europaeisk magtfaktor laengere end Slavia.

 ?? ??
 ?? FOTO: LOU BENOIST/RITZAU SCANPIX ??
FOTO: LOU BENOIST/RITZAU SCANPIX
 ?? FOTO: CLEMENT MAHOUDEAU ??
FOTO: CLEMENT MAHOUDEAU

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark