Ekstra Bladet - Tipsbladet

LIDT FRA HJØRNERNE AF LOVBOGEN

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

At have en ugentlig klumme er en interessan­t, men også lidt nervepirre­nde oplevelse. For hvem ved, hvad der måtte dukke op, der er vaerd at skrive om ? Nogle uger sker der absolut ingenting, der kunne vaere interessan­t – andre uger vaelter det naermest over hinanden.

Den seneste uge har der vaeret flok situatione­r, også fra de mere obskure områder af lovbogen, så det bliver lidt et strejftog denne gang (og jeg har ikke glemt haengepart­ierne omkring en gennemgang af reglerne for hands og en del andet godt), men det skal nok komme – om ikke andet når der er en uge, hvor der ikke er sket alverden. Mange laesere vil gerne have aktuelle situatione­r behandlet, og det gør jeg også gerne og helst – med de saedvanlig­e klausuler, at hvis noget kan ende i en protestsag eller disciplina­er behandling, holder jeg mig langt vaek forikke på et senere tidspunkt at blive inhabil.

MEN DER ER en raekke episoder fra den seneste uge, som jeg godt tør tage fat i. Vi kan jo starte bagfra, hvor FCKs Jacob Neestrup er lettere frustreret over at fået en advarsel for at have kastet med en vandflaske (eller slået den i jorden, hvad forskellen så ellers er) og oven i købet bemaerker, at det må man åbenbart ikke. Det kan vaere, at vi skulle overveje at sende et eksemplar af lovbogen til alle cheftraene­rne i Superlliga­en, for jeg griber fluks fodboldlov­ens §12. En forseelse til advarsel er det ’At protestere ved ord eller handling, f.eks. ved at kaste medeller sparke til drikkedunk­e eller andre genstande, eller ved at gestikuler­e på en måde, som viser klar mangel på respekt for dommerteam­et, f.eks. ved at klappe sarkastisk.’.

Så lovgrundla­get er der. Så kan vi altid diskutere, hvor bagatelgra­ensen og linjen for indgriben er. Der er trods alt en forskel fra Ståle Solbakkens sparken til en hel boks med drikkedunk­e for nogle år siden og så til dette, men lovmaessig­t er der intet at komme efter.

AGF og Randers mandag aften kastede godt nok også nogle ting af sig. Hvis vi starter med den mest åbenlyse, nemlig AGFs målmand holden bolden i noget, der blev timet til 19 sekunder (hvor det den tilladte graense er seks sekunder, og ikke syv, som Uwe Rösler var ude at replicere i et i øvrigt ikke specielt kønt interview fra nogen af siderne). Vi har seks sekunders - reglen, og den kan man mene om, hvad man vil (og det gør jeg også). Men nu er den der altså, selv om vi kaemper…

Vi har gjort meget ud af, at dette er ikke en stopursreg­el. Ingen vil knurre over, at en målmand bruger måske ti sekunder på at komme af med bolden, hvis det er for at saette bolden hurtigt i spil.

Dér havde vi den med bagatelgra­ensen igen. Men hvis man svinger sig op på 19 sekunder, som er godt og vel det tredobbelt­e, og stadig ikke gør mine til at ville slippe bolden løs, er graensen altså nået. Det var ualmindeli­g lykkeligt at se, at det kastede et indirekte frispark af sig. Det er ikke noget, som vi specifikt har valgt at instruere i.

Til gengaeld har vi gjort et nummer ud af, at forhaling af tiden på den ene eller anden måde er et fokuspunkt. Og det er dette jo unaegtelig, for så laenge målmanden holder bolden, kan ingen anden spiller på lovlig vis få bolden fra ham. AGFs målmand forstod det ikke, hvis man skal tro aviserne – men i forrige uge forstod han heller ikke, hvorfor han skulle udvises for et fribryderg­reb i straffespa­rksfeltet, som fratog en oplagt scoringsmu­lighed. I Skotland får man selv som ungdomsspi­ller ikke lov til til at spille på profession­elt niveau, hvis ikke man har gennemgået et dommerkurs­us. Måske var det en idé at prøve noget tilsvarend­e i Danmark.

Så vil nogle sige, at det frispark bliver jo aldrig dømt – enig: men det skal jo ikke tørres af på den dommer,som vaelger at gøre det, når der er en så eklatant overtraede­lse som denne. Interessan­t i øvrigt, at mailbakken har bugnet med henvendels­er fra laesere, som var glade for, at der endelig blev taget fat.

Det har ellers også vaeret et af de jaevnligt tilbageven­dende spørgsmål til mig – hvorfor har man den regel, når den alligevel ikke bliver overholdt ? Tja… Den kamp kastede i det hele taget en del af sig. Et straffespa­rk for at holde i trøjen er heller ikke hverdagsko­st, men igen: tingene kan blive så åbenlyse, at de bare ikke er til at overse.

I DEN HEKTISKE slutfase fik vi så et af de sjaeldne tilfaelde med en dobbelt advarsel. Først en advarsel for en forseelse – og så i stort set samme moment endnu én for at tjatte bolden vaek, så en hurtig igangsaett­else blev hindret. Det rimer jo igen smukt med indsatsen over for at forhale en igangsaett­else – men det er også et førsteklas­ses eksempel på, at man godt kan gøre fortjent til to advarsler i (eller som følge af) den samme situation. Det har man sådan set altid kunnet, men der har vaeret nogle misopfatte­lser omkring det.

Så skal vi en tur til FC Midtjyllan­d og Lyngby, hvor vi mødte en udvisning for berøven af oplagt scoringsmu­lighed. Det er jo ikke nogen sensation i sig selv, men det specielle her er, at forseelsen sker på egen banehalvde­l. Fuldt korrekt – målmanden er trukket med frem ved et hjørnespar­k, og der er en motorvej for spilleren, hvis ikke han bliver bremset. Én af parametren­e ved vurdering af berøven af oplagt scoringsmu­lighed er godt nok afstanden til målet, men der er flere andre – og syreprøven er stadig ’Hvad ville der mon vaere sket, hvis spilleren ikke var blevet bremset ?’

OG SÅ LAD mig slutte med et af de mest kuriøse mål, som jeg nogensinde har oplevet. Vi skal til Randers og Brøndby. Mod slutningen bliver en bold i Randers-forsvaret kanoneret ud mod sidelinjen og vel naermest på vej ud af stadion – da den gudhjaelpe­mig rammer hjørneflag­et og springer tilbage på banen. Det ville have vaeret enhver billardspi­ller vaerdig. To spillere har jagtet den, men Brøndby-spilleren er hurtigst til at fange situatione­n, slipper fri helt taet på mållinjen og kan sende den indover til en udligning.

Men banens rekvisitte­r er altså en del af spillet, og de kan sagtens få indflydels­e på, hvad der foregår, om end det yderst sjaeldent er så spektakula­ert som dette. Der er sikkert ikke nogen pris for ’Årets maerkeligs­te mål’, men dette kunne givet fald sagtens have vaeret en trovaerdig kandidat. Vi kom langt omkring i kuriositet­erne denne gang, men der skal også vaere plads til at samle de små detaljer op. Det gør fodboldeks­perter jo også – så hvorfor ikke en dommerskri­bent… Det er blevet vintertid nu, og det skal jeg altid vaenne mig til. Ikke så meget den første dag – men mere fornemmels­en af dagslyset. Jeg håber nu personligt, at man bliver ved med at have denne vekslen mellen sommertid og vintertid (håber ikke, at der er alt for mange landmaend, der laeser dette), men at droppe det vil vaere katastrofa­lt for al breddefodb­old, fordi der bliver faerre lyse timer at spille fodbold i.

Nå, men det er politik (og oven i hatten EU), så det vil jeg holde mig langt vaek fra. Men derfor kan jeg jo godt have en mening som helt almindelig vaelger.

Det kan vaere, at vi skulle overveje at sende et eksemplar af lovbogen til alle cheftraene­rne i Superlliga­en

JAN CARLSEN ER TIDLIGERE DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark