Ekstra Bladet - Tipsbladet

Mor og far skal vaere foraeldre, ikke agenter

-

Det er snart sagt alle, der gør det. Kylian Mbappés mor og Erling Haalands far spiller hovedrolle­r i sønner enestående karrierer, Jorge Messi har vaeret altafgøren­de lige siden valget af og flytningen til Barcelona, og selv ordentlige Harry Kane brugte undervejs sin bror som agent i spillet med Tottenham.

Vi behøver ikke se laengere end til det danske landshold, Superligae­n eller den lokale og regionale elite-ungdomsklu­b for at finde tilfaelde, hvor foraeldren­e er i førersaede­t eller i hvert fald har en vigtig (og ofte høj) stemme i deres barns karriere.

Jeg går naturligvi­s ind for, at foraeldre engagerer sig i deres børns liv, spørger ind, støtter, hjaelper og sig til og fra.

Men jeg får ondt i maven, når jeg ser foraeldre som agenter, og når reglerne for mig og mange eksperter at se også ligefrem opmuntrer til, at foraeldre bliver mellemmaen­d for deres børn med alt, det indebaerer.

Som vi beskrev i sidste uge på Tipsbladet.dk, er en af måderne, foraeldre bliver bragt spil, til at få betaling i forbindels­e med transfers.

Chelsea har for nylig indberette­t påfaldende betalinger under Roman Abramovitj’ 19 år som ejer, og en at de sager, Premier League ifølge The Times har fået kig på, er ansaettels­en af Andreas Christense­ns far som scout i klubben i forbindels­e med sønnens skifte til Chelsea i 2012.

Der er ikke faldet sanktioner eller nogen dom i den sag, der første gang dukkede op i 2018 i Politiken ud fra laekkede dokumenter i Football Leaks.

MEN DET ER påfaldende ofte, teenageres foraeldre også bliver hyret eller på anden vis tjener penge på transfers og kontrakter.

Det er ikke for alvor foraeldren­e og da slet ikke klubberne, jeg her har ondt af. Klubberne spiller et spil for at få fingre i de bedste unge, mens for mange foraeldre går op i at skabe en indtaegt til og ud fra deres barns karriere.

Nej, det er børnene, og da isaer dem, der ikke er blevet 18 år endnu, der risikerer at blive fanget her.

Foraeldre, familie og venner skal vaere der for spilleren. 100 procent.

Det er så vigtigt, at man har sikre støtter, nogen at tale og rase ud til, og dele glaederne med, som ikke er en traener, direktør eller agent.

At have penge mellem sig styrker sjaeldent den relation, og da slet ikke, hvis en far eller mor begynder at få økonomiske interesser­er i, hvordan man praesterer, en kontraktfo­rlaengelse eller en transfer. Jeg har daekket Superliga-fodbold siden 2005, og selv i vores lille liga har jeg hørt og hører mange tilfaelde, hvor en foraelders rolle og økonomiske interesser­er har en negativ indflydels­e på juniors karriere.

Nu kommer der så nye regler, der begraenser den procentdel, agenter kan få fra repraesent­ationsopga­ver og transfers.

Det er jo svaert at uenig i, at der skal saettes graenser, når der ryger flere hundrede millioner kroner afsted i ét hug til agenter - og foraeldre - på et enkelt klubskifte for de største stjerner.

Men hvad de mellemstor­e og mindre aftaler? Aftaler til under et par millioner kroner er i nogen grad undtaget fra beløbsgrae­nserne. Men hvad med alle de aftaler i det store hav mellem Erling Haaland og de danske divisioner?

DET KRAEVER IKKE et specielt konspirato­risk sind at se for sig, hvordan pengene flytter ud på siden af transferog fodboldmar­kedet i form af alle mulige former for konsulenta­ftaler og andre vaerktøjer, for eksempel pro formaansae­ttelser.

Det er da også den slags, snakken går på i det danske fodboldmil­jø, og hvordan det her skulle begraense frem for at opmuntre til endnu mere mor- og far-agentvirks­omhed, det har jeg svaert ved at se.

Det overvejend­e flertal af topspiller­es foraeldre gør en flot indsats for at hjaelpe deres børn. Men jeg mener, fodboldmyn­dighederne burde indføre bedre regulering af det her område, isaer for de helt unges skyld.

Det skal ikke vaere dem men i stedet branchen, der sørger for, at de unge ikke også skal sige nej til eller håndtere deres foraeldres økonomiske interesser oven i alt det andet, man skal tackle som ung fodboldspi­ller.

Klubberne spiller et spil for at få fingre i de bedste unge, mens for mange foraeldre går op i at skabe en indtaegt til og ud fra deres barns karriere

 ?? FOTO: GABRIEL BOUYS ?? Kylian Mbappé har sin mor som agent.
FOTO: GABRIEL BOUYS Kylian Mbappé har sin mor som agent.
 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark