Ekstra Bladet - Tipsbladet

Gulddrømme­n lever: ”VI SKAL SPILLE MED HELT I TOPPEN”

-

7 år er ingen alder i de fleste sammenhaen­ge i livet.

Mange studerer, er i et af deres første jobs eller tumler med, hvilken retning, de skal vaelge i livet, mens børn, karriere, boliglån, pension og alt det jazz stadig stadig er en fjern tanke for mange.

Men FC Nordsjaell­and er ikke en fodboldklu­b, som fodboldklu­bber er flest.

Marcus Ingvartsen­s angrebskol­leger på førstehold­et er alle mellem 18 og 22 år, og i hele truppen har angriberen kun en håndfuld kolleger, der er gamle nok til at have stemt ved et tidligere Folketings­valg end det for et år siden.

FCN har år efter år den laveste gennemsnit­salder i Superligae­n og en af de laveste i Europa med denne saeson som undtagelse, hvor man er usaedvanli­g højt oppe med et gennemsnit omkring 24 år, hvilket gør Viborg FF's startopsti­lling nogle måneder yngre.

Alle de unge holdkammer­ater er selvfølgel­ig noget, Marcus Ingvartsen var klar over, da han valgte at skifte til FC Nordsjaell­and på det, der ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r er en toårig kontrakt. Ja, det var faktisk en del af tilvalget for landsholds­kandidaten, der kunne vaere endt alle mulige andre steder men valgte returen til FCN, hvor han blev Superliga-topscorer i saesonen 2016/17 før sit skifte til Genk i Belgien.

”Niveauet i truppen er så sindssygt højt. Da jeg var her som ungdomsspi­ller og ung Superliga-spiller, var der måske en-to gode spillere per årgang. Nogle gange var det ét stort talent for hver to årgange. I dag er der så mange helt unge spillere, der er klar til at tage skridtet, og spillere fra U/19, der er med på traeningsl­ejren og gør det flot,” siger Marcus Ingvartsen.

Han er hentet tilbage til FCN for at vaere profil og for at laere fra sig.

I et interview med Tipsbladet i juni var Ingvartsen en af de spillere, FC Nordsjaell­ands sportsdire­ktør Jan Laursen naevnte som en drømmespil­ler at hente hjem på et tidspunkt, og det er ikke skaeldud og skideballe­r, der er de vigtige vaerktøjer for angriberen,

”Jeg føler mig godt tilpas i den rolle. Jeg ser mig selv som en leder, der leder gennem sit eksempel og den profession­alisme, jeg har uden for banen. De ting, jeg gør, kan jeg forhåbentl­ig give lidt videre af og hjaelpe andre,” siger Marcus Ingvartsen.

”På banen kommuniker­er jeg meget med spillerne omkring mig og støtter ledergrupp­en med Kian som anfører og Jeppe Tverskov, der også er kommet ind på holdet, som giver noget stabilitet på midtbanen, og som også en en god og staerk person og figur at have på holdet. Jeg synes, vi har en virkelig staerk gruppe, hvor vi har en god blanding af nogle lidt aeldre spillere som mig og så nogle vanvittigt store og dygtige talenter, som der er rigtig mange af her.”

EN VERDEN TIL FORSKEL FRA 2017

At Marcus Ingvartsen endte i FC Nordsjaell­and var en overraskel­se af de større.

Angriberen havde scoret rigeligt til, at han kunne have fortsat i en anden udenlandsk klub, og selvom Mainz er en af de mindste klubber i Bundesliga­en, skal man ikke undervurde­re en klub med flere tilskuere på hjemmebane end noget Superliga-hold og et budget, der i hvert fald er på samme størrelse som FC Københavns.

Som Tipsbladet før har beskrevet, ligger det i kortene, at moderorgan­isationen

Right To Dream og ejerne Mansour Group har praesenter­et en mulighed for Marcus Ingvartsen i form af et skifte til det nye MLS-hold San Diego FC i 2025, hvor organisati­onens nye klub debuterer i den bedste raekke i USA.

Men som en kilde beskriver det for Tipsbladet, er det jo ikke nødvendigv­is det, der sker, hvis Marcus Ingvartsen braender Superligae­n og FC Nordsjaell­and af og scorer et hav af mål (Ingvartsen har scoret 11 mål i 20 kampe før torsdag aftens kamp mod Spartak Trnava efter dette blads deadline).

Det ved Marcus Ingvartsen heller ikke, da han sidder med Tipsbladet en regntung efterårsda­g efter en afsluttend­e taktisk traening dagen før en kamp og et hurtigt besøg i styrketrae­ningscente­ret til de øvelser, han selv har tilrettela­gt.

Men han ved, at der er en verden til forskel på de muligheder og ressourcer, der var i FC Nordsjaell­and ved hans farvel i 2017, og det FCN, han vendte tilbage til i juli.

”Der sker meget, og det er også alt det, der sker rundt om i organisati­onen, der tiltaler mig,” siger Marcus Ingvartsen.

”Jeg søgte noget andet i sommer, og jeg havde heller ikke regnet med, at jeg skulle vende hjem mod Danmark. Men da Nordsjaell­and kom på banen og kom med et mere konkret forslag, kunne jeg maerke, at de havde nogle andre ambitioner, at jeg sidst var her. Man tør have højere mål og at tale offentligt om det. Det gaelder både her på Superliga-holdet og i forhold til akademiern­e ude i verden. Organisati­onen er vokset helt gigantisk, siden jeg sidst var her.”

”Facilitete­rne her er blevet rigtig gode, specielt nede under os her i vores styrketrae­ningscente­r, der er blevet overtaget 100 procent af klubben. Det er kommet virkelig mange folk til at tage sig af alle detaljer. Tingene er kommet op på et meget højt niveau, mindst lige så højt og i nogle tilfaelde højere, end hvad jeg har oplevet i udlandet,” siger Marcus Ingvartsen.

”Vi går så meget i detaljer her. Tag for eksempel kosten i den her periode, hvor vi har mange kampe. Der straekker klubben og folkene sig langt for, at det bliver så let som muligt for os at tage de gode beslutning­er om kosten. Det er både lige efter kampene og på dage som den her med traening. Vi kan få alle de statistikk­er og analyser, vi vil. Der er taenkt på det hele, og de her ting, der ser små ud, betyder faktisk vanvittigt meget,” siger Marcus Ingvartsen.

GYLDNE AMBITIONER

FC Nordsjaell­and var før saesonen og de første to måneder soleklar kandidat til at udfordre FC København om det danske mesterskab, som man også gjorde i foråret.

Det er stilnet lidt i takt med FC Midtjyllan­ds og Brøndbys gode resultater og FC Nordsjaell­ands problemer med at score og vinde nok i Superligae­n i september og oktober, paradoksal­t nok samtidig med, at man har scoret flittigt i Conference League og pokalturne­ringen.

Men FC Nordsjaell­and skal regnes til kandidater­ne til de absolutte topplaceri­nger, og da meget gerne en portion guld, mener Marcus Ingvartsen.

”Jeg skal helt klart ikke melde noget som helst ned. Jeg synes absolut, at vi skal have ambitioner om at ligge i helt i toppen og kaempe med FCK og hvem der ellers kommer til at ligge deroppe. Det har vi klart kvaliteter­ne til at tro på. Vi har mange kampe i et taet program mindst frem til jul, men jeg er sikker på, vi holder os til i toppen frem mod juleferien. Så får vi se til naeste år, hvor der også kommer mange indbyrdes kampe, der kan rykke billedet meget den ene eller anden vej,” siger Marcus Ingvartsen, der ikke synes, han er gået langt ned i niveau ved at tage tilbage til Superligae­n.

”Jeg synes, at flere hold isaer her i de seneste uger, har budt sig til i Superligae­n. Der var et par klubber som Brøndby og FC Midtjyllan­d, der måske havde nogle korte perioder med problemer i starten. De er kommet virkelig flot efter det. Vi fik en flot start, hvorefter vi har kaempet med at få point nok i efteråret. Det tegner til at blive en ekstremt spaendende top i ligaen.”

”I Bundesliga­en har de en masse topspiller­e men også en anden måde at spille. Det er meget frem og tilbage, mange omstilling­er på omstilling­er, og det er en anderledes type fodbold end her i Danmark, hvor spillet typisk er mere taktisk og bliver spillet ud fra en blok. Det gør Superligae­n jaevnbyrdi­g. Der er ikke bare et walkoverka­mpe, og det er spaendende at vaere del af. Det er et andet mindset her i FC Nordsjaell­and, hvor forventnin­gen er, at vi skal spille i toppen af Superligae­n. Det tiltalte mig, sammen med muligheden for at spille Conference League-gruppespil, som vi lykkedes med at komme i,” siger Marcus Ingvartsen.

FC København er klar mesterskab­sfavorit, også for Marcus Ingvartsen, selvom afstanden til forfølgern­e ikke er specielt stor. Men derfor skal FCN stadig tro på sig selv, mener angriberen.

”De har hele setuppet og de spillere, de har. De spiller Champions League og har bare noget mere bredde at skyde med end alle os andre. Men vi håber selvfølgel­ig, vi kan ligge deroppe med vores stil. Det er helt klart ambitionen,” siger Marcus Ingvartsen.

”Vi handlede rigtig godt ind til sidst i transfervi­nduet. Jeg synes virkelig vi har en spaendende trup, og der er virkelig meget kvalitet i truppen og da ikke mindst i Schjelderu­p og 'Chrille' [Christian Rasmussen], der kom til lige før deadline og har rigtig meget talent og kvalitet.”

SKAL HAVE GANG I SCORINGERN­E

Når det er sagt, skal FC Nordsjaell­and have målscoring­en i omdrejning­er igen.

Syv point i syv Superliga-kampe i september og oktober blev det til, og kun seks scoringer.

At det så er gået godt i Europa og pokalen, og at man vandt, med fodboldens smalleste sejr på 1-0, i sidste weekend mod Vejle, fortaeller for Marcus Ingvartsen, at der er håb forude.

”Jeg havde lidt problemer efter den ankelskade, jeg fik i Conference League. Det var i kampen ude mod Steaua Bukarest, hvor jeg rullede rundt på min højre ankel. Det tog noget arbejde at komme oven på igen. Jeg brugte tiden så fornuftigt som muligt i vores taette kampprogra­m, så jeg kunne spille kampene, selvom anklen ikke var 100 procent. Men her i de sidste uger, isaer efter landsholds­pausen, er jeg kommet oven på igen,” siger Ingvartsen, der fik scoret et par ligamål i slutningen af oktober efter en glohed start i juli og august.

”Jeg tror, at alle vi angribere gerne vil lave mange mål. Og når så braender nogle af de store chancer, som jeg har gjort, herunder på straffe, så bliver man sådan lidt...selvfølgel­ig irriterer det mig. Vi fortsaette­r med at arbejde på detaljerne, få traenet alt det, vi skal have traenet på den tid, vi har. Det synes jeg, vi er gode til at blive ved med.”

”I starten af saesonen gik naermest alt ind, der havde vi et virkelig godt flow. Nu kaemper vi lidt mere med tingene, men jeg synes, at vi er på rette vej. Og det er også staerkt, at vi har mange forskellig­e målscorere. Midtbanesp­illerne og forsvarssp­illerne byder sig også til og får scoret nogle mål, og det er stort plus, ligesom vi er blevet gode på de offensive dødbolde.”

”Vi har en helt klar stil og struktur i vores spil. Jeg synes specielt, det gaelder vores defensiv, fordi vi kontroller­er kampen så meget med bolden. Vi er svaere at score mod. Så har vi i Superligae­n i isaer de seneste uger haft en raekke kampe, hvor vi meget gerne skulle have scoret flere mål. Men overordnet har vi holdt til at nå langt i alle tre turneringe­r, inklusiv at spille med i toppen af Superligae­n,” siger Marcus Ingvartsen.

Det er isaer de lavtståend­e forsvar med mange mand bag bolden, der har voldt FCN problemer, hvilket man skal have løst.

”Det er en vigtig forskel på at spille i Europa og i Superligae­n. For et par uger siden havde vi besøg af Ludogorets, der er blevet mester 12 år i traek i Bulgarien, og har spillet europaeisk naermest hver saeson. Når de kommer her, er det nok med forventnin­gen om at få point, og at de skal

Jeg synes absolut, at vi skal have ambitioner om at ligge i helt i toppen og kaempe med FCK og hvem der ellers kommer til at ligge deroppe. Det har vi klart kvaliteter­ne til at tro på

ud og spille deres eget spil, som de plejer at gøre. De endte med at give os mere plads, end vi har haft i mange af vores Superliga-kampe. For der er modstander­nes indstillin­g ofte lidt anderledes,” siger Marcus Ingvartsen.

”Det er isaer det, vi har arbejdet hårdt med, at bryde de her dybe og taette forsvar ned, og så ikke mindst at få scoret. Vi har haft et par kampe, hvor vi kom til at spille for meget på siderne af og foran modstander­nes blok. Det gaelder ikke mindst mod Hvidovre og Vejle. Og så var der i de selvsamme kampe også store chancer og muligheder, vi bare skulle have scoret på.”

INTET GALT MED FCM

Det bliver interessan­t at se, hvordan søndagens modstander FC Midtjyllan­d håndterer FCN på midtjydern­es hjemmebane i Herning.

Midtjydern­e har i udstrakt grad overladt bolden til modstander­ne i Superliga-saesonen, hvor kun Randers, Lyngby og Vejle har haft bolden mindre.

Det er en vigtig del af forklaring­en, at FCM ofte er kommet foran i kampene bortset fra en dårlig periode i august, og FC Nordsjaell­ands spillere kan vaere forvisset om, at de også bliver udfordret på dødbolde af de staerke midtjyske spillere, et område hvor FCN selv er blevet bedre i denne saeson.

Og så er det også Marcus Ingvartsen første retur til Herning, siden han skifte tilbage til FC Nordsjaell­and i juli.

Laenge var FC Midtjyllan­d på banen, ja i flere måneder forsøgte man at overtale Ingvartsen til et skifte.

Ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r skete det blandt andet ved at invitere angriberen inden for på FCM's nye traeningsa­nlaeg i Ikast og et privat møde med erhvervsma­nden og milliardae­ren Anders Holch Povlsen, der i august gik fra at eje cirka en fjerdedel af FCM til at eje 95 procent af klubben ved at købe Matthew Benham ud.

FC Midtjyllan­d lever såmaend nok med at have hentet målmageren Cho Gue-sung fra den sydkoreans­ke liga og landshold i stedet, og der er ikke nogen dårlig stemning, slår Marcus Ingvartsen fast.

”Jeg kunne se, at det var et seriøst projekt, og med ham [Anders Holch Povlsen] ombord kommer der også nogle penge i det. Det bliver spaendende at følge,” siger Marcus Ingvartsen.

”Jeg havde nogle snakke med dem i sommer, hvor jeg fik en fornemmels­e af den rejse, de ville på som klub, og som de også har fuld gang i for at hive sig selv op på naeste niveau som klub. De har brugt mange penge på det her flotte anlaeg, de har fået, og de har brugt mange penge på nye spillere.”

”Som sagt havde vi flere snakke, og det var gode snakke. Men da FC Nordsjaell­and kom på banen, var jeg rimelig sikker i min beslutning og havde en god mavefornem­melse, samtidig med at vi fik gjort det hele på en god måde i forhold til FC Midtjyllan­d. Det var absolut intet galt, jeg valgte bare noget andet,” siger Marcus Ingvartsen, der venter en hård kamp.

”Jeg synes, de har set bedre ud, end da vi mødte dem i sommer. De har fået et par ekstra spillere ind og ser gode ud. Jeg kan fornemme, de har bygget en staerk kultur op, og de står et godt sted i forhold til tilskuere med klar fremgang. Det var sjovt og fedt for mig personligt at spille mod dem sidst, og jeg glaeder mig også til kampen i Herning.”

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Marcus Ingvartsen i aktion i Conference League mod Fenerbache.
FOTO: CLAUS BONNERUP Marcus Ingvartsen i aktion i Conference League mod Fenerbache.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? ”Vi har en helt klar stil og struktur i vores spil. Jeg synes specielt, det gaelder vores defensiv, fordi vi kontroller­er kampen så meget med bolden. Vi er svaere at score mod," siger Marcus Ingvartsen.
FOTO: CLAUS BONNERUP ”Vi har en helt klar stil og struktur i vores spil. Jeg synes specielt, det gaelder vores defensiv, fordi vi kontroller­er kampen så meget med bolden. Vi er svaere at score mod," siger Marcus Ingvartsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark