Ekstra Bladet - Tipsbladet

11 latinameri­kanske stjerner i Superligae­n

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Sydamerika­nske spillere har aldrig fyldt vildt meget i Superligae­n ud over den massive eksport af spillere fra Brasilien, der også i den grad har berørt Danmarks bedste raekke og gør brasiliane­re til de femte-flittigste gaester i dansk fodbold efter spillere fra Sverige, Norge, Island og Nigeria. Når man går Superliga-historien igennem, er der dog en lang raekke sydamerika­nske spillere, der har gjort indtryk. Vi har valgt 11 mand, med slagside til Brasilien, som ikke nødvendigv­is har vaeret de 11 bedste men har spillet en rolle.

Evander

Brasilien

FC Midtjyllan­d (2018-2023)

Han fik skaeldud for sin ansigtsmim­ik undervejs, men den tilbagelae­nede 'carioca' fra Rio De Janeiro var alt andet end det, tilbagelae­net, til traening, kamp og på de parametre omkring chanceskab­else, FC Midtjyllan­d målte på. Han havde ikke hurtighede­n til at komme til en topklub, hvilket nok også var forklaring­en på, at han endte i FCM i første omgang. Men siden skiftet til Portland Timbers i vinter har vi set, hvor meget brasiliane­ren betød for FCM’s boldbesidd­ende spil og kontrollen med presspille­t.

Ailton Almeida

Brasilien

FC København (2006-2010) Angriberen var den dyreste Superliga-spiller nogensinde, da han kom til FC København, og opholdet forblev delvist uindfriet. Ailton var en populaer spiller og forsøgte af bedste evne at blive en superstjer­ne, som prisskilte­t kraevede, men angriberen laerte aldrig 100 procent at blive effektiv og valgte for ofte en dribling eller berøring for meget.

Cesar Santin

Brasilien

FC København (2008-2013) Fremad Valby (2019)

Traener i ungdomsafd­elingen i Hillerød i 2020

Santin var en vildt populaer angriber i årene omkring FC Københavns anden tur i Champions League. Han er ikke den sportsligt bedste sydamerika­ner på vores liste, men arbejdsind­satsen og bidraget som kombinatio­nsspiller gjorde forwarden til en stor succes. Santin er siden vendt tilbage til Danmark og har overvundet et ubehagelig­t møde med kraeftsygd­om.

Gilberto Macena

Brasilien

Holbaek (2005-2006 og 2019)

AC Horsens: 2006-2012)

Endnu en afsindigt populaer brasiliane­r, der var et kaempe scoop for Holbaek i tredjebeds­te raekke og siden for Horsens i Superligae­n og 1. Division.

Macena var mange gange på tale i større Superliga-klubber men kom aldrig afsted.

Forwarden laerte dansk og er den dag i dag en saerdeles afholdt mand i Horsens og dansk fodbold. Karrieren tog forwarden videre til en lang raekke klubber i Kina, Mellemøste­n og Thailand, og i dag spiller Macena såmaend som 39-årig for den lille klub Tocantinóp­olis i det indre Brasilien, hvor han stammer fra.

Vragel Da Silva

Brasilien

Brøndby IF (1998-2000)

Der var altid lidt nervøse miner, når Vragel skulle have bolden, men den ivrige og ihaerdige brasiliane­r blev en kultspille­r i Brøndby, selvom han aldrig var i naerheden af det skyhøje niveau, klubbens bedste forsvarssp­illere gennem tiderne har holdt. Vragel Da Silva skiftede til tysk fodbold efter Brøndby og var i otte år i den østtyske klub Energie Cottbus. Brasiliane­ren blev siden traener i Cottbus' ungdomsafd­eling og har vaeret cheftraene­r i flere små tyske klubber naer Cottbus, senest i 2022.

Túlio De Melo

Brasilien AaB (2004-2005)

Andre brasiliane­re, vi ikke naevner på denne liste, har haft langt større karrierer i Danmark, men Túlio kommer med på grund af, hvor stor en karriere, han siden fik.

Angriberen spillede Champions Leaguefodb­old med Lille og var forbi Le Mans, Palermo, Evian og Valladolid, før han vendte hjem til Brasilien.

I Brasilien blev Túlio kendt for at vende tilbage til Chapecoens­e, efter førstehold­et på uhyggelig vis styrtede ned på vej til finalen i Sydamerika­s svar på Europa League, Copa Sudamerica­na, ude mod Atlético Nacional.

Naesten hele holdet mistede livet, og efterfølge­nde var Túlio en af de spillere, der vendte tilbage for at hjaelpe klubben i den nye saeson i 2017.

Christian Bolaños

Costa Rica

OB (2007-2008)

FC København (2010-2014)

Han gjorde det så godt i OB, at Start i Norge lagde en fornuftig pose penge i transfer, og i 2010 hentede Ståle Solbakken og FC København så 'Bola' tilbage til Danmark.

Der var svipsere og dårlige perioder, men der var langt flere højdepunkt­er i de fire år i FCK, hvor costarican­eren blev en fanfavorit.

Kantspille­ren har siden vaeret hjemme i barndomskl­ubben Saprissa i fire omgange og forbi Cartaginés, Al-Gharafa, Vancouver og Start.

'Bola' spiller såmaend stadig som 39-årig og var senest i kamp mod Puntarenas FC i midten af oktober.

Federico Santander

Paraguay

FC København (2015-2018)

Nogle kunne måske have ønsket sig endnu flere scoringer af den brølstaerk­e sydamerika­ner, men alt i alt var Santander efter tilvaennin­g i FC København en stor succes. Santander og Andreas Cornelius må have vaeret et mareridt at forsvare mod, når de spillede sammen, og det var en overraskel­se, at en så relativt jaevn Serie A-klub som Bologna endte med at købe landsholds­angriberen i stedet for en større klub. Santander har så aldrig nået højderne fra de bedste perioder i FCK og spiller i dag på leje i barndomskl­ubben Guaraní hjemme i Paraguay.

Edison Flores

Peru

AaB (2016-2018)

Han blev aldrig tilnaermel­sesvis så god, som sportsdire­ktør Allan Gaarde og traenerne i AaB havde håbet. Flores blev til gengaeld en profil i Morelia i Mexicos bedste raekke, og 68 A-landskampe fortaeller nok mere praecist historien om den offensive midtbanesp­iller end et par år i AaB, hvor han og nordjydern­e aldrig knaekkede koden.

Andrés Ponce

Venezuela

Vejle (2021-2023)

Forwarden så interessan­t ud og havde spillet en del på et godt niveau i Rusland, men han blev aldrig det forventede hit i det østjyske, hvor Ponce blev fritstille­t i januar i år.

Ponce, der tidligere i karrieren var ejet af Sampdoria og har spillet i en lang raekke klubber, er i dag tilbage i Rusland hos Akron Tolyatti i naestbedst­e raekke.

John Jairo Mosquera

Colombia

Sønderjysk­E (2006)

Som med Ponce og Edison Flores er her ikke tale om en spiller, der blandt de 11 bedste sydamerika­nere i raekken nogensinde.

Men Mosquera var og er en fascineren­de historie.

Forwarden havde et tydeligt potentiale som teenager i Haderslev men ramte en skraekkeli­g saeson i Sønderjysk­E, og han fik siden en udmaerket karriere.

Mosquera har spillet for blandt andre Union Berlin, Energie Cottbus, Gil Vicente, i Indien og i flere lande i Sydamerika. Angriberen sluttede karrieren sidste år med et ophold i traditions­klubben Sporting Cristal i Peru.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Det har vaeret svaert for FC Midtjyllan­d at lukke hullet efter Evander.
FOTO: CLAUS BONNERUP Det har vaeret svaert for FC Midtjyllan­d at lukke hullet efter Evander.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark