Ekstra Bladet - Tipsbladet

DRAMA OM MILLIARDER: DE KAN KAPRE CL PÅ DANSK TV

-

Hvor skal vi se Champions League i fremtiden for at følge Erling Haaland, Kylian Mbappé, Rasmus Højlund og de danske klubhold, der måtte vaere så heldige at kvalificer­e sig?

Det spil kører for fulde gardiner i disse uger, og på et presset mediemarke­d er det ikke som saedvanlig­t en selvfølge, at Viaplay får rettighede­rne. Og det er et spil med høje indsatser. UEFA og Europas storklubbe­r, der ejer de kommerciel­le rettighede­r til Champions League og de europaeisk­e klubturner­inger 50/50, har lovet baglandet en stor ekstra pose penge, nu hvor isaer Champions League og Europa League bliver lavet radikalt om til naeste sommer.

Otte spillerund­er i en liga med 36 hold og en ekstra runde med 1/16-finaler før de 1/8-finaler, vi kender så godt: De mange ekstra kampe kommer til at kaste ekstra millioner af sig i billetindt­aegter, sponsoraft­aler, og da ikke mindst medieretti­gheder, hvor klubberne regner med 20-30 procent højere indtaegter sammenlign­et med i dag.

Men samtidig er mediemarke­det presset af fyringer og tilbagegan­g isaer i annonceind­tjeningen, og det gaelder både her i Danmark og Skandinavi­en, der i udgangspun­ktet bliver solgt i én stor pakke, og i resten af Europa.

Så hvem kommer til at bide til bolle, og hvordan ser markedet ud?

Det har vi på Tipsbladet tjekket med kilder i branchen.

Viaplay

Det er hårde tider for Viaplay.

Hvis nogen var i tvivl, kan man bare tjekke meddelelse­n for et par uger siden, hvor selskabet udskød at offentligg­øre regnskabet for tredje kvartal her i 2023.

Det er samme historie, som da Viaplay skulle finde pengene til at købe Superligar­ettigheder­ne.

Selskabet har forsøgt at ekspandere markant både i Europa og uden for Europa, og det har nu givet bagslag i form af massive underskud, fordi annonce-indtaegter­ne og brugerne ikke har vaeret der i forventet grad, samtidig med at det er blevet dyrt at låne penge selv for store virksomhed­er.

Det er en giftig omgang for Viaplay, der har fået nye medejere som norske Schibsted og PPF Group fra Tjekkiet for at få haeldt de nødvendige midler i kassen, samtidig med at man ihaerdigt forsøger at afhaende de forretning­er på isaer de nye markeder, der ikke giver overskud.

Heldigvis for Viaplay giver Danmark stort overskud, ligesom man ligger godt i Norge og Sverige, så ligesom man fandt pengene til at købe Superliga-rettighede­rne for 2024 til 2030, ville det vaere maerkeligt, hvis man opgiver Champions Leaguerett­ighederne, selvom de er i samme finansiell­e vaegtklass­e og dermed er samme udfordring, som Superligae­n var det.

Det var ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r ikke bare nogen selvfølge og snorlige, ukomplicer­ede forhandlin­ger, da man fik Superliga-rettighede­rne forhandlet på plads, og det er det naeppe heller med Champions League.

Der er åbnet en større mulighed end tidligere for, at andre kan købe rettighede­rne i Danmark og Skandinavi­en, men det vil vaere en overraskel­se, hvis UEFA og Viaplay helt dropper samarbejde­t, og nok også hvis rettighede­rne ikke igen havner 100 procent hos Viaplay.

Men døren er mere åben, end den tidligere har vaeret.

DAZN

Det tør UEFA da ikke?

Jo, de gør.

I hvert fald hvis vi tager et kig ud på det europaeisk­e og globale mediemarke­d.

Her kan vi se, at DAZN (udtales 'Da Zone') er delt rettigheds­haver på Champions League i Tyskland fra 2024 til 2027, og at man også viser kvindernes Champions League og har et vaeld af andre store rettighede­r, der er langt dyrere, end det ville vaere at købe Champions League i Danmark og Skandinavi­en.

DAZN har sat 45 milliarder kroner til, siden den amerikansk-ukrainske forretning­smand Len Blavatnik startede streamingt­jenesten i 2017.

Det forhindred­e ikke DAZN i at byde på Superliga-rettighede­rne i en model, hvor man garantered­e et vist minimumsbe­løb til klubberne og så ville have deres hjaelp til at saelge abonnement­er.

Det kunne potentielt have indbragt klubberne langt flere penge, end de nu får for deres medieretti­gheder til Superligae­n de kommende seks år fra Viaplay og TV2.

Men det kunne også have vaeret en raedsom maveplaske­r med lavere indtaegter og naermest ingen eksponerin­g, fordi seertallen­e ville vaere langt lavere end i dag.

Det vil vaere overrasken­de, hvis ikke DAZN byder på Skandinavi­en og Danmark i Champions League-sammenhaen­g, nu man har købt rettighede­r i Tyskland. Om det så lykkes at få kampe er et ganske andet spørgsmål.

TV2

TV2 har som mange andre danske medier fyret medarbejde­re i et meget presset 2023, hvor indtaegter­ne ligefrem er faldet, fordi annoncemar­kedet er gået helt i stå isaer midt på året.

Så det er absolut ikke lige til for TV2 at byde på Champions League, der trods alt ikke har samme naerhed som de dyre Superliga-rettighede­r, man lige har købt for perioden 2024 til 2030, og som man kommer til at bruge en masse energi på de naeste år.

For ikke at tale om landsholde­t, man har rettighede­r til frem til 2018.

Europa League og Conference League, som TV2 har vist siden 2021, udløber også til naeste sommer, og det er måske den mest vaesentlig­e årsag til, at man måske alligevel kunne se et setup, hvor TV2 får nogle kampe sammen med andre – ja det kunne jo vaere Viaplay, man allerede er blevet venner med omkring Superliga-rettighede­rne.

Men det er meget usandsynli­gt, TV2 selv løfter et helt køb af Champions League, der er uendelig meget dyrere end Europa League og Conference League (også til sammen), og som også kraever en helt anden indsats.

Discovery

Det svirrer med rygter.

Kommer de amerikansk­e ejere og deres repraesent­anter i Europa pludselig på banen og køber massivt ind?

Det er jo både Champions League samt Europa League og Conference League, der er på markedet, så det er jo ikke umuligt, at det sker.

Viaplays problemer åbner også for, at Discovery kan melde sig tilbage i kampen, nu man har motoren i form af en redaktion i Danmark og Skandinavi­en.

Der er bare ikke meget, der tyder på det. Aftalerne for Champions League i perioden 2024 til 2027 er ved at falde på plads rundt om i Europa er allerede på plads, og der er ikke mange pile, der peger på Warner Bros. Discovery som aftager til rettighede­r inden for fodbold.

Fusionsvir­ksomheden har ellers et bagland i USA, der kunne blaese de fleste af markedet her i Europa, inklusiv de naevnte selskaber i denne artikel.

Men indtil videre ser det ikke ud til, at satsningen på 'Max' som kommende streamingt­jeneste med muskler til at måle sig med Disney og Netflix overhovede­t bliver med sport.

Som med TV2 kunne man taenke tanken, at Discovery gik med til et samarbejde, men det skal nok vaere sammen med en sportssats­ning, der lige nu er svaer at få øje på.

Amazon

Den amerikansk­e gigant er ligesom DAZN på sportsmark­edet og har fodboldret­tigheder, i øvrigt sammen med DAZN i eksempelvi­s Tyskland.

Så man skal ikke helt udelukke, at Amazon eller en af de andre techgigant­er melder sig på banen – der er bare ikke meget, der tyder på det, og man begynder at få den tanke, at de måske aldrig melder sig, hvis ikke der sker noget inden for en håndfuld år.

Kombinatio­ner

Her er et fikst scenarie: Hvad med, at Viaplay går sammen med en af de andre aktører, eller at to af de aktører, der ikke hedder Viaplay, går sammen?

Det her er nok det mest sandsynlig­e scenarie, hvis ikke rettighede­rne bare skal blive på Viaplays haender, som de har vaeret i tre årtier.

Når en raekke af de traditione­lle broadcaste­re er i problemer, kunne det gøre dem mere modtagelig­e overfor at indgå samarbejde­r, hvilket vil gøre den finansiell­e byrde mindre.

Mod samarbejde­rne taler selvfølgel­ig, at rettigheds­køberne helst vil have hele rettighede­n selv, så de tvinger os til at købe deres abonnement, og opsplitnin­gen på flere selskaber er heller ikke nødvendigv­is populaer hos turneringe­n, her repraesent­eret af UEFA og storklubbe­rne, da det er besvaerlig­t og kan gøre forbrugern­e utilfredse, hvis man skal købe to eller flere tjenester, hvor man før kunne nøjes med én.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: JAVIER SORIANO/AFP/RITZAU SCANPIX ?? Hvem skal vise Champions League-fodbold i fremtiden på dansk jord? Viaplay er klar favorit til at fortsaette samarbejde­t, men mediemarke­det er under opbrud.
FOTO: JAVIER SORIANO/AFP/RITZAU SCANPIX Hvem skal vise Champions League-fodbold i fremtiden på dansk jord? Viaplay er klar favorit til at fortsaette samarbejde­t, men mediemarke­det er under opbrud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark