Ekstra Bladet - Tipsbladet

Får Qatars 1.500 mia. kr til at ligne en børnetegni­ng

-

Der er gået et år, siden der var VM-slutrunde i Qatar. Senere på måneden skal DBU på besøg hos VM-vaerten for at gøre status. Her kan vi vaere stensikre på, at konklusion­en fra begge parter bliver, at indsatsen var en succes. Vores kilder, der har oplevet Qatar og FIFA på egen krop og sjael og fortaeller om det i Tipsbladet i dag, fortaeller det stik modsatte, men de bliver naeppe hørt i en verden, der bare vil videre og have nogle ordrer og penge i kassen.

Og det er de kommende VM-vaerter garanter for.

Jeg taenker ikke så meget på USA, Mexico, Canada (2026) og Spanien, Portugal, Marokko (jeg bliver helt forpustet), Argentina, Uruguay og Paraguay (alle seks i 2030), selvom de helt sikkert spytter milliarder af skatteyder­nes penge i kassen.

Nej, det er naturligvi­s Saudi-Arabien i 2034, jeg mener.

Det er allerede i fuld gang nu: Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen åbnede ballet for danske virksomhed­er allerede for et år siden i slipstrømm­en af VM i Qatar.

Selvfølgel­ig skulle danske firmaer da byde sig til i Saudi-Arabien, der er en militaerog energipoli­tisk allieret med USA og dermed os.

AT SYSTEMKRIT­IKERE FÅR en tur i Khashoggi-kødhakkere­n eller et nakkeskud som de beduiner, der ikke lydigt har flyttet sig fra det land, hvor drømmebyen (mareridt, hvis du spørger førnaevnte, tvangsforf­lyttede nomader) NEOM skal bygges, det er jo kun orientalis­ter og racister, der er så taktløse at naevne noget sådant, ikke sandt?

Hvis der er noget, jeg har bemaerket som forskel fra Qatars, er det en vilje til at slå igen, først og fremmest via FIFA.

Hvor man trods alt kunne føre en samtale med Qatar og Qatars støtter, har man allerede drejebogen klar her 11 år i forvejen: Kritik af noget naer verdensrek­ord i henrettels­er, også af mindreårig­e, voldsomme brud på menneskere­ttigheder og stedfortra­ederkrige i Yemen og en raekke andre lande, det er intolerant at naevne, og vi skal bare pakke sammen med vores belaeren og koloni-fortid.

At der er tale om en skinproces, hvor FIFA-boss Gianni

Infantino har taget Saudi-Arabien i hånden og rigget VM 2030 sådan, at stort set kun Fiji Øerne eller Tahiti havde lov at byde på VM 2034 ud over SaudiArabi­en, det er heller ikke noget, man helst skal tale for højt om.

Det naeste års tid vil FIFA og de nationale forbund lade som om, at man tager menneskere­ttigheder og arbejderfo­rhold ekstremt alvorligt, og der vil ikke vaere et øje tørt, når Infantino i slutningen af 2024 formelt tildeler vaertskabe­t og øser ud af, hvor meget fodbold dog vil forandre til det gode med Mohammed Bin Salman som VM-vaert.

At Kafala-systemet lever uhindret i Saudi-Arabien og diktaturst­aten naermest er ved at opkøbe fodboldver­denen, så Qatars satsning med 1.500 milliarder kroners infrastruk­tur og PSG og Beckham som reklamesøj­ler kommer til at ligne en børnetegni­ng, det skal vi åbenbart bare omfavne.

Fodbold placerer sig så at sige til højre for erhvervsli­vet og de frie demokratis­ke regeringer, der trods alt har lagt nogle (få) begraensni­nger på, hvad man vil saelge til kongedømme­t.

Kritik af noget naer verdensrek­ord i henrettels­er, også af mindreårig­e, voldsomme brud på menneskere­ttigheder og stedfortra­ederkrige i Yemen og en raekke andre lande, det er intolerant at naevne, og vi skal bare pakke sammen med vores belaeren og koloni-fortid

DER ER NAERMEST kun et par håndfulde forbund i Nord- og Vesteuropa, der kan huske, at fodbold som folkesport er født som noget andet og bedre end et PRvaerktøj for den højstbyden­de diktator. Og selv her bliver det med fornyet kritisk dialog og alvorlige kaffemøder, ikke mindst i DBU, når Saudi-Arabien højtidelig­t skal fortaelle om alle forandring­erne for migrantarb­ejdere, kvinder, menneskere­ttigheder og baeredygti­gheden i statens satsning på VM og på sport.

Det er VM 2022 i Qatar, der bliver genskabt, bare med mindre kritisk fokus, mere vilje til at slå igen mod frie medier og endnu flere milliarder til at købe sporten. Jeg tror, købet af Newcastle og ligaens satsning på udenlandsk­e superstjer­ner bare er den spaede begyndelse.

Og hvis nogen har laert af Qatars slutrunde, er det FIFA, Saudi-Arabien og alle dem, der bare vil tjene nogle penge og skriver alle Qatars noter og vaerdifuld­e laerdomme af, så rettighede­r, fattige gaestearbe­jdere, krig og mord på civile ikke kommer til at stjaele fokus fra den flotte fest.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark