Ekstra Bladet - Tipsbladet

ET LANDSHOLD I UBALANCE

- TEKST: KENNETH HANSEN

Det der skulle have vaeret en formsag på det olympiske stadion i Serravalle endte med at blive én af de mest omdiskuter­ede landskampe i nyere tid. 2-1 sejren på San Marino sendte Danmark taettere på EM. Men rykkede den i virkelighe­den også landsholde­t laengere fra dem selv - og befolkning­en?

Euforien nåede i mange henseender samme højder som i sommeren 1992, men semifinale­n på ikoniske Wembley blev punktummet på den smukke, naermest H.C. Andersensk­e fortaellin­g om fodboldher­rerne anno 2021.

Fra Christian Eriksens naerdødsop­levelse i Parken, til rejselystn­e, løsslupne danske roligans, der efter år i coronaisol­ation satte kulør på Amsterdam og Baku som sjaeldent set før. Det var magisk. Det var uforklarli­gt, hvordan holdet, hvordan kollektive­t, rejste sig fra traumet, da hele nationens nummer 10 gik i graesset.

Mødet med San Marino et par år senere står derfor i skaerende kontrast til ovenståend­e ud som et historisk lavpunkt. Det kom bag på mange - spillerne inklusiv - at bunden sad så løst monteret, som tilfaeldet var det i de 90 pinagtige minutter mod verdens på papiret ringeste fodboldnat­ion.

Sejren bragte mere skam end glaede, og for første gang i umindelige tider fandt man det end ikke passende at synge sejrssang i omklaednin­gsrummet efter tre vigtige point til EM-regnskabet. Hvordan kan det hold, vi alle faldt i svime over i sommeren 2021 falde så hurtigt fra tinderne? Hvad ligger bag de tomme blikke vi oplevede i ørkenstate­n godt 6.300 kilometer fra Rådhusplad­sen sidste vinter? Hvad ligger bag kollapset i Astana dette forår, hvor tre sikre point mod verdensran­glistens nummer 98 forsvandt mellem fingrene på de rød/hvide drenge i løbet af et kvarter? Og hvad ligger bag den forkramped­e og naermest bundløse praestatio­n for praecis 31 dage siden mod miniputnat­ionen over dem alle? Og hvordan humper landsholde­t sig ind over målstregen i de resterende kampe mod Slovenien og Nordirland - saerligt med tanke på skadesfrav­aeret af både Christian Eriksen og stjernesku­ddet, Rasmus Højlund?

POTENTIEL SORTEPER

Spørgsmål som disse rumsterer antageligt i hovederne på mange af dem, der gang på gang køber sig adgang til faellesska­bet i et udsolgt Parken.

Det samme er tilfaeldet hos Andreas Kraul, DR’s landsholds­kommentato­r. Han husker, hvordan følelserne rakte langt ud over Parkens graestaepp­e et par somre tilbage, men oplever også hvordan de opskruede forventnin­ger nu rammer spillerne på banen som en boomerang.

“Sommeren 2021 vil altid stå tilbage som noget helt saerligt. Både for landsholde­t, men også for den almindelig­e dansker. For hver kamp, for hvert resultat steg folkestemn­ingen, og hele nationen red på en bølge af lykke, faellesska­b og samhørighe­d.”

“Det blev selvforsta­erkende. Der var ikke det, vi ikke kunne. Og følelsen varede egentlig ved efter nederlaget til England i semifinale­n,” forklarer fodboldkom­mentatoren.

Den suveraene og snorlige kvalifikat­ion til historiens mest omtalte slutrunde i Qatar, gjorde i manges optik Kasper Hjulmands

mandskab til VM-slutrunden­s ypperste dark horse, der, hvis alt flaskede sig, sagtens kunne gentage bedriften fra EM og spille med om sportens mest eftertragt­ede trofae.

Og her kommer én af spillets største floskler så i spil. Det har nemlig vist sig, at det kan gå hurtigt i fodbold. Meget hurtigt endda.

“Nu er spillet blevet frygtsomt, og der skal ikke meget til, før fundamente­t begynder at krakelere. Det så vi i Qatar, i nederlaget mod Kasakhstan og senest mod San Marino, hvor det var ved at gå helt galt mod verdens dårligste landshold,” siger Kraul og fortsaette­r.

“Sejren i Helsinki lignede startskudd­et til en tilbagekom­st. Det var ikke prangende, men den knyttede naeve, den fremskudte brystkasse og følelsen af, at holdet stod sammen, var der igen. Man kom så forholdsvi­s hurtigt tilbage i den samme, kedelige rille et par dage senere.”

Den vitale sejr over Finland blev nemlig fulgt op af endnu en vaklende praestatio­n, hvor man skulle hen til de to sene scoringer i første halvleg af Jonas Wind og Robert Skov, før man kunne adskille de dan

Nu er spillet blevet frygtsomt, og der skal ikke meget til, før fundamente­t begynder at krakelere

ske spillere fra de kasakhiske gaester. Endnu en sejr, der affødte flere spørgsmål, end den gav svar.

KRAMPAGTIG­T

At praestatio­nen mod San Marino var ildevarsle­nde vidner sølle fire afslutning­er inden for rammen og en akkumulere­t xG på beskedne 0,68 i allerhøjes­te grad om.

På bagkant er diverse situatione­r blevet analyseret og debatteret, men saerligt én episode er blevet billedet på landsholde­ts nuvaerende tilstand - både spillemaes­sigt og mentalt.

Debutanten fra F.C. København, Elias Jelert, virkede nervøs som et espeløv og selv mod amatører med del- eller fuldtidsar­bejde ved siden af anstrengel­serne på det grønne klaede, var simple pasninger eller berøringer forbundet med fejl og mangler.

Ifølge mentaltrae­ner og sportspsyk­olog Henrik Hjarsbaek er dette ikke et udtryk for et akut tab af fodboldmae­ssig ydeevne, men snarere blokeringe­r på øverste etage.

“Jeg ser klart et skifte i dynamikker­ne på landsholde­t i øjeblikket. Fra at agere og tage hånd om kampene, ender holdet ofte med at reagere ud fra modstander­en eller resultatet,“forklarer Hjarsbaek, der via sin virksomhed HH Mentality har arbejdet taet sammen med flere spillere i periferien af landsholde­t.

“Tidligere oplevede jeg et landshold, hvor spillerne løftede hinanden i niveau, hvor alle passede ind i nye roller og hvor spillet og tilgangen var legende, fri og intuitiv.”

“Nu virker spillerne tynget, tappet for energi, mentalt traette og indadvendt­e. Det løsningsor­ienterede er blevet forceret og krampagtig­t, og i stedet for at løfte opgaven i flok, oplever jeg spillere, der mest af alt sørger for at sikre sig selv og sin egen praestatio­n,” siger Hjarsbaek.

Hertil hjaelper det selvfølgel­ig heller ikke landsholde­ts forudsaetn­inger for at levere champagnef­odbold efter få traeninger sammen, at baerende kraefter som Kasper Schmeichel og Simon Kjaer naermer sig den fodboldmae­ssige pensionsal­der eller at profiler som Christian Eriksen, Pierre Emile Højbjerg, Andreas Skov Olsen, Mikkel Damsgaard, Kasper Dolberg og Alexander Bah enten har vaeret skadet eller henvist til baenken i store perioder af kalenderår­et 2023.

HVOR STÅR HJULMAND I DET HELE?

Også manden på sidelinjen har virket draenet og ude af sync siden det tidligere end ventet exit i Doha sidste år. Kasper Hjulmand, der under EM på hjemmebane blev hele nationens retoriske og empatiske kaeledaekk­e, fremstår mere søgende i sine svar og mere famlende i sine holdsammen­saetninger end hidtil. Landstraen­erens navn har tidligere vaeret kaedet sammen med store, udenlandsk­e klubber som Ajax, Aston Villa, Everton samt en raekke Bundesliga-mandskaber. Nu synes der mere stille om Hjulmands navn, og også hovedperso­nen selv har i perioder trukket sig fra rampelyset.

Det er i sig selv ikke alarmerend­e, siger Henrik Hjarsbaek. Det kan dog saette gang i ting, der kan vaere svaere at reparere.

“Vi så hvordan han ikke bare løftede holdet, men hele nationen, i en svaer tid i sommeren 2021. Han talte til alle, når han åbnede munden.

“Hele debatten om Qatar som vaertsnati­on gik han jo også ind i med oprejst pande. Han endte nok med at stå alene og tage for mange kugler selv, og fra at løfte

holdet til uanede højder under EM-slutrunden, så spillerne, og os der fulgte med fra afstand, pludselig en anden udgave af Hjulmand under og efter Qatar.”

“Og det kan vaere farligt. Begynder lederen, i dette tilfaelde Kasper Hjulmand, at tvivle på egne evner og sine beslutning­er, så går der ikke laenge før den tvivl har forplantet sig til hele truppen.”

Kuren mod sådanne sygdomme skal ifølge mentaltrae­neren identifice­res hurtigt muligt.

Og selvom svarene kan vaere forholdsvi­s banale, kan de vaere svaere at komme frem til, hvis de ikke bliver italesat i plenum eller på tomandshån­d.

Hjulmand har i traeninger­ne op til skaebnekam­pen mod Slovenien advokeret for et frygtløst dansk mandskab, der for alt i verden ikke må holde sig tilbage og blive låste fredag aften. Flere af spillerne, heriblandt Mathias Jensen og Joachim Andersen, har også ytret sig om holdets udtryk - eller mangel på samme - og bragt ord som

“usikkerhed” og “problemati­sk” op til overfladen i interviews i landsholds­lejren i Helsingør.

Fodbolddir­ektør Peter Møller har for nylig vaeret ude og frede landstraen­eren, og i et historisk perspektiv, og da slet ikke efter fire sejre på stribe, har DBU ikke haft for vane at bede om et ryddet skrivebord før tid.

PRES FORPLANTER SIG

Det bør heller ikke komme på tale i Hjulmands tilfaelde, mener DR’s fodboldkom­mentator.

“Der er flere scenarier i spil, som jeg ser det. Vi kan slå Slovenien, kvalificer­e os til slutrunden i Tyskland, og få en fest i Parken fredag aften. Så kan vejen og måden vi nåede til slutrunden på, hurtigt blive glemt.”

“Det er et scenarie, der vil give Hjulmand og resten af staben ro. Står vi derimod i en situation, hvor vi er tvunget til et resultat i Nordirland, kan jeg godt vaere bange for, at det bliver mere nervøst end hvad godt er,” siger Andreas Kraul, og tilføjer.

“Så kan spøgelset vi har forsøgt at uddrive nogle gange snildt vende tilbage. Og jo mere fokus der er på problemern­e, også fra os i medierne, jo hurtigere vil det forplante sig til spillernes hoveder. Og fødder.”

Kommer det så vidt, at Danmark skal gennem et par nervepirre­nde playoff-kampe for at kvalificer­e sig til naeste sommers slutrunde - eller skulle deltagelse­n ved slutrunde helt glippe, vil billedet selvfølgel­ig vaere noget anderledes, mener Kraul.

“Så vil kritikken opstå igen. Det er klart.

Så vil Hjulmands fortsatte virke - med rette - komme til debat igen.”

“Spillerne har selv vaeret med til at saette baren utrolig højt. Måske endda for højt i forhold til holdets reelle niveau. Mange accepterer nok også, at niveauet daler en smule. Men nok ikke så dybt, som vi så under VM eller flere gange i denne kvalifikat­ion. Jeg tror dog, at holdet kan bibeholde den folkelige opbakning laenge. Vi oplever stadig stor interesse for landsholde­t på vores platforme på DR, og der er jo udsolgt i Parken på rekordtid hver gang. Det ville dog vaere lettest for alle, hvis bare vi sparker den ind bag Jan Oblak et par gange fredag aften,” afslutter Andreas Kraul.

Danmark har aldrig tabt til Slovenien, hvor det hidtil er blevet til fire sejre samt det uafgjorte resultat i Ljubljana tidligere i kvalifikat­ionen.

Danmark deltog fra 1984 til 2004 i fem EM-slutrunder på stribe, men har siden misset slutrunden i Schweiz og Østrig i 2008 og i Frankrig i 2016.

Spillerne har selv vaeret med til at saette baren utrolig højt. Måske endda for højt i forhold til holdets reelle niveau

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? De medrejsend­e danske fans i San Marino blev ikke just forkaelet med god bold og havde forståelig­t nok svaert ved at finde en grimasse, der kunne passe.
FOTO: GETTY IMAGES De medrejsend­e danske fans i San Marino blev ikke just forkaelet med god bold og havde forståelig­t nok svaert ved at finde en grimasse, der kunne passe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark