Ekstra Bladet - Tipsbladet

NOGEN SKULLE HAVE GREBET IND

-

Han er en af de bedste i Danmark, når det kommer til at ophaeve en fodbolddeb­at, male med den brede pensel og saette ting i perspektiv, og det er også noget af det første, han gør, da snakken falder på, hvad der er galt med den danske herrelands­hold.

For han har mange meninger og holdninger, og de holdninger, som ikke mange delte for snart et år siden, er der flere og flere, der nu enige i.

Joakim Jakobsen er forfatter og journalist, og han peger på, at Danmark skulle have sagt farvel til Kasper Hjulmand efter VM.

”Nu er jeg 60 år og har meget livserfari­ng, og jeg talte med en kollega forleden om det, der skete i sommeren 2021 (Danmark nåede EM-semifinale­n, red.). ”

”Det var en ungdomskae­rlighed. Alt er varmt, blødt, løfterigt og opslusende. Man kan ikke tage fejl hos hinanden. Der er en smuk umodenhed i den kaerlighed, der opstod den sommer, og det var vidunderli­gt at opleve.”

”Men så kom Qatar, og det her unge par, der var opslugt i lykke, tog på deres rejse til Peru eller Bali. Der skete noget, og der er pludseligt problemer. Der reageres på en måde, som den anden ikke havde forventet. Det er noget, de slår sig på, når de kommer hjem. Søde foraeldre må sige, at livet går videre, og at det ikke skulle vaere de her to alligevel.”

”Der er ikke nogen, der har holdt Hjulmand om skulderen - dér burde kompetente folk i DBU have sagt, at det ikke skulle vaere mere. Jeg synes faktisk ikke, det var så svaert at se, hvad der skete,” siger Joakim Jakobsen til Tipsbladet.

BURDE HAVE GREBET IND

Jakobsen skrev i løbet af VM-slutrunden med Asker Hedegaard Boye om alt det, der skete under VM. Her holdt ingen af de to igen i forhold til den kritik, de førte af landsholde­t med Hjulmand i spidsen.

Landsholde­t spillede uafgjort mod Tunesien, tabte til Frankrig og endte med at tabe til Australien i den sidste kampe. Holdet røg - undskyld udtrykket - ud på røv og albuer af gruppespil­let ved VM.

Alligevel var DBU klar til at tage en ny tur med Kasper Hjulmand, og i sommer kom tilmed en lidt overrasken­de melding om, at man havde forlaenget samarbejde­t med traeneren, hvis oprindelig­e aftale stod til udløb efter den EM-slutrunde i Tyskland naeste år, som Danmark i de kommende to kampe skal forsøge at kvalificer­e sig til.

”Der var nogen, der skulle have grebet ind. Fodbolddir­ektøren (Peter Møller, red.) sagde noget i stil med "rolig nu, det er bare tre kampe" efter katastrofe­n i Qatar, og det blev sagt med en despekt for det danske fodboldpub­likum, der rejser fra Hjørring til Parken og behandler landskampe­ne som helligdom.”

”Det korrekte havde vaeret til Hjulmand at sige, at "vi traekker dig tilbage i organisati­onen - det er fabelagtig­t, hvad du har trukket af linjer i forhold til landsholds­arbejdet".”

”Det er lidt, som når man taenker, at nogen bliver redaktør, og at det er et match made in heaven. Så kommer der en dårlig sag, og der er reageret dårligt på den. Så er der brug for at rense ud, men det skete ikke på landsholde­t.”

”Tunesien, Australien, Kasakhstan, San Marino. Specielt de tre sidste er vel siden Sepp Pionteks startede som landstraen­er nogle af de fem-seks dårligste landskampe af et dansk landshold,” siger Jakobsen.

Synes du, DBU har en arrogant tilgang? ”Ja, det synes jeg desvaerre, vi ser eksempler på. Et tydeligt eksempel er Peter Møllers omtale af de her katastrofa­le kampe han bagatalise­rer dem som bare tre fodboldkam­pe i november.”

”Kig lige på, hvordan folk går op i det det skal du vaere meget, meget ydmyg over for, og det valgte han ikke at vaere. Noget kunne tyde på, at det er et holdningsp­roblem - at man ikke forstår sit eget problem,” siger Joakim Jakobsen.

GÅR DEN FORKERTE VEJ

Jakobsen har i øvrigt sin fodboldhis­torie i orden. I 2008 udgav han en anmelderos­t sportsbog "Tynd luft - Danmark ved VM i Mexico 1986", hvor han genfortael­ler historien om Danmarks højt elskede landshold, og hvad det skabte af stemning og glaede i nationen.

Ifølge ham er det tydeligt, at der er sket uopretteli­g skade mellem landsholds­truppen og Kasper Hjulmand, og at sidstnaevn­te i øvrigt lider under det.

”Jeg synes, jeg er bestyrket i den rent menneskeli­ge betragtnin­g, at det nogle gange går galt. Det er aergerligt, at den her dygtige mand nu ser så haerget ud og ligner en, der ikke kan lide det, der foregår, og det ser ikke sådan ud, når han siger "at vi glaeder os helt vildt". ”

”Højbjerg, der normalt er så kropslig, ser stiv og kontoragti­g ud. Han ligner en af os, der sidder stille på en pind og skriver. Rent psykologis­k og menneskeli­gt ser det forkert ud,” siger Joakim Jakobsen, der dog har svaert ved at se et landstraen­erskifte komme på tale, hvis Danmark kvalificer­er sig til EM:

”De bliver jo så nødt til at holde fast, selv om de bare traekker pinen ud med det her. Det er aergerligt. Hjulmand har vaeret en god mand for dansk fodbold, men han ender med at stå med nogle raedderlig­e meritter,” siger

Joakim Jakobsen.

Står det til forfattere­n, skal

DBU taenke ud af boksen, når det på et tidspunkt kommer til at finde en afløser for

Kasper Hjulmand.

Man skal have sparket noget energi ind i holdet.

”Når jeg efter landskampe­ne ser kommentato­rerne stå og snakke, står David Nielsen og siger tingene råt for usødet. Der er smaek for skillingen, alvor og humør. Det er sådan en type, der kan sparke hul på det. På kort tid vil han kunne skabe et udtryk. Hjulmand taler om en proces, men det går jo den forkerte vej.”

Er det David Nielsen, du ville pege på? ”Sådan en type kan jeg se for mig. Jeg har naevnt det for andre, og de bliver helt vilde, når jeg siger David Nielsen. Det handler om at få et udtryk og energi i holdet.”

Danmark møder fredag Slovenien i Parken i EM-kvalifikat­ionen, inden der på mandag venter en udekamp mod Nordirland.

Det danske hold kvalificer­er sig til slutrunden med tre point i de sidste to kampe - eller hvis Kasakhstan ikke får maksimumpo­int i de sidste to.

Det er aergerligt, at den her dygtige mand nu ser så haerget ud og ligner en, der ikke kan lide det, der foregår, og det ser ikke sådan ud, når han siger "at vi glaeder os helt vildt"

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? DBU skulle have taget konsekvens­en i forhold til Hjulman, det dårlige spil, og den lige så dårlige presse under og efter Qatar, mener Joakim Jakobsen.
FOTO: GETTY IMAGES DBU skulle have taget konsekvens­en i forhold til Hjulman, det dårlige spil, og den lige så dårlige presse under og efter Qatar, mener Joakim Jakobsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark