Ekstra Bladet - Tipsbladet

Sådan fik Saudi-Arabien VM 2034: FODBOLD I KRONPRINSE­NS TJENESTE

Et år efter VM 2022 i Qatar har Saudi-Arabien sikret sig et VM-vaertskab ved at vaere den eneste kandidat til slutrunden i 2034. Tipsbladet går bag om en af fodboldhis­toriens mest kontrovers­ielle beslutning­er og ser naermere på, hvordan fodboldver­denen en

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Onsdag den 4. oktober klokken 18.16 skrev det statskontr­ollerede presseagen­tur Saudi Press Agency det, der havde vaeret et sensatione­lt rygte i nogle få timer. ”Saudi Arabian Football Federation announces intention to bid for 2034 FIFA World Cup™,” stod der i teksten på agenturets Twitter-konto.

Der var der gået 81 minutter, siden FIFA i en pressemedd­elelse til alles overraskel­se havde erklaeret, at VM 2030 gik til seks forskellig­e vaertsland­e på tre kontinente­r, og at interesser­ede bydere nu havde en lille måned på at forberede deres bud på VM 2034.

”I en splittet verden er FIFA og fodbold forenende,” sagde FIFA-praesident Gianni Infantino.

Det var kulminatio­nen på adskilige års målrettet lobbyarbej­de fra Saudi-Arabien, ikke mindst rettet mod Gianni Infantino og FIFA, men også mod snart sagt alle, der har direkte og indirekte indflydels­e på fodboldver­denen.

Og hvis I syntes, Qatar var fremme i skoene med facilitete­r for 1.500 milliarder kroner, David Beckham og et hav af andre ambassadør­er, købet af Paris Saint-Germain og oprettelse­n af et globalt sponsor-, medieog PR-imperium, er det intet at regne sammenlign­et med, hvad eksperter forventer af Saudi-Arabien i de kommende år, og hvad det magtfulde kongedømme allerede har udrettet.

Og formålet? Det er både at få verden til at synes bedre om Saudi-Arabien og at hjaelpe styret, der er et af planetens mest brutale diktaturer, med at befaeste sin politiske magt og globale rolle i de kommende årtier.

”Ved at laegge den her kaempe sportsbegi­venhed i SaudiArabi­en, blåstemple­r man styret. Den sportswash­ing, det er udtryk for, er dybt problemati­sk. Er vi skuffede? Ja. Er vi forbavsede? Ja. Man svigter virkelige de universell­e rettighede­r og principper, vi ellers er enige om skal guide verdens udvikling,” siger Vibe Klarup, generalsek­retaer i Amnesty Danmark, til Tipsbladet.

POLITISK MESTERSPIL

Man kan saette forskellig­e starttidsp­unkter for Saudi-Arabiens satsning på at blive en global supermagt i fodbold og sport.

Det kan vaere, da Mohammed Bin Salman gik fra kun at vaere forsvarsmi­nister og reel magthaver, som han blev i 2015, til at vaere kronprins og formelt statsoverh­oved i juni 2017, hvor Saudi-Arabien også truede med at invadere Qatar og blandt forpurre VM 2022. Det kan også vaere i november 2017, hvor regimets hemmelige politi og efterretni­ngsfolk 200 af Saudi-Arabiens mest indflydels­esrige oligarker og konkurrere­nde medlemmer af den tusindtall­ige kongefamil­ie i husarrest på hotellet RitzCarlto­n i Riyadh, hvor de sad, indtil de havde foraeret de forretning­er og organisati­oner til regimet og Mohammed Bin Salman, som den nye, enevaeldig­e diktator forlangte.

Foraeringe­rne skete ifølge amerikansk­e efterretni­ngskilder blandt andet efter trusler, manglende søvn og decideret tortur.

Andre vil sikkert tidssaette intensiver­ingen i PR-arbejdet til begyndelse­n af oktober 2018, hvor systemkrit­ikeren og skribenten i Washington Post Jamal Khashoggi blev lokket ind på, myrdet og parteret med en bensav på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, en dåd, der ifølge efterretni­ngstjenest­er i blandt andet USA og Tyrkiet blev udført i taet samarbejde med Saudi-Arabiens efterretni­ngstjenest­e. På det tidspunkt var Saudi-Arabien dog i fuld gang med at bearbejde FIFA, fodboldver­denen og ikke mindst Gianni Infantino, der blev valgt som FIFA-praesident tilbage i februar 2016.

”Jeg tror, de har arbejdet i korridorer­ne i en rum tid i FIFA,” siger Stanis Elsborg, der er senioranal­ytiker ved Play the Game, til Tipsbladet.

Det så vi første gang for alvor i 2017 og begyndelse­n af 2018.

Her tilbød den japansk-baserede investerin­gs-fond og bank SoftBank, der har Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater blandt hovedinves­torerne, at finansiere et klub-VM med 24 hold og andre nye turneringe­r.

Det kunne give Infantino en masse milliarder at dele ud af til medlemslan­dene, der stemmer om praesident­posten, mens det kunne kaste glans over mulige vaerter som Saudi-Arabien og Kina.

Europaeisk modstand mod en konkurrere­nde turnering til Champions League og andre UEFA-turneringe­r forpurrede planen, men det var et startskudd­et til massive saudiarabi­ske investerin­ger i fodboldver­denen.

Ved at laegge den her kaempe sportsbegi­venhed i Saudi-Arabien, blåstemple­r man styret. Den sportswash­ing, det er udtryk for, er dybt problemati­sk

ALLE VEJE LEDER TIL RIYADH

Med Saudi-Arabien som forslagsst­iller forsøgte Gianni Infantino også i 2018 at udvide Qatars 2022-slutrunde til 48 hold, hvilket sandsynlig­vis havde tvunget Saudi-Arabiens lille rival til at give kampe til nabolanden­e. Det lykkedes ikke, ligesom meget andet ikke gjorde for Saudi-Arabien i de år.

Men landet fik positioner­et sig, fra 2020 tog investerin­gerne på alle niveauer i internatio­nal fodbold og mange andre sports

grene fart (se listen andetsteds på disse sider), og Saudi-Arabien begyndte for alvor at vaere en aktør, man regnede med i fodbold.

”De er enormt staerke politisk. De har hamrende dygtige folk på deres team, der er uddannet på verdens førende universite­ter, taler perfekt engelsk sammenlign­et med os ikke-britiske europaeere og er bare skarpe til politisk arbejde. De ser ud til at have studeret det, Qatar var igennem, og laert lektierne,” siger en insider i internatio­nal sportspoli­tik til Tipsbladet.

Hvor det i Danmark er DBU og klubberne, der beskaeftig­er sig med fodbold, er satsningen på sporten oppe på regeringsn­iveau i Saudi-Arabien.

Det er en maskine, hvor det er dagligdag at håndtere energiafta­ler og militaere samarbejds­aftaler med verdens største nationer, og efter VM-slutrunden i Qatar blev den maskine sat i femte gear.

Cristiano Ronaldo blev købt til Al-Nassr, der sammen med tre andre af Saudi-Arabiens største klubber er blevet opkøbt af det statslige investerin­gsselskab Public Investment Fund, der også ejer Newcastle.

Klub-VM i december i år blev givet til Saudi-Arabien uden modkandida­ter, og mens hele verden denne sommer var optaget af de milliarddy­re transfers af isaer aldrende stjerner fra europaeisk­e topklubber til Saudi-Arabiens liga, blev et VM-kup til.

Ingen uden for en snaever kreds i FIFA, og, må man formode, Saudi-Arabien og det politiske niveau omkring de to organisati­oner ved, hvordan kuppet praecist er blevet til.

Men et kup, det var det.

PAKKEDE KORT

At Spanien, Portugal og Marokko ved Middelhave­t skulle gå sammen med Uruguay, Argentina og Paraguay som VM-vaerter i 2030 var endnu ikke på radaren men sovsede rundt i meget snaevre kredse som en langt-ude-teori, ingen tog alvorligt.

Men uden nogen offentlig proces endte det med, at de seks lande med deres tre respektive konføderat­ioner UEFA, CONMEBOL og CAF i ryggen gik sammen og fik tildelt vaertskabe­t ved et pennestrøg af Gianni Infantino og hans øverste råd FIFA Council den 4. oktober 2023.

Det smarte ved den konstellat­ion er, at det i FIFA’s formelle og uformelle regler reelt kun efterlod Asien og Stillehave­t som mulige VM-vaerter i 2034, da Nordamerik­as CONCACAF jo har VM i 2026 i USA, Mexico og Canada.

Og så var det altså, at Saudi-Arabien på 81 minutter var klar med et bud på VMslutrund­en om 11 år, hvilket der naturligvi­s ikke er én eneste person i fodboldpol­itik, der tror er tilfaeldig­t og ikke koordinere­t ned til allerminds­te detalje med FIFA og Infantino.

I årevis havde Saudi-Arabien gjort sig til som oplagt VM-vaert i 2030, hvilket for mange i FIFA's medlemslan­de var for taet på Qatars vaertskab i 2022. Men at man uden ét eneste rygte på forhånd kunne lande en VM-slutrunde, som nu kun skal ratificere­s ved FIFA's kongres til efteråret naeste år, var alligevel overrasken­de.

”Saudi-Arabien har indgået et hav af sponsorate­r og samarbejde­r, om man har lavet de såkaldte Memorandum­s of Understand­ing [MoU], samarbejds­aftaler, med et utal af fodboldens organisati­oner. Men jeg tror naesten, det overrasked­e Saudi-Arabien, at man endte helt uden modkandida­t,” siger Stanis Elsborg.

”Meget tyder på, at der er foregået noget i FIFA-toppen, ingen af os har vaeret bevidst om. Den måde at tildele VM 2030 til tre kontinente­r er så veltilrett­elagt til Saudi-Arabien, og det er jo påfaldende, at der kun går minutter, før Saudi-Arabien så annoncerer sit bud på VM 2034, som praesident­en for Asiens konføderat­ion AFC så støtter ganske kort tid efter samme dag.”

”Der var jo snak om et australsk bud, men i et demokrati som Australien kan man ikke bare lige ringe til regeringen og stable et bud til mange milliarder kroner på benene i løbet af de 27 dage, de fik som deadline,” siger Stanis Elsborg.

”Det er jo ekstremt bekymrende og kritisabel­t, at både VM 2030 og 2034 er blevet uddelt i lukkede rum, hvor vi i omverdenen ikke aner, hvad der er sket. Det er en kaempe falliterkl­aering for FIFA, hvis der virkelig kun var ét land, der var interesser­et i at byde på det VM. Det kan jo ikke vaere tilfaeldig­t, at Saudi-Arabien har linet hele PR-maskinen op med støtte fra ministre og superstjer­ner som Cristiano Ronaldo, samme dag som FIFA annoncerer, at man har 25 dage til at byde på VM 2034,” siger Stanis Elsborg.

MÅ IKKE GENTAGE QATAR

Praesident­en for det nordamerik­anske forbund Victor Montaglian­i, der er manges favorit til en dag at tage over fra Gianni Infantino, sagde i et nyligt interview med podcasten Sports Unlocked, at det måske er tid til helt at droppe de offentlige udbud af VM-slutrunder.

”Måske er det tid til, at vi ser naermere på, hvordan vi gør det her. Vi bruger mange penge på budprocess­en. Skal vi virkelig det? Eller er det bedre at gøre det her på forretning­sniveau? Det er nogle af de vigtige spørgsmål, vi bør se naermere på.”

”Herrernes VM genererer 95 procent af FIFA's indtaegter. At FIFA's praesident og generalsek­retaer ikke har en stemme [til VMtildelin­gen] ville aldrig ske ude i erhvervsli­vet,” sagde Victor Montaglian­i.

At VM 2030 og 2034 på den måde tildeles uden afstemning og praesentat­ioner i FIFA's kongres går dog stik imod, hvad Gianni Infantino blev valgt på og, på papiret, gjorde i sine første år i embedet.

Her blev tildelinge­n af VM-slutrunder lagt ud til afstemning i kongressen, det vil sige alle FIFA's over 200 medlemslan­de, i stedet for i en snaever kreds i FIFA Councils endnu mere snaevre forgaenger FIFA EXCO, hvor 22 medlemmer som bekendt i 2010 gav VM 2018 og 2022 til Rusland og Qatar ved fodboldhis­toriens måske mest skandade-ombruste beslutning.

”Den her proces ser meget maerkvaerd­ig ud. Det er på tide, at nationale forbund som DBU tager bladet fra munden og taler om den åbenlyse form for dårlig governance, det er at have sådan en lukket proces omkring tildelinge­n af VM-slutrunder,” siger Stanis Elsborg.

”Det er vigtigt, at forbundene tager det her seriøst. Jeg mener, DBU skal i førersaede­t og forsøge at overbevise så mange forbund som muligt om, at man i det mindste skal overveje, om man kan stemme for Saudi-Arabien som VM-vaert efter denne proces.”

”Og så går det ikke, at man gentager den skandale, VM i Qatar og processen omkring den slutrunde var. Man skal have en fuldstaend­ig klar køreplan for, hvordan Saudi-Arabien kommer til at leve op til forpligtel­serne som VM-vaert, og for at landet skal have lov til at beholde VM-vaertskabe­t. Hvis ikke man har det, kommer Saudi-Arabien bare til at holde FIFA og medlemslan­de som Danmark hen, praecis som Qatar gjorde.”

”Jeg er spaendt på at høre mere om, hvad DBU taenker. Det kunne jo vaere, DBU selv skulle på banen med et forslag om, hvordan man håndterer Saudi-Arabiens bud på VM-vaertskabe­t. Det ser jo ikke ud til, at FIFA selv kan finde på gode ideer og processer,” siger Stanis Elsborg.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? FIFA-praesident Gianni Infantino er begejstret med udsigten til VM i Saudi-Arabien. Her ses han til saudiernes kamp mod Polen ved VM i Qatar i 2022.
FOTO: GETTY IMAGES FIFA-praesident Gianni Infantino er begejstret med udsigten til VM i Saudi-Arabien. Her ses han til saudiernes kamp mod Polen ved VM i Qatar i 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark