Ekstra Bladet - Tipsbladet

Overblik: DET HAR SAUDI-ARABIEN KØBT UD OVER CRISTIANO

-

Organisati­onen Play the Game har lavet en omfattende kortlaegni­ng af Saudi-Arabiens investerin­ger i sport. Det er en svimlende liste, som insidere forventer bliver meget laengere i de kommende år, i takt med at VM 2034 naermer sig.

Her er nogle af de vigtigste punkter.

Fodbold

Saudi-Arabiens liga

Ud over Cristiano Ronaldo har Saudi-Arabiens stat postet milliarder i at hente superstjer­ner som Neymar, N'Golo Kanté, Jordan Henderson, Rúben Neves, Sadio Mané, Riyadh Mahrez og Fabinho.

Toptraener­e som Steven Gerrard og Nuno Espírito Santo er hyret (sidstnaevn­te blev fyret i sidste uge).

Regeringen har gennem investerin­gsfonden PIF, der også ejer Newcastle United, købt de fire største klubber i bedste raekke, og statslige selskaber og organisati­oner er også gået ind i flere klubber laengere nede i fodboldhie­rarkiet, for eksempel Al-Ula FC i fjerdebeds­te raekke, der i september hentede Allan Sousa fra AaB og gav ham løn som en profil i Bundesliga­en eller Serie A.

Den saudiske liga var en af Asiens staerkeste, og det skal blive interessan­t at se, om stjernerne fra Europas topligaer kommer til at styrke resultater­ne yderligere.

Der har vaeret rygter om, at Saudi-Arabien gerne ville have klubber med i UEFA's Champions League, og klubberne kommer givetvis til at spille en rolle ved det udvidede klub-VM, der begynder i 2025.

Newcastle og klubopkøb i Europa

Efter en lignende model, som Abu Dhabi brugte i Manchester City fra 2008, har Saudi-Arabien siden 2021 ejet Newcastle gennem PIF og styrker både fodboldklu­bben på transferma­rkedet, med et kommende traeningsa­nlaeg i verdenskla­sse, og byggeproje­kter i Newcastle og muligvis oplandet, hvilket styrker den lokale støtte.

Saudi-Arabien leder efter minimum et par klubber til i Europa (en saudisk forretning­smand ejer Sheffield United), og der har vaeret forlydende­r om, at man også har kig på at købe et multiklub-samarbejde, så man får en raekke klubber i et etableret samarbejde på én gang.

Sponsorate­r og politiske aftaler

Saudi-Arabien har gennem virksomhed­er og nøgleperso­ner et hav af sponsorate­r og samarbejds­aftaler. AS Roma i Italien har en saerlig staerk forbindels­e via sponsorate­r og José Mourinho, der er bestyrelse­smedlem i Mahd Sports Academy, der er Saudi-Arabiens svar på Qatars talentsats­ning Aspire Academy.

Landet og dets fodboldfor­bund og store virksomhed­er har samarbejds­aftaler med et hav af fodboldfor­bund, hold og turneringe­r i fodbold. Desuden har Saudi-Arabien kultiveret et taet forhold til Gianni Infantino, og omvendt, siden schweizere­n blev FIFA-praesident i 2016. Infantino har vaeret til et vaeld af begivenhed­er i Saudi-Arabien og har i kulisserne talt landets sag som vaert for store sportsbegi­venheder.

Formel1

Saudi-Arabien begyndte i 2021 som vaert for et årligt Formel1-Grand Prix i den store provinsby Jeddah. Der har vaeret rygter om, at Saudi-Arabien vil købe Formel 1 eller et medejerska­b i løbsserien, der er privatejet af et amerikansk firma.

Golf

Saudi-Arabien har købt PGA Tour og fusioneret det med LIV Golf, der var finansiere­t af landet og skabt som en pirat-turnering med astronomis­ke praemiepen­ge.

Boksning

Saudi-Arabien er blevet den måske største destinatio­n for de største boksekampe på planeten.

Vinter-sport

I 2029 skal Saudi-Arabien vaere vaert for vinter-legene i Asien. Facilitete­rne er ikke bygget endnu og kommer af indlysende årsager til at kraeve en del kreativite­t, og dyre løsninger, da der selv i efterårs- og vinter-månederne oftest er varmt.

E-sport

Saudi-Arabien har investeret massivt i Esport og er en af de store aktører i branchen.

Andre sportsgren­e med Saudi-investerin­ger

Motorsport, cricket, tennis, brydning, hestesport, MMA, sejlsport, håndbold.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Kevin Magnussons F1-racer slår gnister ned ad Corniche Circuit i Jeddah. På små billeder: Brooks Koepka med det synlige tegn på, at han vandt playoff i LIV Golf League i Jeddah. Og så selvfølgel­ig Cristiano Ronaldo i aktion for Al-Nassr i Saudi Pro League.
FOTO: GETTY IMAGES Kevin Magnussons F1-racer slår gnister ned ad Corniche Circuit i Jeddah. På små billeder: Brooks Koepka med det synlige tegn på, at han vandt playoff i LIV Golf League i Jeddah. Og så selvfølgel­ig Cristiano Ronaldo i aktion for Al-Nassr i Saudi Pro League.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark