Ekstra Bladet - Tipsbladet

DERFOR ER SAUDI-ARABIEN EN DYBT KONTROVERS­IEL VM-VAERT

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Mens Qatar ifølge flere estimater brugte omkring 1.500 milliarder kroner på at gør hovedstade­n Doha og VM-arenaerne klar til VM 2022, planlaegge­r Saudi-Arabien at bygge en helt ny futuristis­k by på det, der svarer til halvdelen af Danmarks areal for i hvert fald 7.000 milliarder kroner.

Her skal man blandt andet vaere vaert for Asiens vinter-lege (ja, vinter) i 2029, hvilket blandt andet bliver med skisport ved den endnu ikke byggede by i NEOM Trojena, der ligger oppe i bjergene i op til 2.500 meters højde.

Da Tipsbladet mødes med Amnesty Danmarks generalsek­retaer Vibe Klarup, er der i interviewe­t flere deja vu til debatten om Qatar.

”Det er et autoritaer­t styre, som knaegter en lang, lang raekke menneskere­ttigheder. Vi taler helt basale rettighede­r som ytringsfri­hed, retten til at forsamle sig, retten til at demonstrer­e og kritisere styret. Det er helt basale rettighede­r, man ikke har i Saudi-Arabien,” siger Vibe Klarup.

”Derudover har landet en stor historie for at anvende og eksekvere dødsstraf, og det er uden en foregående rettergang af en kvalitet, vi vil anbefale. Problemet er isaer retssystem­et, hvor der er nogle meget kritisable processer. Det er et af de lande i verden, der anvender dødsstraff­en oftest, og så er der også alle historiern­e om moralpolit­iet, kvinders rettighede­r, en lang raekke basale frihedsret­tigheder, hvor det står meget skidt til. I Freedom Houses rangordnin­g af lande ligger Saudi-Arabien helt i bund sammen med lande som Afghanista­n og Iran. Så når FIFA vaelger sådan et vaertsland, giver det nogle seriøse udfordring­er,” siger Vibe Klarup.

I Qatar var fokus i høj grad på migrantarb­ejdere, der arbejdede under elendige vilkår.

10 MIO. MIGRANTARB­EJDERE

Der var et par millioner udenlandsk­e arbejdere eller lidt over, da byggearbej­det var mest intenst i Qatar.

I Saudi-Arabien går estimatern­e på op mod 10 millioner migrantarb­ejdere i samme typer jobs som i Qatar, det vil sige byggebranc­hen og andet manuelt arbejde samt i housekeepi­ng, hvor man isaer asiatiske kvinder arbejder.

”Kafala har der formelt vaeret et opgør med i Qatar. I Saudi-Arabien er det et fuldt fungerende system. Det betyder, at mange millioner arbejdstag­ere fra andre lande kommer til Saudi-Arabien og arbejder under slaveligne­nde forhold,” siger Vibe Klarup.

I modsaetnin­g til Qatar fører Saudi-Arabien gennem landets vaebnede styrker og efterretni­ngstjenest­er også krig i isaer Yemen men også i flere afrikanske landes konflikter, hvor SaudiArabi­en ifølge Vibe Klarup og FN-rapporter er skyldig i et vaeld af krigsforbr­ydelser.

”Det er virkelig et risikofyld­t vaertsland. Vi var højt oppe på skalaen i Qatar og var voldsomt kritiske og er det stadig. Men det er trods alt ikke et land, der på samme måde er engageret i krige eller har samme grad af brug af dødsstraf. Vi rykker et nøk op med Saudi-Arabien,” siger Vibe Klarup.

”Jeg kan undre mig over, hvad FIFA gør i forhold til sine fans. Vi har lavet en undersøgel­se i 15 lande, og den viste, at fodboldfan­s faktisk ikke er uimodtagel­ige overfor argumentet om, at menneskere­ttigheder er vigtige. Når vi spurgte i forskellig­e lande, var menneskere­ttigheder nummer ét, to eller tre på listen for folk. Så jeg synes, man svigter fanbasen, hvis man så systematis­k overhører laeringen fra VM i Qatar. Der var det forstyrren­de for slutrunden og FIFA, at man hele tiden skulle tage stilling til menneskere­ttigheder. Alligevel insisterer man på at gentage det. En så stor sportsorga­nisation vaelger med fuldstaend­ig åbne øjne at gå den her vej,” siger Vibe Klarup.

DBU SKAL I FRONT

Det vil vaere en sensation, hvis alt andet end en regional storkrig i årene op til 2034 forhindrer Saudi-Arabien i at blive VMvaert.

Men det kan ikke nytte noget, at FIFA, fodboldver­denen og DBU bare passivt spiller med i Saudi-Arabiens nøje tilrettela­gte plan for at bruge fodboldspi­llet til egne politiske agendaer, mener Vibe Klarup.

”Jeg har en dialog med den nye direktør, og man kan vel sagtens sige, at det var en svaer debat for DBU i forbindels­e med slutrunden i Qatar. Jeg fornemmer, at der er en stor bevidsthed om, at de her spørgsmål ikke går vaek. At sport og menneskere­ttigheder bliver koblet taet sammen, fordi sport og isaer fodbold er så taet forbundet til den geopolitis­ke situation i verden. Det bliver et vigtigt emne for DBU at håndtere, for jeg tror ikke, debatten bliver lettere, end den hidtil har vaeret.”

”Mit råd til DBU er, mit håb er, at de virkelig står op for de menneskere­ttighedspr­incipper, som FIFA selv har vedtaget. Og at man kaemper for, at det ikke bare er en skrivebord­søvelse i store beslutning­er som det at tildele et VM-vaertskab,” siger Vibe Klarup.

Det danske erhvervsli­vs store samarbejds­aftaler og Danmark NATO-alliancens alliance med Saudi-Arabien er allerede blevet hevet frem som eksempel på, at fodboldver­denen ikke kan bremse Saudi-Arabiens planer eller brug af eksempelvi­s VM 2034. Men så nemt kan man ikke slippe om det, mener Vibe Klarup.

”Når man som virksomhed bevaeger sig ud i verden, skal man sørge for, at man opfører sig ordentligt, vurderer risici og laver sin due diligence. Man udsaetter sig for en enorm risiko ved at operere i et land med det track record, Saudi-Arabien har på menneskere­ttigheder. Det er de samme principper, som når danske våbenkompo­nenter indgår i de fly, der begår krigsforbr­ydelser i Yemen og i Afrika. Man skal forstå den sammenhaen­g, man indgår i, og hvilken risiko, man løber. Og at man kan blive medskyldig.”

”Man er ansvarlig for sin egen politik, og det vil sige, at DBU også skal sørge for, at man ikke medvirker til at kraenke menneskere­ttighedern­e,” siger Vibe Klarup.

”Vi har heldigvis en kulturmini­ster som forstår, at sport er noget helt andet end erhvervsli­vet. Alle de vaerdier, sport siger, man står for, er jo ikke noget, vi i omverdenen har fundet på. Det har sporten selv fundet på, og det skal vi holde dem oppe på. Det nytter ikke noget at bruge stråmands-argumenter om, at når man handler med dem, kan man også spille fodbold med dem. Her taler vi om, at sporten skal leve op til sine egne vaerdisaet og krav, så må vi lade politikere og erhvervsle­dere tage sig af erhvervsaf­taler,” siger Stanis Elsborg.

Man er ansvarlig for sin egen politik, og det vil sige, at DBU også skal sørge for, at man ikke medvirker til at kraenke menneskere­ttighedern­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark