Ekstra Bladet - Tipsbladet

DERFOR VAR DER IKKE STRAFFE TIL FC KØBENHAVN

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Jeg skal ellers love for, at det er blevet efterårsve­jr. I hvert fald her på matriklen har det stormet og regnet i uhyrlige maengder – dog intet at regne for de steder i det jyske og fynske, hvor der decideret kan tales om oversvømme­lse.

Lad os trøste os med, at der kun er fem uger, til året vender igen. Lige nu føles Henrik Nordbrandt­s berømmelig­e November-digt meget naervaeren­de. Det, som vi trøster os med her i huset, er, at de maengder nedbør, som kommer, i det mindste ikke skal skovles. Og hvad har det så med fodbold at gøre ?

Jo, en venskabska­mp mellem Belgien og Serbien har måttet flyttes til et andet stadion, fordi nationalst­adion er regnhaerge­t. Så vi er ikke alene i kurven.

Ellers er det jo på papiret en fredelig uge, fordi der er landskamps­pause, men sådan er det ikke nødvendigv­is på denne side af skrivebord­et. Vi er ikke vejrafhaen­gige på den måde, og spørgsmåle­ne er der fremdeles.

Ellers har det vaeret en relativt fredelig uge trods københavne­r-derbyet. Lige akkurat det kastede et par situatione­r af sig, som efterfølge­nde har vaeret genstand for lidt diskussion (om end ikke så meget på banen).

Begge situatione­r falder i første halvleg og har VAR involveret. En FCK’er faeldes lige omkring kanten af straffespa­rksfeltet. Ingen tvivl om benspaende­t, men det store spørgsmål er, om det er indenfor eller udenfor. Er det udenfor, kan VAR ikke gøre noget som helst ifølge protokolle­n. Er det indenfor, er der måske en sag.

Denne viser sig at vaere udenfor, og det er så det. Den naeste kommer i slutsekund­erne af første halvleg med et sammenstød i straffespa­rksfeltet mellem en BIF-forsvarer og en FCK-angriber – og den er mere tricky. Det er selvfølgel­ig også derfor, at VAR bruger godt to minutter på at tjekke den igennem.

JEG HAR HAFT lejlighed til at lytte på VARkommuni­kationen, og det kører helt efter bogen. De kan simpelthen ikke efter de forhåndenv­aerende vinkler afgøre, hvem der spiller bolden først, før sammenstød­et kommer. Og så er vi tilbage ved VAR's udgangspun­kt: der skal vaere en klar og åbenlys dommerfejl, før VAR kan komme i spil.

Vi har en forsvarer, som løber efter en bold og prøver at sparke til den – og en angriber, som kommer bagfra og stikker benet ind for at erobre bolden. Nu er det jo på ingen måde en livsforsik­ring at spille bolden først. Der kan sagtens ske grimme ting bagefter med det haengende ben.

Jeg har set situatione­n rigtig mange gange, og for mig ligner det, at forsvarere­n er først på bolden, hvorefter angriberen stikker benet ind og i forsøget og så får ramt forsvarere­n med knopperne på foden.

Omvendt kan man haevde, at forsvarere­n sparker op i angriberen­s fod. Men forsvarere­n har allerede svinget benet og er i faerd med at cleare, da angriberen kommer forbi. Det ender med et frispark til forsvarere­n, da angriberen synes at vaere sidst på.

DET ER SVAERT at få et straffespa­rk ud af det, når man selv er i hvert fald delvis skyld i kontakten. Så med fare for at rage uklar med en frygtelig masse mennesker vil jeg mene, at kendelsern­e er korrekte. Men det er et prima eksempel på, hvad VAR kan og ikke kan. Når man ikke selv med en grusom masse kameravink­ler kan afgøre, om vi skal den ene eller anden vej, er det ikke nogen klar og åbenlys dommerfejl, uanset hvad afgørelsen måtte vaere. Havde dommeren nu dømt straffespa­rk, ville VAR ud fra disse argumenter heller ikke have intervener­et. Men under alle omstaendig­heder er det en ualmindeli­g giftig situation. For nu at blive i Parken var der en kamp mod Manchester United tidligere på ugen. Der var en god del VARinterve­ntioner. Én ting er, at jeg fra den bløde laenestol ikke var voldsomt imponeret over dommerens afvikling, men det er der jo heldigvis folk på stadion til at tage sig af.

Men der er i hvert fald tre situatione­r, som man skal bemaerke sig. Der er et par straffespa­rk for hånd på bolden. Ét til FC København, som må vaere fuldstaend­ig indiskutab­elt. Bolden kommer til armen – men armen er i unaturlig stilling og foretager en selvstaend­ig bevaegelse mod bolden, hvilket gør det meget lettere for dommeren.

Og så er der ét til United, som jeg ikke er ubetinget begejstret for. Armen er ind til kroppen, og der er ikke nogen bevaegelse, selv om bolden kommer fra relativt kort afstand. VAR kalder et on fieldrevie­w, og det synes jeg heller ikke er nogen god idé (man burde bare holde snuden vaek) – og da slet ikke, når dommeren efter gennemsyn vaelger at dømme straffespa­rk.

Og så er der udvisninge­n af Rashford. Tacklingen kommer med stor kraft og med knopperne forrest. Min første indskydels­e fra laenestole­n var advarsel, men de langsomme gentagelse­r, også fra andre vinkler viser, at tacklingen ikke sidder på foden (som jeg troede), men over. Og så er der kun én vej.

Bringer man en modspiller­s sikkerhed i fare, er taksten en udvisning. Det kunne snildt have kostet en braekket ankel. Så er det egentlig ligegyldig­t, om Rashford ikke kan gøre for, at han lige lander det sted – nej, men saetter man en sådan tackling ind, spiller man med en risiko.

Det er ligesom at spille i lotteriet – nogle gange går det godt, men går det ikke godt, må man også betale prisen. Det interessan­te her er, at Rashford ikke protestere­r, men bare går sin vej, for han ved godt, at den er gal.

Jeg er helt med på, at denne udvisning har afført en god del diskussion. Formentlig fra de samme United-fans, som har brokket sig over TV-daekningen med et påstået fokus på FCK. Jeg kan ikke genkende det – og kunne det heller ikke under udsendelse­n.

SELVFØLGEL­IG KAN MAN ikke forlange af danske kommentato­rer, at de skal vaere 100 % neutrale, når danske hold er involveret. Det ville man heller aldrig forlange af landsholds­kommentato­rer (naeste test er her fredag aften).

Vi dommermenn­esker er jo dresseret til at vaere neutrale, uanset hvad, fordi fokus er på dommerprae­stationen – men det kan man ikke forlange af journalist­er og eksperter, som jo også skal saelge varen til seerne.

Sidste udkald i denne uge bliver kampen mellem AGF og Viborg. Vi har en situation umiddelbar­t før AGFs 2-0 mål, hvor Viborgs målmand efter en dødbold kommer ud i feltet, støder sammen med en AGFspiller og bliver liggende på jorden. Under to sekunder efter bliver bolden sparket i mål fra paent lang afstand. Der er to ting i det her.

For det første er Viborg-målmandens udfald af en kaliber, som snildt kunne udløse et straffespa­rk og et gult kort. Målmaend har ikke bare frit lejde til at gå efter en bold (selv om mange tror det). Dernaest er der problemet med, at målmanden bliver liggende.

Ifølge efterfølge­nde udtalelser mener målmanden åbenbart, at når en målmand ligger ned, skal spillet afbrydes. Det ville jo vaere vidunderli­gt, hvis verden var så sort eller hvid, men det er den ikke.

Spillet skal afbrydes, hvis målmanden ikke er funktionsd­ygtig og har brug for at vaere det. To eksempler: målmanden kaster sig efter en bold, brager ind i målstangen, og splitsekun­det efter sparkes bolden i mål. Der dømmes mål.

Eksempel 2: samme situation, men bolden spilles herefter rundt i straffespa­rksfeltet med målmanden liggende. Spillet skal afbrydes. Så der er ingen automatik i dette – og AGFs mål er fuldstaend­ig efter reglerne.

Én ting er, at jeg fra den bløde laenestol ikke var voldsomt imponeret over dommerens afvikling, men det er der jo heldigvis folk på stadion til at tage sig af.

NOVEMBER ELLER EJ – det er nu, det hele skal afgøres. Hvis vi overhovede­t har et hold tilbage, hedder det Slovenien i Parken fredag aften (dette skrives som saedvanlig onsdag). Jeg krydser alle legemsdele i den berømte dybe laenestol.

JAN CARLSEN ER TIDLIGERE DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark