Ekstra Bladet - Tipsbladet

Tillykke med de 75 år, Tipsbladet!

-

Harry Truman var amerikansk praesident, Tyskland var besat af Vestmagter­ne og Stalins Sovjetunio­nen, og da tipning blev indført i Danmark, blev Tipsbladet det også 26. november 1948. På søndag fylder Tipsbladet 75 år, og det er jo tydeligt for alle, at verden er blevet vendt på hovedet adskillige gange i det trekvarte århundrede, der er gået siden den første udgave en november-dag lige efter krigen.

Fodbold er blevet det mest populaere spil og vel også kulturinst­itution, og det er ikke kun her lands men også på størstedel­en af planeten.

De store stjerner og fodboldklu­bber i Danmark for slet ikke at tale om dem i England og Champions League fylder mere end selv Novo Nordisk, Google eller pop-personligh­eder som Taylor Swift og Donald Trump. Det er både godt og skidt. På vejen hertil har vi og vores forgaenger­e på redaktione­n efter bedste evne forsøgt at fortaelle om fodboldver­denen og dets aktører, helte, skurke og alt mellem yderpolern­e.

Vi har vaeret populaere, upopulaere, allemandse­je, lagt på is, og ligesom alle i fodboldver­denen maerker den massive interesse, maerker vi også de tårnhøje forventnin­ger, der er til os som medie og et navn, alle har en mening om efter 75 år.

Vi er i faerd med at få sat arkivet med indbundne udgaver af Tipsbladet op i de nye lokaler, vi er flyttet ind i, efter vi per 1. oktober blev opkøbt af Better Collective.

Det er fascineren­de og forbundet med ikke så lidt aerefrygt at bladre i de gamle udgaver, også her 11 år efter, jeg var så privileger­et at blive sat i spidsen for den trykte udgave af Tipsbladet.

Firsernes storhold i Italien og England husker jeg levende sammen med Diego Maradona, der braendte så lyst i de år, det samme gaelder de sidste år med 1. Division som bedste raekke og fødslen af den her turnering med det underlige, overmodige navn Superligae­n.

Pelé, Garrincha, Ferenc Puskas, Bobby Moore, Allan Simonsen og alle de andre koryfaeer, der ligger før firserne, har jeg kun set på gamle videoklip og laest om i Tipsbladet.

Det er fortrinlig­t at laese om indførelse­n af profession­el fodbold i slutningen af 70'erne, glemte reportager fra VM-slutrunder og Per Høyer Hansens herlige rejsebreve fra alle mulige og umulige hjørner af verden.

JEG KAN LOVE, at penge i fodbold, politik, cheftraene­res jobsikkerh­ed og fodboldspi­lleres evner og laster også var temaer i de gode, gamle dage, hvor tonen ofte var endog saerdeles bramfri, mere end man skulle tro i dag.

Det er et meget menneskeli­gt traek at se fortiden i et lysere, mere positivt skaer end nutiden.

Men derfor ville jeg nu gerne alligevel have set Ferenc Puskas og hans utrolige holdkammer­ater spille for Ungarn i start-halvtredse­rne eller siddet lige ud for målstregen, da den bold på Wembley i 1966 måske/ måske var inde.

Ved siden af fascinatio­nen og begejstrin­gen har vi ofte udfordret fodboldver­denen og vores laesere, ja nogle gange blev vi endda også boykottet, selvom folk nu som regel ombestemte sig igen, når en skarp vending var kommet lidt på afstand.

Vi har også gjort det i nyere tid, hvor vi naturligvi­s skulle og ville følge med tiden, kastede mere tid og flere ressourcer efter den hjemlige liga, og ofte sparkede til autoritete­rne og dem med magten og pengene, praecis som journalist­ik i sin essens skal.

Det har helt sikkert vaeret for meget for nogle af jer.

Ja, det var det så sent som i sidste uge, hvor vi gik benhårdt til Qatars VM-vaerter et år efter slutrunden, hvor vi kunne dokumenter­e, hvordan der absolut intet positivt er sket, hvordan styret har faengslet og fortsat faengsler dem, man har behandlet dårligt.

Opløftende og begejstren­de? Nej. Men relevant?

DET SYNES VI, når Saudi-Arabien har kuppet sig til at holde VM i 2034 og bruger Qatars 2022-unoder som manual, og danske fodboldfan­s og fodboldspi­llere dermed tvinges til at spille VM i et af verdens mest undertrykk­ende lande for at haedre regimet og dets overhoved.

I den kommende tid leverer vi det Tipsbladet, I kender det meste af tiden med kåringer, interviews og tid til fascinatio­nen af spillet.

Men vi forbeholde­r os retten til at forholde os kritisk til en fodboldver­den, hvor det efter min mening ikke er mere mikrofonho­lderi og mere indhold, der totalt ignorerer virkelighe­den og går underholdn­ingens og magthavern­es aerinde ved at lade som om, alt er i den skønneste orden, der er brug for.

Tipsbladet har, i al ubeskedenh­ed, vaeret en bragende succes gennem årene. Det er elsket af mange, et navn, der vaekker følelser, og som har vaeret med hele vejen i moderne fodboldhis­torie.

Vi ville hjertens gerne lave 100 sider til jer hver uge med reportager og interviews fra alle afkroge af Danmark og resten af verden.

Men virkelighe­den er også, at trykte medier er under pres, ikke bare i Danmark men i alle førnaevnte afkroge af vores elskede planet.

Så med mindre der sker noget uventet, er det slut med dette blad på papir om få måneder, når samarbejds­aftalen mellem Tipsbladet og Ekstra Bladet udløber.

Det er trist, aergerligt og ikke noget, vi selv har valgt. Men det er også sådan, verden udvikler sig, og vi har naturligvi­s taenkt os at laegge endnu flere kraefter i det digitale arbejde på tipsbladet.dk med endnu flere staerke, vigtige og faengslend­e historier, både i skrevne ord og givetvis også på video og i podcasts.

Selvfølgel­ig bliver det ikke det samme, men anderledes er jo ikke nødvendigv­is synonym med vaerre, og vi byder alle velkommen til en yderst spaendende fremtid på tipsbladet.dk, hvor vi kommer til at satse benhårdt på at blive endnu mere relevante for endnu flere danskere i fremtiden, end vi er i dag.

På vejen hertil har vi og vores forgaenger­e på redaktione­n efter bedste evne forsøgt at fortaelle om fodboldver­denen og dets aktører, helte, skurke og alt mellem yderpolern­e

JEG VIL BENYTTE lejlighede­n til at sige tillykke til Tipsbladet og tusind tak til alle jer, der trofast har fulgt med i årevis og i årtier, og også til jer, der laeser bladet af og til.

Jeg tør godt sige på egne, redaktione­ns og vores forgaenger­es vegne, at det har vaeret en udelt fornøjelse og stor aere at fortaelle fodboldhis­torier til danskerne gennem 75 år.

Jeg takker ydmygt for jeres tid og interesse, og så satser vi på, at Tipsbladet også er der om yderligere 75 år, stadig i fin form og relevant for alle de fodboldint­eresserede danskere, der følger spillet med liv og sjael.

 ?? ?? Tipsbladet har favnet vidt gennem årene. Her fra 1978.
Tipsbladet har favnet vidt gennem årene. Her fra 1978.
 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark