Ekstra Bladet - Tipsbladet

75 ÅR I RETROSPEKT­IV

-

DET ER SOM BEKENDT en jubilaeums­udgave af Tipsbladet, som du sidder med – 75 år. Imponerend­e at holde et medie så laenge i søen på et trods alt ret begraenset målområde. Men vi elsker jo fodbold (i hvert fald de, der laeser dette), og informatio­nerne har vaeret uvurderlig­e. Jeg har kun fulgt med fra omkring 1967, men det har vaeret en fornøjelse. Nå, men chefredakt­øren bad mig med stort set dags varsel om (hvis det var muligt) at give en oversigt over de vigtigste regelaendr­inger inden for de 75 år. Det er en paen mundfuld, men nu er det jo så heldigt, at fodboldlov­en langt hen ad vejen har den samme basis som i det første lovsaet fra 1863.

Nogle ser det som en styrke, andre som en svaghed – men jeg er på dette område tilpas konservati­v til, at jeg synes, at det er herligt at have noget kontinuite­t, så det stadig er det samme spil, som vi dyrker.

Ikke noget fikumdik med amerikansk­e straffespa­rk, indspark og ikke indkast, afskaffels­e af offside-reglen osv. IFAB er garant for, at ånden i fodboldlov­en stadig er den samme, selv om man justerer lidt hist og pist. Så må man meget gerne kalde mig romantiker (jeg har prøvet at blive kaldt vaerre), men det er trods alt en titel, som jeg vil baere med stolthed.

Men skal man se tilbage på 75 års udvikling, kan det jo kun blive punktnedsl­ag i det allervaese­ntligste. Og så kommer det primaert til at handle om offside, målmanden – og så en lille ting uden for dagsordene­n.

OFFSIDE ER JO en evig kilde til diskussion, og der arbejdes kontinuerl­igt på at forbedre vurderings­grundlaget, senest med den semi-automatisk­e offside, som nu har vaeret kørt i udvalgte internatio­nale kampe.

Offside-reglen er jo i sidste ende en udløber af rugby-reglerne, hvoraf fodbolden udsprang – at man ikke måtte aflevere bolden til en spiller som var laengere fremme. Det har der så vaeret talrige versioner af gennem tiderne, og det skal jeg forskåne jer for.

Men ser vi tilbage på de 75 år, har der faktisk vaeret nogle ganske radikale aendringer. Som udgangspun­kt var man offside, hvis man ikke havde tre modspiller­e mellem sig og mållinjen. Det blev så aendret til to modspiller­e, men der var stadig spørgsmåle­t om, hvornår man var på linje med modspiller­ene eller ej.

I MIN AKTIVE TID var man offside, hvis man bare var på linje – men for vel tyve år siden blev bevisbyrde­n vendt om.

Nu var en angriber fri, hvis han var på linje med naestsidst­e modspiller. Alt dette gjort, fordi man gerne ville have flere mål, og det er jo et fair formål. Men det var godt nok en kulturaend­ring hos linjedomme­rne.

Offside-reglen bliver vi aldrig faerdige med, uanset kreative forslag fra flere laesere. Idéen med at kun at lade reglen taelle for spillere, som har passeret straffespa­rksgraense­n, er afprøvet for adskillige år siden i en FIFA-turnering, og det gik ikke godt. Uanset om vi kan lide det eller ej, er offside-reglen altså det sidste element, som traekker tråde tilbage tilbage til oprindelse­n i rugby.

Målmanden er jo pr. definition en udsat person. Det må heller ikke vaere sjovt at stå som sidste skanse, ikke have noget at lave og så pludselig skulle praestere (og så ikke et ord om Nordirland). Men målmanden har i lovmaessig henseende ført en omtumlet tilvaerels­e. Det er stort set altid ham, som det er gået ud over, når man gerne ville have mere effektiv spilletid.

VI STARTEDE MED, at målmanden måtte tage fire skridt, slå bolden i jorden – og så havde han fire mere. Dette kunne der gå en evighed med. Så blev det indskraenk­et til, at han havde fire skridt, hvorefter han skulle skille sig af med bolden.

Det sørgede VM i 1992 for at laegge i graven, hvor reglen i den grad blev misbrugt. Så landede man på seks sekunder i stedet for fire skridt. Ikke fordi det er blevet meget bedre, men jeg ved, at IFAB kigger på problemet, for det irriterer alle.

Man er kommet for at se fodbold – ikke for at se en målmand holde bolden eller for den sags skyld at ligge oven på den efter en redning. Men løsningen er ikke ligetil – for så havde man nok fundet ud af den allerede nu.

Interessan­t nok, at når der endelig bliver dømt for en overtraede­lse af seks sekunders-reglen i Superligae­n (vi nåede vist op på godt tyve her), giver det overskrift­er.

Lad dog vaere med at skyde budbringer­en – at vi for en gangs skyld har en dommer, der overholder reglerne, er en god ting. Så er der lidt opsamling bagefter med hensyn til resten af flokken, så vi rammer en ensartet linje, men det er en ganske anden historie.

TILBAGESPI­LSREGLEN, som blev indført i 1992, er måske den mest revolution­erende aendring overhovede­t i nyere tid – at målmanden ikke måtte røre en bold med haenderne, som forsaetlig­t var sparket til ham af en medspiller (eller kastet fra et indkast). Ét eksempel på, hvordan lovaendrin­ger kan aendre spillet og spillertyp­erne. Nu skulle målmaend pludselig til at vaere gode med fødderne også.

Lidt uden for dagsordene­n – for dette er i virkelighe­den ikke lovstof - har vi aldersgrae­nsen for dommere. For 75 år siden var den ikke-eksisteren­de.

Så blev den sat til 50 år – og senere nedskrevet til 45. Hvilket man nu også både internatio­nalt og i mange lande (herunder Danmark) tager med et gran salt. Hvis praestatio­nerne på banen er i orden, og hvis man i øvrigt kommer igennem de andre krav – der er både en fysisk og teoretisk test hvert år – så kører vi.

Det er en meget følsom balance, for klubberne har jo krav på de bedste dommere til de bedste kampe, så aldersgrae­nser bør aldrig vaere en ultimativ graense, men noget som man kan fravige plus/minus. Omvendt skal man hele tiden taenke i generation­sskifte – lidt ligesom landsholde­t.

DETTE VAR EN (meget) hurtig tur rundt i udviklinge­n de seneste 75 år. Det kunne vaere blevet til meget mere, men der er kamp om pladserne i dette nummer.

Jeg har kun haft fornøjelse­n af vaere med i de 45 af årene, men det skal nu ikke afholde mig fra at ønske rigtig hjertelig tillykke med jubilaeet. Havde vi talt om bryllupper, havde det vaeret et kronjuvelb­ryllup. Sådan ét har jeg aldrig mødt, så jeg måtte faktisk slå det op (og der er mindst to konkurrere­nde betegnelse­r, så der er ikke noget, der kommer forbi hver anden dag)…

JAN CARLSEN ER TIDLIGERE DOMMER-OBSERVATØR OG EN AF EUROPAS MEST VELANSETE FORTOLKERE AF FODBOLDLOV­EN.

Nu skulle målmaend pludselig til at vaere gode med fødderne også

 ?? FOTO: THOMAS BORBERG/RITZAU SCANPIX ?? Også fodboldlov­en har aendret sig i de seneste 75 år.
FOTO: THOMAS BORBERG/RITZAU SCANPIX Også fodboldlov­en har aendret sig i de seneste 75 år.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark