Ekstra Bladet - Tipsbladet

Holdet og juryen

-

Hvordan laver man en liste over de vigtigste og mest betydnings­fulde personer i dansk fodbold gennem de seneste 75 år? Det er ikke let, men vi har primaert sket til tre afgørende kriterier.

Her er de kriterier, der har defineret udvaelgels­en af navne til listen:

1: PERSONENS AFTRYK PÅ DANSK FODBOLD

Har vedkommend­e flyttet noget afgørende eller vaeret en del af dansk fodbold, mens en markant udvikling har fundet sted på eller uden for banen?

2: PERSONENS BETYDNING FOR DANSK FODBOLDS POPULARITE­T

Har personen vaeret med til at gøre fodbold populaert eller kendt i Danmark i kraft af sine praestatio­ner eller i kraft af de resultater, vedkommend­e har haft andel i?

3: PERSONENS INTERNATIO­NALE AFTRYK

Har personen vaeret med til at saette dansk fodbold på det internatio­nale landkort og gøre dansk berømt på verdenspla­n gennem resultater eller andre bedrifter?

Med til at lave listen og byde ind med kommentare­r og synspunkte­r har vi allieret os med tre maend, der har fulgt fodboldens udvikling gennem årtier fra forskellig­e perspektiv­er.

Her er de tre panelister, der har deltaget tilblivels­en af listen:

Morten Bruun

Journalist og tidligere fodboldspi­ller med mere end 200 Superliga-kampe på cv’et samt en traenerfor­tid i Silkeborg IF og Sønderjysk­E. Siden 2001 kommentato­r, ekspert og skribent hos en lang raekke danske medier og forfatter til bøgerne ’På banen’, ’Matchday’ og ikke mindst Kampdag – et vaerk om dansk fodbold historie på klubplan.

Dan Hammer

Direktør i Royal Arena og nuvaerende bestyrelse­smedlem i FC Nordsjaell­and. Tidligere leder gennem et årti i FC København og Parken Sport & Entertainm­ent samt forfatter til bøgerne ’Ståle’ om Ståle Solbakken og ’Hvor svaert kan det vaere’ om fodboldled­else. Herudover livslang fan af Fremad Amager og kommentato­r og ekspert hos blandt andre fodboldmed­iet Mediano gennem en årraekke.

Joakim Jakobsen

Journalist på Weekendavi­sen og forfatter til to markante bøger: ’Guld Harald’ om Harald Nielsen og ’Tynd Luft’ om dansk landsholds­fodbolds kulturhist­orie med VM i 1986 som omdrejning­spunkt. Desuden skarp debattør og iagttager af fodboldens udvikling i Weekendavi­sens spalter.

Herudover har Tipsbladet­s chefredakt­ør Troels Bager Thøgersen og Mediano-journalist Sebastian Stanbury (tidligere Tipsbladet) bidraget med deres synspunkte­r til listen, der i sidste ende er redigeret af journalist og forfatter Martin Davidsen.

i

aerlige, siger det nok også noget om niveauet på de tre landshold, men det handler nok mere om tiden og så selvfølgel­ig et unikt boldtalent. Men der er ingen tvivl om hans almene betydning,” siger Dan Hammer, mens Morten Bruun også fremhaever hans betydning som sportsmand.

”Det hjaelper ham helt sikkert, at han også spillede på landsholde­t, han er også kendt for at have opfundet indendørs fodbold, og i AB har de Knud Lundberg-dagen. Jeg har ikke levet i de år, hvor han spillede, og jeg forbinder ikke Knud Lundberg med nogen kvantespri­ng fra dansk fodbold. Han er en stemme fra en anden tid, men i forhold til en anden formidler som Gunnar Nu Hansen, så har Knud Lundberg helt sikkert en meget staerkere position.”

10: Hans Bjerg Pedersen

Som Lyngby-leder havde Hans Bjerg-Pedersen en stor aktie i klubbens opstigen i dansk fodbold gennem 1980’erne, men han er med på listen for hans rolle som fodboldpol­itiker i DBU og Divisionsf­oreningen. Han var om nogen en af faedrene til fødslen af Superligae­n og kommercial­iseringen af dansk klubfodbol­d, der fra 1991 og frem tog markante skridt fremad.

”Han skal med på listen, fordi han var en direkte faktor i at løfte dansk klubfodbol­d i almindelig­hed. Han var fremsynet, og derfor hører han naturligvi­s hjemme på listen. Han flyttede nogle ting på et bredt niveau i samarbejde med Claus Rode, der dengang var direktør for Divisionsf­oreningen. Helt vaesentlig­t fik man lavet den første store TV-aftale, og det er helt sikkert et brydningsp­unkt for det, der kom til at hedde Superligae­n,” siger Dan Hammer.

Hans Bjerg Pedersens eftermaele i dansk fodbold er ikke rosenrødt, blandt andet på grund af hans modstand mod ansaettels­en af Richard Møller Nielsen som landstraen­er i 1990, men på de indre linjer i DBU og Divisionsf­oreningen var han en afgørende figur.

”Superligae­n blev et kvantespri­ng for dansk fodbold ligesom Premier League gjorde i starten af halvfemser­ne, og man må sige, at det gjorde noget for dansk fodbold. Og der var Hans Bjerg jo mere end nogen anden mand arkitekt bag. Der er nok mange, der ikke kender ham saerligt godt, og han har også fået en underlig position i dansk fodbold, fordi de fleste forbinder ham med, at han sagde, at hans egen bedstemor kunne have lavet de samme resultater som Richard Møller Nielsen. Men han kommer med på listen, fordi han var vigtig i DBU og Divisionsf­oreningen i en vigtig tid,” siger Morten Bruun.

9. Peter Schmeichel

Når talen falder på Peter Schmeichel, er Morten Bruun ikke i tvivl:

”Hvis ikke han havde vaeret målmand, så havde han vundet Ballon d'Or en eller anden saeson. Jeg siger stadig, at jeg ikke kan pege på nogen bedre målmand i verdenshis­torien. Jeg vedkender, at jeg siger det som dansker, men folk kan komme med Lev Yashin, og de kan komme med Peter Shilton, og de kan komme med hvem som helst. Jeg synes, at Peter er den bedste målmand, der nogensinde har eksisteret,” siger han.

Et udpluk af Peter Schmeichel­s imponerend­e cv som fodboldspi­ller taler sit tydelige sprog: 10 nationale titler, et Champions Leauge-trofae og et europamest­erskab, som han havde en stor andel i.

”Hvis vi en dag tog uden for landets graenser og ville lave denne liste, ville Michael Laudrup og Peter Schmeichel blive naevnt som de første. Schmeichel fyldte så meget i en aera, hvor han både vandt med landsholde­t og i den største europaeisk­e turnering. Han har måske den fineste trofaesaml­ing af alle danskere i moderne tidsalder, og så havde han en ekstrem og på mange måder udansk attitude og adfaerd, hvor han var fuldstaend­ig kompetitiv helt ud til fingerspid­serne,” siger Dan Hammer om Schmeichel­s personligh­ed.

Morten Bruun mindes sommeren 1992, hvor han selv var en del af samme landsholds­trup som Peter Schmeichel.

”Hvis man skal pege på én enkelt spiller som årsag til at vi vandt EM i 1992, vil jeg pege på ham anytime. Og så havde han jo også bare en kaempemaes­sig klubkarrie­re. Manchester

United var jo uden tvivl verdens staerkeste fodboldklu­b i de 10 år, hvor han spillede derovre. Der var han 100% sikker mand på holdkortet og anfører i Champions League-finalen i 1999. Der er ingen tvivl; han er en kaempemaes­sig figur i dansk fodbold.”

8. Richard Møller Nielsen

Vi bliver ved EM 1992 og fremhaever landstraen­eren, der måtte så grueligt meget igennem, inden han vandt EM-trofaeet og det halve kongerige. Men Richard Møller Nielsen var ikke kun landstraen­er; han var også landsholds­spiller i 1960’erne og en stor succes som cheftraene­r i OB. ”Han er jo gigantisk på Fyn, og det er han jo af en årsag. Der er nok mange, der kun forbinder ham med EM i 1992, men han er jo en kaempemaes­sig skikkelse i fynsk fodbold. Han førte OB til to danske mesterskab­er, og OB er en stor og betydnings­fuld klub i Danmark. Han førte dem op fra sølet til toppen, og der er folk på Fyn, der siger, at årsagen til, at det blev OB og ikke nierne eller B1913, det var at Richard Møller valgte OB i 1975,” siger Morten Bruun. Men det er på grund af EMguldet i 1992, at Richard Møller Nielsen hører til på denne liste.

”Der er bare en saerlig aura over EM i 1992. Sådan må og skal det vaere. Det er langt større at vinde en turnering, end at komme i semifinale eller kvartfinal­e. Det er jo helt

vildt, at vi vandt, og det er jo det, der står som et pejlemaerk­e. Det gør det jo stadigvaek. Spørg en vis om helst dansker, hvornår vandt vi EM? Det vil de jo sige 1992. Og hvis du spørger på samme måde, hvornår kom vi i semifinale­n i EM, så vil de vaere i tvivl. Det er bare et bevis på, at EM 1992 og EM-triumfen bare trumfer alt. Vi vandt, så selvfølgel­ig skal han med,” siger Morten Bruun om en figur i den danske fodboldmyt­ologi, der både havde venner og fjender.

Som Dan Hammer udtrykker det: ”Jeg kom først ind i Richard Møller Nielsens fanklub, efter han holdt op ved at vaere traener.”

I dag er Richard Møller Nielsen en mytisk figur i dansk fodbold og en legende af rang, men i hans samtid blev han ofte kritiseret.

Richard Møller Nielsen stod fast på sine meninger og var ofte i stormvejr som traener, men han vandt EM i 1992 til Danmark og skabte dermed en historisk bedrift. Måske derfor kommer han heller ikke højere op på denne liste.

”Mange af dem, der har spillet under ham, var vilde med ham som leder, men jeg synes ikke, at han tegnede dansk fodbold saerlig godt, når han stillede sig op og tog verbale slagsmål med journalist­er. Men han stod med pokalen til sidst, og det er en god ’Den Grimme AElling’-fortaellin­g, som vi også godt kan lide herhjemme,” siger Dan Hammer.

7. Flemming Østergaard

Han blev kaldt Don Ø, da han i en årraekke som direktør og bestyrelse­sformand stod i spidsen for FC København, mens klubben overtog herredømme­t i dansk fodbold og blev en mastodont, som også klarede sig internatio­nalt. Derfor er Flemming Østergaard sikret en plads på listen på trods af det kedelige efterspil, der fulgte i hans karrieres kølvand.

”Der var jo nogle år, hvor alt omkring Flemming Østergaard var breaking news. Han placerede virkelig klubfodbol­d og i saerdeles FC København et sted i dansk showbiz, hvor det ikke havde vaeret før. Politikere og sangere og kunstnere og musikere; de ville jo give deres højre arm for at få lov til at gå op i Flemming Østergaard­s lounge i Parken. I dag er Parken naermest fyldt til ganske almindelig­e klubkampe, hvor der kommer 25.0000 tilskuere til en kamp mellem FCK og Viborg. Det er vanvittigt, og det var Flemming Østergaard, der startede det. Det var hans vision. Der skete en masse ting efterfølge­nde, men det fjerner ikke hans aura,” siger Morten Bruun om Flemming Østergaard, der transcende­rede fodbold og blev berømt uden for sporten.

Men mest af alt var han en afgørende faktor i dansk klubfodbol­d gennem mere end 10 år, hvor det at drive en Superligak­lub kom til at handle om store millioner og flere forretning­sben.

Det er ingen hemmelighe­d, at vores ene ekspertkil­de Dan Hammer har arbejdet sammen Flemming Østergaard i en årraekke, og han husker også Østergaard­s betydning.

”Han forstod elitesport­ens inderste kerne i forhold til hvilken rolle, en ikke sportslig leder har; nemlig at beskytte dem, der skal praestere hver søndag samtidig med at han stillede krav til dem. Flemming havde et samspil med traenerne i FC København, så han kunne traekke alle op. Det var en helt ekstrem egenskab. Jeg kunne godt haenge lidt med muffen, når Rangers havde slået os i Champions League-kvalifikat­ionen eller hvis vi havde tabt til Brøndby, men så stod Flemming i min døråbning på kontoret og sagde: ’Nu graeder du lige ud, og så går du på arbejde i morgen og arbejder endnu hårdere!’ Sådan nogle mennesker har man brug for i verden som fodbold, hvor alle har en mening, og hvor det kommer til at gå både op og ned.”

6. Per Bjerregaar­d

Per Bjerregaar­d er den tredje klubleder på listen, og Brøndby-legenden kommer lige et nøk over de andre, fordi han gennem mere end 25 år stod i spidsen for Brøndbys utrolige rejse fra Danmarksse­rien til Champions League. Doktoren var en kaempe skikkelse i dansk fodbold, og han var manden bag børsnoteri­ng, fuldtidsfo­dbold og en masse andre landvindin­ger i dansk klubfodbol­d.

”Der var flere personer, der stod for innovation­en, men ude i forstaeder­ne skabte han en ny klub i det danske toplandska­b. Det var den anden klub i verden, der blev børsnotere­t, og hele den evolution, der fulgte, stod Per Bjerregaar­d for. Der er meget vigtige skikkelser som Hans Bjerg og Flemming Østergaard, der spillede en stor rolle, men for mig er det Per Bjerregaar­d, der må fremhaeves foran dem,” siger Joakim Jakobsen.

Morten Bruun fremhaever Bjerregaar­d for de kvantespri­ng som dansk fodbold tog med indførelse­n af fuldtidspr­ofessionel fodbold.

”Per Bjerregaar­d viste alle andre, hvad der kunne lade sig gøre. Op gennem 70’erne og 80’erne havde jeg aldrig haft en følelse af, at danske klubhold kunne gøre sig for alvor i en europaeisk sammenhaen­g. Brøndby kom til en europaeisk semifinale, og jeg har hverken før eller siden oplevet, at hele Danmark holdt med det samme hold, men sådan var det med Brøndby i Europa dengang,” siger Morten Bruun om Europa-kampagnen i 1991, hvor Brøndby naer var kommet i UEFA Cup-finalen.

”Det var Per Bjerregaar­ds vaerk, og det fortsatte op gennem 90’erne på trods af Interbank. Brøndby var lokomotive­t i mange år. Per Bjerregaar­d var i spidsen for Brøndby i mere end 20 år, og så kan det godt vaere, at han mistede sit gyldne touch til sidst. Det var lidt sørgeligt at se, hvordan det endte for ham, for hvis der skulle rejses en statue på Brøndby Stadion, skulle den vaere af Per Bjerregaar­d.”

Dan Hammer arbejdede i adskillige år for Bjerregaar­ds rivaler i FC København, men han taler også med stor respekt om Brøndby-lederen, som også oplevede problemer undervejs.

”Folk der ikke anerkender Brøndbys betydning for dansk fodbold de sidste 40 år, er fanblinde. Det var nogle kolossalt modige og moderne tanker, som Brøndby blev bygget op omkring, og det er ironisk, at

allemandse­je: ”Hele historien om Harald og Rudi er jo en ren Beckham-historie. For min mor var Harald Nielsen den store spiller, og hun interesser­ede sig ellers ikke meget for fodbold,” siger Dan Hammer om årene i 1960’erne, hvor Harald Nielsen i en periode var verdens dyreste fodboldspi­ller, men ikke måtte spille på det danske landshold på grund af DBU’s regler om, at profession­elle fodboldspi­llere ikke måtte optraede i landsholds­trøjen.

Senere tog Harald Nielsen revanche ved sammen med Helge Sander at stå bag indførelse­n af betalt fodbold i Danmark.

”Det var hans revanche overfor de fodboldled­ere, der i 1960erne havde behandlet ham så dårligt, fordi han var åbenmundet, og fordi han tog til Italien som 19-årig og blev Serie A-topscorer og italiensk mester i Bologna. Han fik livslang karantaene for landsholde­t på grund af det, og undervejs ville et italienske fodboldfor­bund give ham et pas, så han kunne spille for dem. Han var bare en kaempe spiller, og en helt speciel person, som to gange fik sparket sparket gang i dansk fodbold,” siger Joakim Jakobsen.

3. Michael Laudrup

Hvad kan man efterhånde­n skrive om Michael Laudrup, som ikke allerede er naevnt i de utallige bøger, artikler, tv-klip, radiomonta­ger og film, der er lavet om manden? Michael Laudrup vandt stribevis af titler i Juventus, Barcelona, Real Madrid og Ajax og var gennem 104 landskampe den mest elegante spiller, dansk fodbold har set. Og det er netop elegancen og hans måde at spille fodbold på, som bliver fremhaevet, når den høje placering på listen til dansk fodbolds ambassadør gennem årtier skal retfaerdig­gøres.

”Han inkarnerer mere end nogen anden spiller det danske ideal. Der er ingen hårde tacklinger. Det er det lille yndige land, som blev meget harmløst og meget lille i 1864. Vi vil have den yndefulde sommerfugl til at repraesent­ere os. Og det har ingen i hele verden kunne gøre som Michael Laudrup. Og det er jo ikke bare os, der har den her opfattelse af ham som en enestående skønhed,” siger Joakim Jakobsen om Laudrup, der har fået royal status i Danmark – men også i udlandet.

”Man kan ikke fravaelge den person, der bliver kåret til dansk idraets største navn i 100 år. Jeg vil heller ikke drømme om at fravaelge Michael Laudrup,” siger Morten Bruun, der peger på Laudrups store karriere som endnu et afgørende parameter:

”På sin egen måde er han den, der favner to epoker i dansk landsholds­historie, og så er der hans fuldstaend­ig vanvittige klubkarrie­re. Jeg beskaeftig­er mig jo rigtig, rigtig meget med spansk fodbold, og når man gør det, så er man ikke i tvivl om, hvor stort navn han er. Han var også indbudt til taffel hos det danske kongehus, da det spanske kongepar var på besøg for nylig. Han er deroppe.”

Dan Hammer fremhaever også auraen omkring ambassadør Laudrup som noget saerligt.

”Jeg er lige så kongetro som alle andre danske fodboldfan­s. Michael er personligg­ørelsen af det, vi vil. Hvis du kunne tage en maggi-terning af det, som danske fodboldfan­s ønsker af fodbold, så ville den blive markedsfør­t som Michael Laudrup-terningen. Man kan sige om Michael, at han naesten er royal, fordi han både har fået folks respekt og kaerlighed, og så er der noget dansk ved ham, fordi han er afklaret med det. Han har ikke ønsket at blive dansk fodbolds gudsøn, og han gør ikke sig selv større, end han er.”

 ?? ??
 ?? FOTO: CLIVE BRUNSKILL/ALLSPORT/GETTY IMAGES ?? Peter Schmeichel – verdens bedste målmand nogensinde, hvis man spørger Morten Bruun. Her nedstirer han Chelseas Gianluca Vialli i en af sine knapt 300 kampe for Manchester United.
FOTO: CLIVE BRUNSKILL/ALLSPORT/GETTY IMAGES Peter Schmeichel – verdens bedste målmand nogensinde, hvis man spørger Morten Bruun. Her nedstirer han Chelseas Gianluca Vialli i en af sine knapt 300 kampe for Manchester United.
 ?? ??
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? To formaend; Flemming Østergaard fra FC København og Per Bjerregaar­d fra Brøndby IF. Deres betydning for dansk fodbold kan ikke overvurder­es.
FOTO: LARS POULSEN To formaend; Flemming Østergaard fra FC København og Per Bjerregaar­d fra Brøndby IF. Deres betydning for dansk fodbold kan ikke overvurder­es.
 ?? PEDERSEN FOTO: PEER ?? Michael Laudrup i aktion i den berømte 4-2-kamp mod Sovjetunio­nen i 1986.
PEDERSEN FOTO: PEER Michael Laudrup i aktion i den berømte 4-2-kamp mod Sovjetunio­nen i 1986.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark