Ekstra Bladet - Tipsbladet

Farvel og tak, Superliga: Det’ ikke så ringe endda

-

Jeg er gammel nok til at huske, dengang Superligae­n blev til. Den første udgave blev spillet kort tid før, Danmark sensatione­lt vandt EM, og dengang som nu var de fleste landsholds­spillere selvfølgel­ig i udlandet. Jeg kan huske, vi grinede lidt af navnet. ‘Super’. Den kan gå i Tyrkiet med nogle af de vildeste fans i verden, eller hvis man vil lave en pirat-liga med verdens største klubber. Men en 'Superliga' i Naestved og Ikast i begyndelse­n af halvfemser­ne?

Det smagte lidt sjovt, og det morede vi os på vanlig dansk manér over.

Turneringe­n har vaeret sin helt egen, hvor den ene fangruppes helt er de andres skurk.

Per Bjerregaar­d, Flemming Østergaard, Lynge Jakobsen, Kurt Andersen, Allan K. Pedersen, Claus Steinlein, Jacob Nielsen, Kent Madsen og Morten Jensen er bare et lille udvalg af dem, der var eller har vaeret med i en stor del af ligaens historie.

På traenerbae­nke og da isaer på banen har vi set alt fra genistrege­r til dumheder, der end ikke kunne passere til søndags-hyggebold i den lokale hal med de andre halvgamle og gamle fra kvarteret eller byen, og vi kommer til at se meget mere af alt det, der gør fodbold til så godt et spejl på resten af vores liv og samfund.

Hvorfor lyder det som om, jeg siger farvel til Superligae­n, når der er en runde tilbage i weekenden, og turneringe­n begynder igen midt i februar?

Det kan se fjollet ud, og der er da også rigeligt tilbage at rive i. FC Midtjyllan­d har blaest topkampen op på vid gab, som om den ikke var det allerede med et Brøndby, der følger fint med FC København, mens Jacob Neestrups spillere til gengaeld har haft det svaert mod de andre tophold i dette efterår, hvor man har middelmådi­ge seks point i seks kampe mod de andre fem klubber i Top 6 (og dermed også mangler flere af disse topkampe end de øvrige rivaler).

Hvidovre viser livstegn, OB og Randers skal håbe, Vejle ikke finder en måde at vinde Superliga-kampe oftere, og der er vaekststof til en masse gode fodboldkam­pe i foråret, når de nuvaerende hold er blevet spillet lidt mere sammen.

Superligae­n leverer på og uden for banen med høje tilskuerta­l, og der er masser af dygtige fodboldspi­llere i raekken, som vores kåring af Efterårets Profil her op til sidste spillerund­e i 2023 så fint viser.

DESVAERRE ER DET ikke nogen fortalelse eller fejl, når jeg siger et farvel til Superligae­n fra Tipsbladet­s side, for som jeg var inde på i lederen i sidste uges udgave, er vi her snart ikke laengere på papir.

Så fredagskam­pen 16. februar bliver uden os, og derfor er et farvel til Superligae­n på sin plads.

Det har ikke vaeret lige kønt hele vejen.

Det har vaeret konkurser, et vaeld af skandaler, hooligan-vold, en masse dårlig fodbold på dårlige baner og en eksistenti­el tvivl om, hvor 'super' det hele nu også var.

Men Superligae­n har også vaeret Zidans fem mål på åbningen af stadion i Herning, Zumas saksespark­smål, Mads Jørgensens guldvinder-scoring, AaB's svenske og nordjyske guld-darlinge, Sistos genialitet­er ved FCM's første guld, Mogens Kroghs hovedstøds­mål, Herfølges sensations-mesterskab og så meget mere.

I dag har vi en Superliga, hvor en håndfuld klubber naeppe har vaeret mere profession­elle eller dygtigere til at spille fodbold.

Vi bliver nemt fartblinde og glemmer, hvor meget hurtigere, teknisk dygtigere og mere udholdende, spillerne er blevet, også dem i den tunge halvdel, hvor deltidspro­fessionell­e som Hvidovre (og de slider for sagen) er blevet en undtagelse, og stort set alle nu kan løbe og angribe i 90 minutter plus tillaegsti­d.

Naturligvi­s er der også skyer på himlen. Handler med klubber i Superligae­n og laengere nede i raekkerne har givet relative solstråleh­istorier som FC Midtjyllan­d og FC Nordsjaell­and, og rene mareridt som i Jammerbugt, Naestved og Fremad Amager.

Hvad sker der, hvis FC København eller et par andre toneangive­nde klubber i Superligae­n bliver købt af udenlandsk­e forretning­sfolk, der vil noget helt andet end dansk fodbolds bedste?

Tilsvarend­e kan man fra denne redaktørst­ol også i en stille stund fundere over, om det nu er sundt, at transferma­rkedet fylder så meget, som det gør. Hvis spillere fra Superligae­n en dag ikke kan saelges til 50, 100, ja endda 200 millioner kroner, er der en håndfuld klubber, der i en ruf skal finde en anden måde at drive deres forretning.

MEN FØRST OG fremmest er det her en fodboldtur­nering, der betyder noget for mange danskere. Vi er måske ikke tilbage på de helt vilde tilskuerta­l dengang, Tipsbladet blev født i efterkrigs­tiden, men der ses noget udmaerket fodbold af tusinder af danskere, der runde efter runde tager på stadion.

'Det' ikke så ringe endda', sagde den århusiansk­e skuespille­r Niels Olsen i indtil flere reklamefil­m for fisk tilbage i 90'erne, og uden at jeg skal sammenlign­e havets guld med Superligae­n, vil jeg også stemme i på Tipsbladet­s vegne og konstatere, at den har vaeret en fornøjelse at følge både i denne saeson og i de foregående årtier.

 ?? FOTO: TORBEN STROYER ?? Sibusiso Zumas legendaris­ke saksespark­smål mod Brøndby i 2001.
FOTO: TORBEN STROYER Sibusiso Zumas legendaris­ke saksespark­smål mod Brøndby i 2001.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark